Oei, ik groei!

dinsdag 26 november 2019


Er zijn tijden geweest dat ik super hard uitkeek naar de nieuwe collectie van Soft Cactus - ja, je leest het goed, Soft Cactus en geen See You at Six. Niet omdat ik per se nieuwe stof nodig had - jammer genoeg blijkt een mens dat maar zelden écht nodig te hebben ;) - maar wel omdat er in hun collecties meestal 1, soms al eens 2 stofjes zaten die perfect mannengerief waren. Perfect omdat de kleur/print goed zaten, maar ook omdat ik de kwaliteit van hun katoen ideaal vond om herenhemden mee te fabriceren. Blijkbaar ben ik daar een moeilijken in, 'gewoon' of quiltkatoen vind ik vaak wat te zwaar vallen, bij Liberty, wat dan weer ideaal zou zijn als stof, vind ik vaak niet mijn goesting wat print betreft en zo is het altijd is.

Bon, toen - ik zocht het op, dat blijkt december 2016 te zijn - ze een nieuwe collectie op ons afvuurden, reserveerde ik onmiddellijk een lap voor meneer Khadetjes. Ik zag het helemaal voor me... hij ging daar zoooo schoon mee zijn. Bon, we weten allemaal hoe dat afliep - mocht dat niet zo zijn; hier kun je bijlezen. In ieder geval kon ik nog ergens een lap stof op de kop tikken om mijn plan nog eens in uit te voeren.


Vervolgens lag die stof dan een jaar of drie te 'rijpen', maar hé, herenhemden maken is nu niet mijn favoriete hobby. Allé, eigenlijk vind ik dat wel fijn, maar ik denk altijd dat dat niet mijn hobby is en daar zit het probleem; overdenken, uitstellen en afstellen.
Sinds het Theo patroon er is voor heren, is er geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om een ander hemd te maken. Dat patroon is mooi aansluitend, het past goed, waarom zou ik op zoek gaan naar iets anders? Er hangt nog een Theo'ken in de kast, dus ik duwde mijn teerbeminde erin en besloot dat een maatje groter geen kwaad zou kunnen #oeiikgroei #schaterlach³.
En daar ging het fout.


Een mens zou denken dat je op een bepaald moment leert van je fouten, maar blijkbaar liep ik nog niet genoeg met mijn neus tegen de deur.
Ik haalde het patroon boven, tekende netjes een maat groter, mét naadwaarde deze keer ;). Ik herinner me wel dat ik de lengte van de mouwen vergeleek met de kleinere maat maar ik dacht niet verder na. Ik. dacht. niet. na. en vergat dus compleet dat mijn teerbeminde een extra aanpassing nodig heeft - de lengte trouwens niet, hij draagt zijn hemden vaak in de broek, langer hoeft dat totaal niet te zijn.

Hij had eventueel wel eens vermeld dat zijn hemd aan de schouder wat krap zat - als je op het achteraanzicht kijkt, zie je er ook duidelijk de plooien zitten. Logisch, want net als ondergetekende is hij wat langer dan gemiddeld en hebben we daardoor links en rechts wat meer plaats/stof nodig dan standaard voorzien is. Het is een aanpassing die ik voor mezelf standaard toepas, bij quasi elk patroon dat ik maak maar om een of andere reden maakte ik de klik nog - steeds - niet voor meneer Khadetjes. Gelukkig voorzag ik een naadwaarde van anderhalve centimeter om het hemd volledig met Engelse naden af te werken en kon ik zo een en ander recht trekken maar bij deze ga ik nu het patroon doorknippen zodat ik niet nog eens tegen dezelfde hobbel aanloop #schaterlach.

| Patroon: Theo van Zonen 09 | Stof: Mazing Maths (zwart), Soft Cactus parel uit de voorraad |

M  A  A  T  |  Met de luxe van het genaaide patroon in de kast te hebben, vergeleek ik meneer Khadetjes zijn maten niet met de maattabel. Het hemd werd doorgepast; ik besloot dat een maatje meer geen slecht idee zou zijn en nam dus maat 48 over. Voor zover ik de maattabel van Zonen09 ken, zal dat zijn huidige maat zijn.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  Ik had me voorgenomen om een super netjes hemd te maken, ook langs de binnenkant. Ik ga niet zeggen dat een hemd naaien geen uitdaging meer is, maar de meeste technieken heb ik ondertussen onder de knie, ik vind het dan plezant om mezelf toch wat uit te dagen door me te storten op een über afgewerkte binnenkant; zijnde alle naden netjes weg werken. Door mijn vergetelheid lukte dat nu niet zoals gepland bij de armsgaten maar daar lig ik eerlijk gezegd niet van wakker. Hemd één af, de opvolger komt eraan!

