♥ Rocco ♥

zaterdag 1 september 2018

Oh ja, ik weet dat zoonlief staat te prijken in de handleiding en dat ik daardoor misschien wat bevooroordeeld ben... maar wat. een. geweldig. patroon is Rocco toch. Wegens extreem puberaal gedrag doe ik het niet, maar wat mij betreft mag hier een hele rij hartjes staan, zo verdiend!

Het ding is het volgende: we naaien met z'n allen graag het vaakst het meest speciale patroon, net anders dan wat je tot dan toe al maakte, met een of ander detail dat het niet altijd tot een doordeweeks kledingsstuk maakt. Ik zeg 'we' omdat ik me daar met veel overgave aan bezondig, ik weet dat en ik besef dat maar al te goed.
Maar ik leer bij; ik naai meer en meer ook de gewone 'basisdingen' - ok, noodgedwongen omdat ik zelden kleding koop en dus ook de basisspullen zelf moet maken -, de dingen die dag in dag uit gedragen worden en idealiter van de wasdraad gegritst worden nog voor ik de tijd krijg ze op te vouwen. De "echte" tekenen dat uiteraard zelf, de mensen gelijk ik, die klappen héél hard in hun handen met een goed basispatroon waar je zowat alle kanten mee uitkunt.

595-02 Rocco Zonen09 Khadetjes
595-03 Rocco Zonen09 Khadetjes
| Patroon: Rocco van Zonen09 | Stof van boven naar onder: Iced Tea L (See You at Six) |
| Sweater met reliëf kaki Melé (De Stoffenkamer) | Screens Dust Blue (See You at Six) | Painted M Sulfer Yellow (See You at Six) |
Zoonlief kreeg afgelopen zomer een nieuw cijfer, wat ondergetekende persoonlijk een horrorstory vond. Versta me niet verkeerd, ik hou van mijn kinderen, ik hou van hun verjaardagen en die worden met de nodige toeters en bellen gevierd. Maar... mijn kindje, mijn eerste vierde de aller aller laatste keer zijn verjaardag met één cijfer. Vanaf volgend jaar is dat een tiener, waar is in godsnaam die tijd naartoe?

Traditiegetrouw is verjaren hier tegen-de-muur staan. Sinds we in ons huis wonen zet ik ieder jaar in onze leefruimte een streepje, aangezien ik een zomer- en een winterkind heb, kun je hun evolutie mooi volgen omdat die per half jaar een nieuw streepje krijgen - ik heb het dan vooral over de veranderingen van de laatste twee jaar want ze vonden het op een bepaald moment nodig om alles 'wat oud en voorbij was' eens grondig aan te pakken met een dikke stift. Aan nostalgie doen ze duidelijk niet mee, die Khadetjes van mij. Mevrouw Khadetjes daarentegen, die zette de nieuwe lijn, plaatste het cijfer ernaast en oh boy, ik moest slikken. Ik geef hem nog maximum vier jaar, en dan groeit dat kind me boven het hoofd... horror zeg - hij mag groeien, maar euh, liefst niet teveel, als het enigszins kan?
Over naar de orde van de dag; ik zette het kind tegen de muur maar eigenlijk had ik die niet nodig om te bevestigen wat ik al làng gezien had... water in de kelder jong, o-ve-ral!

595-04 Rocco Zonen09 Khadetjes
595-05 Rocco Zonen09 Khadetjes

Die constatering viel samen met het moment waarop zij hun nieuwste collectie lanceerden; ik klikte dus erg doelgericht de nieuwe parels in mijn mandje en combineerde mijn 'vangst' met de Rocco bovenstukken. Ongetwijfeld niet de eerste exemplaren die je ziet in deze stoffen, het zal me worst wezen, zoonlief heeft er een mooi stapeltje bij in zijn kast én ik geniet ongelooflijk van zoonlief in eerlijke zelfmaak. Win win, zo noemen ze dat ♥.

