Over vét cool, écht vét cool

zaterdag 7 mei 2016

Ik ben de eerste om toe te geven dat je de meeste dingen zonder problemen in de winkel kunt kopen. Sommige dingen, die wil een mens echter zelf doen. Enter het communiegebeuren.

404-02

'Geen probleem, voor iemand met jouw snelheid', hoorde ik enkele keren vallen. In een normale wereld kan ik daar volmondig mee akkoord gaan... enter het lijf dat foert zei, maandenlang van foert bleef doen en van mijn normale snelheid bleef niet zoveel over. In mijn hoofd was de outfit af, in praktijk kon ik me er niet toe zetten om zelfs maar het kleinste patroondeel over te nemen. Dus besloot ik zoveel mogelijk te rusten en alle mogelijke energie -op het laatste nippertje- te richten op zoonlief van zelfmaak te voorzien - want dat was zijn antwoord op 'wat ga je dragen?' Mama zal wel iets moois maken. Wat dat iets moest worden, dat zou hem wel worst wezen.

404-03
404-04
404-05 404-06

Een duik in de stoffenkast leverde me enkele kanshebbers op voor een hemdje. Omdat het niet om ondergetekende draait, duwde ik de stapel onder zoonliefs neus en liet hem kiezen. Twijfel twijfel twijfel, maar uiteindelijk ging hij voor de dieren. Een originaliteitsprijs win ik er niet mee, met dat hemdje. Maar hé, het kind mocht kiezen.

Dossier gemaakt: begin mei kun je wat het weer betreft nog vanalles krijgen, dus koos ik voor een exemplaar met lange mouwen - hello mouwsplit. Ik greep terug naar het patroon dat voor mij het best werkt; een Theo van Zonen09, met wat meer tierlantijnjes dan ik gewoonlijk maak. Zij deed het me al voor, maar ondergetekende blokkeerde op lichtblauw als accentkleur. Over mijn lijk. Ik verfoei fletsige kleuren -  in mijn hoofd werkt dat simpelweg niet, het ligt aan mij #schaterlach. Een aantal plakken op bezochte stoffenwinkels om de juiste kleur te vinden, dat is onbegonnen werk. Veel, in die buurt zit het ergens. Uiteindelijk gaf ik lichtelijk wanhopig een lapje stof mee en kreeg luttele tijd later de ideale stof in mijn bus, meant to be, en service om u tegen te zeggen, als je 't mij vraagt! Zoonlief kreeg een Theo in maat 134, met lange mouwen en links en rechts een driehoekje. De contraststof keert terug in de paspel op de rug en als kraag - laat ons vooral even doen als dat laatste de bedoeling was. Ik ben ervan overtuigd dat ik knopen in nét diezelfde tint heb, maar die bleken onvindbaar. Ik liet los en ging voor ook passend.

405-01
405-02

De broek, dat was een ander pak mouwen. Ik had bij mijn vertrouwde patronen kunnen blijven, maar dat wou ik om verschillende redenen - voor de nieuwsgierigen onder jullie; nog anderhalve maand geduld - niet doen.Toen ik vorig jaar voor een 'geleend' kind de Morocco Pants maakte, wist ik al dat die ooit zoonliefs billen zou sieren. Op zoek naar de ideale stof voor bij het hemdje bracht me doodsimpele jeans. 'Mooie' broekstof gaat voorbij aan zoonliefs behoefte om knieën te molesteren, gekleurde jeans leek mij passend dus zocht ik niet verder dan dat. Twee serieuze lappen stof werden ingeslegen; de ene om als teststof te dienen - en tegelijk als speelbroek op de dag van de communie zelf - de andere om de rest van de outfit mee te maken.

