Besmettelijk

woensdag 3 februari 2016
1

Sommige dingen zijn besmettelijk.

3

Als ik ergens een vrolijk bandwerkje zie passeren, dan begint het te kriebelen. Serieus te kriebelen... ik was nog niet helemaal bekomen van het ene bandwerk, en ik grabbelde al in de kast om enkele restjes op te diepen. Hoe 'nipt' je ook koopt, na het maken van een tshirt of een sweater is er vaak een lapje stof over, waar je zelfs in maatje ieniemienie met de beste wil van de wereld geen shirtje meer uitkrijgt. Blijkt dat je voor marcellekes niet eens zoveel stof nodig hebt. Soms had ik voldoende voor een volledig exemplaar, bij anderen combineerde ik met een effen stofje in een bijpassende kleur.

4

Het patroon van dienst werd hier al tijden geleden gepind, maar hoe het daarna ging, dat hoef ik wellicht niet uit te leggen. Gepind en vergeten doet misschien een belletje rinkelen?
Dossier gemaakt: ik las in de tips van het patroon dat het eerder groot uitvalt, dus knipte ik twee maten uit; een 110-116 voor dochterlief en de grotere maat voor zoonlief - 122-128 met een confectiemaat van 128. Omdat ik hier vaak blote ruggetjes zie, tekende ik uit voorzorg 2 cm extra als zoom. Een hemdje moet die lijfjes tenslotte lekker warm houden, niet?
De hemdjes ineen zetten houdt niets in, vier keer onder de lock en ta-da. De grote maar zit 'm in de boordjes, die namen hier het meeste tijd in beslag. Ik zette er een aantal ineen zoals het patroon voorschrijft en deed bij een aantal andere van 'mijn goesting' en zette ze aan met de overlock. De laatste manier ging véél sneller, maar is iets minder mooi dan het alternatief. Het is maar dat je 't weet.

5
6
7

Rest mij niets meer dan te zeggen dat ik ongelooflijk vrolijk word van dit stapeltje kleur in de kast - en van die twee samen voor de les te zetten... ik heb hier een hilarisch archief voor ooit-eens.
Oh. Geen idee of je het zag, maar ik gebruikte wat mij betreft de uitvinding van de eeuw. De allerbeste, wat mij betreft. Want het tijdsopslorpende zoomwerkje was in een wip gedaan - als deze gestoorde ziel leest: 'zoom 1,5 cm om', dan interpreteer ik dat tot op de millimeter. Plezant voor mijn zenuwen, met tricot die de neiging heeft om op te krullen. Je strijkt de band erop, laat afkoelen en verwijdert het papier, strijkt om en dat is het... vast stikken hoeft zelfs niet meer - tenzij je uiteraard fan bent van tweelingsstiksels, in dat geval, ga vooral je gang. Ik deed het niet - die twee van mij hebben nogal de neiging om onderlijfjes te verbouwen en élk stiksel te doen knappen. De tricot blijft elastisch, de zoom blijft erin en overleefde hier al een draag- en wastest. Ik ben benieuwd of het zo blijft!

8
9
Stof: restjes uit de voorraad - Patroon: het Van Katoen ondergoed van Oon
Het patroon omvat ook een slip, waar zoonlief vriendelijk voor bedankte. Dochterlief verzocht
-en kreeg- enkele bijpassende exemplaren die naar haar zeggen 'heerlijk' zitten #schaterlach.

Stof in 2016: 3 in  - 14 uit  (0 gekocht&verwerkt - 0 verkocht)  - #1in4uit

58 opmerkingen:

 1. Wat leuk : zo'n stapel restverwerkende marcellekes.
  Jij hebt wel de turbo aan !!
  Jammer dat zoonlief de bijpassende boxershortjes niet lust.
  Toch veel toffer : een ondergoed 'setje' in plaats van een afzonderlijk hemdje / broekje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was er niet rouwig om #schaterlach
   --de turbo valt wel mee, ik maakte de broeken vorige week al maar stelde het bloggen precies wat uit, vandaar dat het nu wat veel lijkt--

   Verwijderen
 2. LOL,zij heeft altijd de turbo aan :)
  En ik benijd dat hoor, for the record. ik wil ook wel zo een schoon stapeltje hemdjes, staat hier ook nog op de verlanglijst! Maar zeg, die thermo dots, is dat zo een beetje als vliesofix maar dan voorgeknipt? Die zwarte boord, is dat dan boordstof 'gelijmd' op uw hemdjes? Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, niet vergelijkbaar... ik snap je, maar met dit blijft de zoom ook elastisch en dat heb je met vliesofix niet denk ik. Het voorgeknipte is handig, maar aangezien ik zomen van 1,5cm had, knipte ik zuinigjes nog eens in twee.
   Ik lijmde de boordstof niet, maar speldde een avond ijverig voor de tv ;)

   Verwijderen
  2. Vliesofix is inderdaad niet meer rekbaar na het opstrijken! De thermo dots zijn 'bolletjes' lijm op een papieren strookje, waardoor je de stof slechts hier en daar dicht kleeft in plaats van volledig en het geheel dus rekbaar blijft. (Hebben wij ook in de winkel Sarah!)

