Dat extra regeltje #4

zaterdag 5 januari 2019
 
Als ik mijn feed bekijk, ben ik flink aan de late kant met mijn overzicht van 2018, maar hé, Khadetjestijd is Khadetjestijd en dan gaat een mens niet achter zijn computer foto's zitten uitzoeken #schaterlach.
Bovenstaande foto is het fameuze best-nine-2018 exemplaar. Ik ben er niet vaak genoeg, daar op IG, maar het doet mij deugd om in het midden de foto van dochterlief en mezelf te zien prijken. Geen picture perfect, maar oh zo perfect op zoveel verschillende manieren. Dat wens ik jullie toe, iets schoners bestaat niet x.

- spoiler - De stoffenkast is nog niet leeg. Ik vermoed dat ze dat de eerstkomende tien jaar niet zal zijn, en dat is helemaal ok wat mij betreft. Ik probeerde het afgelopen jaar nog steeds zoveel mogelijk de voorraad te gebruiken of nieuwe stoffen te kopen om onmiddellijk te verwerken. Ik ben daar niet krampachtig in, vind ik iets mooi en heb ik er een plan mee, dan koop ik. Stof kopen om te kopen - om te verwerken in 2029 of zo ;) -, dat probeer ik te vermijden. Uiteraard komt het leven er soms tussen fietsen en blijft een nieuwe lap onverhoopt toch liggen, wel, dan is dat maar zo. In ieder geval ziet de balans van 2018 er als volgt uit:

Stof in 2018: 26 in  -  137 uit  (36 gekocht&verwerkt - 12 verkocht - 3 gekregen)  - #1in5uit

Er werd dit jaar minder genaaid. Het was nogal een tumultueus jaar, we namen afscheid van iemand erg nabij en dat bleef lang nazinderen. Er waren wat gezondheidsperikelen die ervoor zorgden dat het naaien wat op een lager pitje belandde dan ik hoopte én ik schreef me opnieuw in de Academie in - waar uiteraard heel wat van mijn tijd naartoe ging. In ieder geval liepen we niet in ons blootje rond, ik slaagde er in om de kleerkasten een beetje bij te vullen. Niet barstensvol, wel net genoeg om rond te komen met de was&plas en om aankopen in winkels te vermijden. Benieuwd hoe ik dat in 2019 ga aanpakken ;).

22 maaksels voor mezelf: 9 jurken | 5 rokken | 4 tshirts en 2 tops | 2 truien
Ik naaide zowat evenveel als vorig jaar voor mezelf; voornamelijk jurken (♥ jurken ten Khadetjeshuize). Mijn gewicht danste wat in het rond waardoor die extra stukken écht nodig waren. Naaien voor mezelf geeft mij rust, ik maak de dingen die ik nodig heb of graag draag en ik kan er kledingzaken door vermijden. Ik hààt winkelen, al helemaal als het voor mezelf is.
Hoog op de wenslijst voor 2019 staat een nieuwe (winter)jas, al twijfel ik nog over het model, en een cardigan.

13 maaksels voor zoonlief: 8 sweaters | 4 broeken | 1 pj |33 maaksels voor dochterlief: 15 jurken | 7 tshirts | 4 sweaters | 1 rok | 2 jassen | 3 badpakjes | 1 jumpsuit | 1 danspakje |

Hoewel ik in mijn hoofd had wat meer voor meneer Khadetjes te naaien, kwam het er niet echt van - de teller staat op 5 stuks; wat meer is dan vorig jaar ;). Op het moment dat hij wat extra gerief nodig heeft, schiet ik in actie en tot die tijd voel ik me niet schuldig dat het naaien hier niet voor iedereen evenredig opgaat.

Flinke nieuwkomer dit is het naaien voor anderen; ik maakte maar liefst 16 kledingstukken voor anderen (verjaardagscadeautjes, dank je wel maaksels, ...). Ze vonden allemaal een dankbare thuis en daar doet een mens het toch voor. In ieder geval; of jij nu vooral voor jezelf, voor je kroost of voor anderen naait, veel naaiplezier in 2019 ♥

27 opmerkingen:

 1. ik wens je in ieder geval minstens evenveel plezier bij het maken van je kledingstukken toe in 2019. Mooi overzichtje trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schakelde in de loop van de jaren de 'moetjes' zoveel mogelijk uit, dus ik zie dat geweldig in orde komen in 2019 - #schaterlach nu enkel nog iemand vinden die mijn retouchkes doet ;).

   Verwijderen
 2. Vergelijkbaar met mijn overzicht, heel weinig voor de man... (ik moet nog publiceren...) Mooie foto's allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Davina!

