"Moh" moment

zaterdag 25 februari 2017

Ooit, in mijn hoogstpersoonlijke naai(pre)historie - klik op 2013, 2014, ja zelfs 2015 en wellicht nog een deel van 2016 - was ik content als het paste. Naaisel af, je gooit het op het slachtoffer, "die kan erin zonder kleerscheuren?", i-de-aal!

462-02

Maar zoals dat dan gaat, een mens wil af en toe wel eens een uitdaging. Als in; naaien voor jezelf. Ha! Ik hoef dat jullie niet te vertellen, dat dat durft gepaard gaan met meer uitdagingen waar een mens zin in heeft - vandaar het ontstaan van mijn 'dossier gemaakt' want de meeste lijven passen nu eenmaal niet in standaard patronen, ik probeer voor mezelf bij te houden waar ik eerst mee 'speel'. Ik ben er nog niet, verre van, maar met kinderstapjes kan een mens ook een een flinke afstand afleggen. En dan botste ik op de volgende mijlpaal - ik verzin dat hier maar ter plekke hé, ik heb geen vooraf uitgestippeld parcours dat ik per se af wil leggen - namelijk niet alleen passen zonder kleerscheuren, nepen op de juiste plaats maar een pasvorm die goed zit. Enter de vent.

--uiteraard wil ik graag voor mezelf een schoon pasvorm, maar omdat het bij een ander makkelijker is, die mens nu eenmaal minder rondingen heeft waar ik rekening mee moet houden én omdat ik een hulpbron inschakelde, is hij het slachtoffer van dienst. Ik zoek dat hier meestal maar in mijn eentje uit, maar ik wil maar zeggen: kus uw pollen als jij een naaijuf hebt die je daarbij helpt!--

462-03
462-04

Ik maakte een aantal tshirts voor hem, en op de foto's - ja, ik weet het, schaamtelijk - zag ik een vreemde plooi, eentje die er niet hoorde te zitten. "Hmm" dacht ik, dàt is een pasprobleem. Ik zal wel ietwat bevooroordeeld zijn, maar ik vind dat meneer Khadetjes best een goed lijf heeft. Het is relatief rechtdoor, dus hij valt netjes binnen 1 maat, hij is lang - #schaterlach hij is slank -, dus het lijf zelf valt niet echt onder de noemer "probleemzone". Ik was lui en schakelde een hulpbron in om de vinger op het probleem te leggen want zelf zag ik het niet.
Toen het antwoord kwam, zakte ik in de grond van schaamte. Echt waar.

Zelf ben ik niet van de kleinsten, meneer Khadetjes bevindt zich in dezelfde hoogteregionen. Waar ik voor mezelf standaard - nogmaals; écht, elke keer - 1cm ruimte toevoeg in het armsgat, kwam het zelfs niet in mijn gedachten om voor hem hetzelfde te doen. Ik organiseer binnenkort een cursus "naaien-voor-kiekens-zonder-kop", iemand zin om met me mee te doen?
Voor alle duidelijkheid; dit is géén fout in het patroon en géén aanpassing die je standaard moet doen. Dit is een gevolg van het feit dat wij allebei wat groter zijn dan gemiddeld en dat die lengte niet alleen in de benen zit, maar over ons hele lichaam mooi verdeeld is - en ik al die jaren maar denken dat mijn boezem al last had van de zwaartekracht en al. Niets daarvan, het stuk lijf daarboven is gewoon groter dan gemiddeld. Neh.