405-03

Dossier gemaakt: ik val in herhaling, ik ben me ervan bewust. Geef mij een meetlint en een vrouwelijk lijf in handen, en ik meet het op voor u. Combineer dat meetlint met een exemplaar van het andere geslacht en het loopt gegarandeerd fout af. Stel je voor; ik meet zoonlief enkele keren op - enkele keren ja, ik ben ondertussen al geleerd van eerdere mislukkingen - en zoek zijn maat gemiddelde in de tabel. Het resultaat van die maatopname bracht me bij verschillende maten, enter testversie 1 waar het kind in verzoop. Enter testversie 2 waar het kind nog steeds kon in zwemmen. Alsof dat alles nog niet voldoende was, was ik vastbesloten dat ik een broek zonder elastiek wou... eentje op maat, met nepen en al, dàt wou ik. Uiteindelijk maakte ik maat 7j die ik nog behoorlijk wat moest innemen. Ik durfde niet kleiner maken uit schrik dat zijn heupen er niet makkelijk in en uit zouden gaan, maar achteraf bekeken -en dus voor het archief- had het best een 6j mogen zijn. Ik kan zonder twijfel zeggen dat het een van de maaksels is waar ik het tornmes standaard naast me had liggen. Nog nooit zo vaak gebruikt als deze keer trouwens, maar de broek past per-fect in mijn ogen. Zonder elastiek. Nèh. Ik geef 'm drie draagbeurten voor de knieën erdoor zitten, maar dat compleet terzijde #schaterlach

406-01
406-02

Een week voor de communie zag het er niet naar uit dat ik het kind in een hemd/broek combinatie de kerk in kon sturen... véél te koud. Plan A was een Ole, vertrouwd, mooi en passend bij het kind. Meneer Khadetjes was echter niet zo te vinden voor nen boy - een trui, voor anderstaligen -, links en recht legde ik mijn oor te luisteren aan de schoolpoort wat me leerde dat de meeste jongens strak in het pak gehesen werden. Zucht. Zo niet mijn kind. Zo niet mijn stijl.

406-03
406-04
406-05
406-06

Het kuddedier in mij wou zoonlief niet helemaal afwijkend van de norm de deur uitsturen... Om ervoor te zorgen dat het geen mini kostuumpke zou worden, deed ik een beroep op de tekenkunsten van zoonlief en het lief van de schoonzus. Met die tekeningen ging ik aan de slag om bij een vriendin de print op de stof te zeefdrukken. Het plan was ton sur ton, de pèrfecte kleur vinden bleek niet zo makkelijk maar oh, wat ben ik tevreden met wat het werd. Uiteindelijk werd het net iets donkerder dan ik in mijn hoofd had, maar de print niet tonen was gewoon zonde. Toen ik met de lappen stof naar huis reed en zoonlief ze zag liggen, trakteerde hij me op een "vét cool mama, écht vét cool" en een grijns die niet van zijn snoet te krijgen was.

406-07

Met de stof wou ik een vest maken, een eerste keer voor mij. Vorig jaar zat in de goodiebag van de gestikte wijven een Knippie waar warempel zo'n ding in stond. Deadline min tien dagen nam ik de patroondelen over en knipte met enorm veel schrik in mijn stof. Veel fouten kon ik me niet permiteren, mijn voorraad bedrukte stof was niet wat je kunt noemen 'eindeloos'. Mijn naaikunsten deed ik op door in boeken te snuisteren en op blogs rond te lezen... vergeef me mijn hoogmoed, maar tot dit project dacht ik echt te kunnen naaien. Niet noodzakelijk volgens alle regels van de kunst, maar toch, zowel van binnen en van buiten mooi afgewerkt, dat is waar ik normaal naar streef. Was ik even verkeerd. Met de handleiding raakte ik er niet, ik had bijzonder veel gezond boerenverstand en het wereldwijde web en een tornmes nodig om dit project tot een goed einde te brengen. Gelukkig is daar niets van te zien.

Dossier gemaakt: Het voordeel van patronen recycleren is dat je niet hoeft na te denken over de maat; je weet of dat in de kast nog groot genoeg is of niet. Indien te klein, maak je simpelweg een grotere maat and that's it. Na het drievoudige broekproductie had ik wat schrik om aan de vest te beginnen - ik had er simpelweg niet de stof noch de tijd voor om hetzelfde proces te doorlopen. Het kind werd -nogmaals- opgemeten, de maattabel bracht me bij een 122. Nogal gek voor mijn mini-reus van bijna 7. Ik mat na op het patroon, weifelde en twijfelde en koos uiteindelijk voor een 128, want ik las al honderden keren dat Knippie ruimt valt. Vreed ruim vind ik dat niet vallen, de vest ziet er minder ruim uit dan het exemplaar in het tijdschrift. Het zal me worst wezen, het kind was content met zijn StarWars vestje, ik kreeg een dag met een gouden randje en dat is al wat belangrijk is voor mij.

