Flodderjurk

vrijdag 1 juni 2018

Ik was het precies wat kwijt...
Niet het maken van dingen, want er rolde de afgelopen maand véél van onder mijn machine, maar wel het nemen van foto's, het vertellen van het verhaal, mijn virtuele plekje soigneren. Er zijn tijden geweest waar ik daar van wakker zou gelegen hebben - spreekwoordelijk dan, want ik laat mijn slaap eigenlijk voor niets - maar nu denk ik dat het leven moet meanderen zoals het is. En dat er niemand op een bericht van mij zit te wachten #schaterlach


565-02 Genova jurk LMV
565-03 Genova jurk LMV
565-04 Genova jurk LMV

Toen de laatste LMV in de brievenbus viel, wist ik niet goed wat te denken - zoals wel vaker, ik ben er zelden onmiddellijk enthousiast over. Nog voor de inkt goed en wel droog was, sierden allerlei Genova jurken mijn scherm. Toen ik het patroon nog eens van dichterbij bekeek, leek het me een ideaal flodderjurkje. Zo eentje waar je tijdens warme dagen in kunt wonen.

Het zal geen nieuws zijn dat ik stoffenhamsteraar-eerste-klas ben, ik hou van naaien, maar heb ook lichte verzamelneigingen. Op rekbare stoffen inslaan zul je me niet betrappen, maar vanaf een stof soepel door mijn handen glijdt, het nauwelijks kreukt, heeft het mijn volledige aandacht. Op een stoffenverkoop van MonDepot liet ik me enthousiast gaan aan enkele crêpes die ik daarna liet verstoffen in mijn catacomben - ik pikte het woord van haar ;) -, te mooi om in te knippen, weet je wel.
Ik nam nog maar eens het besluit om gewoon te knippen in wat ik heb, en onder dat motto maakte ik niet één maar twee Genova jurken - die zalig blijken te zitten in dat vreemde weer van de laatste weken.

565-06 Genova jurk LMV565-05 Genova jurk LMV


M  A  A  T  | Het voordeel van vaak iets van dezelfde ontwerper / tijdschrift te maken is dat je meestal wel weet waar je aan toe bent. Mijn maten bij LMV parkeren me in een 44-46-48 en euh, ik veegde er mijn voeten min of meer aan. Ik nam het bovenstuk over in maat 44 en peuterde wat aan het patroon - de standaard dingen voor mijn lichaam; als in wat extra in het armsgat, het verlengen van het lijfje met 2,5cm en wegnemen van lengte in het achterpand om mijn holle rug te corrigeren (nog net iets te weinig bij dit exemplaar).
Omdat er wat toer in de rok zit, nam ik die ook gewoon in 44 over en dat is een nipte - niet zo verstandig van mij maar gelukkig kom ik er juist mee weg. Ik voegde wel 6cm toe in de lengte en voorzag een naadwaarde van 3cm (die ik niet wegzoomde).

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  De term flodderjurk zegt het al, het is een model waar het allemaal niet zo nauw steekt en waar je geen tijd verliest met nepen en andere tijdrovende zaken om een jurk passend te maken. De jurk zelf zat relatief snel in elkaar, een deel daarvan is te wijten aan mijn rolzoomvoet - de vlindermouwen en de zoom werden hiermee aangepakt, wat een gemak! Nu toch, want ik herinner me nog goed dat toen ik die voet pas had, meneer Khadetjes (die net iets geduldiger is dan ondergetekende #schaterlach) er iedere keer weer aan te pas kwam om dat klusje voor me te klaren.
Het patroon voorziet een tunnel met knoopsgaten en een koordje, ik negeerde dit, maakte de tunnel en stopte er een knoopsgatenelastiek in - ik weet het, niet bijster 'volwassen', maar op die manier kan ik de elastiek makkelijk lossen/aanspannen naar gelang mijn lijf verandert.

565-07 Genova jurk LMV
565-08 Genova jurk LMV

Stof in 2018: 7 in  -  64 uit  (21 gekocht&verwerkt - 10 verkocht - 0 gekregen)  - #1in9uit

55 opmerkingen:

 1. Awel, ik had wel zitten wachten op een blogpost van u! Echtig waar, ik was afgelopen week behoorlijk internetloos, of eerder internetarm, voor er enige providers mij gaan stalken, en wou even bijbenen deze avond. En jij was bij de eerste blogs die ik kwam inspecteren.
  Weeral een prachtig naaisel, iets voor op mijn lijstje, voor als mijn goesting ne keer bovenkomt, die is momenteel ver te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd welkom - en heel fijn om lezen trouwens <3

   Hier is er meestal wel naaigoesting maar de 'tjok' (energie) is er niet altijd om daar ook iets mee te doen. Deze jurk was ook wat noodzaak, gezien ik zelden iets koop, mijn gewicht wat heen en weer danst en ik mijn kleerkast uitmestte ;).

