Zonder blablabla

zondag 21 juni 2015
331-01
Stof: Boogjes (Mis-en-plis, ooit bij Mondepot gekocht) - Patroon: Jessy jurk uit LMV 2015/1
Soms heeft een maaksel niet al te veel woorden nodig - al helemaal niet als je het al een keer of honderd op uw scherm zag passeren. Zonder het gebruikelijke gezwans of gezever, mijn versie van de Jessy jurk.

331-02
331-03

Toen het tijdschrift in de bus viel, werd onmiddellijk een lap stof klaargelegd. Hoe langer ik wachtte, hoe meer versies ik zag verschijnen, mijn schrik om eraan te beginnen steeg recht evenredig. Die maat, mannekes, welke maat te kiezen? LMV is vriendelijk voor me, en geeft me vaak een maat waar ik gelukkig van word, maar soms word ik er ook tureluur van, van die maattabel die alle kanten uitgaat.

331-05
331-04

Nadat ik maar liefst zes weken deed over het beslissen welke maat te maken en het overnemen/aanpassen van de patroondelen, deed een niet-draagbaar-wegens-net-iets-te-krappe-jurk me razendsnel in actie schieten. De schaar erin en enkele intense uren later ben ik een flodderig zomerjurkje rijker. Zon, actie graag.

331-07
331-06

Dossier "de aanpassingen" - Met mijn vertrouwde stoute schoenen aan, mailde ik haar om raad, want dat nameten op patroon, dat loop hier niet altijd even goed af. Uiteindelijk maakte ik anderhalve maat kleiner dan wat de maattabel me aangaf. Zoals altijd werden enkele aanpassingen gedaan aan mijn lengte, de nepen werden 3 cm verplaatst, het lijfje werd met 4cm verlengd. Het bleek uiteindelijk niet nodig, maar ik gaf mijn heupen ook een extra maatje (rokdeel in maat 38, met een 40 op de heupen). Liever wat plaats te veel dan te krap, nietwaar?
Om makkelijker een riempje te kunnen dragen, werden er last minute nog enkele lusjes tussen gestikt. Nota aan mezelf; goed idee, maar aan de achterkant hadden het er wat meer mogen zijn ;).

331-08

Sometimes, you don't have the tell a long and boring story about what you've made, especially not when you have already seen the dress a hundred times - for the Belgian folks of course ;). When I got my magazine, a long time ago, I immediately knew I wanted to make THAT dress. Immediately means at least six months later in my house, so without further explanation; my version of the Jessy dress. A simple summerdress. My dearest sun, rise and shine. Please? ;)
The fitting of the creations in the magazine, isn't always that simpel. Most of the time, they are huge, others make sure that there's no room to breath. I heard a lot of horror stories of beautiful dresses that were 2 sizes to big, so I made mine 1 size smaller than usual - and made everything with French seams in stead of my usual lazy seam.


331-09

Stashbusten in 2015: 30 in  - 124 uit  (13 gekocht&verwerkt - 2 hergebruikt - 36 verkocht)  - #1in4uit

65 opmerkingen:

 1. Schoon, ik heb ook drempelvrees als het op naaisels voor mezelf aankomt. Dit werkt wel motiverend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben aan een zomerplan begonnen, iets voor een ander en dan iets voor mezelf naaien. Zo komt het er tenminste van ;)

   Verwijderen
 2. Flodderig? Daarmee doe je deze jurk geen recht aan... Ze staat je zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oooh die kleurtjes! Heel schoon. En helemaal af met dat riempje er in!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die lusjes voor n riempje deed ik ook, en checkte vooraf aan een bestaand kleed hoeveel er dat moeten zijn: genoeg dus!
  Toffe versie, deze!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, die had ik niet opgemerkt! Ik denk dat vier er wel voldoende zijn, maar ze moeten iets verder van de zijnaad zitten blijkbaar - och, als het dat maar is!

   Verwijderen
 5. Wat een mooi exemplaar van de Jessy-jurk. Dat heerlijke stofje maakt het helemaal af!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En meer... Het kreukt absoluut niet; goud waard als je het mij vraagt.

   Verwijderen
 6. wat een mooie jurk!!! ze staat je prachtig. Ik heb nog tot nu toe niets uit LMV gemaakt. Maar al wel veel plannen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! LMV moet je nemen zoals het komt ;). Ondertussen weet ik al wat ik standaard moet aanpassen, maar het blijft altijd wat bang afwachten gezien mijn geringe meettalenten ;)

   Verwijderen
 7. Mooi gemaakt, staat je goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dus ze is afgeraakt, en zelfs al gefotografeerd en al? Amai, ik doe het je niet na.
  Staat je geweldig goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci, het was plezant, dat is het verhaal achter deze jurk ;). Een herinnering aan een fijne namiddag.