Stof in 2019: 21 in  -  105 uit  (32 gekocht&verwerkt - 5 verkocht - 1 gekregen)  - #1in5uit

13 opmerkingen:

 1. Schoon hemd jong! Dat stofje is daar gewoon ideaal voor, ik mis die dus he soft cactus. Al ligt er ook hier nog wel eentje te rijpen want de beschrijving 'ik denk dat dat mijn hobby niet is' die is er dus boenk op, ik geraak dus niet in gang voor heren hemden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik mis ze ook. De nieuwe collecties zijn erg fijn voor dames, maar ik zie meneer Khadetjes niet rondlopen in de viscoses. Maar bon, ik heb nog twee stofjes liggen waar ik weg mee kan en verder zal ik met flink uitkijken ook wel eens iets op de kop kunnen tikken zeker?
   Fijn te zien dat het herkenbaar is; dat 'denken' ;). Mocht ik dat kunnen uitschakelen had ik die andere twee hemden wellicht al gemaakt!

   Verwijderen
  2. Ik gebruikte onlangs een gabardine twill voor een winterhemd en dat vind hij blijkbaar echt een heel erg tof winterstofje, dus als ze daar nog wat mannenprints in maken is t voor de helft van t jaar al goed hier thuis 😉

   Verwijderen
  3. Allé hup, ik ga het onthouden. Of toch maar beter niet, kwestie dat die andere twee stofjes hier ook nog verwerkt geraken #schaterlach. Ik besluit met een diplomatisch "ik zie wel" ;).

   Verwijderen
 2. De titel alleen al :) Het stofje staat hem idd goed. Job Well done!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er liggen nog twee stofjes te rijpen, maar dit vond hij - van in het begin al - het mooiste. Ik weet in ieder geval wat te doen, de komende weken. Eerst nog wat kindergerief en dan focus op meneer Khadetjes #schaterlach.

   Verwijderen
 3. Ideetjes moeten soms rijpen en als die ideetjes gepaard gaan met stofjes kunnen die best mee rijpen, toch? In de bakkerij is er een rijskast, bij de naaister een rijpkast :-D
  De looks van het hemdje zijn al in orde, de optimale fit volgt vast met volgende hemdje.
  No mistakes, nothing to learn... Ook maar saai dan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik lig daar niet wakker van. Ik volgde één workshop "leer je machine" kennen en de rest leerde ik links en rechts uit boeken, blogs, tips van anderen. Nog steeds geen spijt van en blij met elke stap die ik maak, ook al is dat soms een beetje alla Echternach ;).

   Verwijderen
 4. Bij het lezen van uw titel dacht ik dat het hier over één of ander babyboek ging gaan, ge weet wel over groeispurtjes enzo. Mis dus. Hier ligt het Theo-patroon nog te wachten, eerst om geprint te worden en dan op het knippen en plakken. Aangezien de wederhelft niet van de magersten is, zullen het veel A4tjes zijn, en is dat voorlopig de reden van uitstel. Al moet ik toegeven dat het zien van jou creatie me wel weer een schup onder mijn achterste geeft. Misschien toch al maar eens printen. (om dat dan weer in een hoekje weg te duwen waarschijnlijk). En hoezeer ik de laatste tijd van slowsewing hou, de binnenkant zo netjes afwerken, is me net iets te slow. Veel respect daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan je gerust stellen; we moeten evenveel A4-tjes plakken, of de wederhelft nu smallekes of minder smallekes is ;). Lees eerst op je gemak de aanpashandleiding, kies de juiste maten om af te printen en plak op uw gemak met een lekker drankje erbij, komt hélemaal goed.
   Ik snap je huiver om de binnenkant netjes af te werken, maar een naadwaarde van anderhalve cm op de zijnaad geeft je marge om eventuele foutjes op te lossen. Die marge gewoon "wegrijden" met een overlock of in een Engelse naad verwerken maakt tien minuten verschil uit, echt waar. Misschien ooit toch eens overwegen x

   Verwijderen
 5. Allé, goed om te weten dat je de Soft cactus katoentjes mist. Misschien moet ik me nog een keer focussen op iets specifiek voor mannen in katoen! schoon hemdje trouwens ook! Gelukske van die extra naadwaarde!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is zo arbeidsintensief een hemd he! Da's ook het enige projectje van mijn Make9 2019 dat ik nog niet maakte... 'k Heb nog 1 maandje zeker? :p

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, 3 jaar rijpen. En 't is er precies nog schoner op geworden!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.