   Verwijderen
  2. Dan ook de perfecte jurk voor mij!

   Verwijderen
 2. Ik zat er niet op te wachten maar ben er wel blij mee! En waar heb je dat schoon keitjesstrand gevonden? Over de jurk zeg ik niks, want ik zeg toch altijd hetzelfde ;p .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik herhaal mezelf ook voortdurend, maar als dat vanuit 't hart komt heb ik daar geen enkel probleem mee.

   Dat schoon (de foto's doen het weinig eer aan) keitjesstrand ligt in Noord-Frankrijk, in Mers les Bains. Naast het prachtige strand en kliffen-to-die-for staat er een érg charmante rij huizen op de dijk. Ik ben geen 'ik ging eens weg-blogger' maar dit badstadje verdient wel eens een bericht ;)

   Verwijderen
  2. oeps, mijn blog staat vol met 'ik-ging-eens-weg'blogposts :p ... . Ik word heel curieus naar Mers Les Bains!

   Verwijderen
  3. Daarom hou ik ook zo van jouw blog!
   Ik koos er van in het begin voor om alleen maar 'maaksels' te tonen en verder geen inkijk in mijn leven te geven - een goed verstaander heeft zo ook al genoeg mee over ons leven, meer vind ik niet nodig, maar dat is uiteraard mijn keuze. Maar dat weekend weg was zo fijn dat ik het misschien wel eens mijn principes opzij zet.

   Verwijderen
 3. Mooi dat ‘geflodder’! Knap hoe je die aanpassingen doet, ik begin daar eindelijk wat zicht in te krijgen bij mij zelf. Een workshop basis jurk aanpassen heeft toch meer inzicht gegeven dan mijn eigen pogingen.
  Ik herken dat niet directe enthousiasme bij de LMV. Vaak een reden om hem niet aan te schaffen en dan 2 maanden later spijt hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LMV is het enige tijdschrift waar ik een abonnement op heb, ik probeer dan ook uit ieder exemplaar iets te maken - zonde van het geld anders. Ik moet wel zeggen dat het me niet altijd lukt om dat te doen voor een nieuw exemplaar in de bus valt, en dat er ook edities zijn waar ik nog niets mee deed, maar hé, de intentie is er, dat is ook al iets, niet?

   Een workshop, dat zou ik misschien ook eens moeten doen. Een ander ziet altijd meer dan je zelf ziet en sommige dingen vallen wellicht veel sneller op zijn plek. Waar volgde je die workshop?
   -soit, uitproberen en het wereldwijde net helpen ook ;). Ik ben er misschien nog niet, maar leerde al veel onderweg-

   Verwijderen
  2. Die workshop was bijzonder leerzaam, ik probeer graag uit, maar liep steeds vaker vast. Mijn armen blijken een totaal andere ronding te hebben dan gemiddeld. Dat je dat kan aanpassen zonder meteen extra ruimte in de romp te geven was een openbaring!
   Het was een workshop van ‘Rosie and me’ samen met naai-juf Els van 2beElse in Eindhoven. Ze wil ze vaker op meer plekken gaan geven, dus informeren kan altijd!

   Verwijderen
  3. Die dingen ziet iemand anders vaak beter, daar kun je je te pletter op zoeken op je eentje ;). Zowieso zijn de patronen van Rosie and me zelf al erg goed, daar staat ook veel info over op maat aanpassen in.
   --lief van je voorstel, maar Eindhoven is zo'n 200km verderop, dat is er wat over ;)--

   Verwijderen
 4. De flodderjurk staat uwenzelve perfect! Ik wil ook zo'n flodderjurk alleen draagt die kwaliteit van stofkes niet direct mijn voorkeur bij het naaien. Ik heb nl. geen echtgenoot die geduldig met rolzoomvoetjes helpt werken. Hoe krijg ik hem zo ver? Op zoek naar de LMV! De laatste?
  En effe over en weer naar la douce France voor de fotoshoot van madamhaareigenzelve? Nu ja ver is dat niet voor jullie! Geniet van veel geflodder deze zomer. Krijgen we exemplaar 2 ook nog te zien? Ik ben curieus of dat ook zo'n prachtig stofke is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze kwaliteit van crêpe is ge-wel-dig, die gedraagt zich niet vreemder dan katoen eigenlijk. Op dunnere stoffen zou ik ook wel eens durven foeteren, maar voor dit exemplaar niets dan lof #schaterlach.

