Het was te denken

zondag 23 augustus 2015
349-01
Stof: Octoberama blue canvas (Birch), gecombineerd met effen petrol canvas - Stof voering:
Octoberama blue en Twig Fall Sun (Birch) - Patroon: Mix 'n Match mini van Mind the Whale
Niet dat het mijn grootste sterkte is, maar sommen zijn simpel. Eén kind, één boekentas en je bent er vanaf. Het je echter meerdere exemplaren rondlopen, dan is de kans groot dat die protesteren als eentje een handgemaakte boekentas krijgt. Vertaald naar mijn situatie; het Khadetjes-plafond-kind hing - je raadt het al - tegen het plafond te krijsen dat het niet eerlijk was dat zij geen nieuwe boekentas kreeg. Ik bespaar je de rest van het liedje... Gelukkig voor mij voorzag zij zo'n situaties en kon het kind terug op aarde landen, uitermate tevreden met de belofte van een eigen kleuterexemplaar.

349-02

Na mijn vorige epistel is het moeilijk nog veel toe te voegen aan mijn eigen geblaat. Toch kan ik nog wel enkele dingen bedenken, zoals bijvoorbeeld "Wat heerlijk om opnieuw een tas te maken". Of "Geweldig dat er hier géén keerwerk aan te pas komt", want dat is hetgeen waar ik de grootste hekel aan heb bij het hele tassen-maken-gedoe. Je stikt en verstevigt erop los, en hoe je het ook draait of keert, op een bepaald moment moet er gekeerd worden met een tegensputterende versteviging tot gevolg. Niets van dat alles. Je gaat aan de slag met een flinke lap stof en versteviging, maar op het einde doe je de ritsen dicht en tada -magisch vind ik dat moment- je hebt een boekentas.

349-03
349-04

Deze keer wist ik wat beter waar ik aan begon en permiteerde ik me links en rechts een aantal folie'tjes die niet helemaal volgens de regels zijn - voor wie nog geen exemplaar maakte, de handleiding bevat enkele duidelijke paint-by-number tekeningen om je daarbij te helpen. Ik wou het liefst uit eigen voorraad putten om de boekentas te maken, en knipte - eindelijk - in een prachtige canvas van Birch. Net zoals de vorige keer ging ik voor canvas in combinatie met Decovil.
Voor zo'n projecten durf ik wel in mijn gekoesterde lapjes knippen, een boekentas, daar kijk ik immers elke dag op. Mijn enige vrees was dat dochterlief niet tevreden ging zijn met de stoffenkeuze - want het kind stond immers te popelen om in de kast te gaan kiezen. ♥ voor mijn dochter, echt, want ze was wèg van de "blaadjesstof mama!" Wat een geweldig kind is me dat zeg!
Ik combineerde de buitenstof met een restje en een aantal katoentjes uit dezelfde collectie.

349-05
349-06
349-07

De 'scheve-schaatsen-van-dienst' zijn onder meer de keuze voor twee sluitingen - dat vind ik gewoon mooier -, een knippen in ietwat andere stofsuggesties - niets gewaagds aan, gewoon je hoofd er goed bij houden -, het toevoegen van paspel in de accolade - zeg nu zelf, dat boogje vraagt er gewoon om. De volgende keer gebruik ik daarvoor wel een dunner touw, want nu gaat de accolade wat verloren. -, het weglaten van paspel aan de bodem - domme domme zet, ik raad je echt aan om dat niet te doen, - en het uitvoeren van de 'vakken' in de boekentas in twee kleuren - gewoon voor de fun, en ook wat omdat ik niet kon kiezen. Oh. En ik wisselde de effen en de accentstof om. Omdat ik het kon, omdat ik er zin in had, weet-ik-veel ;).

