Dat extra regeltje

zondag 31 december 2017
Dat gaat hier niet zozeer over stashbusten of stof opwerken of weet ik veel welke hip etiket je er zou kunnen opplakken. Ik heb het gewoon over gezond verstand; probeer zoveel mogelijk de voorraad te gebruiken of koop en verwerk onmiddellijk. Als ik een stofje zie waar ik een crush op heb, dan 'mag' ik dat ook kopen van mezelf, gho, ik zie niet in waarom niet. Maar meters en meters kopen omdat ik die graag zie en er wellicht ooit dit of dat mee zou kunnen maken, dat doe ik niet meer. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer, maar de balans van 2017 brengt me het volgende resultaat:

Stof in 2017: 33 in  - 150 uit  (29 gekocht&verwerkt - 17 verkocht - 8 gekregen)  - #1in4uit

Het zag er lang goed uit, ik was er van overtuigd dat ik dit jaar met een #1in5uit ging kunnen afsluiten... en toen kwam SY@6 #schaterlach³. Ik durf te beweren dat het ook allemaal niet zoveel uitmaakt. Tuurlijk blijf ik bijhouden wat er binnen komt en wat er buitenkomt, de cijfertjesnerd in mij vind dat gewèldig. Belangrijker voor mij is dat ik er min of meer in slaag kledingwinkels te mijden (enkel broeken, kousen & ondergoed en een occasioneel tshirt worden hier nog gekocht) en dat ik van de meeste kledingstukken in de kast weet waar het gemaakt is én dat degene die dat deed, dat met hart en ziel gedaan heeft. Het kan altijd beter/hipper/mooier en weet-ik-veel-wat, maar met die gedachte ben ik erg blij.

40 maaksels voor dochterlief:19 jurken | 4 tshirts | 3 bloesjes | 1 topje |
3 sweaters |1 rok | 7 shorten | 2 danspakjes | 6 badpakjes
22 maaksels voor zoonlief: 9 sweaters | 3 broeken | 3 hemden | 5 tshirts | 2 onesie pj's
24 maaksels voor mezelf: 9 jurken | 5 rokken | 4 bloesjes | 4 cardigans | 1 bikini | 1 vest


3 maaksels voor meneer Khadetjes: 1 tshirt | 1 sweater | 1 broek

Wat kleding betreft naaide ik ongeveer evenveel als vorig jaar - blijkbaar is dat wat 'wij' nodig hebben op een jaar tijd. Het regeltje van mijn teerbeminde zorgt -opnieuw- voor schaamrood op mijn wangen... ik was overtuigd dat ik dit jaar méér voor hem naaide. Zoals je wel kunt vermoeden, heb ik ook hier mijn antwoord klaar #schaterlach - Hij groeit niet meer, hij draagt 6op7dagen werkkleding en heeft dus gewoon minder kleding nodig. Ik neem het me niet voor, echt niet, maar ik naai hem nog een paar Rocco's, want ik moet die precies van zijn lijf afstropen. En volgend jaar lees ik dit blokje nog eens opnieuw en dan lachen we er samen om, ok?

40 opmerkingen:

 1. een heel mooi overzichtje en een goeie mentaliteit qua kopen, er op proberen te letten maar toch mogen toegeven aan jezelf als je het echt echt wilt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hobby mag geen strafkamp zijn vind ik, ik doe mijn best maar het moet plezant blijven. Zoiets ;).

   Verwijderen
 2. Jouw overzichtjes zijn altijd om van te smullen. Ik zou het ook eens dringend mogen bijhouden, hoeveel stoffen er in komen en hoeveel verwerkt, maar daar lijkt me zo geen beginnen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik nog eens achter een pc geraak, zet ik eens een screenshot online. Een simpel excellbestand met wat formules die alles netjes uitrekenen. Je hebt enkel de gewoonte nodig om het ook in te geven ;).

   Verwijderen
  2. Ik vind dit ook altijd super om te lezen, dus zou ook wel es benieuwd zijn om dat excelbestandje te zien en het dan misschien ook zelf es te proberen.

   Verwijderen
  3. Ewel hupla, ik broed zelf op wat meer dan een screenshot ;). Komt eraan met de volgende Let's Stick Together uitdaging (9jan)!

   Verwijderen
 3. Ocharme die wederhelft. En dan maakt hij het nog meteen stuk ook, zijn persoonlijk naaisel. grinnik. Mijn stofvoorraad in kaart brengen, dat is één van mijn goede voornemens voor 2018. Te beginnen vanaf morgenvroeg dus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohlala, flinke voornemens daar!
   Tss, die maaksels voor meneer Khadetjes... ik dacht echt dat er meer waren, blijken dat er dus maar drie te zijn waaronder een kapotte broek. Schaamtelijk eigenlijk!

