De 'kostelijke' zak

dinsdag 6 september 2016

Ik durf het niet te tonen, waarmee mijn kinderen hun gerief in rondtjolen - met een voorliefde voor het maken van tassen is het ronduit een schande te noemen. Twee flutsige rugzakjes die ik ooit kreeg bij de aankoop van kattenvoer, ik heb de braafste kinderen ter wereld dat ze daar zonder zich er iets van aan te trekken mee op stap gaan.
Hoewel ik met alle liefde van de wereld dochterlief van een handgemaakte boekentas wou voorzien bij haar eerste stappen in de lagere school, ik kon de moed en energie niet opbrengen - wellicht zullen er nog wel boekentassen volgen, dus ik probeer me er niet aan te storen. Ik klikte een boekentas in de brievenbus en besloot die eerder vermelde rugzakjes te vervangen, kwestie van mijn geweten wat te sussen.

428-02

Er zijn voldoende gratis patronen op het net te vinden, ik had wellicht eenvoudig een van de oude exemplaren erbij kunnen halen om een patroontje te tekenen, maar ik zag bij haar zo'n mooie exemplaren passeren dat ik koos voor het gemak van een bestaand patroon mèt bijhorende handleiding. Omdat het exemplaar van zoonlief nogal gehavend was, startte ik voor hem - en ook wel omdat ik nét wat vaker voor dochterlief aan de slag ga en zo het evenwicht wat wou recht trekken. In de voorraad zat een mooie cactus canvas - ik heb een 'stevige' reputatie hoog te houden dus gewoon katoen is simpelweg geen optie, gewoon al voor de duurzaamheid alleen al - die ik combineerde met geometrische zwart-witte canvas. Voor de binnenkant gebruikte ik een geplastificeerd tafelkleed, altijd mooi meegenomen als er nat zwemgerief in zit.

428-03
428-04
428-05
428-06
428-07

Ik geef het toe; ik dacht dat eens rap te arrangeren, het is nu precies niet de eerste tas die ik maak, hoe moeilijk kon het zijn? Als ik even eerlijk ben kan ik wel een aantal redenen aangeven die ervoor zorgden dat het geheel en al aan mijn eigen handelingen te wijten is, dat het niet op een avondje in orde was. Het ding - ja. Het. Ding - vertoefde een volle week op mijn werktafel waardoor het volgens mij een van de meest prijzige rugzakjes is ooit gemaakt, in werkuren alleen al. Het blijkt dat je het kunt verliezen, dat tassenmakerij gedoe #schaterlach
Om me over mijn frustraties - er was zeker tevredenheid ook, bij het aanschouwen van het resultaat, ik ben geen complete masochist - heen te zetten, gooide ik er nog een hoekjesgeval uit Zo Geknipt 2 tegen en ging ik vrolijk over mijn grenzen heen. Maar het kind is van alle gerief voorzien, dat verzacht.

429-01
429-02
429-03
429-04
429-05

Dossier gemaakt: voor de grootste rugzak gebruikte ik de schoolkind versie van De Hippe Uil. Ik vergeleek met wat nu gebruikt werd en kwam uit tussen de kleinste en de grootste maat, wat me logischer wijs voor de grootste deed kiezen - al vind ik hem ruim uitvallen voor ons gebruik, maar dan kan hij wellicht ook wat langer 'mee'. Het patroon zelf is duidelijk en goed uitgelegd, ik verstevigde evenwel net iets meer dan aanbevolen - échte ezels stoten zich minstens 783 aan dezelfde steen, daar zit ik nog lang niet dus dit zinnetje lees je hier waarschijnlijk nog vaak - en stak daar behoorlijk wat tijd in. Ik had prachtige rits op rol gekocht - én erin gestikt - maar de bijgeleverde trekkers pasten er niet op... twee keer raden wanneer ik dat ontdekte. Niets wat een rondje tornen niet kon oplossen, maar ik vermoed dat je mijn bovenvermelde frustratie ondertussen wat beter snapt. Uiteindelijk recycleerde ik de rits van het oude rugzakje - samen met de tassenband, toen ik toch aan het plunderen ging ;). Wat versteving betreft is het een mix van H630, H250 en iets wat nog in huis rondslingerde, wat maakt dat het een rugzak is die volgens mij toch enkele jaren mee kan én ook comfortabel is om dragen.
Het turngerief blijft op school in een kleiner zakje, vorig jaar maakte ik al een rugzakje maar dat bleek net iets te nipt gepast te zijn waardoor zoonlief het lichtelijk molesteerde. Ik herhaalde dus hetzelfde recept en was bij voorbaat ongelooflijk blij bij mezelf te lezen dat ik er op zo'n twee uur vanaf ging zijn - waarvoor zo'n digitaal archief niet goed is, nietwaar?. Zo Geknipt stelde niet teleur, ik gebruikte een drievoudig stiksel en hoop volgend jaar géén turn- of rugzakken te maken rond deze periode - het duivelse stemmetje op mijn schouder dreint "ahnee, want dan ben je druk bezig een boekentas te stikken". Drie jaar op rij dezelfde zal wat overmoedig zijn zeker?

