Unicum

vrijdag 5 april 2019


Het is dat ik te lui ben om het effectief te gaan tellen, maar volgens mij kunnen we van een "heren unicum" spreken met vier mannenmaaksels op rij #schaterlach. Niet dat er geen andere dingen gemaakt werden, maar ergens onderweg ben ik mijn verhaaldrive verloren en zoals dat dan gaat, wordt het elke dag een beetje moeilijker die terug te vinden.

639-02 Finlayson sweater Thread Theory Khadetjes
639-03 Finlayson sweater Thread Theory Khadetjes

Een van de maaksels die ik uitvis uit de oogst van de voorbije maanden, is een trui voor meneer Khadetjes. Het begon met de aankoop van een lap stof anderhalf jaar geleden, een lap stof mét een plan, als dat niet goed klinkt. Stof én plan gingen samen de voorraad in, waar ik ze min of meer wegmoffelde en vergat. Wat later had ik niet echt behoefte om in actie te schieten, want hartje zomer een super dikke & warme sweaterstof verwerken? Ik dacht het niet #schaterlach
Tot er een naaiweekend op de planning stond en ik aan het bedenken was wat ik zou kunnen maken - ik kom graag terug naar huis met voor iedereen een maaksel, niet dat dat altijd lukt, maar kom, ik zocht nog een mannenmaaksel. Mijn oog viel op de stof en ik knipte nog eens een Finlayson sweater van Thread Theory. Een alternatief is de Titus trui uit LMV 2016/06 maar aangezien ik het patroon al eens maakte, ging ik resoluut voor hergebruik.

639-04 Finlayson sweater Thread Theory Khadetjes

Ik begon olijk te knippen en vloekte eens stevig toen ik merkte dat ik véél te veel stof had. Ik had bij het kopen van de stof duidelijk wel op het patroon gekeken hoeveel ik juist nodig had, maar ik kan er met gemak nog een (lange) broek uit halen voor mijn tienjarige met lange benen. De stof zal opgebruikt worden maar ik vind dat toch altijd een ergerlijk moment. Nog iemand die met me meedoet?

De trui ging mee naar de Karmel en kwam in stukken terug - mea culpa lieverd, je was dat weekend niet echt een prioriteit #schaterlach - naar huis. In een poging al te veel geknipte projecten te vermijden - ik ben daar keigoed in, in projecten knippen. Kuch. En ze te laten liggen -, zette ik me de week nadien aan de trui die overigens behoorlijk snel ineen zit.

639-05 Finlayson sweater Thread Theory Khadetjes
639-06 Finlayson sweater Thread Theory Khadetjes
639-07 Finlayson sweater Thread Theory Khadetjes
639-08 Finlayson sweater Thread Theory Khadetjes

M  A  A  T  |  Meneer Khadetjes is een van die mensen die behoorlijk maatvast zijn, ik wist dus dat ik zonder al te veel twijfel dezelfde maat kon kiezen, namelijk maat S, wat onmiddellijk ook de maat is die de maattabel me aanwijst. Hij is nu wel lang en eerder smal, confectiegewijs kopen we nooit een S, dus u vergeeft me wellicht dat ik er een goedpassende trui bijhaalde vooraleer ik constateerde dat het ok zou zijn.
Aangezien ik het patroon al eens uitgetekend had, werden de mouwen ook nu een drietal cm langer geknipt.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  De stof is een super dikke sweaterstof, wat een uitdaging was bij de kraag omwille van alle lagen die er samenkomen. Die kraag is dan ook de enige uitdaging van het patroon, verder is het een gewone sweater. Het patroon schrijft nog een sierstiksel voor om de naadwaarde van de kraag vast te zetten, wat ik niet deed. De kraag blijft vanzelf mooi zitten, ik wou het niet verpesten door een (voor mij storend) stiksel rondom. Ook lijkt het er bij momenten het weer niet meer voor, ik merkte dat als de temperatuur naar beneden ging, deze trui uit de kast kwam. Een schot in de roos, zo noemen we dat hier ;)

639-09 Finlayson sweater Thread Theory Khadetjes

16 opmerkingen:

 1. Awel, die Finlayson ligt hier ook klaar voor ooit eens. En hoewel ik heel voorzienig ben in stofaankopen (gniffel) kan ik voor deze nog eens shoppen! Of eerst de berg op-werken, dat kan ook ;)
  Ik ga trouwens helemaal akkoord met de zucht: behalve van mijn allerfavorieten heb ik ook liefst projecten die de stof volledig opgebruiken. Eindigen met nog maar een paar vierkante centimeter stofrest, ik vind dat zo voldoeninggevend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, je kunt het er ook eens tussen nemen ;). Niets plezanter dan bergen opwerken en eens één nieuw stofje kopen. Het moet ook plezant blijven. Zolang je niet koopt om een voorraad aan te leggen kan dat best #vindiktoch.

   Verwijderen
 2. Ik koop ook wel eens materiaal (niet alleen stof maar ook andere dingen) waar ik dan een plan mee heb en dan belandt dat in de kast en tegen dat ik dat terug tegenkom, ben ik al lang vergeten wat dat plan alweer was :) . Heb jij dat ook soms?

  Mooie sweater trouwens! Het staat hem ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!

