Dat extra regeltje #5

dinsdag 31 december 2019

Geen grootse veranderingen hier; ik bleef in 2019 vrolijk verder doen zoals de voorgaande jaren en dat is naaien omdat ik dat graag doe. Zoals dat dan gaat, zijn er weken waar ik als een doldwaze elke dag achter mijn naaimachine beland, en weken waarin ik het ding nauwelijks bekijk. En dat is helemaal prima wat mij betreft. Stofgewijs bleef ik hetzelfde doen; bij nieuwe naaiplannen probeer ik nog steeds zoveel mogelijk de voorraad te gebruiken of nieuwe stoffen onmiddellijk te verwerken. Ik slaagde daar iets minder goed in dan in 2018, maar hé, er komt een nieuw jaar aan #schaterlach

Stof in 2019: 27 in  -  119 uit  (33 gekocht&verwerkt - 5 verkocht - 1 gekregen)  - #1in4uit

Er is wel een trend die zich doorzet; ik naai steeds minder en minder. Dat valt me "in het echte leven" niet op, enkel als ik terugkijk zie ik dat er heel wat meters minder verwerkt werden afgelopen jaar. Redenen te over; ik kalligrafeerde wat meer, ik vond mijn draai terug met mijn instrument en speelde ettelijke uren en tot slot vierde mijn voet uitbundig feest -kuch kuch- waardoor ik er mijn hoofd niet bij kon houden. Life as it is.

10 maaksels voor mezelf: 6 jurken | 2 sweaters | 1 bloes | 1 badpak |
Ik ben niet bewust bezig met consuminderen, capsule wardrobe toestanden en kleurenschema's maar ik geloof niet in een overvloed van kleding. Voldoende om rond te komen zonder mijn wasorganisatie - ik hou van gesorteerde wasmanden per kleur - in de war te komen, maar geen kleding die de kast niet uit komt omdat er te veel te kiezen is. Kleding met een mankementje wordt hersteld - 2019 bleek het jaar van de retouch'kes #wathaatikretouchkes te zijn -, dingen die niet gedragen worden krijgen een nieuwe eigenaar, net als het te kleine gerief van het kroost.
Ik blijf heel erg fan van naaien voor mezelf en stap bijgevolg zelden een kledingszaak binnen. Voorlopig heb ik voldoende in mijn kast hangen, maar mijn gedachten vliegen alle kanten uit als het gaat om het voorjaar of de zomer. Benieuwd wat er ook effectief gemaakt zal worden!

4 maaksels voor meneer Khadetjes:  2 sweaters | 2 hemden |

37 maaksels voor dochterlief: 13 jurken | 2 bloesjes | 5 sweaters | 1 rok | 8 broeken | 4 hemdjes | 4 tshirts | 1 zwempak | 2 bikini's |

12 maaksels voor zoonlief:  5 sweaters | 5 pj's | 1 gilet | 1 broek |

Geschenken voor anderen + gerief-voor-in-huis: XXXL kussenhoes | overtrek poef | rugzak | veel babygeschenkjes |

Ik ben niet zo van de goede voornemens, ik blijf in 2020 vrolijk doen wat ik graag doe en waar ik op dat moment behoefte aan heb.

Dit jaar stond - jammer genoeg - heel erg in het teken van mijn voet die niet mee wil. Er zijn momenten dat dat me geweldig frustreert, zeker omdat ik hoopte dat mijn laatste operatie een goede uitkomst zou gehad hebben. In het voorjaar werd duidelijk dat het niet zou uitdraaien zoals iedereen gehoopt had. Mijn arts bleef hameren op "geef het een jaar de tijd", wat ik deed tot de zomermaanden waar ik lieflijk op tafel klopte. Meer onderzoeken, meer wachten, meer artsen. Met als kers op de taart - op mijn verjaardag nota bene - een open gesprek over mijn opties; tijd rekken of een (enkel)prothese. Mocht een mens een glazen bol hebben zou het allemaal simpel zijn. Dat is het niet, dus hoop ik dat ik het nieuwe jaar doorkom zonder al te veel voetmiserie of een prothese, ik zie wel hoe die hoop stand houdt ;).

Verder is er "een plan" - wie me wat beter kent, weet dat ik altijd minstens een dozijn plan-van-aanpakken heb #schaterlach - om wat met mijn voorraad te gaan doen. Nog wat verkopen, nog wat meer uit voorraad naaien en een 'winkeltje' bijeen te naaien. Elke maand een bepaald stuk, zodat ik op het einde van het jaar hopelijk een mooi stapeltje heb. Op naar minder stof en fourniteren!

