Elastisch 'sprongetje'

zondag 1 juli 2018

Ik zei het al, dit patroon stond tot voor kort al jaren op mijn ideaal-gerief-voor-de-zomer lijst - niet dat er effectief zo'n lijst is, maar als ik plezante patronen zie passeren, hou ik dat blijkbaar wel ergens in een hoekje van mijn gedachten bij. Toen ik zo'n exemplaar maakte voor het petekind van de wederhelft, viel die zo ruim uit dat ik dochterlief eens liet passen. Aangezien het patroon hier nog vers in het geheugen zat, knipte ik maar onmiddellijk een Khadetjesexemplaar ;)

580-02 Summer romper Pearl Soho Khadetjes
580-03 Summer romper Pearl Soho Khadetjes

Ik ben de laatste om te zeggen dat ik geen nieuwe stoffen meer koop - dat doe ik wel - maar ik probeer toch zoveel mogelijk de verzamelde voorraad te doen slinken. Ik was in het verleden nogal enthousiast, dus ik heb nog wel een en ander te verwerken #schaterlach. Deze stof lag op het stapeltje 'plannen voor de zomer', oorspronkelijk gekocht voor een knoopjesjurk, maar ik gaf de stof een nieuwe bestemming en vind het resultaat erg goed meevallen.

580-04 Summer romper Pearl Soho Khadetjes
580-05 Summer romper Pearl Soho Khadetjes
580-06 Summer romper Pearl Soho Khadetjes
580-07 Summer romper Pearl Soho Khadetjes

Dat hele naaiproces heeft iets ongelooflijk grappig... ik denk niet dat ik ooit bang geweest ben om iets te maken/naaien, maar er zijn altijd dingen waar je wat minder courage voor hebt dan anderen. Voor de een is dat een (blinde) rits, een ander heeft schrik van knopen, zelf liep ik jàren met een grote boog rond alles waar een of andere vorm van elastiek aan te pas komt - er was ook een lycra dingetje, maar dat is ondertussen ook voltooid verleden tijd. Ik hou het niet zo precies bij wanneer de spreekwoordelijke groeisprongen plaats vinden, maar ik denk dat ik mag zeggen dat ik de elastiekhorde genomen heb.

580-08 Summer romper Pearl Soho Khadetjes
580-09 Summer romper Pearl Soho Khadetjes
580-10 Summer romper Pearl Soho Khadetjes
580-11 Summer romper Pearl Soho Khadetjes

M  A  A  T  |  Het patroon heeft geen maattabel, maar verwijst naar een taille omtrek om de maat te bepalen. Dochterlief heeft een taille van 58,5cm, wat betekent dat ik maat 8-9y voor haar moest maken - ik veronderstel dat dit min of meer overeenkomt met 128-134. Ze paste het vorige exemplaar in maat 6-7y, wat juist juist gepast was vandaar dat ik zonder al te veel nadenken de richtlijn volgde. Als ze het kledingsstuk draagt, valt het niet altijd op maar op sommige foto's wou ik dat ik twee verschillende maten gecombineerd had, want af en toe valt het behoorlijk breed. Wie weet lees ik dit volgend jaar wel opnieuw, als ik het patroon nog eens uit de kast haal ;).

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  Het patroon bestaat uit drie verschillende patroondelen, erg sukkelen kun je daarmee niet. Ik volgde de handleiding min of meer; behalve voor de afwerking binnenin - waar ik koos voor gekochte biais in plaats van zelfgemaakte. Ik gebruikte naar goede gewoonte knoopsgatenelastiek, zodat ik wat kan 'spelen' met de omtrek.
Aangezien ik een biaisvoet - voor mijn naaimachine - heb, gebruikte ik die in plaats van zelf biais te maken van de stof. Ik zou wel gek moeten zijn om te gaan plooien en strijken als het in 1 beweging gaat. Voor je naar de winkel rent, nuanceer ik toch maar even... als alles goed gaat - en je in het verleden al veel oefende en zo ;) - dan is dat inderdaad een groot gemak. Het spreekt voor zich dat niet altijd alles goed gaat en je soms een stuk mag tornen en opnieuw mag doen -- nog erger natuurlijk als je dan een detailfoto neemt van de lintjes en blijkt dat net op die foto erg duidelijk te zien is waar je niet corrigeerde #schaterlach -- maar dat weegt voor mij niet op tegen het gemak van steek-uw-strook-stof-erin-en-er-komt-gestikte-biais-uit.

