De kleur van het olifantje...

donderdag 12 mei 2016

Er zat een visioen in mijn hoofd, u wellicht niet onbekend?
Het visioen, niet de binnenkant van het hoofd -uiteraard-

407-02


Ik zag beelden van een plezant feest, buiten, je kent het wellicht wel van pinterest. Een zomerse, ongedwongen dag, met een feestvarken centraal en degenen rond hem liefst zo wat assorti. Niets overdreven, maar wel allemaal mooi binnen dat ene plaatje passend. Ideaal, dacht ik! Ik nam het dierenstofje erbij en keek in de voorraad wat matchend gerief ik kon gebruiken.
Voor dochterlief viel mijn oog op een prachtige oudroze Kokka stof, met gouden druppels, helemaal de kleur van het baby olifantje. De stof zelf leek me ideaal om een Jaanu van te maken - die maakte ik al eerder, maar omwille van de iets dikkere stof dacht ik onmiddelijk aan de andere optie van het patroon, met een rok die geweldig schoon open en bol zou staan, helemaal van zijn eigen ;). Het patroon en de stof werden met de schaar aangevallen, ik stikte de plooien en de mouwen - echt, probeer het niet te begrijpen, maar ik werk in kleine brokjes en stukjes, dus de volgorde, dat is hier niet altijd volgens de regels van de kunst - en toen blokkeerde ik op de juiste kleur van paspel voor het voorpand. Ik kan je alvast vertellen dat het niet al goud is wat blinkt #zucht

407-03
407-04
407-05
407-06

Voor wie zich afvraagt of een bezoek aan de oogarts zich opdringt; geen nood, het ligt aan mij. Er is geen prachtige oudroze Kokka te zien. Of toch niet op het scherm, in mijn onafgewerkte projecten bak daarentegen ;). Toen ik het paspelprobleem eindelijk opgelost kreeg - ik vond een ongelooflijke k**substantie om mee te werken, maar wél perfect van kleur - kreeg ik het in mijn bol. Het stofje was te stijf, het visioen ontplofte in mijn gezicht en ik besloot dat dat het niet ging worden. Geen denken aan zelfs. Om maar te zeggen dat het hier niet altijd volgens plan verloopt - voor wie trouwens enige ramptoeristachtige trekjes heeft; we spreken deadline min vijf dagen.

407-07

Op het Gestikte Wijven weekend van een kleine maand terug, grabbelde Lieve nét voor vertrek nog enkele pas binnen gekomen rollen stof mee. Lieflijke bloemenstof - u weet ongetwijfeld hoe ik daarover denk; awoe voor bloemen. Correctie: paarse bloemenstof - niet dat ik daar een duidelijke mening over heb; maar paars is een ongelooflijke linksgelaten kleur in blogland; awoe voor paars dus. Ik aaide de stof, beet op mijn tanden en ging niet kopen. Niet. Ik plooide zo ongeveer een uur later en ging naar huis met de bloemenstof, voor dochterlief, voor ooit eens komende zomer.
Toen mijn visioen ontplofte, lag die stof naar mij te blinken. Sommige tekenen van het universum kunnen moeilijk genegeerd worden, ik liet de Kokka liggen voor wat ze is - die zal ongetwijfeld een érg mooie tas worden of zo - en ik zette de schaar in de lieflijke, paarse bloemenstof. Ik gooide niet alleen de stof overboord, maar koos in eenzelfde trek voor een ander patroon. Kwestie van het wat spannend te houden.