   Verwijderen
 9. Ik ben ook steeds wat weigerachtig op 'grotere' projectjes voor mezelf... De volgende keer moet je niet zo lang wachten wat het is een mooi exemplaartje geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb besloten dat ik er deze zomer gewoon voor ga ;). Doe gewoon mee met me!

   Verwijderen
 10. Dat stofke <3. Die riemlusjes dat is nog eens een gedacht... misschien moet ik dat de volgende keer ook maar eens doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was er eentje dat precies niemand moest hebben ;). Het was het laatste van de rol, ik kreeg er nog wat extra bij - gelukkig, want anders ging ik het er niet uit gekregen hebben. Fijn je te hebben ontmoet trouwens!

   Verwijderen
 11. Mooi en dat riempje maakt het af! Wie maakt trouwens je foto's? Zelf heb ik nog geen fotograaf in huis gevonden die snapt hoe ik de foto's wil :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meneer Khadetjes is het slachtoffer van dienst - die dan ook al mijn gezeur moet verdragen als ik denk dat het niet goed of naar mijn zin is #schaterlach #gelukkigziethijmegraag

   Verwijderen
 12. De jurk staat je goed! Je hebt een mooie stofkeuze gemaakt! Mij valt het op dat als ik iets maak voor mezelf, het meestal in de kast blijft hangen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Voor mij is het wat een gok, absoluut niet mijn kleuren ;).
   En wat dragen en zelfmaak betreft... ik ga niet graag shoppen, al helemaal niet voor mezelf. Dus ik draag wel wat ik maak - er hangt niet veel anders in mijn triestige kleerkast #schaterlach

   Verwijderen
 13. Het resultaat mag er zijn! Alle versies die je hier vernoemt, had ik ook al gezien, en doen het bij mij ook kriebelen, maar dat nameten is ook niet mijn ding, en proefversies/driegen/terug lostornen en andere toestanden zijn mij ook niet echt gegeven, dus voorlopig houden we het nog even voornamelijk bij kinderkleding...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle, doe anderhalf kleiner dan uw maat en het komt goed ;)
   Kleren voor jezelf zijn zoveel leuker dan kindergerief!

   Verwijderen
  2. ik wil ook een Jessy maken, maar na het short avontuur uit LMV durf ik precies niet kleiner gaan :)
   zijt ge heel heel heel zeker? :)

   Verwijderen
  3. Euh... krijgt ik seffens op mijn kop als die jurk niet past? In dat geval #schaterlach. Start eens met uzelf op te maken en uw LMV maat te bepalen, dan zou ik minstens 1 maat kleiner maken - begin met het bovenstukje, 'drieg' het met uw machine ineen en pas; dan weet je het onmiddellijk en kun je indien nodig nog meer aanpassen.

   Verwijderen
 14. Heel mooie Jessy. Die stof staat je echt goed! Maar na jouw dossier aanpassingen zie ik het niet meer zitten er ooit zelf nog aan te beginnen :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt aan mezelf... als je kleiner bent, hoef je helemaal niet zoveel aan te passen hoor!

   Verwijderen
 15. helemaal AF!!!!
  Zoveel leuke details. Heel mooi en die kleuren: prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk stofje,mooi patroon,het staat je goed.Ben op het moment bezig met een jumpsuit uit LMV,best spannend zo voor je zelf naaien,hé!Hopelijk valt die van mij zo goed mee als jouw kleedje want ik wil dat donderdag aandoen als ik naar de diploma uitreiking van mijn dochter mag gaan.Kwestie van er netjes bij te lopen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal lukken! Ik duim alvast - en lees aandachtig mee, want die jumpsuit, die volgt hier binnenkort ;)

   Verwijderen
 17. Heel mooi! En die riemlusjes, dat ik daar niet aan gedacht heb. Je mag mij altijd mailen hoor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Da's echt een schoontje!! Het stofje is ideaal voor de jessy en hij staat je geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik twijfelde ook al om dat kleedje te maken voor mijzelf. Doen dus! Het staat je echt heel mooi, perfecte pasvorm en prachtig stofje! maar ik vind dat je nóg beter staat met diepere kleuren.. of heb ik het mis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is heerlijk om te dragen, dus zeker doen!
   De kleuren, dat is inderdaad een moeilijke... het zijn niet 'mijn' kleuren, maar onder het motto 'wie probeert die leert' of zoiets ;), wou ik het toch eens uitproberen. Ik vind mezelf eerder fletsig met pastel, maar dat gevoel kan ook zijn omdat ik het niet gewoon ben.