Blogsgewijs laat ik hier bij momenten flink mijn oren hangen. De energie ontbreekt al eens om te doen wat ik het liefst doe; foto's nemen, er een verhaal bij vertellen, het delen met jullie. Ik weet het, ik weet het, de hippe mensen zijn tegenwoordig op IG te vinden en ik ben niet hip #schaterlach. Hoeft ook niet, maar soms twijfel ik of het de moeite waard is om te blijven bloggen. In ieder geval lees jij mijn hersenspinsels, waarvoor een welgemeende dank je wel ♥. Op naar ontelbare mooie momenten in 2020, liefst op doodgewone dagen.

28 opmerkingen:

 1. Absoluut blijven bloggen! Ik blijf fan van (jouw) epistels!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wens je een jaar zonder valse noten en met veel energie om dingen te doen die je leuk vindt. En hopelijk past het bloggen daar bij. Want hoe fijn ig is, ik blijf fan van uitgebreidere hersenspinsels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik beaam volmondig; ik hou ook van het vertellen van een verhaal #schaterlach. De energie; die vind ik wel; ik ben er goed in geworden, in kiezen wat voor mij de moeite waard is en wat me energie geeft - klinkt stoefferig, zo bedoel ik het niet, maar als je moet kiezen, dan leer je het snel genoeg als je een paar keer met je neus tegen de muur loopt ;).

   Verwijderen
 3. absoluut blijven bloggen! Ik maak hier altijd een vreugdesprongetje als er nog iets verschijnt. Maar ik snap het wel hoor, de fut voor foto's was er bij mij de laatste maanden ook niet. Te druk en 's avonds is het al donker dus geen tijd voor mijn ultieme avondwandeling met foto's plan dat deze zomer goed werkte.
  Ook ik naaide wat minder de laatste maanden maar ook hier kom ik nog vlot toe met wat er in de kast hangt, zelfs al puilt de wasmand uit (ook hier van die gesorteerde toestanden). Mijn voornemen voor 2020: doen wat ik wil doen en proberen om nog eens wat voor een ander te naaien.
  Uw nummers zijn trouwens best indrukwekkend, hier kocht ik ongeveer evenveel als ik opnaaide, wat al een verbetering is maar toch ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het altijd geweldig om hier te komen lezen en je #schaterlach te horen; ik hoop dat je voet zich wat gaat gedragen en je dingen kan doen waar je blij van wordt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is meer nodig dan die voet om niet meer te lachen - serieus jong, het leven zou al te saai worden als een mens niet meer lacht - of om de dingen te doen waar ik blij van wordt. Het zou meer en anders kunnen, maar hé, een stap met een keer. Ik ben flink aan onze afspraak van vorig jaar (naaiweekend) aan het werken, dat is nummer één en ik durf voorzichtig zeggen dat dat voetgewijs al een verschil maakt. Duimen maar dat het alleen maar sterker en sterker wordt.
   In ieder geval; dank je wel om hier mee te lezen en ik kijk ernaar uit je nog eens te zien ♥!

   Verwijderen
 5. Ik blijf toch fan hoor, van jouw blogsels! Heerlijk eerlijk, in tijden waar alles IG-proof en perfect moet zijn. Bij iedere blog opnieuw ben ik onder de indruk, en droom ik ervan om ook zo veel te naaien. Maar ik lijk mezelf maar niet achter de machine te krijgen. Intussen ligt er een Theapatroon klaar om op de stof gespeld te worden, en is er deze zomer een Communiefeest van dochterlief. Wie weet lukt het me nu wel eens? Zou trouwens het eerste selfish sewing zijn... In ieder geval: zo lang jij blijft schrijven, blijf ik dromen 😉.
  Beste wensen voor een mooi 2020!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn om lezen Katrijn!

   Ik probeer altijd eerlijk te zijn, ook al viel het niet zo goed mee. Patronen worden ook altijd met een bepaalde norm in het achterhoofd getekend, het is aan ons om dat aan de lijven zelf aan te passen maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan ;).

   Ik snap het wel, niet achter de naaimachine geraken. Er is ook zoveel of we lijken ook zoveel te moeten. Ik probeer hier heel erg egoistisch te zijn met minstens een vaste naai avond per week (donderdag) en laat daar zelden iets tussen komen. Ik ga ook vier keer op weekend, en daar krijg je pas echt een en ander gedaan ("veel" simpele projecten, maar ik durf er ook wel eens dingen plannen waarvan ik weet dat er erg veel naai tijd in kruipt). Thea is een aanrader, doe uzelf daar een plezier mee ♥. Ooit een thema van een boekenweek in lang vervlogen tijden; dromen durven doen. Ik wens je niet alleen véél dromen, maar ook wat doeners x

   Verwijderen
 6. Bedankt voor weer een heel jaar vol heerlijke blogposts en prachtige maaksels! Nog zo'n jaar graag! Maar dan met betere voet voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan en ik brei (kuch kuch, alsof ik kan breien #schaterlach) met plezier een vervolg ana mijn epistels. De betere voet, dat heb ik zelf niet echt in de hand, maar ik hoop het ook, met heel mijn hart. Dank je wel om mee te lezen ♥

