Als het kriebelt ;)

woensdag 8 januari 2020

Na het vorige exemplaar had ik de smaak te pakken. Om een of andere bizarre reden maak ik in mijn hoofd steevast een gigantische klus van een hemd naaien - maakt niet uit of dat een hemd voor zoonlief of manlief is, of een hemdjurk, ik bekijk ze allemaal als één pot nat. Telkens opnieuw moet ik constateren dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Sterker nog, dat ik - als ik daar mijn tijd voor kan nemen en me niet hoef op te jagen - daar eigenlijk wel van geniet, van dingen-met-staander maken.
Redelijk snel dat eerste exemplaar, knipte ik een tweede - met de gevraagde aanpassingen, uiteraard - in een Soft Cactus pareltje dat al even in de voorraad lag. Mocht je het je afvragen, er ligt er nog ééntje in, en ja, stilaan wordt die giga voorraad kleiner. Met de snelheid van een slak, maar toch. Kleiner.


Terwijl ik mijn lap stof aaide, nam ik opnieuw het patroon in maat 48 erbij. Omdat manlief bij de vorige (twee) versie(s) kloeg dat het armsgat wat krap zat, was ik vastbesloten het patroon voor eens en altijd aan te passen zodat ik daar in de toekomst niet meer hoef over na te denken. Niets heerlijker dan gewoon patronen hergebruiken, nietwaar?

Ik stip wel even aan dat er met het patroon niets "mis" is. Zowel meneer Khadetjes als ikzelf zijn net iets groter dan de standaard lengte waar patronen voor getekend worden. Sommigen hebben een langer bovenlijf, anderen een langer onderlijf, bij ons is het netjes "overal een beetje" verdeeld. Zo is een standaard aanpassing bij mezelf een vergroting van het armsgat (het onderarmpunt is simpelweg te hoog, ik heb daar iets meer ruimte nodig). Ik pak dat misschien niet helemaal volgens de regels van de kunst aan, maar de aanpassing werkt dus blijf ik in mijn boosheid volharden. Voor wie dit chinees is plaats ik hieronder een prentje ;).


Voor mezelf is 1 cm meestal voldoende - het hangt wat af van het patronenmerk - maar deze keer wou ik op veilig spelen. Ik haalde een hemd uit de kast dat op die plek goed zat en ging aan het vergelijken. Het armsgat bij het gekochte exemplaar was flink groter, dus paste ik het patroon met anderhalve cm aan.
Ik ben geen expert in patronen aanpassen, maar gaandeweg leerde ik al veel bij - al dan niet volgens de regels van de kunst ;). Als het 'probleem' opgelost is en het kledingstuk comfortabel zit ben ik tevreden. Een cursus patroontekenen staat hoog op het verlanglijstje maar dat komt op het moment dat ik niet meer voor het kroost (mag) naai(en). Tot dat moment investeer ik mijn tijd liever in effectief achter de naaimachine belanden.


M  A  A  T  |  Ik maakte ocharme een kleine maand een ander hemd met hetzelfde patroon, dus hield ik me niet bezig met maattabellen en al. Mijn ervaring met de maattabel van Zonen09 is dat die bij oudere kinderen (hier waren de kleinere maten wat moeilijker omdat mijn Khadetjes een flinke buik hadden die niet altijd overeen kwam met de aansluitende patronen) klopt. Stop je maten in de tabel, kom je tussen twee maten uit, kies dan de hogere en het komt helemaal goed. Zijne maat 48 voor mijn teerbeminde.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  Ik val voor netjes afgewerkte kleding, ik geef dat grif toe. Ik vind het zo mooi als iets zowel van buiten als van binnen afgewerkt is, er geen naden te zien zijn. Zeker als het gaat om kleding voor volwassenen - hoewel, ik hou daar bij kinderkleding ook van ;). Mocht je dat zelf eens willen overwegen, daar bestaat een (gratis!) handleiding voor die ik alleen maar kan aanbevelen. Het zal op het eerste zicht misschien wat gek klinken - platte naden ipv Engelse naden, die toch veel couranter zijn - maar de naden van hemden zijn eens zo mooi afgewerkt. Aanrader dus.
Er zit trouwens ook nog een polsboord-met-een-hoek-af in de handleiding; wat ik ook gebruikte bij dit hemd alleen haalde de foto daarvan blijkbaar de selectie niet.

Verder is daar niet zoveel meer over te vertellen; ik speelde bij de rugpas met de stofrichting én ik maakte - niet voor de eerste keer, maar ik heb zeker geen twee handen nodig om die exemplaren te tellen - in de mouw een "huisjessluiting". Omdat dames dat blijkbaar doen #schaterlach. Ik ben nogal fan van de - in mijn ogen makkelijke - Amerikaanse bies, maar meneer Khadetjes is nogal fan van deze optie dus vermoed ik dat er nog meer zullen volgen. Mijn handen beginnen warempel te jeuken om nog een exemplaar te knippen #schaterlach.