   Verwijderen
 4. Allemaal even mooi genaaid!Je man is wat benadeeld maar dat maak je zeker en vast wel goed in dit nieuwe jaar ;-) Ik kijk er al naar uit in elk geval ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gij maakt nogal wat bij elkaar op een jaar zeg! Straf! En nog mooi ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik naai altijd (min of meer) rustig verder; het is wel mijn bedoeling om dochterlief zo goed als volledig van kleding te voorzien, voor zoonlief bovenstukken en mezelf ook zo goed als volledig. Dan kom je al snel een een groot aantal. Ik kalligrafeerde ook quasi niet, speelde geen muziek meer, dus alle tijd ging naar naaien. Benieuwd wat 2018 me zal brengen ;)

   Verwijderen
 6. Ik maakte mijn overzichtje ook. Mijn streefdoel blijft voorlopig niet meer in dan uit en ik vind dat al moeilijk. Uw voorraad moet gigantisch zijn als je 1 in 4 uit kan doen en hij is niet op ;-) Het blijft indrukwekkend wat er allemaal van onder jouw naald rolt.

  Ik wil het dit jaar iets gestructeerder aanpakken. Ik ga ieder bezoekje aan een stoffen/fourniturenwinkel in een excel kloppen, want man dat was moeilijk om die totalen te maken. Oei hoeveel had ik daar juist van gekocht? Het is op, maar hoeveel was het???
  Om te oefenen ben ik als naar de stoffenwinkel gegaan op 30 december. Ook hier een See You @ Six slachtoffer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach
   Misschien is mijn voorraad wel gigantisch #schaterlach
   Maar die wordt niet meer groter, dat vind ik ook al iets ;). Zolang ik met mijn volle plezier naai én mijn kinderen het wil dragen, doe ik daar vrolijk verder mee, met vanalles onder mijn machine laten rollen.

   Ik gooi ook alle aankopen onmiddellijk in mijn bestandje, anders vergeet je dat - hoewel, ik ben wel die freak die het nog zou opmeten voor ik verknip ook ;). Maar erin is erin, dan hoef ik er niet meer aan te denken. Ik deel binnenkort mijn bestandje eens, kun je misschien wat inspiratie opdoen.

   Verwijderen
 7. Wat een productiviteit!! Dat doe ik u zeker niet na (en dan ook nog netjes bij gehouden, dat voornemen heb ik opgegeven).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik val wel voor netjes ;). Dingen maken is voor mij het ideale tegengewicht voor de dagdagelijkse rush, dus daar maak ik graag (en) veel tijd voor. Zolang ik geniet van dingen maken blijf ik daar vrolijk verder mee doen, zoveel is zeker!

   Verwijderen
 8. Amai, jouw productie, daar kan ik alleen maar jaloers op zijn. Mijn streefdoel is simpelweg "meer uit dan in", en dat lukt me - zonder veel overschot, maar soit. 1in4uit lijkt mij alleszins een geweldige prestatie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meer uit dan in, dat is hier ook de bedoeling! Het zal wel nog niet zijn ;). Hoewel, soms lijkt me het ook wel leuk om gewoon te kopen (en dan ook niet meer dan nodig) en te verwerken. En geen voorraad te hebben. Anderzijds ben ik ook al érg vaak 'gered' met diezelfde voorraad, net dat garen dat ik nodig had, of dat stofje om te combineren... blijven zoeken naar de gulden middenweg ;).

   Verwijderen
 9. Wauw, mevrouw Khadetjes!! Dat zijn nogal statistieken om jaloers op te worden...
  Ben eens benieuwd naar je excellbestandje -totale nitwit hier, jammer genoeg te laks #voornemenomhetbeterbijtehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach Jaloers zijn is voor niets nodig ;)
   Ik gooi dat bestandje eens online, samen met de volgende uitdaging van Flaflinko, dat lijkt me wel passend. Kun je je helemaal daarmee uitleven of je laten inspireren.

