[ls2gether] Ohlalala

maandag 23 juli 2018

Met veel plezier sluit ik me aan bij Let's sti(c)k together, als ik zelf niet te gestoord ben vind ik het fijn om na te denken over hoe ik wat ik sowieso graag wou naaien binnen een opgelegd thema kan in passen. Hoewel ik met het vorige thema - WK, seriously, wie verzint dat in godsnaam! - niet veel voeling had wegens een totaal en compleet gebrek aan interesse in wat voor sport dan ook ging ik er wel een draai aan gegeven hebben. Gelukkig dook net voor ik in naaioverdrive ging in mijn hoofd op dat ik netjes zwart op wit formuleerde dat 'ik mijn hoofd niet zot ging laten maken' en liet ik mooi alle wilde plannen varen. Het vakantiethema daarentegen, dat zag ik vollèdig zitten.


Toen er vorig jaar rond zon, zee en strand moest genaaid worden, zat ik te popelen om mee te doen want ik zat met lycraplannen in mijn hoofd. Wat dochterlief betreft was dat allemaal dik in orde, maar ik wilde de uitdaging voor mezelf aangaan - hoewel ik ook effectief klaar was, had ik nog niet voldoende moed verzameld om quasi in mijn blootje hier ten tonele te verschijnen.
Anyway, focus mevrouw Khadetjes, terug naar dit jaar graag ;).

Ik had opnieuw zwemgerief kunnen naaien - ik vermoed dat een aantal van mijn collega's jullie vandaag daaraan zullen blootstellen ;) - maar vakantie staat voor mij niet gelijk aan zwemgerief. Ja hoor, ik zwem graag en probeer me daar op verlof mee te amuseren. Mar vakantie voor mij is ronddwalen in kleine onontdekte straatjes, genieten van lange zomeravonden en tijd maken voor alles waar ik in het normale jachtige leven geen tijd voor heb. Oh. Liefst in een lange, lange jurk. Want dàt, dat is vakantie.


(losse) Patronen voor maxi jurken heb ik niet in mijn bezit, misschien staat er wel iets in de Knipmodes die ik door de jaren heen verzamelde, maar ik had net veel zin om te avonturieren met een tijdschrift dat ik eigenlijk niet ken. Toen de LMV in mijn brievenbus - yep, ik heb er een abonnement op en ik vind het onnozel om daar dan geen dingen uit te maken - viel en er een lang kleed in stond, dacht ik "het is het moment". Nog voor ik goed en wel gezien had hoeveel stof je ervoor nodig had, stoof ik naar mijn voorraad en diepte er dit stofje uit. Ik was te lui om op te zoeken van welk merk het is, maar ik kocht het ooit bij Mondepot en gaf het onmiddellijk bestemming "mezelf" aangezien het een erg fragiele voile is. Godzijdank dat ik er geen plannen voor dochterlief mee had, ik ging het er nooit uit gekregen hebben anders.


M  A  A  T  |  Dochterlief Ondertussen maakte ik al zoveel maaksels uit LMV dat ik stilaan weet tot welke maat ik me ma richten ;). Ik volgde de maattabel en maakte maat 44 voor mezelf. Heupgewijs kom ik daar niet mee weg, maar aangezien het tijdschrift eerder ruim valt en het over een gerimpeld rokdeel gaat, besloot ik het erop te wagen. Ik amuseerde me met alle gebruikelijke aanpassingen aan het patroon - ruimte toevoegen aan de bovenkant van het lijfje, de borstnepen verplaatsen, lengte toevoegen aan het lijfje én het rokdeel verlengen want ik wou dat de jurk zo lang als mogelijk werd.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  Ik knipte de jurk tijdens een naaidate, wat bij mij steeds garant staat voor gezellig-doch-niet-productief #schaterlach #kenjezelf. Daar bovenop ben ik tot overmaat van ramp ook nogal goed van vertrouwen - schaamtelijk om zeggen eigenlijk, want na al die tijd durf ik hier nog steeds de fout in gaan ;) - wat betekent dat ik er altijd vanuit ga dat iets wel goed komt. Vertaald naar het naaien betekent dat dat ik wel eens durf de schaar zetten in mijn stof zonder op voorhand al mijn patroondelen op de stof te leggen. Waarom zou ik ook, meestal komt het ook goed - oh boy, ik hoop dat je het sarcasme dat van de regels afdruipt goed leest ;). Ik startte met een lap stof die beduidend korter was dan wat het tijdschrif me voorschreef - serieus, die vroegen meer dan drie meter, als ik het goed voorheb - z o n d e r te checken of het eruit zou kunnen. Zucht. Een mens zou denken dat je dat wel doorhebt, na een aantal keer in paniek als een kieken zonder kop rondgelopen te hebben. Niet dus in mijn geval.

