[Patroontest] Geknoopt

maandag 8 augustus 2016

Hoewel ik vaak 'creatief' genoemd wordt, vind ik die noemer niet geweldig goed bij mij passen, zeker niet op naaifront. Je moet niet hier zijn voor trends of grootse spitsvondigheden, ik naai om mijn hoofd leeg te maken en wil mijn hoofd niet breken over hoe ik naaikundige problemen moet oplossen. Geef mij maar een patroon en mekkerend doe ik precies wat de ontwerper in gedachten had. Dat neemt niet weg dat ik een mateloze bewondering heb voor creatieve breinen die het een na het andere knotsgekke idee van scratch tot een goed einde brengen... en die mij wat op hun dromen laten meedrijven door mij te laten proefdraaien.

422-02
422-03
422-04

Tenzij je de afgelopen week internetloos was, hoef ik eigenlijk niet te zeggen over welk patroon het gaat. Al van het allereerste jurkje was ik volledig verkocht. Vol-le-dig, tot over mijn oren verliefd op die vorm van de zijnaad, op dat knoopje, dat blote ruggetje. Logisch dat toen ik het voor het zeggen had, die flapjes de eerste optie waren die eraan moesten geloven. Speciaal voor die gelegenheid haalde ik een van mijn parels uit de voorraad, die ik zuiniger dan zuinig knipte. Om het stofje de hoofdrol te laten spelen, koos ik ervoor geen paspel of andere versierselen toe te voegen. Met diezelfde gedachte in het achterhoofd, haalde ik een effen lap uit de voorraad voor het rokdeel in een van de tinten uit het lijfje. De voering is zo mogelijk nog simpeler... oersaai en -degelijk wit. Soms is eenvoud het allermooist.

422-05
422-06
422-07
422-08
422-09
422-10
Patroon: Just Knot it (Mind the Whale) - Stof: Hand Drawn Garden in Rose (Anna Maria Horner)
in combinatie met Kona katoen goud
Eigen lof stinkt, maar toen de jurk af was, was ik behoorlijk content. Wat zeg ik, ik vond het een van de mooiste jurken die ik maakte.
En toen zag ik de jurk met plooitjes in het voorpand. Mijn zelfgenoegzaamheid veranderde onmiddellijk in hebberigheid. Hébben moest ik zo'n jurk. Nog voor ik het goed en wel gedacht had, mocht dochterlief kiezen tussen twee stoffencombinaties - mijn vijfjarige blijkt nog steeds in een roze wolk te zweven, spijtig, want de andere stofjes waren héél schoon. Hoewel ik veel zin had in een herhaling van de flapjes - valt het op dat ik fan ben? - maakte ik de 'gewone' zijnaden en werd de jurk iets meer najaarsproof door de toevoeging van een knopenpat. Ik folterde mezelf - nee, ik kan het nog steeds niet - en koos daarbij voor knoopjes - iemand een pronostiekje over hoelang ze deze keer zullen blijven hangen? - omdat ik dat nog steeds mooier vind dan kamsnaps - en omdat meneer Khadetjes waarschijnlijk iets krijgt als mijn voorraad knopen niet binnenkort drastisch vermindert.

423-01 423-02 423-04 423-05 423-06 423-07 423-08

Dossier gemaakt: Op basis van de maattabel en het kind haar afmetingen, maakte ik twee keer maat 116. Hoewel die in principe dezelfde maat zijn, is het iets makkelijker om de jurk met 'flapjes' aan te trekken omdat die geen dichtgestikte zijnaden heeft en dus meer manoeuvreer ruimte. De 'gouden' jurk kreeg lengte 116 mee, de tweede versie kreeg lengte 122 mee - ik vond dat het kind precies erg kortgerokt was, dus zette ik haar eens tegen de 'muur' aka de plek waar we al sinds hun geboorte streepjes zitten op bepaalde momenten. Bleek dat het kind er op een kleine maand 4 cm bij deed. Tot daar de illusie van 'mijn kleintje'. Voor wie het 'gouden' jurkje aan de korte kant vind, dit is een van de eerste proefversies, in het uiteindelijke patroon kreeg het wat extra lengte mee.
Voor wie deze maand een jurkje maakt en die deelt met #conectingtheknots valt er misschien wel iets uit de lucht - als je niet weet waarover ik het heb, ga dan hier als de bliksem bijlezen!