462-05 462-06

Het patroon werd aangepast, veel houdt dat niet in, maar het zorgt ervoor dat die vreemde plooi met de noorderzon vertrokken is. Ondertussen is meneer Khadetjes eigenaar van een nieuw tshirt én weet ik wat te doen bij zijn Theo die hij nog bestelde - bij zijn eerste exemplaar murmelde hij een aantal keer 'dat het tegentrok'. Aangezien dat bij niemand anders het geval was murmelde ik daarop 'dat hij niet moest zagen en zich dingen in zijn hoofd halen'. Oeps... #schaterlach #hetlevenvandeventvaneennaaimadam

Oh. En denk je nu; "waar heeft ze het in godsnaam over?" Juist, er zijn nog plooien over.. maar die wijt ik aan het meest ellendige stofje aller tijden - ok, ik overdrijf misschien een beetje, maar wat een gek stofje om mee te werken - en een v hals die niet zo perfect is als die had kunnen zijn. Het had natuurlijk geholpen als mijn eerste twee pogingen goed geweest waren; tornen en dit stofje; een goede match was het niet. Maar aangezien niet perfect het nieuwe perfect is, trek ik me daar flink niets van aan, ik stel voor dat jij hetzelfde doet #schaterlach.

462-07

Stof in 2017: 8 in  - 30 uit  (2 gekocht&verwerkt - 9 verkocht - 2 gekregen)  - #1in3uit

32 opmerkingen:

 1. Wat ben ik blij in jouw plaats, uiteindelijk willen we steeds perfecter zijn, en dan geeft het een zalig gevoel als je er nog eens de vinger op kan leggen 👌

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach Sharon haar vinger zat juist, langs mijn kant was het vooral #zakeensheeldiep. Maar he, die enerverende plooi is weg, mijn hoofd denkt even dat er rust is.

   Verwijderen
 2. Ik ben een beetje jaloers op die drang van jou om alles altijd maar beter te krijgen, ik blijf zelf een beetje steken in de fase van "ik ben al content als het goed past". Wie weet, ooit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gho, daar is niets mis mee, met die fase - ik vind het daar ook fijn vertoeven ;). Maar af en toe mag het eens iets meer zijn, en daar heb ik best nog een lange weg te gaan.

   Verwijderen
 3. Heel herkenbaar!! Ik wil dat soort openbaringen ook op andere vlakken weleens tegen komen. Vaak als ik hardop ergen over klaag tegen een ander, om dat bij het uitspreken opeens te bedenken dat ik inderdaad een kip-zonder-kop ben.
  Die centimeter komt die ook terug in de mouw, of is het alleen het pand? Ik doe het zelf (178cm) namelijk vaak vlak onder de mouw opening. Bij de Theo van mijn man (195cm) zag ik ook zo'n plooi, maar ook het bovenarm deel mag iets ruimer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, wat ben ik blij met die eerste zinnen!
   Voor mezelf (179cm) en mijn lijf kom ik er meestal met 1 cm, hier was het wat gokken, ik startte met 1,5cm (meneer Khadetjes is 186cm) die je zowel in de mouw, als in beide -voor en achter-panden moet toevoegen. Je moet een loodrechte lijn tekenen op het onderarmpunt, meten wat de afstand naar de mouwkop is en op 2/3 van die afstand een nieuwe loodrechte tekenen waar je die extra ruimte invoegt. En dan de lijn weer mooi vloeiend maken. Dat is de theorie... zelf doe ik meestal iets lager, ik vind het makkelijker om de lijnen dan mooi te krijgen.

   Verwijderen
 4. Amai, schoon t-shirt. En merci voor de tip, de t-shirts staan hier ook gepland en het lief is niet bepaald klein dus het komt mss nog van pas ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Misschien eens eentje maken, als test? Dit stofje geeft een wat vertekend beeld omdat het zo "flutsig" is, maar in een gewone tricot zie je echt wel het verschil.

   Verwijderen
 5. Heel mooi shirt. Ja en wij zijn maar kleine mensjes hier dus dat probleem ken ik niet maar ... wat lees ik uw blog toch graag! Je schrijft het zo super neer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kbegrijp uw frustratie volledig. Al maak ik mezelf wijs dat ik alleen maar 'al doende' kan leren. Dus hoera voor alle foutjes, die zorgen ervoor dat wij alleen maar beter worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik leer ook al doende, maar bij jezelf is dat 'makkelijker' omdat je zelf weet hoe je graag hebt dat een kledingstuk past. Maar euh... ik ga wel eens op zoek naar een goed boek/craftsy cursus over pasvormen, misschien leer ik zo nog 'al doender' ;)

   Verwijderen
 7. Ha, het is fijn zoiets te kunnen oplossen! Ik verbaas me er wel eens over dat niemand het lijkt te zien als er overduidelijk iets trekt en het nou juist de sport zou kunnen zijn dat met elkaar weg te krijgen.