Ondanks de indrukwekkende lengte van de jurk, gaat het over slechts vier patroondelen. Na de eerste twee had ik touche. Mijn frank was gevallen dat het niet zou lukken, die jurk knippen uit mijn stof. Nu had ik er natuurlijk wel al de schaar ingezet dus was ik extra gemotiveerd om het te doen lukken. Ik puzzelde en puzzelde en besloot uiteindelijk een van de bovenpanden dwars op mijn stof te leggen. Niet echt volgens de regels van de kunst, maar had ik het niet gezegd, er had wellicht geen kat gezien dat het motief niet helemaal doorloopt ;).

Eens ik mezelf daarover gezet had, ging het allemaal behoorlijk vlot (als in: ik startte op vrijdag met knippen, ging zaterdag werken en droeg de jurk op zondag voor een feest). Alles klopt, grote moeilijkheden zitten er niet in de jurk. Het enige nadeel was dat de stof zoveel doorkijk boodt, dat ik volledig moest voeren... Je ziet vaak dat maxi jurken tot aan de knie gevoerd zijn, zelf ben ik daar niet zo'n fan van - ik voerde dus volledig én tot onderaan. Instant vakantie en prinses gevoel. Tjakka, zoals ze dat dan zo schoon zeggen #schaterlach.


#ls2gether ofwel Let's sti(c)k together is een initiatief van Flaflinko waarbij wie dat graag wil rond eenzelfde
thema werkt. Voor vandaag lieten we ons inspireren door 'vakantie' en mochten we verder onze zin doen.
Stof in 2018: 15 in  -  89 uit  (25 gekocht&verwerkt - 10 verkocht - 3 gekregen)  - #1in5uit

59 opmerkingen:

 1. Wat een mooie jurk! Naast flaneren door de straatjes kan je er ook gerust mee naar een feestje. Inderdaad, geen kat ziet dat je het niet volgens de regels van de kunst knipte. Zelf zondig ik geregeld tegen die regels, en ik kreeg er nog geen enkele opmerking over. Vraagje: waar nam jij die prachtige foto's?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!

   Ik vink 'feestjes' al af, er werd al wat afgefeest in deze jurk ;). Ik plande foto's daar maar het werden er toch gewoon bij mij in het straat (die 'muur' passeert hier vaak), mijn eeuwige back-up plan als het anders niet lukte om blogfoto's te maken. De zon speelde wel wat met mijn voeten, maar hé, soms is het wat het is.

   Verwijderen
 2. Schoon gerief jong die maxi jurk van jou! Je hebt gelijk maxi dat ademt gewoon vakantie en zeker in het weer waar we de laatste weken mee verwend worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op het gevaar af als Boma te klinken; helemaal mijn gedacht! Ik hou echt van maxi jurken maar winkelexemplaren durven hier wel eens kort uitvallen en dat vind ik dan ook niet schoon. Maar euh, daar kruipt vaak zoveel stof in dat het wel een kostelijke affaire is. Om maar te zwijgen over fietsen (wat ik dagelijks doe) - nu, ik leg daar wel een 'knoop' in en ik fiets ermee, maar iets korter is toch makkelijker.

   Verwijderen
 3. Wat een jurk! Hij staat je prachtig, mag je trots op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeg wel ohlalaaaa... Het kleed staat je geweldig! Ik ben zo’n fan van jou smaak. Die kleuren, het model... Dat de zomer nog lang mag blijven duren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar ja gij, als we dat met zijn allen hard genoeg wensen, dan zal dat ook zo zijn!
   En merci x

   Verwijderen
 5. Sjiek!
  Ik blijf jouw schrijfstijl geweldig vinden. Eerlijk en to the point: I love it.
  Terug naar de jurk: schoon gerief. En met de klein zuchtje vakantiebries op de foto's: je waant je in het zuiden van Frankrijk. Santé!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heerlijk om lezen <3
   En eigenlijk hadden jullie met z'n allen mogen zeggen dat je die helemaal maar niets vindt, die jurk, het had me geen spetter kunnen schelen - nja, dat is misschien ook overdreven, het ging toch slikken zijn ;) - want zelf ben ik helemaal overtuigd van mijn jurk. Van dat briesje wat minder, dat bleek een stevig windje te zijn dat het merendeel van de foto's compleet onbruikbaar maakte.