349-08

In tegenstelling tot mijn vorige peuterboekentas, valt dit exemplaar behoorlijk ruim. Waar ikzelf fan van ben, dat zijn de twee (eigenlijk drie) vakken vanbinnen. Op de Khadetjesschool wordt gewerkt met heen-en-weer-schriften, op die manier heeft die een eigen vak en zit niet alles er ongelukkig in/rond geplooid. Voldoende plaats voor een boterhamdoos, fles, tussendoortjes en ruimte voor onverwachte dingen. Win win dus. Voor mijn Khadetjes (3de kleuterklas) is de boekentas perfect, voor een peutertje zal het eerder 'boekentas waar gaat gij met dat kind naartoe' zijn. Maar we weten allemaal hoe snel dat voorbij gaat, niet?

349-09
DSC_3384

Rest me nog wat te zeggen over de maakbaarheid van de tas - ik las ergens het zinnetje "boekentassen maken is niet zo makkelijk als sommigen laten uitschijnen op hun blog", vandaar dit extra blokje tekst.
Ik naai graag, maar opnieuw ontdekte ik dat ik écht geniet van tassen maken. Daarbovenop hou ik ook van stevigheid in tassen, dus ben ik het gewoon te stikken in verschillende lagen dikke, verstevigde stoffen. Door de manier waarop de tas opgebouwd is, vind ik het patroon goed te doen - er is immers een stap-voor-stap handleiding met foto's en je hoeft je beste keerkunsten niet boven te halen. Maar dat neemt niet weg dat het een tijdsvreter is, deze tas. Beschik je echter over een grote dosis goesting, tijd en geduld, dan is de Mix'nMatch wat mij betreft een aanrader.

349-11
...de twee exemplaren op een rijtje, de kleuterversie en de lagere schoolversie

Stashbusten in 2015: 30 in  - 147 uit  (19 gekocht&verwerkt - 3 hergebruikt - 38 verkocht)  - #1in4uit

64 opmerkingen:

 1. Awel, je hebt me overtuigd, ik ga dat patroon eens rap kopen sé, nog een weekje tijd... Je maakte echt een toffe boekentas!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moh, een week jong ;). Ik ben al benieuwd naar het resultaat!

   Verwijderen
 2. Weeral zo'n schoon exemplaar!! In mijn favoriete kleur dan nog wel (alle op dit moment toch!) ik zou moeten één van jouw khadetjes zijn, dan hing ik nu toch ook al tegen het plafond hoor. Voor eenzelfde exemplaar, met paspelbandje want ja inderdaad, dit vraagt er om!
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig heb ik maar twee Khadetjes ;). Hoewel het petekindje van meneer Khadetjes hier ook in de boekentasprijzen gaat vallen #hoezoverslaafd?

   Verwijderen
 3. Madam khadetjes echt das ie geen petje af ma ne megagroten hoed e!! Alletwee op en top!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ken mijn geduld, dus toch maar niet :)
  (plus die bende smeerpoetsen hier die dat prachtwerk zo om zeep helpen...)
  maar die van u zijn echt ZO geweldig schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol, eigenlijk had ik een foto'ke erbij moeten zetten van zoonlief zijn oude boekentas - ik schrok wel wat toen ik zag hoe mooi die ooit was ;) #hiernietveelbeterdus

   Verwijderen
 5. Prachtig weer! Heb ook wel weer zin in een tas naaien.... Maar denk dat ik eerst maar eens voor een minder tijdrovend exemplaar ga en nog wat andere projecten... Herfstgarderobe bevindt zich nu nog in de stoffen stash ipv in verwerkte vorm in de kast...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw zeg, jij hebt moed! Met een prachtig resultaat, twee perfecte boekentassen! <3 de blaadjes stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Awel, ik ben blij. Heeeeel blij, onvoorstelbaar blij! Ik heb net mijn vorige -onafgewerkte- boekentas in de vuilbak gekieperd. Het liep gewoon altijd fout bij het keren. Bij deze hoeft dat dus niet? Zaligverklaring voor Riet aub!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet keren, erewoord :). Allé, in de vuilbak? Wat stak je in godsnaam uit?
   #diezaligverklaringverdientze ;)

   Verwijderen
 8. En ik ga er NU aan beginnen, aan dat kleuterexemplaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Alweer een prachtige stoffencombinatie. Mooi gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier nog geen kinderen in zicht en dus geen boekentassen nodig. Maar ♥ jouw exemplaren!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo schoon! Uw stoffenkeuze is er weer *boenk* op! Knap. ♥♥♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En zeggen dat die stofjes eigenlijk klaar lagen voor nieuwe kussens voor in mijn zetel ;). Oh, zo ga ik er ook geweldig van genieten!