406-08
406-09

Stof in 2016: 12 in  - 56 uit  (11 gekocht&verwerkt - 0 verkocht)  - #1in4uit

62 opmerkingen:

 1. Dit is zo ongelooflijk mooi en creatief! Echt vet cool en bère tegelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Petje af!! Echt wreed knap gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw! Echt mooi!
  Waar haalde je de gekleurde jeans?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die vond ik bij Stoffen Verkeminck in Oostende, het is stretch jeans en ze hebben er een heel gamma kleuren van. Ik vermoed dat je dat bij de meeste grotere bakstenen stoffenwinkels wel kunt vinden.

   Verwijderen
 4. Wow Sarah, wát een project! Het is tot in alle details fantastisch perfect. Ik weet niet of de communie al geweest is of nog moet komen (ik las je hele tekst wel maar met wat een groggy hoofd dus sorry als het er ergens in staat) maar je zal terecht wel heel trots (geweest) zijn! En al die hindernissen zijn zo herkenbaar, maar als het resultaat dan dit mag wezen, is het al die ellende waard geweest. En zorg een beetje voor dat lijf ook, ge hebt er maar één. (ik zou misschien ook wat naar mezelf moeten luisteren)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik ben ook blij -en trots- met hoe het uitdraaide!
   Ik zorg en luister naar het lijf, ik moet wel ;). Maar ondertussen snap ik ook erg goed het dwingende karakter daarvan, dus ben ik er heel wat bewuster mee bezig.

   Verwijderen
 5. Een plaatje om jaloers op te zijn! En echt, zo'n knappe kinders dat gij hebt! Proficiat aan je kerel!
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai wat een vet coole creatie! Alle 3 top!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. How! Die zoon lijkt ongelooflijk hard op je! Het stofje voor het hemdje heb ik hier ook liggen, en daarmee scoor ik bij Zoon 2. Maar dat stofje van het vestje!!! Zelfs manlief zou ik in zo'n stofje verpakt krijgen! Heel mooie outfit!
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat ik de vent in die stof zou kunnen verpakken ;). Maar ik heb nog wat liggen om volgend jaar wat T-shirts of een trui mee te maken.

   Verwijderen
 8. Prachtig álles wat je gemaakt hebt ! Enig en uniek en met heel veel liefde gemaakt. X

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waaaauw! Zeefdruk... jij blijft iedereen verwonderen met jouw ideeën.
  Proficiat !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wou iets plezants, maar vond niets naar mijn zin - en een gewoon effen vestje zag ik niet zitten - dus kwam ik als vanzelf uit bij zeefdruk. Gelukkig wou Veerle meestappen in mijn project ;)

   Verwijderen
 10. Wow die stof zeefdrukte je zelf! Jeetje hoeveel verschillende zeven maakte je dan en hoe lang was je bezig met drukken/verven? Echt een super outfit. Die broek kocht ik dus meteen maar ondat de maten die ik moet samen voegen niet op elkaar getekend zijn ben ik er nog steeds niet aan begonnen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herwerkte de tekening naar 50x30, net de grootte van een zeef. Alle patroonriemen pasten netjes binnen die afmeting en ik knipte mijn stof in banen van 55cm hoog. Bij het drukken probeerden we zo 'doorlopend' mogelijk te drukken, dus vijf keer naast elkaar (telkens met dezelfde zeef). Ik bedrukte deze stof, ook nog mintkleurige jeans en wat tricot en ik denk dat we op anderhalf uur klaar waren :).

   Verwijderen
 11. Schitterend... al dat werk dubbel en dik waard. :-)Prachtig die gezeefdrukte stof , toen ik die zag dacht ik die wil ik ook . prachtig resultaat

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een verhaal! Gelukkig eentje met een happy-end en een toffe communieoutfit!! Dat zeefdrukken lijkt me wel wat. Zo cool dat je zoon zo zijn eigen designerstofje creërde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeefdrukken is ongelooflijk plezant... daar zou ik me ooit wel nog eens in willen verdiepen ;)

   Verwijderen
 13. whow zeg ! Dat verdient een dikke pluim !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik deel 'm met zoonlief voor het dragen-met-verve, met Veerle voor de zeefdruk, met Lieve voor de perfecte combinatiestof, met Matt voor de tekening, met meneer Khadetjes voor de hou-uw-vrouw-kalm en met jullie allemaal voor jullie lieve woorden... maak er dus maar een gans kieken met veel pluimen van! x