583-01 Rocco Zonen09 Khadetjes 583-02 Rocco Zonen09 Khadetjes 583-02b Rocco Zonen09 Khadetjes 583-03 Rocco Zonen09 Khadetjes 583-04 Rocco Zonen09 Khadetjes 583-05 Rocco Zonen09 Khadetjes 583-06 Rocco Zonen09 Khadetjes

M  A  A  T  |  Het zal ondertussen geen geheim meer zijn dat ik niet zo'n flinke en soms zelfs ronduit luie naaister ben. Ik mat het kind dan ook niet op, maar ging gewoon een maat omhoog in vergelijking met mijn laatste exemplaar, zijnde maat 146 voor mijn negenjarige. Slikken vind ik dat - strikt genomen is dat de maat van de gemiddelde elfjarige blijkbaar. Denk nu niet dat de maten van Rocco piepklein zijn, geen paniek ;). Dit is zoonlief zijn confectiemaat want het kind is ook effectief zo groot. Ik had wellicht wel de smalle maat mogen maken maar gezien de algemene trend wat oversized is en ik dat bij een trui best ok vind, maakte ik toch de gewone maat - noot aan mezelf; doe dat niet bij de broek of die zak van het kind zijn (niet bestaande) kont.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  Ik mag er nog zoveel woorden aan verspillen als ik inspiratie heb, in the end maakte ik gewoon vier truien natuurlijk #schaterlach. Ik maakte zelf niet eens gebruik van alle mogelijkheden die het patroon biedt - de koordjesoptie maakte ik niet, stom eigenlijk, want die vind ik ongelooflijk mooi! - maar ik bleef 'gewoon' bij twee raglanexemplaren en twee stuks met gewone mouwen. Ik wou namelijk wat variatie, maar eigenlijk - zeker als ik nu de foto's zie - vind ik die raglan exemplaren zoveel mooier vallen - #schaterlach, zeker omdat je bij de 'gewone' mouwen ziet dat de trui eigenlijk net iets ruimer valt dan zou moeten.
Ik maakte trouwens dankbaar gebruik van de bijpassende boordstoffen, het is niet de eerste keer dat ik het hier zeg maar wat.een.gerief.is.dat. Zelfmaak of niet, het ziet eruit alsof het van de winkel komt ;). Om mezelf er niet al te makkelijk van af te maken, placeerde ik in de hals overal een schoon lintje zodat het binnenin even mooi is als aan de buitenkant en verder heb ik hier absoluut niets meer over te zeggen.
Oh.
Of misschien dit... ♥ zoonlief. En hoe.

583-07 Rocco Zonen09 Khadetjes

Stof in 2018: 21 in  -  99 uit  (31 gekocht&verwerkt - 10 verkocht - 3 gekregen)  - #1in4uit

28 opmerkingen:

 1. Ik zie hem groeien hier op mijn klein schermpje, amai die is groot geworden! En inderdaad de maken allemaal wel eens van die patronen die al bij al niet moeilijk zijn maar o zo goed in elkaar zitten. Dat deed ik deze zomer althans met het warme weer, nu ben ik in een 'rustig iets ingewikkelder maken' periode, maar tegen dat die dingen op mijn blog geraken 😂

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb drie winterjassen op het programma staan, dus die ingewikkeldere patronen komen eraan ;). Toch ben ik héél blij met deze sweaters, ik zie ze vaak passeren, en dat is uiteindelijk wat telt!

   Verwijderen
 2. Je ziet het inderdaad aan zijn gezicht, die groter-wordend-heid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het x
   Pas op, het is ook geweldig schoon, die glimpsen van wie hij zal worden. Maar ik gok dat een moederoog ook altijd ergens dat 'kleine' in haar kind zoekt of mist.

   Verwijderen
 3. Zalig gerief heb je gemaakt, al kennen we de stofjes en de Rocco, elk kind heeft toch zijn eigen uitstraling hé. Ik maakte net pas mijn allereerste Rocco (slik, bloos) en zou dus heel veel van je tekst hierboven kunnen kopiëren, maar dan moet ik wel wat aanpassingen doen als het over het stevige groeien gaat (hi, hi, dat mijn dertienjarige dit hier maar niet leest).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er mag hier wel eens een jaar komen waar er wat minder stevig gegroeid wordt, als het aan dit tempo doorgaat wordt het letterlijk een boom van een vent - en daar is moederlief absoluut niet klaar voor ;). Foei voor dat uitstellen van uw Rocco, maken moet ge die doen! De broek trouwens ook, dat is hier een geweldige hit.

