[Op een ander]

zaterdag 16 juni 2018

Vorig jaar werd ik uitgenodigd in het atelier van Lotte. Zo enthousiast als een kind in een snoepwinkel, dat was ik. Sinds ik jaren geleden  mijn eigen wenskaarten zeefdrukte, intrigeerde het hele proces van zeefdrukken me - voor de communie van zoonlief liet ik me zelfs verleiden om de stof zelf te bedrukken. Combineer die interesse met iemand die de mooiste patronen op stof zet en ik hoef eigenlijk niet te zeggen dat ik enthousiast ben.

Hoewel ik al vaker met de resultaten van haar kunnen aan de slag ging, had ik haar nog nooit ontmoet. We kregen een inkijk in hoe het hele proces begint met ideeën verzamelen, van vormen, patronen en kleuren(combinaties). Hoe dat geheel gecombineerd wordt met een zoektocht naar de juiste drager/stof en dat op zijn beurt dan weer allemaal wondermooi samenhangt in een collectie. Heel, heel erg onder de indruk van haar passie, gedrevenheid en enthousiasme, ik snap waarom ze vorig jaar tot beloftevolle ondernemer uitgekozen werd.


Ik mocht aan de slag met de nieuwe Eye Candy collectie, een geheel van verschillende stoffen/kleuren/prints op A3 formaat - wat ze betaalbaar maakt en je alle ruimte geeft om ze in jouw straatje in te passen, als accent of zelfs als patroondeel, in combinatie met de uni stoffen van Lotte zelf of met wat in jouw voorraad ligt. Je kunt mijn resultaat hier bewonderen, zoals altijd lees ik met veel plezier wat je ervan vindt ♥






DSC_7106

Er was een plan, jawel, ik ging een tas naaien. U ziet geen tas? Klopt #schaterlach
Ergens onderweg veranderde het plan in "een naaisel voor mezelf" en toen ik met mijn ogen knipperde, verscheen er zowaar een naaisel voor dochterlief. Of over hoe dat dan gaat, in het -naai-leven.

575-01
575-02
575-03

Laat me je van achter terug naar voor begeleiden... Ik zag de mooiste Fragaria rokken en jurken passeren maar het enige waar ik aan kon denken was "een broekske verdorie".
Dochterlief heeft nog steeds een collectie Skip-the-rope'jes om u tegen te zeggen, maar een exemplaar in deze mooie jacquard, daar kon ik niet aan weerstaan. Er kwam een lapje van 40 cm mijn richting uit en ik aaide, streelde en koesterde het - ik zou het geen knipvrees (meer) noemen maar soms moet iets nog wat rijpen en valt het vanzelf op zijn plek.

Ondanks alle versies - serieus, ik heb er een paar tientallen op mijn conto staan - maakte ik nog maar één armzalig exemplaar met plooitjes. Bij aanvang van het streelproces besliste ik dus hiervoor te gaan. Volgende stap was het doorhakken van welke kant van de stof ik zou gebruiken; de 'rechtse' kant van de stof is ongelooflijk mooi, maar de rebel in mezelf viel voor de averechtse kant. Ik besloot tot gematigd kuddegedrag... ik knipte een short met (bijna) alles erop en eraan - zijnde plooitjes, rechte pijpen, verstelbare tailleband met gulp, steekzakken en valse achterzakken en besloot de zakken in de achterkant van de stof te doen. Subtiel, maar toch aanwezig. Noem het 'getemd rebels' of iets in die aard.

575-04
575-05
575-06

Jacquard en ondergetekende, dat zijn niet altijd de beste vriendjes. Deze variant is erg grof geweven, waardoor het voor deze nonchalante naaister af en toe wel een uitdaging was.
Mens van doe-het-in-duizend-kleine-stapjes zijnde, lockte ik mijn randen niet onmiddellijk, want me hier en daar voor voldongen feiten zette. Ik kan dus alleen maar aanraden te knippen en dat wèl te doen - ik doe dat niet omdat ik grote fan ben van naden uitdunnen, en locken in combinatie met die gewoonte, dat is te onnozel voor woorden. Ik loste het op door mijn weglopende stof te 'vangen' met naadband en kon daarna rustig verder stikken. Uiteraard kwam ik daar pas achter nadat ik mijn rugpas had mogen lostornen en vervangen, maar hé, dat zie je niet aan het resultaat. Om mijn mini frustratie te boven te komen, ging ik de naden te lijf met een fluo garen, om ze extra goed vast te zetten. De stof lachte me uit door het garen quasi te laten verdwijnen in de structuur, wat ik dan weer door een extra stiksel oploste. Wat een naaister lijden kan, nietwaar #schaterlach.

562-01 1001 Perles Khadetjes
562-02 1001 Perles Khadetjes
562-03 1001 Perles Khadetjes

Voor dochterlief haar short was er een plan van "kleed jezelf". Ik steek dat niet onder stoelen of banken, dat ik fan ben van wat Lotte uit haar hoge hoed tovert, maar lopende metersgewijs, ben ik nogal een kostelijk geval om te kleden; ik heb geen maat 34 - een 38 komt ook niet echt in de buurt - en ben eerder lang uitgevallen. Het nieuwe concept van de kleine lapjes spreekt me dus gewéldig aan. Je gaat aan de slag met een uni stof uit de collectie of een stofje uit voorraad en combineert dat met een A3-met-accent aka Eye Candy. Ideaal voor een mooi detail zonder dat je outfit plots over-the-top feestelijk wordt.

