[Stik Belgique] Mijn helden

maandag 8 oktober 2018

Zoals jullie ondertussen wel weten lopen er hier een dochter- en een zoonlief rond. Ik maak voor beiden gerief, en voor beide exemplaren blijf ik graag bij 'hetzelfde'. Tuurlijk maak ik wel eens een exotisch patroon, ik laat me al eens gaan aan een voor mij nieuwe patroonontwerper maar ik kom steevast terug bij patronen van eigen bodem. Omdat ze het zo verdraaid goed doen, die Belgische patronenontwerpers. Omdat ze zo'n goede patronen maken - zonder zwans, niet gesponserd, die mening van mij - en ik er mee leerde naaien. Ik volgde nooit naailes en veel , zo niet alles, wat ik nu weet, haalde ik uit een of ander geweldig goed uitgewerkt patroon, waarvoor dank, beste dames <3.

De kleerkast van dochterlief heeft een "lege" status momenteel. Ik probeerde dat een tijdlang te negeren door er alle zomergerief en te kleine jurken in te laten hangen, maar ik grabbelde oma Khadetjes en dochterlief vast, liet haar een en ander passen en slikte... dat het verdorie tijd is dat ik in actie schiet! Niets beter dan een Stik Belgique om dat probleem aan te pakken #schaterlach.

604-02 Tiny Straight Grain Khadetjes 604-03 Tiny Straight Grain Khadetjes 604-04 Tiny Straight Grain Khadetjes 604-05 Tiny Straight Grain Khadetjes

Ik selecteerde drie stoffen uit de voorraad en twee patronen van StraightGrain. Ik ben de tel ondertussen kwijtgeraakt, hoe vaak ik haar patronen gebruikt heb - ik heb ze niet allemaal, ze zijn niet allemaal "mijn ding", maar dat zijn smaken & goestingen. De patronen zijn zo veelzijdig dat je er een hele kleerkast mee kunt vullen zonder twee keer dezelfde jurk te 'moeten' maken. Los daarvan, gebruik ik ze vaak als basispatroon om zelf mee te prullen omdat de pasvorm gewoon goed is.

Ik startte met een Tiny jurk, volgens mij een van de allereerste patronen die ik kocht. Ik heb het dan nog over de Tinny-de-oudere waar ik de verjaardagsjurk traditie voor dochterlief mee startte. Er volgden nog talloze versies, zowel van het oude als van het herwerkte patroon waarvan deze twee toch wel mijn absolute favorieten zijn. Nog steeds, na al die tijd ♥ voor Tinny, als je 't ons vraagt.

604-06 Tiny Straight Grain Khadetjes 604-07 Tiny Straight Grain Khadetjes 604-08 Tiny Straight Grain Khadetjes 604-09 Tiny Straight Grain Khadetjes

Patronen en keuze genoeg en toch herhaalde ik mezelf; andere stof, andere opties; plooien de andere kant op, een kraagje erbij en je hebt weer iets anders. Zei ik al dat dochterlief gewoon extra kleding nodig had? Ik ben ondertussen zo ver dat ik er de handleiding niet altijd meer bij nodig heb, bij zo'n kleine meisjes jurk. De boel knippen en me verliezen in het stikken. Niet zo snel snel meer als ooit, maar wèl genietend van ieder stiksel, ervoor zorgend dat de jurk mooi afgewerkt is en goed ineen zit, dat er geen naden meer te zien zijn, dat iedere jurk een plezier is om naar te kijken, dàt doet mijn naaistershart sneller kloppen :).


Drie stoffen, twee patronen. Het was wel degelijk mijn bedoeling om nog een derde jurk te tonen - een Ume, een patroon waar ik halsoverkop verliefd op werd, zo zo schoon <3 - maar de stof ligt nog stof te wezen. Het naaitempo werd hier de laatste anderhalve maand drastisch teruggeschroefd sinds mijn enkeloperatie - again! - en het bijhorende stap- en steunverbod. Ik hoef er geen tekening bij te maken, dat vertraagt een aantal dingen serieus. Niet alleen omdat ik de gewoonte heb rechtstaand te knippen maar ook omdat naaien met een been in de lucht niet van het meest praktische is #schaterlach.