   Verwijderen
 14. Man man man gij zijt weer 100% creatief op dreef! Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci! Ik moet wel zeggen dat ik uitkijk naar een communie van een meisje, lijkt mij veel 'makkelijker' om voor aan de slag te gaan :)

   Verwijderen
 15. Waw! Als ik dat vergelijk met wat de jongens bij Lilith gisteren aanhadden, dan is dit stuk-ken mooier. Dikke pluim voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik ben blij dat ik toch voor een vest ging, maar ook vreed content dat ik een piepklein beetje uit de rij gesprongen ben bij het maken ervan ;)

   Verwijderen
 16. Niet te doen gij. Ik twijfelde geen seconde of je de deadline zou halen, en het resultaat is geweldig! Chapeau chapeau chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. <3.
   Ik twijfelde er zelf serieus aan, echt. En veel scheelde het ook niet, maar kijk. We doen hier allemaal van een rondje content en opgelukt #schaterlach

   Verwijderen
 17. amaai, die vest. WHOW!! knap zeg. eigenlijk allemaal, helemaal knap!!!! Proficiat.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Amai Sarah! Vet cool is inderdaad de perfecte omschrijving! Volgend jaar is Seppe aan de beurt, dus bij deze ben jij mijn 'vesthulplijn':-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, ik weet alleszins hoe het niet moet, laat het ons zo zeggen. Veel succes! --en op tijd beginnen, dat kan ik je alvast aanraden ;)--

   Verwijderen
 19. Voor die glimlach alleen is al die moeite toch waard geweest hé :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je slaat de nagel op de kop :)
   Ik zou het zo opnieuw doen!

   Verwijderen
 20. Ja hallo zeg, straf! Heel straf! Super outfit, super foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh, wat ben ik blij om eens een jongens communie-outfit te zien. Eindelijk wat inspiratie voor volgend jaar. En wat voor inspiratie. Knap en van dat zeefdrukken valt efkes mijne mond open.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik mankeer ook wat zelfmaak jongenscommunie outfits ;), meisjes zijn er voldoende, maar jongens... Ik ben in ieder geval blij dat zoonlief zelfmaak wou, dus ik kijk al uit naar wat jij volgend jaar uit je hoed zult toveren!

   Verwijderen
 22. Mooie outfit! Die vest is prachtig. En super origineel.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Terwijl ik berichten lees denk ik na over de reactie die ik ga schrijven. Zodat die verder gaat dan "Mooi!" en hopelijk een lach op het gezicht van de bestemmeling teweegbrengt. Maar hier weet ik waarlijk niet wat zeggen. Bij elke zin die ik las en elke foto die ik zag kwam er een extra zin bij en mijn geheugen kon die allemaal niet dragen ;-) Had je hier drie blogposts van gemaakt, met één voor elk kledingstuk, ik had nog meer dan een commentaarbox vol lof geschreven! Eén voor één zo geweldig geweldig!
  - Met dat hemd win je voor mij zeker de originaliteitsprijs! Die stoffencombinatie, die diertjesstof tout court, die Theo die toch steeds een winner is. Hartjes al daarvoor. En toen moest het nog beginnen.
  - De Morocco pants staan op mijn to sew-lijst (wel ergens onderaan, maar kom, ze staan erop) vooral wegens de contrasterende delen. Maar ook in dezelfde stof zijn ze schoon, en jouw pasvorm is perfect!
  - En die vest, ja jong, wat zal ik daarop zeggen. Zo origineel en stoer en chique en al wat je wil. Zoonlief met starwars de kerk in sturen, daarvoor moet je een moeder met humor zijn. God zal eens geglimlacht hebben ;-) Maar zeg eens, tekende zoonlief die ventjes echt zelf? Nee toch?
  Ondertussen zijn dat hier drie commentaarboxen vol en mijn lof is nog niet op! Ik denk dat ik nog af en toe terugkeer vandaag ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. --tikte ze met een glimlach op haar gezicht-- Steeds welkom! Ik ben blij met de maaksels, al helemaal omdat ze vanonder het machien rolden zoals ik wou - of toch ongeveer.
   Zoonlief gaf een aanzet voor de tekeningen, die op punt gezet werden door het lief van de schoonzus - die striptekenaar is, en fan van StarWars, kon niet beter zijn dus. Ik bewerkte de tekening trouwens nogmaals, met verschillende kleurlagen "in de communiekleuren" en bestelde zelfs een op maat gemaakte StarWars taart.
   Naast zoonlief zijn blije gezicht, was het voor mij enorm fijn te zien dat ook mijn ouders volledig fan waren van de outfit - want die zagen het tijdsgewijs niet goed komen, en StarWars stof, neeje, dat was ook niet hun ding #schaterlach.