   Verwijderen
 7. Ik blijf ook een die hard lezer, maar begrijp de twijfels heel goed. Zit er zelf ook al een hele tijd over te tobben, maar ik doe gewoon waar ik op dat moment zin in heb. Soms is dat een blogpost schrijven, soms een snelle foto voor op IG en soms ook helemaal niets. Vaker en vaker verdwijnen hier naaisels direct in de kast, zonder dat ze eerst gefotografeerd of zelfs geïnventariseerd werden. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap het; in alle opzichten :). Het komt hier ook meer en meer voor dat dingen gewoon in de kast verdwijnen - ik blijf ze wel 'registreren', dat wel -, dat was hier ooit wel anders. Maar dat stoort me eigenlijk niet :). Fijn dat je blijft mee lezen x

   Verwijderen
 8. ♡ Ik blijf hier trouw lezen, voor de leuke naaisels, die toffe kinderen van je én je heerlijke schrijfstijl!
  Maar seg, die enkel van jou, dat is toch mijn minst favoriet deel van je... Ik duim dat ie toch heel hard zijn best doet om je te kunnen volgen in alles wat je wil doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Laura ♥

   Die enkel, haha, die doet al lang niet wat ik graag zou willen. Ik ben ook gestopt dat te willen wegens te vaak met de neus tegen de deur ;). Maar autorijden zou wel fijn zijn. Wat meer/verder wandelen dan nu. Ik doe mijn best, ik zie wel waar ik dit jaar strand x

   Verwijderen
 9. Wat mij betreft moet je zeker blijven bloggen, want ik ben telkens blij als ik iets nieuws van jou zie verschijnen. Los daarvan zit ik met net dezelfde twijfel, mijn laatste blogbericht dateert al van ik-weet-niet-hoe-lang geleden, ik durf niet meer gaan kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat we met veel in hetzelfde schuitje zitten :). Het hele gebeuren lijkt zich naar IG verplaatst te hebben en ik heb daar blijkbaar een gigantische innerlijke weerstand tegen #schaterlach. Ik denk dat het belangrijkste is; doen wat goed voelt. Laat dat nu eens precies zijn wat ik dit jaar van plan ben!

   Verwijderen
 10. Ja, ik lees je graag :) En ik ven óók niet hip. Heb een fijn jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Vroni; ik hoop en wens voor jou zo hard op een fijn jaar x

   Verwijderen
 11. Blijven bloggen want ik lees hier graag mee.Ik heb goed zeggen want ik vertoef meer op Instagram,ben ook niet echt hip voor de rest ;-) en heb mijn blog vaarwel gezegd.Moet eerlijk toegeven dat ik het af en toe toch mis om een verslagje te bloggen!!Jammer van je voet ik duim voor een minder pijnlijk jaar,veel naaiplezier op welke manier dan ook en alles wat je verder wensen wil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te lezen Carla ♥.
   Ik snap het, dat missen, ik denk dat dat hier ook zo zou zijn ;).

   De voet, dat is niets nieuws; af en toe 'piekt' dat alleen wat meer dan anders omdat het me bij momenten serieus beperkt. Ik ben ondertussen keiflink op mijn eten aan het letten omdat iedere kg minder ook een minder grote belasting op mijn voet is en ik hoop dat ik op die manier wat meer speling kan krijgen. En oefenen oefenen oefenen. Zoiets. Ik zie wel wanneer dat zijn vruchten afwerpt x

   Verwijderen
 12. Same here,... maar toch vind ik het leuk om te snuisteren in een blog... dus we doen lekker voort, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog geen definitieve plannen om de boel op te bergen hier :). We zien wel waar het nieuwe jaar ons brengt maar voorlopig geniet ik er nog van om mijn hersenspinsels neer te schrijven én bij een ander bij te lezen ♥

   Verwijderen
 13. Wat je ook kiest, wat je ook doet, dat is goed.
  Die voet, dat is dikke pech, maar gelukkig werken al je andere onderdelen wel goed! ;-)
  Liefs!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik lees net zoveel blogs meer, want vertoef idd vaker op IG, maar oh wat kom ik hier graag langs! Blijven bloggen dus, als je er nog plezier in hebt, want ik lees altijd met de glimlach mee. En als ik concreet aan een project start en wat info zoek, dan ben ik altijd heel blij als bvb jouw blog op popt en ik hier handige tips kan komen lezen, daarvoor blog je toch ook, nee? om twijfelaars op weg te helpen en pracktische tips mee te geven :-) Maak er vooral een fijn jaar van en ik duim dat de gzondheid er hetzelfde over denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Waw, niet veel is in mijn ogen nog steeds meeeegaveel. En stuk voor stuk prachtexemplaren. Hoera voor goede stoffenvoornemens proberen vol te houden, ik probeer het ook nog steeds.
  En jouw blog is werkelijk de enige die ik nog met regelmaat lees, dank je wel om vol te houden.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.