  Ik begrijp alleen niks van je uitleg 😂. Tekeningetje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was het plan, maar ik vergat het compleet.
   Het tekeningetje komt er deze namiddag aan vrouw ;)

   Verwijderen
 8. Naaien voor mannen dat is een zaligheid. De mijne is niet direct slank te noemen 😉 maar de billie met boordjes camoufleert dat heel mooi. Sinds ik dat ontdekt heb... en een man in zelfgemaakt gerief die ziet er nog beter uit
  Ik dacht inderdaad direct, oei je stofje ziet er eigenwijs uit 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwijg me over dat stofje ! De rek zat om te beginnen al compleet verkeerd, gelukkig zag ik het voor ik knipte. Een strijkijzer vindt het trouwens ook niet zo tof #schaterlach Maar de vent ziet het graag, dat is wat telt!

   Verwijderen
 9. Oei, armsgaten verlengen kwam nog nooit in mij op! Zeg mij dat eens, de volgende keer als er bij mij iets verschijnt met een plooi op diezelfde hoogte? ;-)

  Nu ik er zo bij stilsta was dat voor Broers hemden inderdaad geen slechte aanpassing geweest. Die hebben ook zowat een plooi daar. Maar hé, het heerschap besliste dat hij geen hemden meer draagt vanaf vandaag dus dat toekomstig probleem is dan meteen opgelost. En bij mezelf merkte ik dat precies nog nooit. Ik ga eens op kastenchecktocht! Of misschien begint mijn lengte gewoon onder de borststreek (wishful thinking - ik hààt patroonaanpassen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mo meiske toch, ik gier het even uit. Die lengte maakt aanpassingen hier toch nodig, misschien kom jij er door uw figuur wel makkelijker vanaf, maar aanpassen is hier meestal toch het eerste wat ik mag doen ;).

   Verwijderen
 10. Wonderlijk toch hoe 1 cm op de juiste plaatsen toegepast zo'n hemelsbreed verschil kan maken ! Goed bezig ! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig om hier dit te lezen!😁 Wie geen fouten maakt, doet weinig. En ik sluit me aan bij het niet perfect is het nieuwe perfect!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldige tip! Ik was ook niet helemaal tevreden over 'dit patroon'. Eens uitdokteren of het ook daaraan ligt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Patronen worden voor ideale lijven getekend he, ik ken maar weinig mensen met een lijf uit de boekjes ;). Zelf ben ik alleszins niet van zo'n exemplaar voorzien #schaterlach. Maar beetje bij beetje kom ik erachter hoe het ineen zit, en dat hele proces maakt me best vrolijk!

   Verwijderen
 13. Zo herkenbaar, die drang naar perfecte pasvorm... Ik verlang soms terug naar mijn eerste naaidagen toen ik waanzinnig trots was op wat ik ook maar maakte, paste en niet na één keer dragen loskwam...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blij te lezen dat we met z'n allen veranderen ;)
   Maar ik ben nog steeds. Iet vies van complexloze naaisels hoor #hetiswathetis

   Verwijderen
 14. Reacties
  1. Geen idee hoe het komt, maar ik moest geweldig hard aan jou denken bij het naaien ;)

   Verwijderen
  2. Ik ben het nog niet vergeten hoor!

   Verwijderen
 15. Naaien-voor-kiekens-zonder-kop: check! Je standaarden veranderen inderdaad wel na een aantal jaren, fijn te horen dat ook anderen last hebben van dingen die niet meteen zijn wat ze moeten zijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.