   Verwijderen
 10. Wat een mooie creaties! Prachtige plaatjes zo in een overzicht. Te leuk om niet aan de muur te hangen ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel <3
   Zo neurotisch ben ik dan wel dat dat niet zou lukken om dat aan de muur te hangen zonder er nog wat verder aan te werken ;). Maar ik ben wel fan voor de mooie foto's die er in zitten #eigenlofstinkt

   Verwijderen
 11. Heel mooie creaties! Je bezorgde me weer veel inspiratie dit jaar �� merci! Ik ga dit jaar ook eens mijn stofjes in het oog houden! Wat een leuke cijfers. En geen schaamte over het man cijfer. Die van mij is nog lager helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat plezant om lezen zeg - het inspiratie gedeelte toch, dat van de man doet me eerder grinniken ;).

   Verwijderen
 12. Heel mooi overzicht. Ik kocht bijna evenveel dan dat ik verwerkte dit jaar, dus toch niet zo goed bezig. Maar het past momenteel allemaal nog in de kast, dus ja... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zolang het in de kast past #schaterlach.

   Hier onlangs weer een mini confrontatie toen we stof aan het zoeken waren voor een lampenkap-cadeau; ik begon met 'ik heb veel (kleuren, wou ik zeggen)..;' en meneer Khadetjes vulde spontaan "te veel stof" aan. Oeps. Zoiets.

   Verwijderen
 13. Wat een knap overzicht. Je kan er toch wel wat van!
  Mijn voornemen voor 2018: mezelf confronteren dmv cijfertjes. Mijn kast puilt nogal uit op dit moment...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Cold Turkey werkt het beste; afmelden van alle nieuwsbrieven, fb en IG toestanden, stoffenwinkels gewoon vermijden. Tenzij je echt iets nodig hebt, maar dan kun je ook veel gerichter zoeken (vind ik). Veel succes ermee!

   Verwijderen
 14. Amai, ferm genaaid! En wel leuk om te zien dat je vooral met je voorraad aan de slag bent gegaan! Meneer Khadetjes is er nog altijd beter vanaf dan Meneer Lunatiek, die kreeg 1 kledingstuk ;)

  Ik hou het niet zo bij met cijfertjes, maar ik ben toch ook een stuk rustiger geworden met aankopen, minder impulsaankopen (hier liggen echt wel stofjes waarvan ik zelfs niet meer snap dat ik ze ooit kocht), en ook vaker mezelf even laten wachten tot ik weer wat van mijn to do lijstje heb afgestreept voor ik weer ga bijkopen. En het lukt me ook wel om bij de grote hypes rustig te blijven en even af te wachten tot ik echt weet wat ik wil. Meestal heb ik toch niet de tijd om meteen in actie te schieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voila, je formuleert het prima! Gewoon gezond verstand gebruiken #schaterlach

   Verwijderen
 15. Toch ferm gewerkt. 2017 was er eentje van geen nieuwe kleding meer kopen (of tweedehands of zelfmaak). In 2018 doen we zo verder maar neem ik ook mijn stoffenkast onder handen. Ik neem me voor om enkel nog nieuwe stoffen te kopen voor het aankomende lentefeest. Alle andere naaisels wil ik zoveel mogelijk maken met stoffen uit mijn kast. Wish me luck (hahaha)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel succes daarmee! #schaterlach
   --erg benieuwd naar hoe dat je vergaat trouwens!--

   Verwijderen
 16. Die bikini is toch echt wel het naaisel van 2017 dat ik niet snel ga vergeten ☺️

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, nee, ik ook niet, dat vind ik ook een van de meest uitzonderlijke naaisels van 2017 ;)

   Verwijderen
 17. Amai, gij hebt nogal wat bij elkaar genaaid! Ik doe het u niet na... Al doe ik dit jaar mss toch een poging om de kleerkast van de kinders vooral met zelfgemaakt spul uit te breiden! Plannen genoeg... Nu de tijd nog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is hier ook soms puzzelen om tijd te vinden, maar ik probeer het wel. Ik besefte gisteren dat ik mijn naaimachine zelfs nog niet bekeek in 2018 ;). Hoog tijd om daar verandering in te brengen dus!

   Verwijderen
 18. Geweldig overzicht! Zoveel maaksels! Misschien moet ik ook maar eens echt beginnen tellen, da's wel tof zo! Enne, 6 badpakken voor de dochter? Daar verschoot ik toch van! Ik blijf natuurlijk vooral fan van je zonen-, mannen- en zelf-maaksels met alleen mezelf en drie mannen in huis ;-). Op naar nog een 150stuks- jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat altijd gek, dat ik aan zo'n getal geraak - ik tel ze pas op het einde van het jaar ;). Ik doe gewoon vrolijk verder en ik zie wel wat het nieuwe jaar me brengt.

   Haha, die badpakken voor dochterlief, dàt heeft een reden vrouw #schaterlach

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.