Ik wist onmiddellijk dat ik 'die rok' wou maken. Ik maakte ooit hetzelfde patroon voor dochterlief in een stofje-met-print, maar voor mezelf kwam ik er nog niet aan toe. Uit de verschillende versies koos ik voor de asymmetrische vouwen, kwestie van eens vér buiten mijn comfortzone te treden - alsof de lengte van de rok al niet ver genoeg ging ;). Ik hield alles bewust erg sober, om alle aandacht naar de top te laten gaan. De rok is niet het meest flatterende kledingsstuk voor mijn figuur - daarvoor wordt die te laag gedragen - maar dat maakt het draagcomfort meer dan goed, wat mij betreft.

561-01 Khadetjestop
561-02 Khadetjestop
561-04 Khadetjestop
561-03 Khadetjestop

In plaats van terug te vallen op een patroon, flanste ik zelf iets ineen als bovenstuk. Ik ging aan de slag met 75cm Dusk uni tencel en knipte daar een sober voor- en achterpand uit. De schoudernaad kreeg een koperen paspel mee en de halsuitsnijding werd benadrukt met Allium Dusk shiny. Ik puzzelde en knipte erg zuinig, en kreeg de patroondelen uit de helft van het A3 lapje. Ik ben niet de meest flamboyante persoon die dag in dag uit glinsterende kleding draagt, maar op deze manier verwerkt, is de kans érg groot dat ik wat meer zal schitteren. Dank je wel daarvoor, Lotte &co ♥

DSC_7105

Patroon short: Skip the Rope van Mind the whale | Stof short: Fragaria 006 pink
Patroon rok: 1001 Perles van Ivanne.S | Stof rok: lichtgrijze uni | Stof top: Tencel Uni dusk met 1/2 lapje Eye Candy Tencel Allium Dusk Shiny

16 opmerkingen:

  1. Wauw! Dat shortje in die stof 😍
    En jouw outfit zou ik zelf ook wel willen. Die rok staat jouw super (naar mijn bescheiden mening) en die top heeft alles wat een top moet hebben. Voila!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ohja, de rokken/jurken in die stof zijn erg mooi, maar een shortje, daar gaat mijn voorkeur precies naar uit. Volgens mij zou het ook erg mooi zijn voor een damesshort.
      Ik deel je mening over de rok, ik vind het een plezant patroon omdat het iets anders is. Maar die moet laag in de taille gedragen worden, mijn figuur vraagt eerder om rokken die (hoog) in de taille gedragen worden. Verder vind ik het een aanrader, geen rits maar een plezante manier van werken met elastiek - nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen ;).

      Verwijderen
  2. Zucht! Echt nen hele diepe! Zo schoon. Geweldige rok maar mijn model en dan plooikes op de buik? Dat gaat niet goed komen. Jammer want ik ben helemaal fan. En dat shorteke in die stof! Er gaat er eentje blinken deze zomer!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan je alvast vertellen dat ik alles behalve een platte buik heb. Zowieso omvat het patroon drie/vier verschillende modellen; deze versie heeft schuine plooien, er is er eentje met symmetrische plooien naar de zijranden toe, maar je hebt ook een versie met knopenpat of een gewone simpele, zonder. Genoeg om een hele kleerkast te vullen, lijkt mij ;).
      En dat shortje... ohja, fan, dat ben ik ook ♥♥

      Verwijderen
  3. Reacties
    1. Het is er zo net eentje op de grens tussen serieus en uitbarsten in een of andere lach. Maar dat zie je natuurlijk niet, als je dat niet weet ;).

      Verwijderen
  4. Lijkt me inderdaad een keertje de moeite om Lotte haar gedrevenheid te mogen bewonderen. Jou creaties zijn ook het bewonderen waard! Ben altijd onder de indruk van wat jij tevoorschijn tovert!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je lieve woorden x

      Ik vind creatieve processen geweldig; hoe je van het een op het ander komt, maar ook hoe al die verschillende stoffen/materialen toch op een of andere manier een mooi geheel vormen... ik vond het super daar te mogen meekijken - en die gedrevenheid en passie, ik was erdoor geraakt. Niets mooier dan zien hoe mensen hun droom waarmaken.