   Verwijderen
  3. Haha, dat had ik kunnen weten, dat jullie dat zouden hebben!
   Ik spring eens binnen, want mijn naaimachine maakt gekke geluidjes #ohjee

   Verwijderen
 3. Wauw, zo handig, dat omzoommiddeltje! Nog nooit van gehoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag ook net een setje afgewerkt voor Zoon 2, met boxershortjes bij... Hij vindt ze super zitten. Hij kan ze wel tot over zijn navel trekken, wat ik dan weer een beetje vreemd vind... Corrigerend ondergoed voor 'n 6-jarige!
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat omzoomding, dat klinkt als muziek in mijn oren :-)
  En amai dat is geen klein bandwerkje zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het viel eigenlijk goed mee, ik schrok er zelf van - anders ging ik er niet zoveel gemaakt hebben... maar ik dacht dat ze misschien van de zomer ook nog wel tof zouden zijn #beetjevooruitdenkenkangeenkwaad

   Verwijderen
  2. 't Zal wel zijn dat dat in de zomer ook tof zou zijn. Ideaal warme-zomerdagen-gerief.

   Verwijderen
 6. Mooi gemaakt! En zo veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tjonge ik was al onder de indruk van broeken en nu gewoon even nog een bandwerk er achteraan.... En die foto's ,wat een heerlijk stel zijn die twee van jou :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lag strijk met de foto's echt... ze zijn hun gewicht in goud waard, die twee ;)

   Verwijderen
 8. Echt leuk! Ik wil al lang onderhemdjes maken, maar ik zie een beetje op tegen de afwerking van de hals en armsgaten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap je volledig, daar ging de meeste tijd naartoe - het knippen, stikken, daar kruipt geen tijd in... die boordjes daarentegen :(

   Verwijderen
 9. Hier staan ze ook al lang op het lijstje maar het komt er maar niet van. Hoewel ik wel een leuk stapeltje restjes heb liggen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat zou een perfect projectje zijn voor mijn restjes, maar ik heb ook last van boordjesvrees. Die tip voor het omzomen kende ik nog niet. Handig. Laat maar weten of het veel wassen overleefd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doe ik!
   En zet u daar eens aan, oefening baart kunst #schaterlach
   Het stapeltje in de kast maakt me alleszins erg vrolijk!

   Verwijderen
 11. Geweldig! Die zoom doet mij niet zweten ...dat zou gewoon lukken met een dubbel stiksel maar die boordjes aan hals en armsgaten... ik begin te zweten als ik daar aan denk!
  Prachtige foto's ook weer van de modellen...en dan nog eens de perfecte muur om voor te poseren! Het plaatje is weer helemaal af! Is de fotografie ook jouw werk of zit daar mijnheer Khadetjes voor iets tussen?
  Alvast een fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel lieverd! De foto's zijn mijn werk, daar wil ik me graag eens wat meer op toeleggen dit jaar :)

   Verwijderen
  2. Allé hup! Ook daarvoor heeft ze talent... is er iets waarvoor niet?

   Verwijderen
  3. Oh ja! Ik kàn geen fietsbanden opblazen (die zijn altijd platter nadat ik ze opgeblazen heb) of planten in leven houden (alles gaat dood als het in mijn handen passeert... hoera voor meneer Khadetjes dus)

   Verwijderen
  4. Ha nog iets ontdekt wat jij ongelooflijk kan... zie mail! ;-)...
   En ontdek het nu ook op je blog maar in 2013 kende ik nog niet veel van bloggen daarom dat ik het gemist heb... maar jong toch ... wat een schoon dingen kan jij maken met papier!!! Pfff... nen band opblazen dat kan ik wel en een plant water geven ook... maar daar is dan ook alles mee gezegd denk ik...
   Allé hup... ik ga gauw nog maar wat oefenen! :-)
   Groetjes!

   Verwijderen
 12. Ik was nog aan het bekomen van u broeken seg, zo'n toffe, en ge gooit er al een stapeltje marcellekes bovenop, vree plezant!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk en inderdaad super om al je resten weg te werken!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh je, ik voel het ook spontaan kriebelen hier! Die band klinkt super interessant, er staat bij wasbaar tot 30 graden, hoe goed blijft het zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze overleefden al 1 wascyclus, ze kwamen er prima uit. De enige valkuil is dat je ze goed moet aanbrengen - ik heb zo'n strijkijzer dat zelf zijn termperatuur bepaalt, en die doet het niet zo goed. Je ziet het onmiddellijk als je het papier aftrekt, de lijmbolletjes moeten op de stof kleven en niet aan het papier.