Toen ik na de ingreep de arts zag, was die behoorlijk onder de indruk van de ravage in mijn enkel. Meer schade dan de beelden toonden, dus werden de plannen op het moment zelf gewijzigd. Ik wist dat er een steunverbod bij de operatie hoorde, maar uiteraard werden daar ook enkele weken 'bijgeplakt'. Bijna zeven weken verder durf ik voorzichtig enthousiast te zijn, alles geneest goed en hoewel mijn mobiliteit beperkt zal blijven  (sommige dingen die kapot zijn kunnen nu eenmaal niet gerepareerd worden, hoe graag je dat soms ook zou willen) lijkt het erop dat de pijn weg zal zijn als alles binnenin goed genezen is. Ik liet team-krukken-en-rolstoel en mijn frustraties  achterwege ('dat gaat niet vooruit', 'ik kom nergens' en ga zo maar verder #schaterlach), doe flink mijn oefeningen, loop nog een kleine maand met 1 kruk en mag daarna terug gewoon stappen. Op het komt zo goed als kan zijn <3

M  A  A  T  |  Dochterlief haar huidige maat is een 7j in de breedte, verlengd tot een 8j. Ik was blij te zien dat ik de vorige keer ijverig was geweest en onmiddellijk alle mogelijke patroondelen in deze maat had overgenomen - als ik het hatelijkste klusje van het hele naaiproces kan overslaan, ben ik daar alleen maar dankbaar voor.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  | Stiekem ben ik elke keer opnieuw gelukkig dat ik voor dochterlief nog jurken mag naaien - en dat ze ook gedragen worden ;) - want ik hou van kleine meisjes jurken naaien!
Voor de eerste jurk gebruikte ik het gewone lijfje met pofmouwen. Het plooitje in de mouw (<3!) zette ik vast met een neutraal knoopje met wat glitters, altijd een goede keuze. Ik gebruikte het rokdeel met plooien en toen de rok aan het lijfje stond vond ik het te sober, tornde ik de boel weer open en voegde nog twee flapjes toe. Lui als ik was, gebruikte ik ook voor de tweede jurk het gewone basislijfje en het rokdeel met plooien - die ik deze keer wel de andere kant op plooide, zo lui was ik nu ook weer niet. Sterker nog, ik werd ineens zelf ijverig en stikte wat vouwen in het voorpand en diepte uit de restjeskoffer enkele bijpassende stofjes voor een kraagje. Met zoveel extra elementen om naar te kijken liet ik -mijn favoriete- pofmouwen achterwege ten voordele van de gewone. Beide jurken werden volledig gevoerd - ik werk me stilaan door de voorraad heen ;) - en kregen als rokdeel zelfs een halve cirkelrok voor wat extra zwier. Is dat nodig, dat volledig voeren? Nee, tuurlijk niet, maar zelf vind ik een jurk - zeker voor dit seizoen - pas af als het zo is. En zo heeft iedereen wel zijn eigen neurotische trekje ;)


#ls2gether ofwel Let's sti(c)k together is een initiatief van Flaflinko waarbij wie dat graag wil rond eenzelfde thema werkt.
De hele maand oktober doen we van "Stik Belgique" en naaien we met patronen/stoffen/... van eigen bodem.

Stof in 2018: 21 in  -  112 uit  (32 gekocht&verwerkt - 10 verkocht - 3 gekregen)  - #1in5uit

47 opmerkingen:

 1. twee pareltjes! Die eerste is het meest mijn ding maar ook de tweede mag er zijn! ik duim verder voor een vlot herstel en duim zo hard voor het pijnvrij zijn als ik maar kan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste jurk is ook mijn favoriet, maar de tweede is een double gauze en dus érg zacht - schaterlach de bijhorende gilet is daar toevallig van de nachtwacht, dus zowieso is dat dochterlief haar ab-so-lute lievelingsoutfit #zucht.
   Dank je wel voor het duimen, ik geloof héél hard in de kracht van positief denken, dus dat helpt ongetwijfeld ♥.

