Ge moogt, echt

maandag 29 juni 2015
335-01

Ge moogt lachen, echt, ik ga niet kwaad zijn. Ik ga gewoon doen wat ik hier altijd doe, het maaksel tonen en het verhaal erachter vertellen. Ietwat gekruid met een flinke dosis zelfspot en zo. Niets nieuws onder de zon. Zet u maar schrap, zou ik zeggen ;). Kort en bondig is niet zo mijn ding.

335-02

Moet ik NU hebben
Ik zie dagelijks allerlei schoons passeren op mijn scherm. De meeste dingen klasseer ik onmiddellijk als "niet voor mij". Van deze jurk wist ik dat het me wel zou flatteren, meer nog, ik kreeg er een instant dat-wil-ik-ook gevoel van. Mevrouw Khadetjes laat daar geen gras over groeien, over zo'n gevoel. Logische reactie; ik koop me dat patroon, koop bij haar de stof nog voor haar virtuele deuren open gaan en denk eraan te beginnen. We spreken respectievelijk over maart 2013 en februari 2014. Juist ja, NU is een rekbaar begrip.

Ge gaat daar dik in zijn, in dat kleed
Waarom die jurk er niet kwam, anderhalf jaar geleden? Mevrouw Khadetjes en haar gewicht dat is op zijn minst een stuiterbalrelatie - belangrijk; ik ben content met mijn lijf. Ik vind mezelf niet te dik, denk aan die emmer zout. Dat gaat en dat komt... niet zo handig voor uw kleerkast. Dus naaien voor het eigen lijf komt makkelijk op de laatste plaats, ahja, maten opnemen is geen evidentie, om nog maar niet te spreken of je er ook in zult passen op het moment dat je -eindelijk- klaar bent met de jurk.

335-03 335-04

Niets mis met een plekje in de kast
Ik wijk af, daar zat ik, dolenthousiast met het patroon in mijn hand. Ik toon de stof en het patroon aan mijn moeder, zegt die doodleuk "Ge gaat daar dik in zijn, in dat kleed". Owkee, dank u wel lieve moeder - nee, omaKhadetjes is géén onmens, maar ze zegt de dingen zoals ze zijn. Duidelijk van wie ik dat meekreeg, niet? ;). Het patroon bestaan namelijk in twee versies... een 'simpele' a-lijn en een versie met een ongelooflijk volle rok. Twee keer raden welke versie op mijn planning stond... Mijn onmiddellijke reactie? We gaan dat patroontje nog even in de kast laten liggen ;). O. En ik maak. ze. toch. Ooit.

Een uitnodiging en een dartele boerin
Een dik jaar later - en tien kilo minder op de teller; een stuiterbal, ik zei het toch - valt een uitnodiging in mijn virtuele brievenbus. Mevrouw Khadetjes koopt niet graag nieuwe kleding maar wil wél iets nieuws. Het patroontje wordt uit de kast gehaald en met de moederlijke wijsheden in het achterhoofd, besluit ik tot een proefversie. Het stofje dat ik ooit kocht voor dè jurk wordt gedegradeerd tot proefstofje in de hoop dat het voor de doordeweekse dagen nog kan gedragen worden. Ik teken als een bezetene, stik erop los en pas het kleed. "Precies een dartele boerin" laat mijn barometer me weten.

335-05 335-06 335-07

Gtvr, die Amerikanen lijken net dwergen
Voor u mij verdenkt gezegend te zijn met een familie/vent die nét iets te ongezouten zijn; de mens had overschot van gelijk. Hoewel ik precies de juiste rondingen had voor maat 14, bleek de jurk behoorlijk tenterig te zijn. Dan negeer ik die blijkbaar-zeer-dringende-borstvergroting voor het gemak. Ik had het nochtans kunnen weten, bij de meeste versies van deze jurk wordt gesproken over gapende neklijnen en zo. Soit, een halve week frustraties en aanpassingen verder droeg ik het kleed een dag en wist ik wat aan te passen.
Ondertussen weten jullie het al, ik ben groot en leerde al een zelfmaakles; de gemiddelde patronen gaan uit van véél kleinere dames. Na wat zoekwerk vond ik dat het patroon gemaakt is voor dames van 162cm. Een verschil van 18cm, ja, stel je mijn vreugdekreet voor - ik wist eerlijk niet waar eerst te beginnen met lengte toevoegen ;).

Mevrouw Khadetjes leunt achterover
Als je iets leest, dan hoop ik dat het dit is; ik kan wel wat foeteren, prullen en zeuren. Maar ik ben content! Hoewel de halslijn van de proefversie nog steeds niet helemaal in orde is, is de jurk zàlig om te dragen - dus ik bijt nog even door en los dat op. Over de versie-voor-echt kan ik nog korter zijn; rise and shine.