Stof in 2016: 24 in  - 98 uit  (15 gekocht&verwerkt)  - #1in4uit

45 opmerkingen:

 1. Kostelijk ! Als in 'onbetaalbaar' schoon gemaakt !
  Zalige rugzak en minstens even zalig relaas !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk verhaal! Net toen ik dacht...laat ik mij ook eens aan een tas wagen.... Ik heb al allerlei versteviging klaar liggen, waarvan ik nu al niet meer weet wat welke is... Dat gaat zeker goed komen! ;)
  En dan vergeet ik bijna te zeggen: prachtige rugzak!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat je door mij en mijn overdrijvingen niet tegenhouden; doen! Niets zo heerlijk als tassen maken, die passen al-tijd.

   Verwijderen
 3. Geweldig, hoe je het zo omschrijft. Ik vind hem prachtig, de rugzak!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook #schaterlach.
   Laat ons hopen dat het relaas van het tweede exemplaar net iets minder sappig is ;)

   Verwijderen
 4. Blij dat hij uiteindelijk toch af raakte en zo te lezen zal hij de tand des tijds wel even doorstaan 😉
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan niet anders, echt #schaterlach. Tenzij die blijft liggen onder een bus of zo, daar sta ik niet voor in, maar in de meeste andere gevallen ;)

   Verwijderen
 5. Moest je volgend jaar toch nog een nieuw exemplaar moeten maken, het patroon van handmade Mieke is een aanrader (zeker met een strakke deadline) :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Zo Geknipte hoekjes is ook een aanrader voor strakke deadlines! Het andere patroon is iets uitgebreider waardoor er meer tijd in kruipt, maar ik ben er zo content van dat ik die zelfs nog opnieuw ga maken - ahja, twee khadetjes, remember.

   Verwijderen
 6. haha wat een zalige post om te lezen! Maar het resultaat is wel heel mooi geworden en de stoffen combineren ook super!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik weet hie hard je er op gezwoegd hebt en ik weet ook hoe hard je grenzen momenteel worden afgetast. Maar god, wat zou ik soms graag een van uw kinderen zijn als ik al dat moois zie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. WAU,,, der RUCKSACK ist ja COOL
  und der kleine MANN ist ganz STOLZ

  wünsche noch einen schönen ABEND
  bis bald die BIRGIT aus TIROL

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Stoere jongensversie! Ik heb het patroontje vorige week ook net aangekocht. Is extra versteviging dus aan te raden? Enne...take good care 👊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op zich hoeft de extra versteviging niet - maar ik ben wel blij dat ik het deed, want ik wou een iets stevigere rugzak die ook kon dienen om mee te nemen op (dag)uitstap. Mail me maar als je nog vragen hebt!
   --en ik zorg en rust, geen zorgen. Maar af en toe krijg ik daar genoeg van ;)--

   Verwijderen
 10. helemaal verder in de schone cactusstijl, waar blijft de cactussleutelhanger die we al eerder zagen op IG? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwijg me daarover! Haast ik me om twee nieuwe pennenzakken te maken voor meneer -geef toe, die sleutelhanger is toch geweldig, niet-, krijg ik ze de dag nadien terug "want hij gaat zijn gerief in het kartonnen doosje laten zitten". Ik zweer het, soms he, soms wou ik dat ik al behangpapier aan mijn muren had.

   Verwijderen
 11. ik vergeet gewoon heel uw relaas en zie alleen maar een super knappe coole, hippe en praktische rugzak. Oh, en ook nog een bijpassende turnzak. Terug zakken onder de grenzen nu ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En zelfs bijpassende pennenzak ;)
   Ik zit er flink onder, onder die grenzen - maar wat wou ik dat die wat konden mee groeien met mijn gedachten...