   Verwijderen
 24. Gelukkig moet ik hier niet echt babbelen... het zou me niet lukken want mijne mond hangt wagenwijd open van bewondering. Wat moet dat geweest zijn met een gezond lijf? Je hebt jezelf overtroffen... prachtig hemd... Echt geweldig goed gekozen door zoonlief. En je wou geen lichtblauw als accent? Ik snap niet goed waarom niet want volgens mij... misschien ben ik intussen op kleurenblindleeftijd?... is het lichtblauw geworden en matcht het ongelooflijk fantastisch goed. De broek zit goed maar amaai met een tornmesje naast je ... ik had de heleboel al lang gesmeten denk ik... chapeau voor je doorzetting en geduld... en dan dat vest!!!!!!!!!! Wat een tekentalent heeft de zoon... eerste communie? En dan zo al kunnen tekenen? Whow... En het idee om dat op stof te printen daar moet je madam Khadetje voor zijn denk ik! Geweldig... dat manneke van jou heeft daar toch wel de show gestolen? Vast en zeker. Al die echtekostuumventjes pokkejaloers! :-)))
  En voor ik het vergeet... kan je nu een mooier compliment krijgen dan een kind dat zegt "mijn mama gaat wel iets moois voor me maken"? Heerlijk toch!!!!
  Dikke proficiat zunne en natuurlijk ook aan de communicant himself. Niet vergeten te doen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een gezond lijf ging het waarschijnlijk net hetzelfde geworden zijn, alleen ging ik niet zo tegen de deadline aangeplakt hebben #zegIkNu #schaterlach
   Over kleuren doe ik moeilijk, het is écht geen lichtblauw zunne maar misschien komt dat op scherm moeilijker over. Het is diezelfde tint als de billen van de olifant ;).
   Ik was enerzijds blij met het grenzeloze vertrouwen van zoonlief, maar wat specifiekere aanwijzingen waren ook wel leuk geweest - of gingen mij wel wat minder kopzorgen gegeven hebben. Maar soit, het is voorbij, ik hoop dat de kleren nog uit de kast zullen komen en het was een ongelooflijk schone dag (niet het weer, maar een schoon dat blijft plakken vanbinnen).

   Verwijderen
 25. Verdorie dit vergat ik nog... geweldige originele foto's van een stralend knap venteke!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik vind het heel mooi en origineel, dat vestje wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Waw, ik krijg de neiging om even te buigen voor jou, heb je dat lijf met het foert zeggen wel even een poepie laten ruiken! ;-)
  Knap wat je allemaal gemaakt hebt, ik kom binnen twee jaar voor het lentefeest van zoonlief om raad bij jou (al krijg ik hem voor alle geld van de wereld niet in een hemd en blazer).

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Vétcool ! Hij heeft groot gelijk !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Oh my god Sarah! Dat star wars vestje! Ik ben geen star wars fan, maar verdorie toch, het is een cool vestje.
  Ik denk dat menig vriendje stiekem jaloers geweest is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohja, dit ook nog.
   Ik vind dat echt chique dat als gij iets in uw hoofd hebt, ge dat koste wat het kost maakt. Al moest ge u in duizend bochten wringen.

   Verwijderen
 30. Ooh Sarah zo schoon en cool en zoooo Khadetje! Ik weet welke hulplijn ik volgend jaar inroep als ik het niet meer weet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. hier mag je heel trots op zijn, knap werk! en ik kan goed geloven dat zoonlief hier heel blij mee is!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. P R A C H T I G. Iets anders kan ik niet zeggen. Ik kan alleen maar hopen dat ik binnen drie jaar ook de moed heb om zo'n mooie outfit bij elkaar te naaien. Het vest is trouwens echt vet cool,ik ben het met je zoon eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. vrouw, echt dikke vette woouw! Wat een pracht outfit werd dat! En hoeraaa voor deadlines halen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wauw!
  Zeker weten dat dat stofje vet cool is! Mijn bijna 9-jarige zoon zou het ook zo zeggen :-p
  Outfit is echt af!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.