407-08
407-09

Dossier gemaakt: Ik paste dezelfde taktiek toe als bij zoonlief; er hangen meerdere Ileana jurken in de kast die voorlopig nog passen maar wellicht niet zo lang meer dus ging ik een maatje groter en tekende ik de 6 jaar uit - wat na controle niet zo fout leek, dochterlief haar borstomtrek is warempel wat groter geworden. Uit de overvloed aan opties koos ik de korte raglanmouwen en het strikkraagje - een feestjurkje vraagt om iets extra's, nietwaar? Voor de eerste keer maakte ik een volledige cirkelrok, die ik iets langer maakte dan voorzien (1,5 cm) omdat dochterlief wat lengte betreft ondertussen al bijna een 7jarige schijnt te zijn.
In de stof zitten hier en daar zilveren stukjes, die ik probeerde te accentueren door aan de mouwen met zilveren paspel te werken. Vandaar trouwens ook mijn keuze voor de stof van het kraagje ;). Aan de binnenkant voerde ik enkel het bovenlijfje in hetzelfde knalroze als sommige bloemen, wat dochterlief opnieuw deed zeggen dat ik "altijd de mooiste stofjes aan de binnenkant stop". Oh boy. Dan geeft een mens ze al eens een cirkelrok #schaterlach

Een afgewerkte jurk later - deadline min vier dagen, voor de eventueel geïnteresseerde ramptoerist - was ik tevreden van mijn beslissing. Exit de kleur van het olifantje, enter een ontploft visioen en twee van de vier gekleed. Stay tuned voor de andere twee ;).

407-10

Stof in 2016: 12 in  - 60 uit  (12 gekocht&verwerkt - 0 verkocht)  - #1in5uit

49 opmerkingen:

 1. Ja echt iets voor ramptoeristen... 4 dagen nog voor 2 outfits...pffff...stress jong. Allé bij mij zou dat toch zijn... ik kreeg op slag ne maagzweer ... maar jou gaat dat lukken! Als je in 1 dag een kleed knipt, half in mekaar stikt, van gedacht verandert en helemaal opnieuw... met een ander patroon!... begint en dan alles nog bijna diezelfde dag klaar hebt...(en zo geweldig schoon dan ook nog!!!) dan moeten die 2 outfits een fluitje van een cent zijn... vast en zeker! Ik ben al curieus of het nu nog nachtwerk geworden is... want tijd om je te bedenken en opnieuw te beginnen had je wel niet meer...of toch? :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gij lieverd! Zolang ik een 'plan' en bijhorend timing heb, valt het hier meestal wel mee met de stress. Anders zou ik behoorlijk resoluut naar de winkel stappen en iets kopen zunne, het moet plezant blijven! Gelukkig vallen zo'n kinderjurken ondertussen goed mee om ineen te stoppen ;).

   Verwijderen
  2. Allé hier dan maar op naar kleinkinderen... ik vind dat ook plezant om voor klein mannen te naaien... plezanter dan voor mezelf want ik vind toch altijd dat er dan iets aan "mankeert"...En als het te groot uitvalt dan groeien ze d'r wel in... ;-)

   Verwijderen
 2. Gho, kijk, ik weet het, het is niet mooi van me, maar ik geniet ervan om jouw verhaal te lezen, gewoon omdat jij het allemaal zo beeldend omschrijft. Ik zíé je haast zitten, met die stoffen die het dan toch niet gaan worden, en plots als een wervelwind aan iets helemaal anders beginnen - dat dan ook helemaal perfect uitdraait.

  En haar krullen, geweldig!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat je maar volledig gaan, ik versta het, en kan achteraf smakelijk met je mee lachen ;). En toch ben in blij met hoe het uitdraaide!
   Hier ook veel hartjes voor de krullen, spijtig dat ze eruit aan het groeien zijn...

   Verwijderen
 3. Goede keuze, de bloemenjurk staat haar prachtig! Ik maakte een blake dress voor Lila haar 2de verjaardag uit die stijve kokka stof. Ze heeft de jurk maar 1 keer gedragen, maar de jurk staat hier wel nog steeds te blinken op de kast ;-) http://lilyenwoody.blogspot.be/2015/12/de-verjaardagsjurk-die-er-staat.html?m=1

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik de stof zag, wist ik dat het iets voor haar was! Had ik bij die andere stof ook, en ik vind die nog steeds mooi. Alleen stel ik me serieuze vragen bij de stijfheid van die Kokka... ik denk niet dat die comfortabel is om te dragen - en ik word door precies in gesterkt door die prachtige jurk van jou die op de kast staat.