   Verwijderen
 12. Oh gelukkig de muur is toch niet overgeverft, ik miste hem al een tijdje. Schoon tassen gerief, ik heb elke keer grootse plannen, maar ook dit jaar kocht ik weer twee rugzakjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen zorgen, die muur blijft zo, maar ik verkies mooi buitenlicht boven deze (binnen)achtergrond. Rugzakjes koop ik liever niet, over een boekentas denk ik toch even na. Ik maakte er vorig jaar twee - en hoewel ik die nog steeds érg graag zie, kruipt daar véél werk in. Tijd en energie die ik dit jaar niet had. Nuja, content zijn met wat je hebt, niet?

   Verwijderen
 13. prachtig exemplaar! En zoals je het beschrijft lijkt het altijd net of we er gewoon heel de tijd bijwaren. Zalig om te lezen :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om lezen! En altijd welkom om mijn gefoeter te komen aanhoren #schaterlach

   Verwijderen
 14. Leuk om te lezen en een mooie boekentas!!!
  Heb zelf er ook één gekocht maar omdat ik toch een slecht gevoel hield heb ik gisteravond zelf nog maar een gymtas uit svdhz gemaakt;)
  Heel herkenbaar dus jouw verhaal:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, ik wist dat ik niet de enige was ;) - die zelfmaakmoederstoch

   Verwijderen
 15. Oh zo mooi!!! Ik wil direct ook zo eentje maken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. :) Tijd om er elke dag van te genieten nu, zo tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige rugzak!!Mooie turnzak!Je weet de stofjes te kiezen zeg ;) en jouwe uitleg doet me glimlachen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het cactusstofje gaf me een open deur, er zitten driehoekjes in, veel kiezen kwam er niet aan te pas. Maar ik ben blij dat het op het einde wel allemaal zo mooi samenkwam - want het is niet omdat het in je hoofd ok is, dat het zo ook uitdraait!

   Verwijderen
 18. Van jouw blogposten wordt een mens altijd vrolijk!
  Hééél schone rugzak. Ik ben fan!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig! De rits in het voorpand had ik nog niet echt opgemerkt! Hoewel het voor jou allemaal waarschijnlijk wat minder kostelijk was, vond ik dossier gemaakt wel best grappig :-). In ieder geval ben je er nu voor efkes vanaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hang eraan voor een tweede exemplaar - yep, er is nog een kind dat het nu vertikt met een poezekesrugzak rond te lopen ;). Maar gelukkig vergeet ik zo'n dingen snel!

   Verwijderen
 20. toch een beetje gelachen :D Maar vrouw, het werd een schoon rugzak!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er zo content mee dat het u helemaal vergeven is #schaterlach

   Verwijderen
 21. Ik las eerst 'kotselijke zak'. :o
  Maar dat is hij allesbehalve. Zo schoon gerief seg! Veel beter dan zo'n zakske met reclame van het één of ander op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bwo, die zakjes hebben ons toch een aantal jaar schoon uit de brand geholpen ;). Maar nu ik deze zie wil ik toch ook niet meer terug...

   Verwijderen
 22. Amaai... wat een geslaagde en perfect gemaakte rugzak!!! Hopelijk doet ie die niet kwijt??? Chique! En geweldig dat "zelfgeschreven" Stan- label op de turnzak! Whow... Super detail! Wat ben jij toch een "krak"!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De rugzak is nogal opvallend, ik denk niet dat die verloren zal gaan ;). Het label is inderdaad door hem zelf geschreven -- liet ik hem doen voor zijn communie, maar dat kwam me nu ook handig uit -- en door mijn cameo uitgesneden in de flock. Bij de rugzak hangt die vanbinnen. Niets te krakken dus, kwestie van het juiste gerief op het juiste moment #schaterlach

   Verwijderen
  2. Gij hebt echt alle chique "masjienen" die een mens zich kan dromen! Maar desalniettemin... je bent een KRAK!:-)

   Verwijderen
 23. Goed dat je voor de grootste versie koos ! Want zo'n schoon exemplaar ... wedden dat hij die blijft gebruiken, jaar in, jaar uit! (de rugzak van mijn oudste zoon begaf het pas deze zomer ... ook omdat hij nu pas echt te klein werd ;-) ) Enne ... ik weet zeker dat jouw zoon ook grote fan is van zijn moeders naaisels voor hem !

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Van kattenvoerzakje naar zo'n pracht rugzak, die zoon van jou mag in zn handjes knijpen, de mazzelaar! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Altijd een grote zaligheid om jou te lezen, ook al zit ik een aantal blogposts achter.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.