   Verwijderen
 4. 't is echt een toppatroon, ik maakte hem nog niet, maar plan er binnenkort wel verandering in te brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geef mij eens een schop onder mijn gat, dat ik die Rocco ein-de-lijk in mijn winkelmand zwier en ook aan de massaproductie begin ;-)
  Los daarvan, ik zie hem gewoon groter worden elke keer je hem hier laat zien. Diezelfde verjaardag dient zich hier volgende maand aan, brrrr, die twee cijfers volgend jaar, ik ben daar precies ook nog niet klaar voor hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hij kan weer tof gekleed de deur uit!Klaar voor het nieuwe schooljaar?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee of dit 1 september gerief zal zijn, ik zie wel wat hij uit de kast haalt ;)

   Verwijderen
 7. Oh Sarah, ik voel met je mee!
  Jouw zoonlief groeit als kool, je ziet het in zijn blik! Geniet ervan, je kinderen groot zien worden is het mooiste wat er is ♡

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hou wel van de glimpen die ik nu krijg, ze tonen me zo schoon wat voor een prachtkerel hij zal worden. Beetje per beetje groeien we er allemaal in x

   Verwijderen
 8. Hoe mooi gemaakt! Hier shame on me, nog geen Rocco gemaakt... mag ik het wijten aan het feit dat ik geen exemplaar meer heb rondlopen met 1 cijfer 😱. En dat enkel d bijna 11-jarige nog kleiner is dan ik 😱

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bwo, het patroon bestaat in kinder-, tiener- en herenmaten. Ondertussen past enkel mijn 7jarige nog in de kleinste versie maar het zal ook het laatste jaar zijn denk ik. Ik vind het een goed basispatroon; er is een gewone mouw, een raglanmouw en dan nog wat folie'kes voor wie dat wil... meer heb ik niet nodig!

   Verwijderen
 9. Als dat prachtmannetje qua lengte en groei het pad blijft volgen dat mijn jongens gingen( en nog steeds gaan) dan duurt het geen 4 jaar meer vooraleer hij je voorbijsteekt.... Het voordeel daar van is dat je vaak reden hebt om mooie stoffen te kopen en te naaien :-)
  Wat betreft zo'n lange rij hartjes : gewoon doen ! Tienergedrag is helemaal ok voor jonge mensen, ik doe dat ook ! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik hoop toch echt dat hij geen 40cm groeit op vier jaar, dat zou zelfs niet goed meer zijn - ik reken dus echt op vijf jaar voor hij me recht in de ogen kan kijken ;). De nieuwe sportschoenen zijn alvast maat 37 (!!), dus dat gaat zo de foute kant op #schaterlach. Maar hé, zolang ze mooi in proportie groeien is het allemaal dik in orde!
   Merci lieverd x -- alles goed met Xander?

   Verwijderen
 10. Wow wat is hij gegroeid! En wat een prachtige foto's! En sweaters natuurlijk ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier huppelt sinds een paar weken een tiener door het huis en inderdaad, het is wennen (huppelen is helaas ook niet meer de meest toepasselijke woordkeuze).
  Schoon gerief, die sweaters! En zoonlief nog meer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog een jaar de tijd om aan het idee te wennen en iets in me zegt dat ik dat jaar ook nodig zal hebben ;). Ik vind ze nog altijd would-be-bambi's... het huppelen is er misschien niet meer, maar al die ledematen zijn ineens zo lang dat ze er precies nog niet helemaal gewoon aan zijn ;). Hartje hartje voor die (bijna)tieners!

   Verwijderen
 12. Rocco's zijn zalig! Hier zijn de kasten er ook mee gevuld, en ik word daar zo blij van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist dat ik in jou een medestander zou vinden ;). Rocco-for-the-win, zelfs voor heren.

   Verwijderen
 13. Een goed basispatroon komt inderdaad altijd van pas! Vele hartjes voor Rocco!! En mooie foto's van die knappe kerel van jou!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.