423-10
Patroon: Just Knot It (Mind the Whale) - Stof: Calamity Orage (Petit Pan)


Stof in 2016: 15 in  - 83 uit  (15 gekocht&verwerkt)  - #1in5uit


-- JA, ik kreeg dit patroon van Mind The Whale om het testpatroon na te kijken en de pasvorm te evalueren.
MAAR ik kies er zelf voor om jullie wat meer te vertellen over een patroon waar ik oprecht enthousiast over
ben en wat ik zelf ook zou kopen als ik niet had meegewerkt aan het testproces. Ik test graag omdat ik op die
manier een inkijk krijg in het hele proces van patronen ontwerpen en ontwikkelen. Zoals in ieder bericht
van mij, vertel ik wat ronddwaalt in mijn hoofd, op mijn werktafel en living. Wees welkom! -

44 opmerkingen:

 1. Zoals altijd: prachtige fotos! En ik ben ook fan van dit kleedje!!! Zalig om te naaien! Vooral de gouden versie vind ik top

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel :). Het naait zo vlot dat je er moeilijk geen fan kunt van zijn, vind ik. Die gouden versie afstaan, dat gaat hier moeilijk worden denk ik #schaterlach

   Verwijderen
 2. Ik vind de eerste jurk echt fantastisch!!! Bij de 2de vind ik de voorkant wat minder door het prominente roze stuk maar als dochterlief content is, is dat niet belangrijk hé ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik beaam - hoewel ik zelf ook enorme fan ben van de eerste jurk, kiest mijn vijfjarige dame uit zichzelf steeds de andere #kleinebarbaar

   Verwijderen
 3. P.r.a.c.h.t.i.g. Het eerste exemplaar vind ik geweldig. Echt mooi gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zag versie twee nog niet af en aan... en ik glimlach. :-) Versie oker met stip op 1 - tja, oker... - maar als we het hebben over vijfjarigen and de 100-jarige oorlog genaamd 'aanvaardbaar roze', dan scoort nummer twee zeker ook! (En ook bedankt maal 870. Of zaten we daar al? 871 dan.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach
   Ik herken een bondgenoot van mijlen ver, ooit keert het, die 100jarige oorlog ;)

   Verwijderen
 5. Superschoon, die gouden versie vind ik echt prachtig! De lengte vind ik ideaal :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw wauw wauw, die gouden jurk is een parel! Daar mag je terecht fier op zijn, wonderschoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, vooral die eerste vind ik zo mooi. Idd een echte parel in je kast, en nu op het lijfje van die andere parel 😉
  Hier zal het nog even wachten zijn om het patroontje uit te testen, en naar ik elders las valt het ook nog vrij groot...
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hangt echt wat van de versie af, maar ik vind het eigenlijk niet zo groot tailleren. Dit soort jurkjes moet wat ruimer vallen - het is zomer, je moet het comfortabel aankrijgen. Zelf vind ik de maattabel echt wel kloppen.

   Verwijderen
 8. Het eerste is wat ge zegt een topexemplaar seg a zo schoon, ik kwam weeral meer dan een keer kijken .... Love it.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Allebei prachtige jurkjes!! Vooral het eerste vind ik echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. alle twee pareltjes ,Allewel het bloemenstofje mijn favorite PP stofje is , heeft het eerste mijn voorkeur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ooo die zijn zalig mooit! Met heel veel hartjes voor versie 1 (spreekt de oker lover)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtversies! En wat kom ik hier toch altijd graag lezen. Je ongezouten mening, de manier waarop je de dingen verwoord, je *schaterlach* (ah die heb ik precies gemist in deze post ;) ) en vooral ook je naaisels, je oog voor details en je stofkeuze (of die van de dochter) I love it!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je! En zo ongelooflijk hartverwarmend om lezen ♥