334-01 334-03

Dossier "de aanpassingen" - Ik vrees dat dit nogal een uitgebreid blokje wordt, dus hang in there!
De proefversie werd in maat 14 gemaakt, mijn afmetingen komen daar per-fect mee overaan. Alle afmetingen, heerlijk toch, zo'n patroon voor perige gevallen. Ik mat een en ander af, verlengde de schouderstukken met anderhalve centimeter - en voegde die ook toe in het achterpand op diezelfde hoogte - waardoor de jurk aan de oksels alvast niet te hoog komt, zoals ik her en der las op het wereldwijde net. Mijn lijf is in proportie overal een beetje lang, dus verlengde ik het lijfje met 2,5cm op de daarvoor voorziene lijn. Bij de rok deed ik er voor alle veiligheid 10cm bij, die ik er bij het passen niet enkel afknipte, maar ook een zoom maakte van 5cm. De jurk valt daardoor véél korter dan wat het patroon normaal voorschrijft, maar voor een zomerjurk vind ik dat kunnen. Het verdict? Ik moet leren passen tussendoor, want ik nam de afgewerkte jurk maar liefst 2cm langs weerskanten in - plezant, met doorgestikte Engelse naden - en zoals hierboven te zien, ze zit nog aan de ruime kant. Ik kon zonder problemen mijn navel bewonderen langs de openstaande halslijn, dus nam ik nog wat meer in ter hoogte van de zijnaad én foefelde ik met de plaatsing van mijn straps. Nog niet voldoende, en ondertussen won mijn ongeduld. Ik nam een stuk elastiek, rekte dat voorzichtig uit en stikte dat vast in het beleg van mijn halslijn. Probleem opgelost - ik ging me al huppelend gaan showen bij meneer Khadetjes. Het beleg piepte nog wat, dus stikte ik dat door. En toen begon de miserie weer van voor af aan. Exit proefversie. Enter 'de echte jurk'.

334-02

En nu moogt ge lachen, schateren zelfs
Na de proefversie volgde een reeks (virtuele en 'echte') gesprekken over het patroon en de jurk. De details zal ik jullie besparen, laat het me houden op 'hilarisch' en 'niet-geschikt-voor-venten'. Uiteindelijk besloot ik de jurk te maken in maat 10 (ja, dat lees je goed TWEE maten kleiner dan wat het patroon me adviseerde) en de voorziene naadwaarde te laten voor wat het is en alles te stikken op 1cm. Verder paste ik alles van het blokje hierboven opnieuw aan - en nog enkele andere dingen; plooien in plaats van frons, rits in de zijnaad,... Om niet met twee dezelfde jurken in de kast te eindigen, koos ik bij deze versie voor de a-lijn - wat me ook net iets eleganter leek bij deze stof. Toen ik aan het stikken was, zag ik het al... de jurk ging te klein zijn. Ik paste tussentijds en ja hoor, mijn voorgevoel bleek er boink op te zitten. De. jurk. past. niet. Ofwel, ik kan 'm aan, zolang ik flink stil blijf staan en ademen laat voor wat het is. Maar ze is schoon, ècht schoon. Dus nu hangt ze in de kast, tot ik beslis wat ik ermee ga doen. En het proefkleed? Na één keer dragen bleken AL mijn naden van het rokdeel doorgerafeld te zijn. Nog nooit meegemaakt, en met ruim twee meter stof rond mijn heupen wil ik je echt niet horen zeggen dat die een maatje te klein was. 't is me wat, die Cambie #schaterlach

335-08 335-09

Stashbusten in 2015: 30 in  - 132 uit  (13 gekocht&verwerkt - 3 hergebruikt - 38 verkocht)  - #1in4uit

58 opmerkingen:

 1. Ik vind de ananassenversie prachtig! Over een paar weken zit die als gegoten. :-)
  Ik heb trouwens dezelfde sandalen, die zitten geweldig, he!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eerlijk waar, ik moet lachen... Met de manier waarop je t verhaal vertelt, niet met de inhoud :-) Want die jurk zou ik ook ZOOOO graag maken! Al zal ik binnen 6w voor de 2e keer een nieuwe bewoner op de wereld brengen en dit in anderhalf jaar tijd dus die maten zijn hier ook niet meteen wat ze ooit waren ;-) Maar met jouw verhaal hier te lezen, ben ik al niet meer zo zeker dat die jurk er komt...
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat je door mij vooral niet tegenhouden, ik zag al zoveel Cambie jurken, dat het onmogelijk is dat iedereen daar zo'n miserie mee had ;). Hoewel ik een proefversie wel zou aanraden.
   Spannend zeg, nog zes weken!