   Verwijderen
 6. Héél mooi, ik wil ook zo graag een maxi-jurk, maar elke keer ik een pas in de winkel staat het me niet. Ik durf er dus niet aan beginnen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allé vrouw, gewoon doen, echt! Zo fijn om dragen vind ik dat.
   Ik zou er zelf eentje maken, misschien een patroon van een jurkje dat je goed past gebruiken en daar het rokdeel van verlengen want het ene model is het andere niet - hier ook zunne, ik maakte er vorige week eentje die volgens mij de wereld zal ingaan als 'veredeld gordijn' #staytuned

   Verwijderen
 7. Schitterende jurk! Ik denk dat LMV aandelen heeft in stofverkoop want ze vragen altijd meer stof dan nodig. Slim opgelost!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gho, als je het volgens de regels van de kunst knipt en let op het doorlopen van print, zou het wel kunnen dat je effectief die hoeveelheid nodig hebt. Ik heb ook een maat waar je patroondelen niet zo simpel naast elkaar kunt leggen (wat bij de kleine maatjes wèl lukt natuurlijk) en dat bovenstuk met die plooien is écht breed. Maar hé, het lukte me met heel wat minder stof, dat alleen is gewoon geweldig ;).

   Verwijderen
 8. Hartjes voor je jurk!Laat de zon maar schijnen zodat je hem vaak kan dragen.Ik wil je wel eens zien met de knoop erin op de fiets ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, een elastiek en een knoop, meer heb ik niet nodig om rond te sjeezen. Ik ging ermee naar een bbq, met mijn accordeon nog achter op de fiets, mijn collega's lagen lichtelijk strike toen ze me zagen arriveren ;). Maar ik onthoud; een foto!

   Verwijderen
  2. Gij zijt geweldig goed bezig! ;-)

   Verwijderen
 9. Prachtig! Wat een heerlijke jurk! Het staatsje geweldig! Maxi jurken + zomer zijn de beste combi! Alleen die stof wat dat vraagt, het houdt mij altijd wat tegen... helemaal omdat ik dan ook nog eens van die wijde zwierige gevallen houd....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci, fijn om horen! Het houdt mij ook tegen hoor, de hoeveelheid stof die het vraagt maar ik kocht deze lap ooit voor een spotprijs en daarom wou ik die ook graag verwerken ;). De rok mocht wat wijder zijn, maar dat flatteert dan weer minder natuurlijk. Ik vergeet dat gewoon allemaal even en geniet van mijn jurk die lang genoeg is en heerlijk zit. Meer moet dat niet zijn x

   Verwijderen
 10. Héél mooi! Je ziet inderdaad niet dat de stof niet in dezelfde richting loopt. Zalige maxi-jurk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!

   Door de breedte van de rokdelen had ik nog een érg lange strook over waar ik het bovendeel onder problemen uitkreeg. Het is niet mijn gewoonte om dwars op de stofrichting te knippen, maar in dit geval vond ik het te gek voor woorden om het niet te doen. Lappen van 3m zijn namelijk niet in mijn voorraad te vinden - en ik had mijn gedacht nu eigenlijk op deze stof gezet ;).

   Verwijderen
 11. Hihi, die tjakkie-blik op de laatste foto!
  Mooie jurk, kleuren staan je goed en ook toffe schoenen seg. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie maxi jurk in een prachtige stof.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik vond het stofje van meet af aan veel meer iets voor een volwassene dan voor een kind - daar ben ik nog meer van overtuigd na het verwerken; het rafelt niet alleen als gek maar het trek zo makkelijk draden. Bij dochterlief zou het er wellicht na de eerste keer dragen niet meer uitzien.

   Verwijderen
 13. wauw, ik vind hem heel mooi! heb ik dat goed begrepen dat jij op jezelf leerde naaien??? (of heb ik verkeerd gelezen....?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!