   Verwijderen
 13. De eerste jurk is inderdaad één van de mooiste jurken die ik ooit zag!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je doet het weer! Dat gouden kleedje, waw, echt prachtig. Afstaan zal inderdaad niet makkelijk worden, vermoed ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een gouden pareltje en een roze pareltje! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ongelooflijk geweldig schoon! Helemaal fan... en die blauwe bottekes zijn helemaal schattig! Mooi kind! Heel erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je :)
   Die blauwe bottekes, zwijg, ze wilde eigenlijk roze. Gelukkig is ze dat nu al vergeten en compleet in de wolken met haar glitterende bottekes - of over hoe een mens voortdurend zijn grenzen verlegt #glitterendeBottekesBegot

   Verwijderen
  2. Chance geen roze... deze blauwe zijn geweldig!

   Verwijderen
 17. Je doet mijn besluit om niet een nieuw zomerpatroon te kopen wel erg wankelen zo.. Die hebberigheid bij het zien van andere test creaties herken ik, het spoorde mij ook al meermaals aan om opeens alles op zij te schuiven en nog even een tweede versie naaien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh vrouw, met een vestje, een kniekous en een contrasterend topje eronder is dit écht geen zomeroutfit #kopenDieHandel

   Verwijderen
 18. Ze ziet er met recht stralend en tevreden uit in haar nieuwe jurken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwijg, het kind krijgt mannequin allures... mevrouw wil zo en zo gefotografeerd worden - gelukkig leest ze nog geen blogs en ziet ze niet dat de selectie van ondergetekende en haar eigen zin niet helemaal overeenstemmen #schaterlach

   Verwijderen
 19. heeeeeeeeeeeeeeeeel mooi!!! vooral die eerste versie, die is echt gewoon wonderschoon!!! zo'n perfecte versie zeg!! de tweede ook hoor, maar die eerste is echt... wow! En het patroontje is echt gewoon de max! Ik was ook instant verliefd, en heb net m'n eerste versie afgewerkt :-) zo origineel zie je ze zelden he, de patroontjes! Hebben wij in België geluk met al die patroontalenten zeg!!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je lieve woorden! Ik ben vreselijk blij dat ik in België woon, het bulkt hier van het talent :)

   Verwijderen
 20. Dat wordt hier zo professioneel op de Khadetjesblog! Naaisels, styling, foto's,... Sinds ik hier begon te volgen zijn al jouw skills duidelijk verdertigvoudigd! Supermooi, allebei.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Grappig hoe je zelf over iets denkt en de buitenwereld soms compléét anders zijn ;). Ik veronderstel/hoop dat het hier van 'oefening baart kunst' is? En dat terwijl ik nog steeds van "automatisch" doe... ik moet dringend eens met Shoot aan de slag!

   Verwijderen
 21. Heel mooi! De stofkeuze van de eerste, prachtig! Maar dochter met voorliefde voor roze kan ook goed kiezen... Ik durf er amper aan te beginnen met de groeispurt die ook hier gaande is. Twee maanden geleden kwam ik tot de ontdekking 4 cm in 3 maanden. En zonet zag ik dat de lange broeken van toen nu al hoogwater broeken zijn.....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. heel mooi! Zowel de kleedjes als de foto's van de kleedjes! Mag ik vragen of je ooit een fotografie cursus hebt gevolgd? Ik ben hier aan het twijfelen om dat te doen nu, mijn foto's overstijgen niet direct het niveau van 'ons moeder heeft ne keer ne foto getrokken'...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Ik had nog nooit tijd om een fotografie cursus te volgen, al zou ik dat wel graag eens doen - al vermoed ik dat het jarenlange trainen in (kalligrafie)compositie mijn oog anders wel door de lens doen kijken dan pakweg tien jaar geleden ;).

   Verwijderen
 23. Wat een prachtjurkje! De stofkeuze maakt het helemaal af en superleuke foto's :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Just knot it? Just know that the dress has it! Vooral de eerste jurk vind ik su-per-mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Die gouden versie is waarlijk prachtig! Ik versta heel goed waarom je dat stofje zo koestert

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.