   Verwijderen
  2. Die vraag kwam ook meteen in mij op. Hou ons dus op de hoogte van eventuele veranderingen hé! Volgens mij zijn die Khadetjes de ideale stevigheidstest ;-)

   Verwijderen
 15. Prachtig! Bijna te leuk om onder kleding te dragen. En wat zijn het toch snoepjes van kinderen!
  Bedankt voor de supertip! Jammer alleen dat het (tijdelijk?)niet meer leverbaar is.... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bedankt voor de tip! Kan ik eindelijk al die restjes beginnen verwerken! Marcellekes boven!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet maak ik er wel nog een serie #ikgokopeenwarmezomer

   Verwijderen
 17. Wat een vrolijk stapeltje! En die thermo dots moet-ik-hebben :-), zomen met de tweelingnaald is hier nog altijd een werkpuntje, gegarandeerd dat het garen lost na een wasbeurt :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die twee van mij trekken dat gewoon kapot, moedeloos zou je ervan worden ;).

   Verwijderen
 18. Ook heel mooi om zo te dragen als de zomer daar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Als ik jouw bandwerkje zie dan vind ik het jammer dat mijn kinderen zulk ondergoed niet meer dragen ;) Die thermo dots toch ook eens zoeken in de winkel voor mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die dots bestaan ook voor delicatere stoffen (dat zijn de small dots, ik gebruikte de large dots). En dat stapeltje, daar word ik echt zo vrolijk van ;).

   Verwijderen
 20. Zoiets zou ik toch ook eens moeten doen. Al heb ik vooral katoentjes over en dat zit niet zo handig als onderhemdje. Ik vind ze echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met katoentjes zou ik dit ook niet doen, daarvan geef ik af en toe een doos weg aan de opvang, school of quiltproject.

   Verwijderen
 21. Daar zou ik me ook eens moeten aanzetten, veel mooier dan die saaie effen versies. En in hete zomers ook perfect als t-shirt.
  Ja, die hot-spots is nogal een gerief. Die zitten hier nu ook standaard in mijn naaitasje.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Amai zeg, bij mij kriebelt het ook, maar ik ben bijlage niet zo snel als jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik doe wel eens een setje tussendoor, 't is een goede manier om restjes op te werken. Giel vind de boxertjes geweldig, maar ik laat wel de boordjes aan de benen weg, ik stik gewoon om met de tweelingnaald...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om weten als ik zoonlief zover krijg! Bij de meisjesversie zijn er geen boordjes aan de pijpen :)

   Verwijderen
 24. Zo schoon zeg! <3 ook voor je spontane foto's...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. how seg, ik kan niet volgen.Ik voelde bij de vorige post nog een jacob bandwerk kriebel, en nu zit ik ook nog met de marcelleks! Besmettelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ja zo leuk dat 'bandwerk' : ) Vind het donkerblauwe (of zwarte?) biesje ook mooi staan. De hemden stonden ook op mijn denkbeeldige lijstje denk ik nu, maar op een of andere manier .. maar na het zien van jou bandwerk gaat het toch weer kriebelen, ha

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ge zijt me steeds een stapje voor! Dat stond hier als volgende op de planning voor de restjesverwerking. Maar uw tempo kan ik hier niet evenaren ze, Chapeau! Misschien dak ze beter bij jou bestel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Die tip van de eeuw moet ik echt onthouden !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Vraagje :hoe gaat het na een paar wasbeurten met de zoompjes?
  Er werd hier net door de schoonzus een giga doos afgezet met afgekeurde ondergoedtricot...als dat werkt dan zie ik hier een bandwerkje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé Patricia, ik probeerde je te mailen maar vond je adres niet onmiddellijk :). Van de acht zomen kwamen er na een maand twee los. De hemdjes zagen allemaal meermaals de wasmachine en ik vermoed dat er nu niet echt nog iets zal veranderen.
   Waarom kwamen die twee los? Dat waren de eerste die ik maakte, waarbij ik niet lang genoeg streek op de lijmstrip. Ik zag het al bij het verwijderen ervan, er waren nog te veel bolletjes op de strip ipv op de trioct. Blame mijn ongeduld en mijn intelligente strijkijzer dat zelf denkt te weten hoe warm dingen moeten gestreken worden. Dus: gebruik een 'ouderwets' strijkijzer en tel de seconden goed af en dan komt het volgens mij helemaal goed! Vraag en mail maar als je nog meer info wenst :)

   Verwijderen
  2. super, bedankt voor het antwoord dan zal ik ees aan een bandwerkje beginnen,he.

   Verwijderen
 30. Knap, daar zou ik nu eens nooit aan beginnen, die kinderen van u mogen zich gelukkig prijzen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik word er zelf eigenlijk erg vrolijk van, als ik nu een kind zie rondrennen in een onderlijfje ;). Dat blauw/oranje gestreepte is mijn absolute favoriet... ♥ voor zoonlief dan!

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.