   Verwijderen
 4. amai, dat was spannend! En het eindresultaat is heerlijk. Ben toch ook benieuwd naar het oudrose exemplaar
  .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem eens een foto van mijn onafgewerkte projectenbak, want ik momenteel zie ik er nog steeds geen jurk in - gek hè, hoe die dingen gaan, ik was er zo van overtuigd!

   Verwijderen
 5. Heel mooi en ... spannend, nu wil ik toch wel weten hoe het afloopt:)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bloemen...paars....en ik snap helemaal dat je toch bent gezwicht. Het is bij mij net zo met kraagjes. Maar echt, jij trekt me nog een keer over de streep.... Ondertussen wacht ik met gniffel en schaterlach op het vervolg van dit avontuur!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geloof het of niet, ik ben niet zo'n kraagjesmens ;). Maar af en toe mogen ze er zijn, ik kijk er dus al naar uit bij jou!

   Verwijderen
 7. T kind staat er zooooooo schoon mee, dat maakt toch veel goed?!? En... Ik begin u nu toch lichtjes te verdenken van een beetje een "enkel-presteren-onder-druk" karakter. Owja, er bestaat ook zoiets als kinderkledingzaken! Maar zoals Roger zegt: "wat je zelf doet, doe je meestal beter!" thumbs up mevrouw khadetjes!!
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet al hoe het afloopt, maar ik kon de duimen goed gebruiken - schaterlach. Toen ik meneer Khadetjes op de hoogte bracht van mijn planning, trok die zijn wenkbrauwen eens de lucht in en zei droogweg "als gij druk genoeg hebt, dan lukt het wel". Misschien heeft hij gelijk jong ;)

   Verwijderen
 8. vrouw, ik ben erge fan van dat kleed! Ik ben minder fan van de stijfheid van Kokka voor kleren, al zijn dat wel schoon stoffen! En als fervent paars-hater (tenzij het on Prince ging) kan ik je zeggen: dit gaat eerder naar blauw toe dus dik ok en toegelaten in blogland :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moest aan jou denken toen ik het schreef... het is van dat schoon dieppaars, dat inderdaad wat tegen het donkerblauw aanzit ;). En Kokka, zucht, ik weet het, geen idee waar ik zat met mijn gedachten!

   Verwijderen
 9. Jaanu is nochtans een perfecte match met roze en goud. Allé, ik vond toch (volledig onbevooroordeeld natuurlijk) dat Livjelief straalde in haar communiejurk ;-) Maar cirkelrokken en strikkragen zijn ook ontzettend feestelijk, dus deze mag er zeker wezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal wel nog niet zijn, dat Jaanu perfect matcht met roze en goud, alleen was mijn stofkeuze o zo fout deze keer. Als "zus van" vond ik paars met een vleugje zilver feestelijk genoeg ;). Als ik de volgende keer het roze aan de buitenkant stop #ikdachthetniet dan is mevrouw vast ook tevreden.

   Verwijderen
 10. Reacties
  1. Dank je wel! Die dromerige stoffen gaan haar goed af, vind ik.

   Verwijderen
 11. Oh het is perfect! Zo mooi! Die wil ik voor mezelf! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ok, die ziet paarse olifantjes, dacht ik toen ik de post nog moest openen. Wat niet eens zo vreemd zou zijn geweest gezien de 'lichte' tijdsdruk. Maar het zijn gewoon paarse bloemen, schone, héél schone paarse bloemen, dat moet ik er wel bij zeggen. Fan! (En ligt dat khadetjeskind werkelijk mét dat kleed op haar buik in de klimop?! Voed dat kind toch eens op ;))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik daag u uit het beter te doen, dat opvoedding #schaterlach. Zelf ben ik allang content dat het "maar klimop" is.