580-12 Summer romper Pearl Soho Khadetjes
| Patroon: (gratis) Summer Romper van Purl Soho | Stof: Jungle Fever (Poppy) uit de voorraad |


Stof in 2018: 11 in  -  81 uit  (22 gekocht&verwerkt - 10 verkocht - 3 gekregen)  - #1in7uit

24 opmerkingen:

 1. Zalig die laatste foto, ik was al aan 't denken die kijkt zo serieus :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zette dan ook een erg serieus kind op de wereld #schaterlach. Ik had een aantal erg mooie foto's in de reeks, maar die zijn 'voor ons'. Ze was min of meer geduldig aan het wachten tot ze alle zaadjes mocht lostrekken en verspreiden ;).

   Verwijderen
 2. Deze komt subiet op mijn lijstje ideaal zomergerief! Heel mooi! En ik moest erg grinniken om alle naaivoet nuances... Ik moest direct aan mijn rolzoomvoet denken, waar ik eerst nog kilometers mee moet naaien voordat ik daar vrienden mee ben. Ik vrees dat we eerder op het vage bekenden niveau blijven steken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet zolang wachten als ik deed, het is een plezant maaksel dat heerlijk draagt :). Oh, die rolzoomvoet, dat brengt herinnering boven #schaterlach. De eerste keren zat ik te foeteren naast een youtube filmpje terwijl dat bij mij niet wou lukken. Meneer Khadetjes, die ging er een trein mee, maar zelf stikken, ho maar. Soit, oefenen met gewoon katoen hielp en nu zou ik die voet niet meer kunnen missen - ik stikte er hier de broekspijpen mee vast ;).

   Verwijderen
 3. 1 woord : prachtig . De stof en ook het patroontje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   --de stof is ook erg zacht. Geen idee wat het is, maar een gewoon katoentje is het zeker en vast niet--

   Verwijderen
 4. Heel schoon! Ideaal voor dit weer.
  Ooit dan koop ik mij ook zo'n voetje, inclusief vloeken tijdens het oefenen 😉 maar eerst een nieuwe machine voor dat voetje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kocht die voetjes ooit eens, toen ik zoveel last had dat ik niet in staat was te naaien. Maar hé, die blijken een geweldige investering geweest te zijn! Hoewel ik mijn rolzoomvoet (ik kan het je verzekeren dat ook een klusje is om daarmee vriendjes te worden) nog véél meer gebruik; ik gebruikte die hier bijvoorbeeld om de broekspijpen om te zomen. Met alle zomerse naaisels van de laatste tijd greep ik er al vaak naar, maar ik herinner me nog levendig dat meneer Khadetjes hier vaak mocht ingrijpen in het begin, of ik smeet het door het venster ;). Nu, ik heb een Janome naaimachine, daar zijn die extra voetjes betaalbaar - bij Bernina zijn ze dat bv. absoluut niet.

   Verwijderen
 5. Awel, chance dat je dat stofje van bestemming veranderd hebt. Mooi! Bij mij zou het bij dit patroon niet de elastiek zijn die mij afschrikt, maar wel die zelf-te-maken dunne bandjes... met zo'n biaisvoet is dat waarschijnlijk inderdaad al heel wat makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan volgens mij even goed met kant-en-klare-biais.
   Ik merk dat ik projecten waar je zelf biais moet maken minder snel uit de weg ga; het enige wat ik moet doen is een strook stof snijden, en hopen dat het allemaal goed door de voet gaat ;). De rest doet het ding voor me #schaterlach. Ik vind het alvast een aanrader, hoewel ik er ook af en toe op foeter; eerlijk is eerlijk.

