Het bestaat niet...

zaterdag 30 januari 2016
389-01

...dat mijn kleintje al zo'n lange benen heeft, dat flitste meerdere keren door mijn hoofd terwijl ik naar mijn gevoel ellenlange stiksels gaf.

389-02
389-03
"Mooi mama" sprak het kind "volgende keer graag met een poes op de zak".
...dat een (simpele) broek zo snel ineen kan zitten.
...dat ik -ondanks mijn knievreters- zelf broeken aan het stikken ben, ik moet wel zot zijn.

Of over hoe zot zijn geen zeer doet als je een meter of twintig jeansstof in de kast hebt leggen -ja, An, ik ben nog wel enkele jaren zoet om jouw milde schenking te verwerken- en twee avonden tijd hebt.

390-01
390-02 390-03

Dossier gemaakt: jaren geleden tekende ik een broek over voor zoonlief, vorig jaar diende dat patroon voor dochterlief en as we speak kan haar billenpartij nog steeds in datzelfde patroon. Ik deed de moeite niet om het kind op te meten - verloren moeite, de broek ligt met -ahum- enkele gaten nog steeds in de kast. Speelkledij, noemen we dat hier - en haalde het vertrouwde patroon terug boven mits enkele wijzigingen. De jongedame haar taille past netjes in een 116, maar in de lengte werd 8cm aan het patroon toegevoegd. Net zoals de vorige versies - meneer Khadetjes houdt niet van retropijpen - werden het brede, maar rechte pijpen. Met haar lichaamsbouw is het nodig het achterpand iets op te trekken, willen we het zedig houden. Verder speelde ik wat met verschillende zakken en stiksels om het bandwerkje 'plezant' te houden. Nu leun ik achterover en geniet ik even van broeken-zonder-gaten-in-de-kast. Iemand zin in een pronostiek?

390-04 DSC_5287

Stof in 2016: 3 in  - 12 uit  (0 gekocht&verwerkt - 0 verkocht)  - #1in4uit

73 opmerkingen:

 1. die laatste foto, de max :) schone collectie, trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die laatste is voor de mensen die denken dat ik een klein fotomodel in huis heb... nuja, eentje met veel gesten misschien #schaterlach

   Verwijderen
 2. Wow zo mooi en mooie stiksels op poepzakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo schoon! Hier moet ik ook vaak met spijt vaststellen dat een met liefde gemaakte broek met liefde versleten wordt op de knieën... maar zo'n schone broekskes, dat kan je nergens kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het troost dat ze geen onderscheid maken tussen gekochte en gemaakte broeken #schaterlach. Gaten komen er, en snel ook. Maar deze stiekeme moeder verstevigde de knieën al op voorhand, dus ik hoop op een dikke maand deze keer.

   Verwijderen
 4. 20m... Daar ben je nog wel even zoet mee! Laat ze maar broeken verslijten jong!
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het detail op de eerste foto vind ik wonderbaarlijk. Heb dat nog nooit eerder gezien! Super tof detail.
  Schoon broekengerief. Geniet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn om te lezen :). Ik dacht er eigenlijk niet over na, over dat detail... het leek me gewoon niet juist om de lijnen te laten doorlopen #toevalstreffer

   Verwijderen
 6. Keitof met die zakkenstiksels! Ik liep er deze week ook nog aan te denken dat ik nog eens ne Jacob zou mt maken. Maar die broeken zijn altijd zo snel stuk aan de knieën.... Mijn hart bloedt al bij de gedachte. Ge brengt me wel op ideeën, want ik heb hier ook nog jeans liggen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op voorhand de knieën verstevigen ;). Hier houdt een Jacob nog het langst, ik vermoed dat het door dat extra stiksel op de plooi is.
   Ik stikte de zomen nog nooit door met cordonnet, ik vind het wel tof zo eigenlijk. Het maakt het minder gekleed, en meer een 'echte jeans' #schaterlach

   Verwijderen
 7. Afgewerkt tot in de puntjes!!! Perfectie ten top! Helemaal Sarah! ...ik duim dat je prachtwerk een lang gatenloos leven beschoren is dit keer.....hoop doet leven:)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Grote fan van de broekskes en vooral van de stiksels op de achterzakken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh supertof die broeken! Heel mooi met die stiksels!!!
  Hier zijn de broeken deze winter in de kast blijven liggen... kleedje mama, ik wil een kleedje aandoen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier blijven die ook vaak in de kast liggen. Maar soms is een broek gewoon handiger, en deze wil ze tenminste aandoen. Ik wacht trouwens dringend op 'zachter' weer want mevrouw vernielde al haar broekkousen ;)