      Verwijderen
  5. Wat bijzonder om daar een kijkje te mogen nemen. Echt heel leuk.
    Ben even gaan lezen bij Lotte Martens ... Wauw!
    Heel knap gemaakt met een prachtig resultaat voor jullie beiden.
    Groet, Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik genoot er met volle teugen van, het is een erg inspirerende plek - en eigenlijk ook wel bijzonder om een inkijk te krijgen in het creatieve proces van een ander.
      Heel erg dank je wel voor je lieve woorden <3

      Verwijderen
  6. Wow! Alweer prachtig! (Net als al die eerdere blogberichten die ik las en bewonderde en nooit op reageerde trouwens.... Iets met zoveel uren in de dag enzo...) Wat een heerlijkheid om een kijkje in het creatieve proces van Lotte Martens te krijgen! Het voelt spontaan alsof ik met mijn genaai maar wat aanklungel 😂

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Marieke!
      En dat reageren... tja, als maker en schrijver is het altijd fijn een reactie te lezen - duh, anders zouden we ook niet bloggen natuurlijk - maar ik snap maar al te goed dat er zoiets is als een volledige wereld naast dat scherm voor je neus, groot gelijk dat je daar even voorrang aan gaf.

      Er moet me juist nog iets van het hart over dat 'aanklungelen'. Ik snap je, ik snap je maar al te goed. Maar dan denk ik altijd terug aan wat een (kalligrafie)juf me ooit zei; namelijk dat het voor 'ons' een ongelooflijk voorrecht is te doen waar we blij van worden en dat het enige wat telt is dat we dat naar (ons) beste kunnen doen. Als we daar om een of andere reden geen zin meer in hebben (om te naaien, te bloggen, weet ik veel wat we onszelf allemaal in ons hoofd stoppen), is dat ok en kan dat ook gewoon. Juist omdat het voor ons een hobby en geen werk is en we er ons brood niet mee moeten verdienen. Dus misschien klungelen we met zijn allemaal maar wat aan maar zolang dat mij gelukkig maakt, klungel ik met veel plezier verder en ik hoop van jou hetzelfde x

      Verwijderen
  7. Omdat ik het zeker niet wil vergeten te zeggen, begin ik ermee: wat mij betreft schitter jij altijd in je zelfgemaakte kledij, glitters of geen glitters!
    Die rok is wat bleek voor mij, maar verder zou ik je outfit dolgraag willen hebben: echt een heel mooie combinatie, een originele rok, de eenvoud van het bloesje en hoe je de speciale stof erin verwerkte ... Geweldig!
    En Hades shortje is ook prachtig (maar veel werk precies, als ik dat zou maken, zou Lene het amper mogen dragen, mezelf kennende). ;-)
    Ik heb al de eer en het plezier gehad om een workshop zeefdrukken te volgen bij Lotte. Vijf avonden genieten was dat. Ik ben superblij dat ik dat destijds gedaan heb, want nu heeft ze er - heel begrijpelijk - geen tijd meer voor.
    En ik moet toch nog even toevoegen dat ik blij ben dat je ook even eerlijk bent over de prijs van de stoffen. Ik steun heel graag (niet meer zo) kleine ondernemers en ik koop tegenwoordig stofjes in een andere prijsklasse dan vroeger, maar bij deze stoffen moet ik toch altijd even slikken, al weet ik dat die prijs helemaal rechtvaardig is. En als je eerst al die bloggers hebt gezien die aan de slag mogen gaan met haar stofjes, dan wringt het toch wat als je zelf je portemonnee moet bovenhalen ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een boterham! Ik begin met een glimlach en een merci voor je mooie woorden <3

      De kleur van de rok paste toevallig perfect bij een paar schoenen dat ik in huis had - een mens wil er dan 'schoon' bij lopen en ik vind dat altijd fijn als je dan niet op jacht moet naar nieuwe spullen maar kunt werken met wat je in huis hebt. Ik grijp meestal ook niet naar zo'n lichte kleuren, maar met een feller/donkerder bovenstuk marcheert het prima denk ik.

      Het shortje, wel, ik ben natuurlijk bevooroordeeld maar Hade draagt ze veel. En vaak. Wat voor mij reden genoeg is om ze te maken, ook al kruipt er wat tijd in (ik schat een uur of vijf/zes werk, het gaat sneller als je de andere versie maakt). Als ik moet kiezen tussen deze stof kopen voor een jurk (anderhalve meter ondertussen) of een short (40cm), tja, dan is de keuze snel gemaakt. Ik vind het ook mooi en gekleed, een short in deze stof.

      De prijs, daar moeten we geen doekjes om winden. Ze zijn prijzig, ik weet ook waarom en snap dat (handwerk en ambacht, want zo simpel als mensen soms denken in bobbinhoodtijden is dat allemaal niet). Ik werkte trouwens bewust met de uni stoffen en slechts 1 accent, wat volgens mij een betaalbare outfit opleverde.
      Ik ben daar open over, ik kreeg deze stoffen van Lotte, maar ik zou niet op dat aanbod ingaan als ik ze zelf ook niet zou kopen - ik heb stof van haar in mijn voorraad liggen, er ligt er nu op mijn kniptafel en er is zelfs een outfit (bijpassend bij de schoenen, haha) van de communie die niet geblogd werd. Allemaal flink zelf betaald omdat ik het mooie stoffen vind en mensen met een passie wil steunen. Maar ik hoor en snap wat je zegt. -en net daarom ben ik blij met deze nieuwe collectie 'lapjes', want dat maakt de drempel net iets minder hoog. Ik zie heel wat mogelijkheden voor een tas, of die nieuwe portefeuille die ik nodig heb ;).

      Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.