   Je hebt het goed begrepen, ik volgde geen les - ik volgde een workshop naaien voor absolute beginners want ik kon bij wijze van spreken de aan knop van de machine niet vinden, laat staan dat ik iets wist van hoe ik dat ding moest bedraden, de week nadien een 'naai je eigen rok' (op een avond) en de week daarna eentje waar ik een tshirt stikte voor zoonlief. De rest leerde ik door rond te surfen, door te lezen wat in een naaiboek staat ;), door goede patronen te gebruiken en door heel veel te proberen en niet bang te zijn van stof. Oké, je kunt de mist in gaan maar je kunt het altijd opnieuw losmaken (of knippen, als je niet zoveel geduld hebt) en er iets nieuws/anders mee maken. Tijd en bonen, zeggen ze dat zo niet? Ik denk dat ik nu zo'n zes jaar naai, ik startte quasi gelijk met mijn blog, dus de eerste maaksels die je hier ziet zijn ook de eerste dingen die ik maakte.

   Verwijderen
  2. amaai schiek zeg! je maakt echt mooie dingen,
   dat durf ik nog niet ze....:-)

   Verwijderen
  3. Ik ben ook gegroeid in wat ik maakte :). Ik denk dat dat een normale evolutie is. De dingen de ik nu -soms- maak, de patronen, de stofjes, veel durfde ik ook niet toen ik pas begon met naaien. Nu, het helpt wel dat ik behoorlijk handig ben en ook precies ben. Ik zeg ook niet dat het iedere keer zo is, maar ik bijt me wel graag vast in een nieuwe uitdaging; soms is dat een glibberig stofje, een techniek die ik nog niet kan, … maar veel kleine overwinningen maken op den duur wél een groot verschil uit!

   Verwijderen
 14. zaaaalig kleedske... zaaaalige uitleg :-) Oh zo herkenbaar, ik knip er ook op los, ik vervloek retouchkes en losdoen enz ...
  Sinds gisteren heb ik mijn bloedeigen womencave, lees naaikamer en ohlalaaaa het eerste stuk voor manlief rolde al vanonder de machine.

  Helemaal de max zou zijn als je regio Waasland zou wonen ... Ik kom ook wel eens graag bij jou naaien annex kletsen :-).

  Enfin! Knap werk!
  grtjes
  Anneke Derkinderen(te vinden op instagram)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Manlief zal er wel dik spijt van hebben dat je de womencave niet jaren eerder kreeg ;).

   Dank je wel voor je lieve woorden, helaas woon ik absoluut niet in het Waasland maar ergens in West-Vlaanderen. Niet onmiddellijk bij de deur vrees ik - denk ik toch, geografische toestanden zijn niet mijn sterkste punt.

   Verwijderen
 15. Ik ben fan! Mooie jurk, staat je erg goed. En goede foto's ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geef het compliment door aan meneer Khadetjes, merci x

   Verwijderen
 16. Dus jij kreeg dat werkelijk nog af tegen de zondag? Chapeau! Jouw naaitempo zal ik toch nooit van m'n leven kunnen evenaren. Het is een prachtige jurk, well done!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsss, daar durfde je toch niet aan twijfelen #schaterlach. Ik overtrof mezelf nog, knipte en begon zelfs aan een jurk voor dochterlief - haalde ik evenwel net niet; op zoom na was het af ;).
   Over dat naaitempo, veel naaien is er niet aan, de lengte maakt het indrukwekkend maar zes stiksel en een elasiek, meer is het niet hé.

   Verwijderen
 17. Prachtige dame in een prachtige jurk en prachtige foto's!
  Ik vind die maxi-jurken altijd schoon op een ander, maar voor mezelf twijfel ik nog altijd, maar ik ga het er gewoon eens op wagen denk ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh en als ik had geweten dat jullie toen ook op de Lilse Bergen waren hé...
   Had leuk geweest om eens een mede blogmadam in het echt te ontmoeten :-)

   Verwijderen
  2. Dank je wel! Ik ben fan van maxi-jurken, maar dan moeten ze wel lang zijn en niet tot ergens halverwege mijn kuiten en dat is soms een probleem bij winkelexemplaren. Gewoon doen, ik kan het alleen maar aanraden.