   Ik vermoed dat het op de meeste plaatsen zo is ;). Ik lig er eigenlijk niet wakker van, meneer Khadetjes heeft (meer dan) voldoende kleding, wij werken 6 op 7 en hij draagt altijd werkkleding - en daar heb ik géén zin in, om zo'n dingen te naaien. Als ik ergens een 'gat' spot, dan schiet ik wel nog eens voor hem in actie maar tot die tijd naai ik voor degenen die het kunnen gebruiken omdat ze er jaarlijks een maat bijplakken ;).

   Verwijderen
 3. Jouw tasjes zijn hier nog steeds grote favoriet, dus ik denk dat die anderen ontzettend blij zijn met cadeaus van jou! En wat een prachtig overzicht. Khadetjesnaaien <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verdorie, maakte ik toch wel geen enkele cadeau tas het afgelopen jaar ;). Als ik al goede voornemens heb, dan is het wel 'maak wat meer tassen' in 2019. Of misschien eens een broertje/zusje voor die van jou, want stiekem ben ik daar wel jaloers op #schaterlach.
   Enne... merci Eva x

   Verwijderen
 4. Toffe foto's en wat veel moois!Ik ben 4 dagen vrij en kan nog wel een nieuw sweater en/of jurk gebruiken .-) en ik wil morgen eens naar de stoffenwinkel,wat stofjes strelen en wie weet vind ik er het ideale stofje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oooooooh, het is natuurlijk véél te laat maar stoffenwinkels. Ai ai ai, bij mij blijft het zelden bij strelen #schaterlach. Zonder zwans, ik hoop dat je de perfecte lap gevonden hebt, samen met wat tijd. Benieuwd naar wat het eerst zal worden x

   Verwijderen
  2. Een onverwachte verhuis van mijn metekind en hoofdpijn gooide roet in het stof ;-) Hopelijk lukt het binnenkort wel.

   Verwijderen
 5. Wat heb jij veel moois gemaakt in 2018. Prachtig overzicht zo.
  Een heel creatief en bovenal gezond 2019 gewenst!
  Groet, Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi lijstje. Ik zou je stoffenkast wel eens willen zien (en vooral laten zien aan de wederhelft, die altijd vindt dat ik overdrijf in mijn voorraad). Bij mij lukte het ook aardig om daaraan te werken.
  Ik wens je voor het nieuwe jaar een zee aan tijd, een lichaam waarvan alle ledematen willen meewerken en veel rust!
  En om te helpen bij je getwijfel: naait u toch gewoon en een jas en een cardigan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meneer Khadetjes is kei flink, die heeft daar eigenlijk nauwelijks een mening over #schaterlach. Over die voorraad ben ik nuchter; ik heb veel. Punt. Maar daar kan ik de komende maand niets aan veranderen hé - tuurlijk ik kan dat proberen te verkopen, maar vaak krijg je daar maar een fractie van wat je er voor betaald hebt voor, dus doe ik dat in veel gevallen liever niet omdat ik de stofjes nog steeds mooi vind. En ik vul de kasten met die voorraad. Het gaat er mij om die voorraad niet nog groter te laten worden, en dat lukt.

   Merci voor het advies #schaterlach. Euh tuurlijk, ik zoek ff tijd en dan doe ik dat gewoon! Allé, die cardigan zeker. Maar zoonlief heeft ook dringend een winterjas nodig, dus gaat die prioriteit krijgen en aangezien het niet zo'n koude winter is (ik droeg nog maar een paar keer een jas) denk ik euh, dat ik die volgende herfst naai, die winterjas?
   Ik maakte eens een lijstje (doe ik normaal gezien nooit, ik had het beter ook nu niet gedaan) van wat ik deze maand wil naaien en volgens mij ben ik daar vlotjes tot juni mee bezig. En die winterjas stond er niet op ;).

   Verwijderen
 7. Jij hebt zot veel gemaakt in dat ene jaar! Wow, echt, wow! Ik mag nog een tandje bij steken. Maar in ieder geval wens ik je heel veel plezier met je maaksels en blijf bloggen, ik vind dat altijd zo fijn om lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Komiek, het eerste wat ik deed was gaan kijken hoeveel ik vorig jaar maakte en dat daarvoor en ik dacht onmiddellijk 'tjiens, precies geen productief jaar'. Ronduit onzin natuurlijk want er gingen 137 lopende meters stof door mijn handen. Dank je wel om me daar op te wijzen <3, soms moet iemand anders gewoon ff opperen wat je zelf niet ziet.
   Super fijn te lezen trouwens, dat van dat blijven bloggen... ik denk er de laatste tijd meer en meer over om het niet meer te doen (je kent dat wel, er kruipt toch tijd in, je moet foto's nemen en blablabla), je krijgt ook niet zoveel meer reactie, soms vraagt een mens zich af voor wie en waarom. Wel omdat ik heb plezant vind. En jij blijkbaar ook. Dank je wel daarvoor!