   Verwijderen
 2. Knap en dat met een geopereerde enkel!!! Ik ben al een tijdje maar sporadisch in blogland dus ik val uit de lucht wat je operatie betreft. Wist dat die er zat aan te komen maar niet dat die al achter de rug was. Auw... En geduld is een schoon deugd, zeggen ze. Maar daarvan heb ik ook niet veel koek gegeten. Een genezingsproces duurt toch wel tergend lang. Hier met de schouder al hetzelfde verhaal. En dan maar hopen dat het wel nog goed komt. Ze zeggen dat dan wel maar op de duur geloof je het niet meer. Ik duim voor jou maar het ergste heb je vast al achter de rug? Nu nog goed revalideren. Heel veel liefs en moed hé.
  Kris

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het waren hier de afgelopen weken soms toestanden, geloof me maar! Nuja, de operatie ligt gelukkig al even achter me en het gaat steeds beter en vlotter. Als ik dat wil kan ik erg geduldig zijn en ik zou zo graag hebben dat het zo goed mogelijk geneest, dat ik écht wel doe wat de specialist me adviseert. Wat zou het fijn zijn mocht ik met deze operatie een jaar of vijf 'verder kunnen'.
   Helemaal goed kan niet meer, daardoor is er teveel schade vanbinnen. Maar zonder pijn, dat is mogelijk zegt de dokter, dus ik geloof hem - want momenteel voelt het ook wel ok aan. Duimen dus ;). Jouw schouder nog steeds niet ok? x

   Verwijderen
 3. Echt heel heel schoon, allebei. En wat mis ik dat zeg, jurkjesnaaien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Ik kan het me voorstellen, dat je dat mist. Ik ben zo blij dat ze nog steeds graag katoenen jurken wil dragen, benieuwd hoelang ik daar nog mee wegkom ;)

   Verwijderen
 4. Zo mooi...en dat dat iets is wat ik toch stiekem een beetje mis als zonenmoeder, dat jurkjesnaaien. Ik duim dat je weer snel en pijnvrij kan naaien. En oh wat ken ik de frustratie als gezondheidsperikelen roet in het eten gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een zoon en een dochter in huis heb ik het beste van twee werelden ;). Gelukkig heb ik een ongelooflijk goede bestemming voor de te-kleine-jurkjes van dochterlief zodat ik me zonder ambetantigheid kan richten op het naaien ervan. Want zo'n jurk is nog lang niet versleten als die hier al onzedig kort is.

   Die enkel doet ondertussen al zo lang pijn, dat ik me de tijd moeilijk kan herinneren toen het nog niet zo was. Het vervelendste vind ik eigenlijk dat ik niet meer kan lopen (door de schade vanbinnen blokkeert de voet op 90°). In ieder geval; het revalideren en -gedeeltelijk- leren stappen gooit nu nog wat roet in het eten, maar ik denk dat het goed zal zitten en dat die pijn weg zal zijn - haha, tot het weer fout gaat vanbinnen, maar ik hoop dat dat toch pas over enkele jaren opnieuw het geval gaat zijn. Gelukkig leerde ik na de val met mijn linkervoet naaien zodat ik dat in ieder geval toch kan doen - ik ben niet zo'n grote fan van naaien zonder pedaal, dat mist de fijnere nuances, vind ik.