   De rolzoomvoetjes, dat is één kwaaien trek om dat onder de knie te krijgen en verder is dat gewoon rustig werken. De moeite van het oefenen waard, zeker bij zo'n stofjes want je spaart gigantisch veel tijd uit omdat je geen zomen moet strijken. Gewoon door die voet geleiden en gas geven.
   -het patroon staat idd in de laatste LMV, degene die nu in de winkel ligt-
   De jurk werd al enkele keren gedragen, exemplaar nr 2 ook - ik probeer een foto op IG te krijgen - en ze verhuist van wasdraad naar de kast, ideaal gerief dus. Meneer Khadetjes is evenwel geen fan van dat stofje -schaterlach, alsof ik rekening met die mens houd-, hij vindt me een 'wandelende plant'.
   Het eerste exemplaar ging mee in de valies op weekendje-weg, voor een fotoshoot weg en weer rijden, dat doe ik niet zunne ;). Hoewel, het is daar zo schoon dat ik zonder problemen in mijn auto zou springen om er mijn derrière op dat strand te placeren.

   Verwijderen
 5. Een flodderjurkje dat je geweldig goed staat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Het zit goed, ik denk dat ik me er zelfs nog niet al te veel zou van aantrekken als het niet goed zou staan ;)

   Verwijderen
 6. te wachten is een groot woord maar ik het passeerde wel mijn gedachten al eens ondertussen... zo van waar zit khadetjes?
  Schone flodder !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel schoon. De Genova verscheen bij mij ook net op mijn blog en inderdaad ideaal voor warme plakkerige dagen. Leuke foto's en blij om nog eens een van je maaksels te zien te krijgen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het grappig te zien hoe verschillend die bij ons valt ;). Als ik jouw exemplaar zie, denk ik dat ik misschien toch wat weinig in het lijfje verlengd heb. Maar hé, maakt niet uit, ik ben erg tevreden met mijn exemplaren -- mijn reactie bij jou komt precies niet door, of modereer jij?

   Verwijderen
  2. Ik modereer maar sinds deze week moet ik dat op de pc doen, vanavond komt dat dus in orde. Ik had wat last van spam vandaar 😉

   Verwijderen
 8. Tof seg! Ik las Delphine haar blog net voor de jouwe en zo twee mooie Genova's achter elkaar zien, het krijgt een mens zin krijgen =)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Flodderjurk? Sjieke dinges!! Juist ook door de pasvorm van voren denk ik... of ben je vermagerd? En door de stof natuurlijk!

  En altijd fijn je te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel lieverd!
   --ook blij jou te zien, dat betekent dat het het goed met je gaat, hoop ik <3-- Ik ben blij met de jurk, die zit super comfortabel en ziet er inderdaad ook goed uit. Het flodder slaat hier vooral op luchtig en losse mouwen ;). Ik ben inderdaad wat afgevallen, maar volgens mij nog niet genoeg om het te zien #schaterlach #erkannogwataf #schaterlach³

   Verwijderen
  2. Ohh lief. Ach goed, tja, er zit wel een lijn in geloof ik maar het is een pittig traject! Wel zelf weer een halve jurk genaaid haha.

   Hier kun je evt volgen... https://www.facebook.com/Help-Vroni-genezen-2085494084996228/

   Verwijderen
  3. Enneh, ik zie het! Ga zo door! :)

   Verwijderen
  4. Doe ik! Minder gewicht, minder belasting en hopelijk ook wat minder pijn, alle beetjes helpen. Ik wil het niet doodslaan met 'pittig maar de moeite' maar supporter vanop een afstand... x

   Verwijderen
 10. Knoopsgatenelastiek, wat een top-idee om dat bij jezelf te gebruiken, die ga ik ook eens testen ! Ik heb die zelfs in verschillende kleurkes liggen, voor de kinders ;-) Prachtig jurkje trouwens, ik was er niet instant verliefd op toen ik de Genova in de LMV zag staan, maar het begint te komen nu. Ik heb een lang lijf, dus ik zal ook maar verlengen. Hop, op de naaiplanning die Genova :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schitterend! In deze zit felblauwe elastiek, en mijn ander exemplaar knalgroene, ik heb die kleurtjes ook en zo'n dwaze dingen vind ik geweldig.
   Bij lange lijven zou ik inderdaad verlengen (ik verlengde dit exemplaar met 11cm, ik meet zelf 180cm), allé, het hangt er natuurlijk vanaf waar je je zelf comfortabel bij voelt.