   Verwijderen
 10. Dit is echt wel perfect afgewerkt. Een plezier om naar te kijken. En wen er maar aan... Ze gaan nog langere benen krijgen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Tania! Gho, dat wennen... grappig dat veel clichés waar blijken te zijn als je kinderen hebt ;)

   Verwijderen
 11. Oh, nu wil ik ook aan de Jacobjes bandwerk! Schoon hoe dat topstitchen zo'n verschillende resultaten geeft. <3

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Knap! Ik ben ook niet zo voor de retropijpen, deze versie vind ik super!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ehum , wabliefteruuuuuu? 20m jeansstof! lol !! Je bent alvast goed bezig om die voorraad wat te doen verminderen! Schitterend jouw eigen jeanscollectie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan hebben we het alleen nog maar over de jeans, er zit nog vanalles bij. We hebben het over een (grote) koffer VOL stof, ik dacht dat mijn vent een hartaanval ging krijgen. Mijn eerste werk was delen, delen, delen.

   Verwijderen
 14. Super mooi ,z'n bandwerkje. dochter van bijna 12 komt nog steeds met gaten in haar knieën thuis,ik hoop dat dat stopt in het middelbaar :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh boy. Ik blijf ieder jaar hopen dat het gaat minderen - hetzelfde verhaal voor de schoenen trouwens - maar zo te horen moet ik er precies niet op hopen!

   Verwijderen
 15. Als ik jouw foto's zie denk ik toch elke keer TOPnaaister! Daar is geen enkel scheef stiksel te bespeuren en is allemaal gewoon AF! Hartjes voor jou(w naaisels)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je!
   Ik moet eerlijk zijn dat die contrasterende stiksels me ook soms wel wat schrik aanjagen, maar traag gaat ook helpt in dit geval :)

   Verwijderen
 16. Prachtig, die naaisels, die details, die foto's, alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De achterpand verhogen, hoe doe je dat net? #tutorial?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, het is echt de tutorial niet waard ;). Je kunt het op verschillende manieren aanpakken (ik leerde mezelf naaien, dus wellicht heeft een naaijuf er een andere visie op); de makkelijkste -en minst correcte- is gewoon je tailleband breder maken. Bij de eerste versies deed ik dat (3 cm extra voor maat 116), maar dan zit die ook vooraan wat hoger natuurlijk.
   Een correctere manier is om van de tailleband af te blijven en de achterbenen te verhogen. Je laat de zijkanten ongewijzigd, maar tekent het midden van de achterbenen wat hoger. Zo zal de achterkant niet meer vlak zijn en is het bouwvakkersprobleem opgelost. Kun je wat volgen?

   Verwijderen
  2. Sorry voor het late antwoord, maar ja, dat lijk ik wel te kunnen :-)
   We gaan dat es proberen!

   Verwijderen
 18. Wat een krak ben jij toch... en is dat nu helemaal echt waar dat jij nog maar sinds 2012 naait? Wat een ongelooflijk talent toch! En die broeken passen precies rond die billekes! Helemaal zoals het hoort! En ik geef mijnheer Khadetjes gelijk...retropijpen zijn lelijk! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van die 2012 is echt waar, ik kan er oma Khadetjes bijhalen om dat te bewijzen... het lieve mens heeft vaak genoeg geprobeerd me achter een naaimachine te zetten, het had geen enkele zin - tot die schoon winterdag in 2012 ;). Ik wijt het altijd aan mijn kalligrafie achtergrond, dat het stikken zo vlot gaat. Er zijn veel meer aanknopingspunten dan je zou denken!

   Verwijderen
  2. Eerst de Kalligrafie nog ewa oefenen en dan komt dat naaitalent vanzelf! Is het dat wat je me probeert duidelijk te maken? ;-)

   Verwijderen
  3. #schaterlach. Ik vermoed dat ik ook gewoon aanleg heb voor zo'n dingen ;). Maar oefenen, dat moet ik ook doen zunne. Doe gewoon waar je zin in hebt, met hart en ziel, dan komt het vanzelf goed!

   Verwijderen
 19. Oh ... zo simpel en toch zo speciaal met die stiksels !!! Geweldig! Helemaal fan!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik vind dat indrukwekkend, zelf broeken maken !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach. Ik ook. Maar eigenlijk houdt dat twee keer niets in, zeker niet voor een vijfjarige ;)

   Verwijderen
 21. het zijn die kapotte knietjes die me tegenhouden om er zelf nog zoveel moeite voor te doen, maar als ik die van jou zie... twijfel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drie broeken op twee naai avonden, dat vind ik goed meevallen wat moeite betreft. Ik maakte wel de basisversie met nepgulp - dus geen ritswerk, wel gesloten tailleband met verstelbare knopenelastiek.