Stof in 2020: 0 in  -  4 uit  (0 gekocht&verwerkt - 0 verkocht - 0 gekregen)  - #1in4uit

19 opmerkingen:

 1. Zo mooi afgewerkt! Daar ka nik alleen maar van dromen, ik heb nog het geduld nog de kunde daarvoor :-) Jouw meneer Khadetjes ziet er ferm content uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Tine! Ik ben niet de grootste geduldigaard, maar in zo'n dingen kan ik me wel verliezen, ik hou van details ♥. En van dingen die kloppen. En als het resultaat daarvan met liefde gedragen wordt, dan is het helemaal in orde!

   Verwijderen
 2. prachtig hemd, dat stofje gebruikte ik daar ook ooit eens voor, ge hebt dus smaak ;-)
  misschien moet ik zaterdag ook nog eens een Theo in elkaar zetten, of ja starten aan het in elkaar zetten van een Theo toch. Het neemt in mijn hoofd ook altijd meer tijd in beslag dan dat het echt kost en ik heb volgens mij ook wel nog wat stofjes liggen (schuldig ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik blijf hopen op wat nieuwe herenproof stofjes in een nieuwe SYAS collectie ;). Ik heb er nog ééntje liggen en dan zijn ze op - dat is een lichter exemplaar; dus dat wordt een lente versie. Ik maakte al veel hemden, maar ik blijf fan van de Theo, zo blij met dat patroon!
   #schaterlach Moh, jij hebt nog wat stofjes liggen #schaterlach

   Verwijderen
 3. Prachtig overhemd heb je gemaakt.
  Met zulke mooie details! Wauw!
  Groet, Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig hemd je heb je weer gemaakt!Knap zo van die aanpassingen.Ik moet met rode kaken bekennen dat hier dat patroon nog altijd in de verpakking zit.De zoon van 17 doet enkel met de feestdagen en dergelijke een hemd aan en die groeit nog altijd dat ik het nog niet zie zitten om een volwassen versie voor hem te maken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als die enkel met feestdagen eens een hemd uit de kast haalt, dan zou ik daar mijn tijd ook niet in stoppen zunne. Ik maak voor zoonlief ook geen hemden wegens 'hij draagt dat simpelweg niet'. Het voordeel van meneer Khadetjes is natuurlijk dat hij niet meer groeit, dus in principe kan dat hemd jàren mee, dat maakt het al eens de moeite om te naaien voor hem ;).

   En die aanpassingen; dat moet echt. Het is niet fijn als iets niet helemaal goed zit, dan wordt het ook niet gedragen. Als je het dan toch zelf naait, dan kan het even goed perfect passen. De mouwen zijn wat aan de lange kant, maar zo vindt hij het zelf fijn - ik trouwens ook, ik heb een hekel aan mouwen die te kort zijn -, in vergelijking met winkelexemplaren zijn die tenminste mooi passend. Wij zijn blijkbaar een gezin met lange armen ;)

   Verwijderen
 5. supermooi met die kleur! Het Theo-hemd is de enige van mijn MakeNine2019 die ik niet haalde en die ik doorschoof naar 2020. Jouw woorden spreken me wel moed in!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Het is nog een hemd van 'vorig jaar' maar ik blog wat trager #schaterlach. Dat brengt me zelfs op 2 hemden voor meneer Khadetjes op een jaar tijd, als dat maar goed komt ;). Alle hup vrouw, schiet eens in actie, zo vreselijk veel werk is dat niet x

   Verwijderen
 6. Reacties

  1. Grappig genoeg, daar was hij het meest content mee #schaterlach. Doe ik al de moeite om de rest zo goed mogelijk te doen, is hij zot van die oranje mouwsplitjes ;). De binnenkant van de manchet is ook in die kleur trouwens.

   Verwijderen
 7. Prachtig!!!! Perfect uitgevoerd! moet nodig ook weer zo'n project, als in waar uitstelgedrag om de hoek komt, terwijl het juist de leukste projecten zijn, oppakken. Of dat hemd, met staander maar zonder kraag eens bloggen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Marieke ♥
   Ik zit momenteel in een naaidip om U tegen te zeggen... langs de ene kant wel kriebels om iets te beginnen, anderzijds komt het wel als het komt. Dus laat ons misschien allebei ons uitstelgedrag aan de kant schuiven en nog eens bloggen ;).

   Verwijderen
 8. Jaloers op jou oog voor detail, op je tekentalent, op je afwerking, op alles, kan ik je even lenen? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wahahahaha, tuurlijk kunt ge me eens lenen - geen idee of dat je blij gaat maken, ik drink met evenveel eens een tas thee samen met je ;). Maar dat tekending en zo, en die afwerking, dat zijn allemaal dingen die er pas kwamen nadat ik iets heel erg vaak deed. En omdat ik wellicht wat obsessief ben, dat ook #schaterlach.

   Verwijderen
 9. Amai, knap gedaan. 't Zal wel zijn dat manlief content is. De simpele reden waarom ik geen hemden maak, is dat de mijne dat dan meer zou dragen en laat dat nu net de enige kledingstukken zijn die ik strijk. Te allen prijze te vermijden dus. Maar wat een verschil is dat toch, een mooi passend hemd versus een confectie-exemplaar, je doet me bijna twijfelen, haha. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.