   Verwijderen
 6. Oh zo mooi,de dochter in je nieuwste creatie,de foto's,het patroon,het geheel!Hartjes voor jou keuze's van stofjes!Laat de zon maar schijnen dat komt het vaak uit de kast ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Carla ♥
   Ik hoop ook op veel zonschijn, anders wordt zo'n dingen hier inderdaad niet veel/vaak gedragen. Maar het is er nu het ideale weer voor, dus doen we van wassen - draad - lijveken - repeat.

   Verwijderen
 7. Zo schoon zomergerief! Ik krijg het hier wel efkes Spaans benauwd (yep, ook in de Kempen kan dat), als ik lees over dat biaisvoetje... Vorige week voor de eerste keer mijn blits rolzoomvoetje bovengehaald. Een geklungel, dat wil je niet weten. Het is er met geëindigd dat ik 'gewoon' smal zoompje omstreek, met bijhorende verbrande vingers... 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Anja!

   Haha, ik snap je Spaanse benauwdheid. Dat was hier in het begin ook zo - ik denk zelfs dat er af en toe ook een Spaanse colère bij kwam kijken ;). Ik kocht die voetjes twee jaar geleden en durf nu zeggen dat ik goed snap hoe ze werken. Dat wil niet zeggen dat er niet af en toe eens iets fout gaat, maar over het algemeen gaat het goed. Als ik naar die twee kijk (rolzoomvoet en biaisvoet, beide voor een naaimachine) werk ik het meest met de rolzoomvoet, die gebruik ik écht vaak en zou ik ook aan iedereen aanraden omdat je - eens je het onder de knie hebt - er ongelooflijk veel tijd mee kunt besparen. Zeker wat lente- en zomernaaisels betreft, en al die glibberige en zwiebelige delicate stofjes. Wat mij hielp, wat oefenen met stevige katoen (lichte canvas), zodat ik goed doorkreeg hoe het precies werkte. Daarna overstappen op gewoon katoen en pas daarna crêpe en al die andere heerlijkheden. Mocht je ooit eens aan zee vertoeven, altijd welkom om samen eens te vloeken.

   Verwijderen
 8. Die laatste foto is zalig!! En weer zo'n mooi stofje zeg.. ideaal voor dit patroon!

  Ik ben ook geen fan van elastiek en zal daar bij de keuze van een patroon toch ook wel eens een beslissing in een bepaalde richting laten gaan. Oh, en drukknopen, die vermijd ik nog liever! Rimpelen doe ik ook niet graag... whahaha, soms vraag ik me toch af of ik eigenlijk wel graag naai :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, er is nog veel naast rimpelen, elastiek en drukknopen, zeker voor jongens ;). Nogal een chance dat dat daar bij jou een jongensboel is!

   Verwijderen
 9. Prachtige outfit, lijkt me zalig nu!
  En inderdaad, ik heb al veel naaivoetjes willen aankopen, maar de Bernina-prijs tempert toch mijn enthousiasme. Nochtans zouden die veel naaigruwels kunnen oplossen (knopen aannaaien, rimpelen, rolzomen, biais ... zucht!).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een Bernina, dat was hier nooit het plan - ik droomde ooit van een Pfaff maar wou lokaal kopen en dus werd het een Janome en eigenlijk ben ik daar ferm content van! Een knoop aannaaien met de machine lukt trouwens ook met een tandenstoker, je gewone naaivoet en een uitgeschakeld transport. Met het geld dat ik je zonet uitspaarde, kun je voor een rimpel- of rolzoomvoet gaan ;). Die twee gebruik ik veel meer dan die biaisvoet.

   Verwijderen
 10. Waw, goede tip! Hier was Bernina zowat de enige optie in de lokale naaiwinkel. Ik heb het mij nog nooit beklaagd hoor.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.