   Verwijderen
 13. Het staat haar beeldig!
  Dus volgend jaar krijgt ze een knal roos kleedje met "lelijke" binnenstof? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach. Daar ben ik precies nog niet klaar voor. Volgend jaar is zij de communicant, ik mag er niet aan denken!

   Verwijderen
 14. Uw plan B heeft duidelijk niet tot een delirium maar tot een prachtige jurk geleid!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijke jurk. Hier is het meestal verstand op nul en toch afmaken. Een niet ideale jurk is niet fijn, maar een niet afgemaakte jurk blijft me achtervolgen mentaal ;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap je wel, die mentale achtervolging. Maar ik vertik het om een jurk te maken die ze niet zal dragen, zo zit ik simpelweg niet in elkaar. Ik laat het even bezinken en kijk welke tas of eventueel mand ik eruit kan maken, want daar is het stofje dan wèl prima geschikt voor. 't Was een vlaagske van zinsverbijstering, denk ik.

   Verwijderen
 16. Zo doe je dat dus: uw volgers op hun honger laten zitten ...Schandalige praktijken (rolt met de ogen), maar wat een mooie jurk ! Ook benieuwd naar het gehele plaatje, dus gezinsfoto, please :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mea culpa zunne, dat was niet de bedoeling! Het andere gerief raakte nog niet voor de lens en het was pas toen ik her en der gezinsfoto's zag opduiken, dat ik me realiseerde dat we daar niet eens aan dachten. Je houdt 'm tegoed van me!

   Verwijderen
 17. Tja, naaien is niet altijd 'rozengeur en maneschijn'. Volgens mij zit er een plot voor één of andere film in. Er moet alleen nog beslist worden of het over een comedie, gezinsdrama of thriller gaat :-)
  Ik ben sowieso heel erg fan van dit modelleke. Je hebt je dochter in ieder geval een heel feestelijk jurkje geschonken!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het een ideaal kleine meisjes jurkmodel, véél zwier, altijd mooi :)

   Verwijderen
 18. het was het allemaal waard, want kijk eens hoe mooi dat kleedje geworden is!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Echt wonderlijk, geen haar op mijn hoofd zou er aan denken paars te verkiezen boven oudroze, maar ik kan me op de moment geen schoonder kleedje voorstellen dan dit, de paspel, het kraagske, echt af!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ik lees het altijd wel graag hier, maar nu herkende ik toch veel van mijzelf hier. Beginnen, niet vlot verlopen, aan de kant zetten en toch wat anders doen. :-) het is nu wel erg mooi geworden hoor. ondanks paars en bloemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe er nog wel iets mee hoor, met dat andere stofje. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat het een jurk zal worden ;)

   Verwijderen
 21. Het uiteindelijke resultaat is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Fantastisch zeg! Van deadline min 5, naar min 4, dat wil zeggen dat die mooie jurk in één dag klaar was. Niet slecht, zeg ik dan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Twee avonden, dat is hier het standaard tarief voor een meisjesjurk - tenzij het een a lijntje is of zo, dan kom ik er in 1 avond ;)

   Verwijderen
 23. je doet het weer... iedereen leest je verhaal -en ikke wok - met plezier. Jouw pen en jouw fototoestel nemen ons mee en wij genieten.
  Wat een prachtige & feestelijke jurk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om lezen zeg! Dat was hetgeen ik het meest miste - naast de lieve reacties uiteraard -, het uitflappen van wat in mijn hoofd ronddraait!

   Verwijderen
 24. Ocharme, een ontploft visioen! Het resultaat mag er toch zijn zene..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach. Daar zit ik niet mee hoor, met ontplofte visioenen, soms draait het beter uit dan wat in je hoofd zat!

   Verwijderen
 25. prachtige versie van de Ileana, soms is het alternatief beter dan het oorspronkelijke :)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Als dit het resultaat is van uw "rampen" wens ik u er nog veel toe - inclusief de bijhorende toeristen! *grijns*

  BeantwoordenVerwijderen
 27. hoe een plan kan veranderen,
  ongelofelijk schoon!!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.