   Verwijderen
 5. Ik ben vooral fan van de eerste versie. En als ik dat zo bekijk, vind ik het toch wel jammer dat ik bij dochterlief hier niet meer met zulke kleedjes moet afkomen.
  En o wat lees ik graag dat je nog steeds voorzichtig positief bent! Ik blijf duimen en hopen op de best mogelijke afloop!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk altijd aan jou, als ik dochterlief toch nog zo'n jurkjes mag maken. Voorlopig blijft ze ze met veel plezier en zwier dragen, dus blijf ik ze naaien ;)
   En merci x

   Verwijderen
 6. Laat je maar eens goed soineren. 😘 Een lijf zonder pijn en een goede gezondheid, is niet iedereen gegeven... Ik vind het dan ook super dat ondanks alles je er steeds het beste van maakt. 👍🏻 Ik val in herhaling, maar jou naaisels zijn steeds top. Altijd een plezier om te komen lezen en uw kunsten te bekijken. Jou stijl, stoffen... Volledig mijn ding! 💙

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of je er nu het beste of het slechtste van maakt, veel verandert dat meestal niet aan de situatie ;). Dus kies ik voor het halfvolle glas, met veel plezier - haha, en ik lucht misschien ook af en toe eens mijn hart, maar verder denk ik écht dat positief denken een groot verschil uitmaakt.
   Lief wat je schrijft, dat vind ik een groot compliment uit jouw mond ♥

   Verwijderen
 7. Wat is die Hade onder "deze twee" nog een minitje! Maar wat blijft ze knap in Tinny's, welke lengte haar benen ook hebben. De enige vraag die na de oh's en ah's nog in mijn hoofd blijft hangen is: waarom in hemelsnaam moest oma Khadetjes hier ook bij gegrabbeld worden?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, jij hebt wellicht nooit een kast leeggemaakt met twee krukken en een voet waar je niet mag op staan ;). Op de verdieping ;). Ik had de hulp van oma Khadetjes nodig om even mijn handen te zijn want zelf kon/kan ik niet zoveel verzetten vrees ik.

   Verwijderen
 8. Twee mooie jurkjes! Ik treed Eva bij: wat was de rol van oma Khadetjes precies? 🤔 In ieder geval duim ik heel hard mee dat je snel mobieler én pijnvrij bent!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weeral pareltjes!En de dochter haar lichte lokken in haar haren,dat had de mijne vroeger ook ;-) Hier alleen patronen van Zonen 09,Fibre Mood en LMV in huis wegens naaien voor mezelf en af en toe voor de jongste van mijn broer.Meisjes patronen zijn we hier al lang ontgroeid en ik naaide toen niet eens...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie tegenwoordig ook veel van die schattige super kleine mensjesnaaisels opduiken, ook van in de tijd dat ik nog niet naaide - ik begon pas toen dochterlief 'al' twee was en aangezien ze altijd groot geweest zijn voor hun leeftijd zaten piepkleine naaisels er niet meer in ;). Och, zolang we doen wat we graag doen zeker?

   Verwijderen
 10. Die eerste! Zo mooi, zo perfect!
  Elk meisje wil toch zo wel wat exemplaren in de kast 😍
  Veel beterschap met je enkel!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi! En die plooitjes zijn een leuk ideetje! Knip je dan gewoon het bovenpand langer en naai je de plooitjes vast in de naad? Met een Tinny win je altijd hé, heb ik ook al eens getest ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat de plooitjes betreft; ik heb die eerst gestreken in een stuk stof (iets breder dan het voorpand, een serieus stuk langer) en daarna onzichtbaar vastgestikt. Als je dat niet doet, dan 'rekken' die uit, zelfs al stik je ze vast in de zijnaad, deze stap sla je dus beter niet over. Tenslotte knipte ik het voorpand uit de stof.
   Ik kan het niet meer tellen, de hoeveelste Tinny het ondertussen is, en nog steeds blijf ik fan. Ik kan het dus alleen maar aanraden!

   Verwijderen
 12. Jij bent in mijn ogen wel één van de meest uitvoerende Belgische patroontjes. En altijd met datzelfde geweldige resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat fijn om lezen zeg ♥
   Ik ben me er niet zo bewust van, maar ik hou inderdaad wel van Belgische patronen ;). Als de basis goed zit, kun je altijd zo veel varieren (of juist niet) als je zelf wil.

   Verwijderen
 13. Altijd een topper, die Tinny! De eerste is mijn favoriet, het kraagje van de tweede is minder mijn ding. Ik ging nochtans net schrijven dat onze smaken zo hard gelijken, ik merk dat zo goed als bij elk bericht van u (en deze keer viel me ook op dat onze dochters dezelfde laarsjes hebben). ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, ik blijf hardnekkig duimen voor een pijnvrije enkel!