   Verwijderen
 3. Ik hoooooooor u lachen .....en ik,lach toch ook mee.....het mocht hé !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh Sarah, die laatste foto's, je ademt niet! Ik hoop dat de barometer het snel en pijnloos maakte, de fotosessie :) Ja, komaan, hop een paar kilo'kes en die ananassen smaken des te zoeter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch wel hoor ;):). Laat ons zeggen dat ik denk het concept vloeite te snappen.
   En die jurk, die loopt niet weg ;)

   Verwijderen
 5. Ik vind de groene je echt leuk staan... De kleur is geweldig bij je huid en ook de vorm vind ik mooi!

  Verder weer een dapper relaas :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik schrok er wel van, zoveel stof op mijn heupen zag ik precies niet goed komen.

   Verwijderen
 6. op foto ziet het er allemaal geweldig uit! Maar zo te horen in het echt met wat kanttekeningen. Ofwel ben je te kritisch voor jezelf, dat kan ook! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kritisch ben ik zeker ;), ik zie nog wel wat dingen die ik wil aanpassen. Maar over dat ademen kan ik kort zijn, dat wordt niet overschat ;).

   Verwijderen
 7. Ik vind je jurken prachtig!
  Ik heb dat patroon nu ook al 2j in de kast liggen... en als ik dit lees dan denk ik dat t in de kast blijft liggen want ik heb allesbehalve perfecte maten en van te veel aanpassingen hou ik niet °schaterlach° Het is nochtans een mooi patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Enne... haal het toch maar eens uit, je bent iets kleiner, dus wellicht hoef je helemaal niet zoveel aan te passen ;). Anders doen we het samen op weekend?

   Verwijderen
 8. Ze staat je goed en ons bomma zou zeggen: wie schoon wil zijn moet lijden, mekindj en me zo'n corrigerende bommabroek aan praten.
  Ik paste de jurk ook aan de boezem aan en ik heb nogal een overweldigend exemplaar, dus ik wil me niet niet inbeelden voor wat boezem dit patroon eigenlijk wel perfect geschikt is :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er ook het raden naar, want die van mij is nu ook niet zo spectaculair in beide richtingen ;). Ben ik trouwens vergeten te vermelden, dat ik er ook extra naden ingestopt heb, realiseer ik me nu... voor de rest; bommabroek, here i come ;)

   Verwijderen
 9. wel... ze staat je prachtig!
  ik zou er niet aan durven beginnen.

  Grtjs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. goh, ademen is overschat, niet? :)
  ik vind dat ook een prachtige jurk, maar dat poefige rokdeel... not gonna happen :)
  seg trouwens, op foto nummer 4 kunt ge een dikke rode pijl zetten met opschrift "zie ne keer wat een taille!" ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met dat nu te maken is het uit mijn systeem hé ;). Ja, die pijl - het perspectief is alles, ik blijf het zeggen!

   Verwijderen
 11. Ik vind de ananasversie er ook geweldig uitzien!
  Misschien wel vol te houden voor enkele uurtjes om ze aan te doen :-D?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allé hup, als ik niet al te veel moet gaan zitten dan ;)

   Verwijderen
 12. och, ademen is zoooooo overrated! :) ne goeie corsée jom :D

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kocht het patroon ondertussen ook - met dank voor je tip - maar zoals ik al zei, na jouw verhaal wordt dat een naailesprojectje :-)
  Hij staat je goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik kijk in ieder geval al uit naar het resultaat - want ja, ik blijf het een schoon patroon vinden. Nog altijd!

   Verwijderen
 14. Oh, die met ananassen is geweldig! Maar wel jammer als je er niet mee kan gaan zitten en doen natuurlijk :p Maar schoon, echt schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind dat de jurk je zalig staat en alleen daarom zou ik die maken

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een heerlijk verhaal (sorry)!
  En de kleur van de Froy&Dind-versie doet je echt stralen, wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bwo, ik ben er niet vies van om mijn mislukkingen met jullie te delen :)
   Ik krijg de ananassen wel opgelost, en tot die tijd heb ik mijn groene versie om te dragen!

   Verwijderen
 17. Wow die ananassen, dat is echt de eerste versie van de Cambie die ik waarlijk mooi vind. Voor op het lijstje bij het post-borstvoedingstijdperk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ik ga niet lachen, want, echt alles wat je hierboven beschrijft, had ik in een eigen blogpost kunnen zetten, behalve dan dat ik er (voorlopig) de brui aan gegeven heb nadat 3 kwart van mijn "proef-die-eigenlijk-stiekem-ineens-bedoeld-was-als-goede-versie" afhad. Maar nu ik jouw ananasversie zie, begin ik terug moed te krijgen om er nog eens in te vliegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schitterend! Posten die handel, dan voel ik me niet zo alleen ;).
   Ergens op het net kwam ik trouwens de tip tegen om de naden in prinsessenaden te veranderen - en ik denk dat dat wel werkt bij 'boezemproblemen', want bij de ananassen heb ik uiteindelijk bovenaan ook een neepje gegeven (dat je niet kunt zien door de donkere stof) om het teveel aan stof weg te werken.