   De Lilse Bergen, ik was er niet zelf - wegens geen vakantie - maar mijn ouders gaan er in de vakantie steevast een of twee weken naartoe met de kinderen, die hard fans van de Lilse Bergen, die Khadetjes van me.

   Verwijderen
 18. Oh, wow, deze staat je prachtig!!! De mooie kleuren van de stof en het model!! Deze lengte gaat jou zo goed af!!! Ik ben fan!! Jij zit er dus wel boenk op!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mor had gewoon gezwegen over die print, het was me geeneens opgevallen (kmoest nu ook al terugscrollen naar de eerste foto). Wel meer dan geslaagd, heb onlangs een maxidress gekocht en ben verslaafd. Ideaal om mijn witte benen te verstoppen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ligt niet in mijn aard mijn mond te houden vrees ik - vooral niet omdat er IK er geweldig blij mee zou zijn als ik zelf in de rats zit, te lezen dat dat af en toe bij een ander ook zo is. Kleine kantjes zijn heel erg toegelaten op mijn blog ;).

   Haha voor de witte benen, ja, ik kan me voorstellen dat dat handig is. Helaas heb ik een vel dat zelfs putje winter niet wit is. Ik ben geen zonneklopper - stilzitten is niet aan mij besteedt - maar het feit dat ik zoveel fiets en daarbij jurken/rokken draag zorgt ervoor dat de benen ook snel genoeg wat kleur hebben.

   Verwijderen
 20. Ik ben fan van maxikleedjes. Zo speels en toch ben je altijd deftig, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lappes. Weeral iets om toe te voegen aan mijn to-sew lijst! Ook ik heb een abonnement maar vergeet snel wat er in staat... Deze ga ik precies onthouden <3 <3 <3 Echt Prachtig!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat abonnement heb ik van in de begindagen, maar ik betrapte mezelf erop dat ik wel briefjes tussen de bladzijden stopte met 'dit-wil-ik-ooit-maken' maar dat ik zelden iets maakte. Nu probeer ik als het tijdschrift aankomt onmiddellijk iets te kiezen en dat te maken voor het volgende exemplaar er is. Meestal staat er wel iets in dat me zo bevalt en zo ben ik ondertussen al een aantal tijdschriften verder ;). Wat dat onthouden voor ooit, dat zorgt hier alleen maar voor een gevoel van achter de feiten aan te lopen.

   Verwijderen
 22. Prachtige jurk! Staat je geweldig!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Instant vakantiegevoel .. Ik zie je zo flaneren door onbekende straatjes. Stofje vind ik supermooi en de jurk staat je prachtig . Wat niet gebruikte om tijdschriften betreft... zonder abo maar steeds aankopen en een stapel nooit gebruikte hier .. op de één of de andere manier kloppen de laten nooit bij mij ��. Wat lange jurken betreft ... ik wil er zo graag eens één maken voor mezelf maar kom er niet toe ��. Reden een combi van zovelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik krijg altijd wel van de een of de ander een abo voor mijn verjaardag, ik zat nog nooit zonder. Losse tijdschriften koop ik nooit - ook niet van een ander tijdschrift trouwens - maar aan losse patronen durf ik me wel bezondigen ;). De maten 'kloppen' bij mij ook nooit, ik heb een peerfiguur, daar gaat quasi geen enkele patronontwerper vanuit, en verder ben ik ook gewoon 'te groot' en heb ik nog wel een aantal andere akkefietes. Elk patroon dat ik maak gaat gepaard met héél wat aanpassingen :). En die lange jurk jongedame, gewoon proberen x

   Verwijderen
 24. Hoe kom je er toch altijd mee weg?? Niet te doen, die verhalen, én prachtige resultaten! Deze mag er echt zijn, en inderdaad geen kat die merkt dat het bovenpand andersom geknipt is. Top maaksel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik gewoon niet zo'n opgever ben, als het om zo'n lap stof gaat moet het marcheren #grijns. En ik had hier ook wel een gevoel dat ik érg blij ging zijn met het resultaat... chanceke dus!

   Verwijderen
 25. Prachtig! Het is precies het goede model, de goede stof, helemaal perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Supermooi! Ik zou deze stof ook meteen kiezen :) Hij past perfect en ziet er comfortabel uit om te dragen. Ideaal dus!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.