   Verwijderen
  2. valt inderdaad goed mee... ik ben bijna over de streep ;-)

   Verwijderen
 22. Toffe broeken, de topstitches maken het AF!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heel tof!! Hier staan er ook verschillende op het programma... en hier is't vooral door de groei dat ik het precies niet kan bijhouden... nog geen tijd om ze te verslijten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier hebben ze de tijd niet om er uit te groeien ;). Vorige week nog, een nieuwe broek, tweede keer dat hij die droeg... aan snot, werkelijk aan snot!

   Verwijderen
 24. Amai, zo schoon die broekjes! Zo schoon afgewerkt weeral. Jouw blogposts zijn altijd genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Prachtig! En zo'n sjiek sierstiksel. Ik herken dat knieënprobleem. Dat is ook de reden dat ik niet vaak broeken maak. En als ik er maak, doen ze ze veel te weinig aan omdat ik gatenschrik heb. Voor de prijs van de stof koop ik er kant en klare uit de winkel. Ik denk dat ook meespeelt. Maar moest ik 20 m in de kast hebben liggen, zou ik het ook wel weten, LOL!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was me nogal een donatie ;)
   Die gatenvrees speelt hier ook altijd mee, maar dragen doen ze ze - zonde van mijn werk anders!

   Verwijderen
 26. Leuke stiksel op de broekzakken. En ik ken dat probleem van de versleten knieën. Maar ik waag me zelden aan het zelf naaien van broeken. Ik zou dat eigenlijk meer moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Prachtige Jakobs!
  Ik loste de gaten in de broek op deze manier op,
  http://brittenhaarmachien.blogspot.be/2016/01/monster-en-jeans.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zweer bij de knielappen van Chicken Rhytm, gewoon strijken en ik kan weer enkele maanden verder ;).

   Verwijderen
 28. Ooohhh die stiksels van je! Ik krijg er subiet naaikriebels van, maar eerst moet ik nog wat lievelingsbroeken met gaten oplappen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar! Hoewel ik vanaf nu wel overweeg er gewoon de schaar in te zetten zodat ze kunnen dienen als zomerbroek ;)

   Verwijderen
 29. lol Ik geef het twee weken :p
  De zoon had tegenwoordig ook weer veel gaten in zijn broek, nadat het eigenlijk een tijd gedaan was geweest. Dus ik leg hem daarover op de rooster. Wat bleek zijn antwoord: "Ja mama, ik ben wel een goeie keeper he, ik DUIK!" -_-

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doen die zelfs niet, die van mij leggen van iedere afstand standaard de helft al glijdend op hun knieën af. Ongelooflijk dat ze niet meer kapotte broeken hebben eigenlijk ;)

   Verwijderen
 30. mooi mooi! Al schat ik dat er al 1 sneuvelde met da geweld van jou :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, mevrouw deed er al een verjaardagsfeest mee... laat ons zeggen dat je alweer ziet waar haar knieën zitten #onverbeterlijk

   Verwijderen
 31. Oh, man! Dat zijn schoontjes! En die zitten zo gegoten rond dat achterwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Stoer! Je bent toch een vliegensvlugge naaister he, met tenminste 40 uur in een dag. Waar koop je dat? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er minstens zestig #schaterlach. Ik blogde even niet, vandaar dat het nu lijkt alsof ik sneller naai dan mijn eigen schaduw #iwish

   Verwijderen
 33. Schrijf je nou dat je maartwee avonden per week naait? Gaaf bandwerk weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal zijn dat er net iets meer ;). Deze broeken maakte ik op twee avonden, dat wel.

   Verwijderen
 34. Ze zijn geweldig, Sarah! Echt!
  Ik heb het opgegeven broeken te naaien, ik probeerde verschillende modellen uit en geeneen kon hier goedkeuring krijgen. Madam wil skinny :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van mij wil jurkjes ;). Als ze dan toch een broek moet dragen, zal het model haar worst wezen #oef

   Verwijderen
 35. Amai Sarah! Wat een reeks zeg! En ik mag toch echt wel meer stof kopen hoor, 20 meter jeansstof, das pas een referentie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach... maar ik kocht die niet hé, lieverd, ik kreeg die :)

   Verwijderen
 36. Wat een mooie broeken! Groetjes, Z.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Toffe broeken! Zoonlief heeft werkelijk maar één dag nodig voor gaten in nieuwe broeken, dus ik duim dat het bij jou beter afloopt ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik foeter er ondertussen wat meer op (ook bij de gekochte exemplaren hoor); die van mij leggen liefst 1/3 van om het even welke afstand glijdend op de knieën af... ze zijn oud genoeg om dat achterwege te laten. En ik zeg het erg voorzichtig en denk aan de witte knieën bij 1 exemplaar, maar tot op vandaag is er nog geen gat te bespeuren!

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.