   Ik vrees dat ik het geheugen van een steenezel heb... ik weet van élke stof in mijn voorraad nog wat het oorspronkelijke plan is (zelfs als ik een stof koop omdat ik er niet onmiddellijk plannen mee heb, weet ik wel wat er ik mee zou gaan doen, ahja, hoeveel koop je anders?). Het probleem is dat ik meer plannen dan tijd heb én dat kinderen groeien en je eigen smaak ook wel verandert. Maar bon, ik ben flink voorraad aan het op gebruiken, ik koop af en toe wel eens een stof en als ik het op de lange termijn bekijk, dan wordt mijn voorraad ook echt wel kleiner :).

   Verwijderen
 3. Ik ken dat, van die stof en projecten in de kast. Er liggen er precies toch wel wat 😂. Vanavond probeer ik er nog eens eentje van de stoffenkast naar de kleerkast te laten verhuizen.
  Hij staat echt wel met dit model trouwens, recyclage was dus een topplan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat model ook eens iets anders dan een gewone trui en al bij al is die kraag erin stikken niet zoveel moeilijker dan een boord eraan zetten ;).

   Fijn te lezen dat het bij jou herkenbaar is, het stof-en-projecten gedoe ;). Ik heb volgens mij dagen van minstens 48u nodig om alle plannen uit te voeren #schaterlach.

   Verwijderen
 4. Teveel plannen, te weinig uren in een dag, en een kast die zich dan vult, kinders die groeien, ... heel herkenbaar. Ik haat het vooral als je na het knippen (en ik puzzel dan altijd heel graag) net niet genoeg stof overhebt om iets nuttig mee te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Net niet is in dit geval écht geen probleem (ik puzzel ook hoor!), ik krijg er met veel gemak nog een lange broek uit voor zoonlief, dan hebben we het al vlug over een meter stof over. Nogal een chance dat dit een stof is waar je werkelijk alle kanten mee uit kunt.

   Verwijderen
 5. Meneer Khadetjes mag gezien worden in die trui!
  Ik ben ook een superzuinige knipper (ik vind de uitdaging om de zuinigste positie van alle patroondelen te vinden, wel leuk), maar het gevolg is dat ik hier ook heel wat ongebruikte halve meters heb liggen. En laat die nu weer net niet groot genoeg zijn of niet bij elkaar passen om te kunnen combineren. En als je nog stof genoeg hebt voor een heel leven (en ook groeiende kinders en veranderende smaken), dan is dat ook nog eens geen prioriteit. #nietgoedbezig #shameonme

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind ook dat hij gezien mag worden ;)

   Ik puzzel wel, maar ben wellicht niet de meest zuinige knipper die er te vinden is. Die 'overschotten' wegwerken, dat is ook een kunst, ik hou meestal niet van het combineren van verschillende stoffen/prints en inderdaad, het duurt vaak langer dan gewoon een nieuwe lap uit de kast halen. Ik reorganiseerde mijn naairuimte en heb nu véél minder kastruimte dan ervoor en ik ging deze keer toch wel eens met de grote borstel door mijn stoffen heen. Alles waar ik zeker van wist dat ik er niets meer mee ging doen, ging richting goed doel. Ik wil voor mijn kleinkinderen nieuwe stofjes kunnen kopen #schaterlach.

   Verwijderen
 6. Awel, die meneer Khadetjes, die heeft meer chance dan meneer Piepow :-)
  En je wil niet weten hoeveel van die zulke resten ik hier liggen heb. Ik overweeg om ze te schenken aan een of ander goed doel dat daar ongetwijfeld sneller mee aan de slag zal gaan dan ik, want twee keer dezelfde stof gebruiken, ik doe dat niet graag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schenk regelmatig wat weg aan een goed doel of aan naaivriendinnen. Van sommige dingen wéét je gewoon dat je er nooit meer wat mee zult doen. Deze stof vind ik ideaal voor een Rocco broek voor zoonlief, dus die maak ik er in de herfst wel uit - kwestie zeker te zijn dat de pijpen ook lang genoeg zullen zijn ;).

   Verwijderen
 7. ik ben fan! En zucht idd ook als ik keiveel stof over heb. babymaaksels dan maar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om lezen <3
   En bij deze spoor ik al mijn vrienden aan om een nieuwe babyboom te starten ;)

   Verwijderen
 8. Oei ik ben zo iemand die stoffen zonder plan koopt. Dat is zeker wel helemaal zot? Deze vind ik geweldig mooi...zoals alle andere dingen die jij maakt. Wie zal mij tegenspreken?
  Knappe foto's ook trouwens. Wist niet dat je berkenbomen in je living had?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel lieverd x

   Haha, stoffen kopen zonder plan, dat durfde ik in mijn beginjaren ook al eens doen maar dat overkomt me nu niet meer. Het hangt er wat van af wat je maakt denk ik, voor tassen en deco maaksels maakt dat allemaal niet zoveel uit, maar stoffen voor kleding, daar staat een houdbaarheidsdatum op. Schattige printjes, die kan ik voor mijn eigen kroost niet meer verwerken bv.

   Mijn living ziet er al lang niet meer uit zoals jij die ooit zag #schaterlach #beetjewerkenaandegang maar die berkenbomen, euh, die staan niet in mijn huis nee. We waren een tijd terug op weekend en meneer Khadetjes had die trui aan en ik realiseerde me dat die hier nog niet verscheen, dus haalde ik mijn fototoestel boven om dat eens rap in orde te brengen #schaterlach.

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.