   Verwijderen
  2. Je hebt gelijk dat je het uitprobeert, het staat je echt hoor, zeker niet fletsig!! Ik vind gewoon dat je in diepere kleuren nóg meer straalt! (groot compliment!) x

   Verwijderen
 20. Ha! ik maakte een compleeeeeeet mislukte short uit dat stofje :D Erg jammer jom, want dat zit zo heerlijk en is zo luchtig! I blame LMV voor de mislukking want die uitleg over die rits inzetten trok op geen bal! :D
  Jouw jurk, die is wel top! Staat je super!
  Oh en zeg, wij moeten es zo afspreken, zonder al te veel ander volk, dat ik EINDELIJK ees deftig met jou kan praten, want op de ene of andere manier lijkt dat nooit te lukken :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, terwijl ik aan het stikken was, dacht ik ook dat ik beter mijn eigen zin gedaan had in plaats van de uitleg braafjes te volgen!
   Dat afspreken... van de zomer doen we dat lukken #deadine-en-al ;)

   Verwijderen
 21. Mijn rondje ochtendliteratuur zit erop se, en dat met zo'n prachtexemplaar om af te sluiten. Jammer dat die vrijdag niet meer af geraakte, had niet misstaan zaterdag :) Je doet me twijfelen over een jessy voor mezelf...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Prachtige Jessy! Leutig om te dragen niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Zonde eigenlijk dat ik zolang gewacht en getreuzeld heb ;)

   Verwijderen
 23. Mooie foto's! En het kleedje is prachtig in al zijn eenvoud! M x

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Staat je prachtig, maar volgens mij straal je nog harder met iets fellere kleuren. Er liggen hier ondertussen een aantal LMV's, maar ik maakte er nog helemaal niets uit. De maatmiserie waar ik overal over lees houdt me tegen, en maakt dat ik naar mijn vertrouwde boekjes blijf grijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn van hetzelfde gedacht!
   LMV is het enige boekje hier in huis, dus voorlopig geef ik het nog niet op ;)

   Verwijderen
 25. Een hele mooie versie van de Jessie! Ik hou heel erg van het gekozen stofje en je hebt het prachtig combinerende schoenen en riem!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. amai schoon jong!!! Ja moet ik me toch ook eens aan wagen zenne...

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Mooie stof en perfect bijpassend riempje; heel schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Oei, ik heb ook nog een Jessy op de planning. Durf ik die nog wel te maken/bloggen nu iedereen ze al beu gezien is? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jou kennende ga je daar wel iets op verzinnen ;). Of doen zoals ik, en je er helemaal niets van aantrekken. Integendeel, ik denk dat ik mezelf op nog een exemplaar ga trakteren!

   Verwijderen
 29. Tof modellke.Tof met die plooikes zo.Ik heb ook terug z'n plan om meer voor mezelf te naaien....Ik start in september met de module jurken en bloezen maken voor mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doen! Naaien voor jezelf is zo plezant :)

   Verwijderen
  2. Ik weet dat dat heel plezant is , ik heb deze module bijna 25 jaar geleden al eens een keer gedaan.Maakte toen dat laatste jaar zelf mijn trouwjurk.Alleen zijn al mijn toen aangepaste basispatronen 2 maten te klein....en patronen aanpassen bij uzelf is moeilijk ,he.

   Verwijderen
 30. Ik vind dat er heel wat blabla bij komt kijken vooraleer zo'n Victor patroon past! Man, wat een moed heb jij maar het loonde wel de moeite... 't is heel schoon! En een tof stofke!
  Ben jij zo groot dan dat jij het lijfje moet verlengen... mannequinmaten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je perfect overeenkomt met de maattabel niet, denk ik. En voor die mannequinmaten wil ik best wel tekenen #schaterlach. Helaas is de enige reden de volgende: ik ben 10cm groter dan de vrouw waarvoor LMV tekent, als ik daar geen rekening mee houd, komt het niet goed. Ik ben allang blij dat het slechts 10cm is, ik maakte vorige week een patroontje dat uitgaat van vrouwen van 162cm, dat was even slikken voor mij!

   Verwijderen
 31. Oh wat een prachtkleedje! Dit is een patroontje waar ik over twijfel voor mezelf.
  Ik heb dat niet zo graag, die naad die er in zit in het midden, dat komt precies nooit mooi dan bij mij.
  Eens bekijken of het te doen is om dat weg te laten, maar dan zit je met die plooien te knoeien waarschijnlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Over die naad, ik had daar vroeger ook altijd mijn twijfels over... maar ik kocht vorig jaar een jurkje waar het wel goed zat - ik maakte er ook een waar het niet ok was, maar soit ;). De plooien lopen door, dus in principe kun je de naad weglaten, maar dan ga je toch iets moeten doen om het wat te tailleren anders gaat dat niet schoon zijn. Veel succes!

   Verwijderen
 32. Je staat er supergoed mee, zowel kleedje als stofje!
  Dit is één van mijn 'twijfelpatronen': is dit wel ok voor mijn heupen, zucht ...

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.