   Verwijderen
 8. Wauw, als ik zie wat jij bij elkaar hebt genaaid! En dan allemaal nog zo'n schoon dingen zeg. Petje af! En ik kijk alvast al met veel plezier uit naar jouw maaksels voor 2019.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Heidi, erg fijn om lezen. Het was niet zo'n productief naai jaar (als ik vergelijk met andere jaren), maar hé, je hebt overschot van gelijk, ik maakte wèl veel dingen met veel plezier. Dat herhaal ik dus even dit jaar <3

   Verwijderen
 9. Mooi overzicht! En dat van die dankbare thuis zit helemaal snor 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   En -kuch- blij om dat te horen, er ging wel een en ander jullie richting uit ;).

   Verwijderen
 10. Wauw ... jaloers op al je naaisels. Prachtige kleedjes gemaakt voor je zelf. Ik hou ook van jurkjes maar kom helaas niet toe aan zoveel naaien.

  Tina
  www.hetmeisjeuitdekempen.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijkbaar zitten die jurken hier in de genen, zowel dochterlief als ikzelf dragen dat het liefst! Het is hier ook niet altijd even evident om te naaien, maar dat is hier pure me-time. Dus minstens 1 avond - en liefst meer eigenlijk - kun je mij achter mijn naaimachine vinden. Allé hup, ik wens je wat meer naaisels in 2019!

   Verwijderen
 11. Het fijnste wat we voor onszelf kunnen doen is doen wat goed voelt... naaien wanneer we daar goesting in hebben en niet omdat we ons verplicht voelen. Bloggen omdat we het leuk vinden om te schrijven en te delen al steekt er wat tijd in. Zolang we ons niet verplicht voelen en niet moeten voldoen aan regeltjes van hoe vaak en wanneer... Dus ik wens je net dat in 2019 (en stiekem ook heel veel goesting in dat naaien en bloggen want dan krijgen wij veel te zien, maar he, no pressure!)

  Mooi overzichtje! Ik was er ook aan begonnen, maar de foto's nog niet bij elkaar gezocht en ondertussen is het al Driekoningen... voor mezelf was het in elk geval wel es leuk om te zien wat ik zoal gemaakt heb en voor wie... maar ik weet dus niet of het nog online zal geraken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik heb àltijd (allé, toch erg veel) goesting in naaien. Het bloggen, daar moet ik weer wat een gewoonte van maken, maar graag doen, dat zit goed ;).
   Heel erg dank je wel voor je lieve reactie ♥

   Verwijderen
 12. Ik vind dit overzicht van jou altijd zo fijn om te lezen, wat een prachtige dingen maak je! Ik heb me dit jaar ook voorgenomen om geen nieuwe stoffen te kopen, tenzij ik ze echt nodig heb om iets meteen te maken. Ik nam me dat de vorige jaren ook voor, maar nu ben ik er heel serieus over. Als ik denk aan het fortuin aan stoffen dat nog in de kast ligt, word ik bijna ongemakkelijk, dus eerst daar wat aan werken voor ik nog es een stoffenwinkel mag bezoeken :)
  Wat het bloggen betreft: ik denk inderdaad dat het misschien iets minder populair aan het worden is door de opkomst van instagram, maar blogberichten zoals die van jou lees ik toch altijd nog met heel veel plezier, al zet ik niet altijd een reactie, dus ik beloof dat vanaf nu ook meer te doen, zodat je het bloggen zeker niet opgeeft :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind altijd dat ik 'gewone' dingen maak, misschien omdat alles hier ook effectief dag in dag uit gedragen wordt? Geen idee. Wat ik wel weet is dat het heel fijn is je gedachten hier te lezen :). Ik blog echt omdat ik dat graag doe én het ook plezant vind om de mensen die hier meelezen wat beter te leren kennen. Ik zie wel dat er mensen passeren maar als er niet gebabbeld wordt, kan ik daar natuurlijk niet veel mee. Ik hou van het ouderwetse, zoveel rijker dan hartjes klikken.
   Succes met het fortuin op te werken, ik doe vrolijk met je mee - nogal een chance dat dat niet slecht wordt #schaterlach

   Verwijderen
 13. Prachtig overzicht.
  Iets om fier op te zijn

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.