   Verwijderen
  2. Merci lieverd x
   Ik snap je 'niet-zo-zot-van-dat-kraagje' maar al te goed, ik vind dat zelf ook niet altijd even mooi. Maar toen dacht ik 'daar zitten zoveel kraagjes bij die eigenlijk wel plezant zijn en ik maak die nooit' en eigenlijk vind ik het nog wel ok.
   Grappig, dezelfde laarsjes ;). Het was zoals elke keer nogal een uitputtingsslag, dochterlief heeft niet de makkelijkste voeten en meestal kan ze maar kiezen uit 1 of 2 paar. Nogal een geluk dat ze deze dus mooi vond!

   Verwijderen
 14. Wat een prachtige jurken. Zo mooi gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoera voor de jurkjes, de helden en de genezende enkel!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een heerlijke kleine-meisjes jurken voor je toch wel steeds grotere dochter. Ook mijn dochter bestelde nog een nieuw exemplaar. Ik ben benieuwd hoe lang ze het nog leuk vindt onze bijna, bijna 8 jarige.... Zoals je zegt, het is zo'n plezier om te naaien :)

  Sterkte met het herstel van je enkel. Dat je maar snel wat mobieler en vooral pijnvrij mag worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijna acht is toch nog steeds klein niet ;). Voorlopig draagt dochterlief de jurken zonder morren - ze kiest zelf uit haar kast, dus ik dring ze niet op - dus blijf ik nog heel even verder naaien.

   Dank je wel voor de enkelwensen, komt wel goed x

   Verwijderen
 17. Oh oh, en hier zie ik dan weer het voorbeeldige schoolmeisje! Zalig mooie lieve jurkjes, gelijk heb je dat je ervan kunt genieten je dochter in deze pareltjes te zien.
  Veel beterschap met je enkel! Ik duim mee voor een pijnloze enkel! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!

   En haha, jaja, het voorbeeldige schoolmeisje #schaterlach #datzegtgenoegzeker

   Verwijderen
 18. Echt fan van beiden! Heel mooi gedaan.
  Blauw past goed bij haar vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik helemaal met je eens, blauw is haar kleur - ik moet daar eigenlijk mee opletten want anders zou ik me verliezen in blauw-naaien.

   Verwijderen
 19. Wat een schoontjes! Mijn oudste zou ze direct aan doen, zo een pareltjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wauw, heel mooi..ik ben vootal weg van nummer 1 en heel nieuwschierig naar nummer 3!!

  Ik hoop dat als one dochter groot is ze ook nog jurken aan wil die gemaakt zijn door mama 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een prachtige jurken weer, die eerste vooral vind ik wonderschoon! Zou graag es een 'hoe krijg ik de Tiny zo perfect op maat aangepast' lesje van je krijgen. Jouw uitvoeringen zijn zo perfect gepast en met die pasvorm valt of staat het patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd welkom als je ooit eens richting Belgenland afzwaait. Of gil maar als je eens op familiebezoek gaat, misschien geraak ik wel tot daar.
   Super veel moet ik trouwens niet aanpassen, de maattabel volgen en wat verlengen hier en daar. Dochterlief is behoorlijk standaard ;)

   Verwijderen
 22. Super mooi! Die afwisseling maakt het nooit saai! Ik moet me er echt ook eens aan zetten, maar omwille van tijdsgebrek zijn het vaak snelle naaisels. Misschien eens een goede reden zoeken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik naaide voornamelijk met geweven stof, maar het laatste jaar naai ik meer en meer met rekbare stoffen, dat gaat inderdaad sneller vooruit. Hoewel, ik ben dan weer die seut die graag alles superschoon afwerkt, alle stiksels gaat strijken en ga zo maar door. Maakt mij niet uit, ik naai omdat ik dat graag doe, niet omdat het moet vooruit gaan x

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.