   Verwijderen
 19. Het is een mooie jurk maar als ik jouw verhaal lees ben ik blij dat ik dat patroontje niet in huis heb.Hij staat je wel super maar ik kan me voorstellen dat niet ademen geen optie is...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :) Jij maakte al een superschone jumpsuit waar ik -nog altijd niet- het lef niet voor heb!

   Verwijderen
 20. Ha, blij dat mijn versie je kon inspireren :-). Ik moet eigenlijk dringend een tweede versie maken voor mezelf, tis al veel te lang geleden. Bedankt voor de reminder! Jouw ananasversie is echt super, die mag eigenlijk rechtstreeks in mijn kast komen hangen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -schaterlach- gij aansteekster van alle kwaad ;) En nu nog mijn kleed afpakken ook ;)

   Verwijderen
 21. ik ga hier écht niet mee lachen hoor,...JIJ doet tenminste verder, geeft niet op wanneer het fout loopt (ja, akkoord...twee jaar is lang, eer je het stofje uit de kast haalt;-))
  Hier zou het hele gedoe al lang onderaan in de lapjesbak liggen ;-)
  bovendien zie je op de foto niet dat het jurkje echt krap zit..dus uiteindelijk lijkt het me hier zo'n verhaal van "wie laatst lacht, best lacht"! ?
  groetjessssssss

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zijt gij toch een lieverd! Ik heb er best veel van geleerd, van het hele proces en er blijft geen supervies gevoel over, dus dat is voor mij het belangrijkste. Dat de jurk nu niet past, dat maakt me niet zoveel uit, ooit komt dat wel in orde!

   Verwijderen
 22. Oh waw, ondanks alles... een keischoon kleed !!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Je lang proces was de moeite, wat een leuk kleedje! Je staat er beeldig mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. wat is er mis met de ananasversie? Is dat de niet-ademen variant? Hij staat je erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas, inderdaad de niet-ademen versie van het patroon ;)

   Verwijderen
 25. Ik zag foto 1 en dacht "wat een prachtjurk!" Die ananassen, de A-lijn, de halslijn! Dju zeg, wat een zonde! Ik zou hem met plezier overnemen, in plaats van die tas, maar ik vrees dat mijn borstpartij nog een hoop extra aanpassingen zou vereisen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n jurk maken, dat doe ik echt niet als ik het model niet bij de hand heb...
   Uw heupen zouden daar trouwens in zwemmen jong ;)

   Verwijderen
 26. Ik vind de Alijn sowieso veel mooier qua model voor jou dan de volle rok. Met die warme temperaturen smelten we zo weg en pas je er zo in ;) heel mooi, zonde dat hij even niet uitgehaald kan worden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan 'm nog wat uithalen, maar vraag me af of dat de moeite waard gaat zijn. Ik denk dat ik gewoon nog even afwacht :).

   Verwijderen
 27. Een "doel" jurk in de kast is prima hoor, zo heb ik er ook een paar, geen zelf genaaide, maar van die: Ik wil hem niet wegdoen want misschien pas ik er ooit weer in" kleren. Op de fotos sta je er super in, maar ademhalen is wel lekker inderdaad. Ik heb vandaag ook een broek aan (die van mijn pak) die eigenlijk iets te strak zit, maar soms moet die broek aan. Extra motiverend om die dag dan maar geen appelflap te gaan halen voor de lunch ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zot jong, appelflappen voor de lunch ;)
   Welkom doeljurk... moet ik niets meer maken voor de feestdagen #schaterlach

   Verwijderen
 28. Hij staat je beeldig ...hihi een jurk voor een staand feestje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Totaal niet mijn ding, die Cambie, maar ik vind je wel prachtig staan met de ananasversie.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ocharme; ik zie het jou weer vertellen :-)
  ik vind beide heel mooi; echt zonde!
  Je hebt wel geluk, je kunt nog kiezen of je wat meer of minder gaat eten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Maar zeg, wat een zalig verhaal weer.
  Die definitieve versie is echt super mooi. Ik zou zeggen gewoon aan doen. Bewegen, dat is toch voor niets nodig, zeker niet met dit weer ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Mooi zenne! Echt! Het maakt mijn schrik om iets voor mezelf te naaien er wel niet minder op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Mooi jong, echt mooi! Je kan er staand heel mooi in wezen...

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.