   Verwijderen
 11. Wat fijn dat je een toffe flodderjurk of 2 in je kast hebt hangen of rond je zelf ;-) Van de week nog aan je gedacht...Ik lees hier altijd graag mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. heel mooie stof en flatterend model voor jou. het staat je prachtig! Wat zou ik graag jouw aanpas skills hebben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik denk dat ik er nog niet helemaal ben, wat dat aanpassen betreft, maar durven (op uw bek gaan #schaterlach) doet al veel. Het is stof, is het niet naar je goesting kun je het altijd opnieuw losmaken en anders stikken x

   Verwijderen
 13. Moh, ik nam precies daar foto's voor het Lotte Martens shirtje dat ik vorig jaar naaide! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Qua stoffenvoorraad inhoud zijn wij uiterste, die van is in niet verassend vol met tricot, maar die omschrijving van jou, van niet strijken... dat maakt wel nieuwsgierig, heerlijk jurk naaide je trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Wij zijn inderdaad twee uitersten, altijd goed om eens uitgedaagd te worden door de andere kant ;). Hoewel, mijn crêpe liefde zal zich wellicht nooit door tricot later verdringen. Het geeft onmiddellijk een schoner effect vind ik, dat valt zo mooi en draagt zo fijn. Je ziet het, ik ben fan - alleen de goede kwaliteit vinden, dat vind ik best wel nog een uitdaging.

   Verwijderen
 15. Vrouw, je doet dat niet slecht, ik had de jurk al geklasseerd als "niet voor een dik gat en andere rondingen"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach... euh merci?
   Zonde zwans, ja, ik snap wat je bedoelt. En het valt bij rechten-door-madammen ook wel iets anders, maar ik vind dit model best ok voor mijn figuur. Een aanrader dus!

   Verwijderen
 16. Heerlijk zo'n flodderjurk! Ik had zo'n mja-misschien-oftochniet-ofjatochwel gevoel bij de Genova en nu ik de jurk in enkele blogs heb zien verschijnen begin ik toch ook te denken dat een exemplaartje hier welkom zou zijn. 't Is in elk geval iets wat ik graag draag in de zomer.

  En wat een mooi stofje! Het aanbod soepele mooie (en liefst niet erg kreukende) stofjes vind ik vaak toch erg beperkt (en dan vaak nog beperkt tot gelijkaardige prints), en dat maakt het wel extra moeilijk om mijn goesting te vinden.

  Niet dat ik dagelijks jouw pagina ga bekijken om te zien of er iets nieuws is, maar ik ben wel altijd content als je in mijn feed verschijnt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sluit me helemaal aan bij jouw reactie; ik vind het ook niet zo makkelijk om dit soort stoffen te vinden - dan inderdaad graag iet of wat betaalbaar en met een mooie (lees niet schreeuwerige en liefst geen bloemen) print. Ik kocht er in het verleden vaak bij Mondepot (toen Mis-en-plis nog bestond, en Lucy had a secret), toen was ik ook nog in mijn ik-hamster-eens-wat-stof fase ;). Ik kan dus nog wel even verder met wat ik in huis heb maar eens ik door mijn voorraad ben ga ik wellicht eens diep zuchten.
   - en altijd welkom x -

   Verwijderen
 17. Oh zie hier! Een chique flodderjurk die inderdaad meer goesting doet krijgen dan het oorspronkelijke exemplaar in LMV! En ook blij dat je nog leeft en al, dat vooral!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leven is de max ;).
   En dit jurkje eigenlijk ook, ideaal voor warme dagen!

   Verwijderen
 18. voor een flodderjurk is deze toch wel flatterend voor je :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, ik ben er echt blij mee. Ik had het niet gehoopt, maar soms kan alles al eens op zijn plek vallen.

   Verwijderen
 19. Wat een prachtjurk en schitterend van kleur!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Bij mij moet de liefde ook altijd een beetje groeien als er een nieuwe LMV in de bus valt, maar Genova is ook de grootste kanshebber om uitgevoerd te worden. Jouw kleurkeuze is helemaal mijn ding, maar dat is geen verrassing. En een geniaal idee, die knoopsgatenelastiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Deze was aan mijn aandacht ontsnapt, maar amaai, wat een mooike! Blij dat er nog mensen zijn die een stukje van het achterpand moeten weghalen omwille van een holle rug. Ik heb de mijne zelf in die mate aangepast, na het afwerken, dat ik ze nu achterstevoren draag... had in eerste instantie dus mijn holle rug over het hoofd gezien. Na het uitdiepen van de halsopening aan de voormalige rug is het nu perfect!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.