   Verwijderen
 12. Hier eentje in het middelbaar en eentje die naar de Universiteit gaat,dus geen boekentassen meer nodig maar die van jou zijn super mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't Is nu dat ik er van moet profiteren, over vijf jaar vrees ik dat een moedermaaksel ook niet meer welkom zal zijn ;)

   Verwijderen
 13. Meiske toch wat een supertalent ben jij!!!! Pfffff zo schoon!!! Ik zou direct naar school willen met zo'n geweldige boekentas...
  Heb ik ergens iets gemist dat de lagere school versie zo maar efkes klein wordt getoond?
  Die lijkt me anders ook het tonen waard!
  Amaai ik kan er echt niet van over! Knappersteknap!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel :). De lagere schoolversie, daar ben ik ook zot van - dat is er eentje voor zoonlief. Je kunt die vinden als eerste blogbericht van de maand augustus ofwel door te klikken op "handgemaakte boekentas" in de eerste alinea.

   Verwijderen
  2. Voilà zie dat heb je nu met vakanties! Dan mis je een heleboel in blogland! Ik zal direct eens een keertje gaan piepen !

   Verwijderen
 14. "het weglaten van paspel aan de bodem - domme domme zet, ik raad je echt aan om dat niet te doen"... zeg niet dat ik het niet gezegd heb hè :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. waaaahahaha, gij slecht karaktertje! Maar zonder zwans, je doet het beter niet ;)

   Verwijderen
 15. Hup sé! Ze doet het weer! Jij gaat zo trots zijn als die twee op 1 september door de schoolpoort stappen! (Allé, ik projecteer mezelf even op jou en kan me al levendig voorstellen hoe ik dan hoop dat iedereen die prachtboekentassen gezien heeft ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol, die hebben daar een jaar de tijd voor hé, om die boekentassen te zien ;)
   Tegen volgende week is die trots toch al wat gezakt zunne!

   Verwijderen
 16. ooh, die paspel in de accolade, je hebt gelijk: dat boogje vraagt erom! En weeral geweldig knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Waw, Sarah! Ok, ik weet al langer dat jij geweldige tassen maakt, maar zomaar even deze twee boekentassen maken... #diepebewonderingvoorjouwgeduld

  Enne, "Beschik je echter over een grote dosis goesting, tijd en geduld, dan is de Mix'nMatch wat mij betreft een aanrader."... euhm, nope, niets voor mij dus :-) Maar de trots die jij op 1 september gaat voelen, die zal onbeschrijflijk zijn, vermoed ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh waw, helemaal mijn kleuren! Vanaf nu heet ik H. en ga ik naar de derde kleuterklas, ok?
  Wel straf dat je er nog eentje gaat maken, chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ik denk niet dat ik nog voldoende van die canvas heb om een nieuw exemplaar te maken jong ;). Dat derde exemplaar is gelukkig pas na de herfstvakantie van doen!

   Verwijderen
 19. Perfect. Jaloers hoor, op je geduld én naaikwaliteiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Geweldig, deze heeft me overtuigd om het patroon ook te kopen! Maar ik geef me wel veel tijd! Koos voor de grote en dan heb ik nog 2 volledige schooljaren de tijd! Dat moet lukken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een fijn nieuws om te lezen :) En twee jaar de tijd, dat komt dik in orde!

   Verwijderen
 21. Een waanzinnig prachtig exemplaar!
  Als het goed is moet je daar niet meer woorden aan vuilmaken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mag ik zeggen dat ik eigenlijk meer fan ben van deze uitvoering dan van de grote jongens boekentas, weer heel netjes gedaan!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk! Ik vind ze alletwee mooi #duh, maar stiekem zijn dit ook wel hélemaal mijn kleurtjes :)

   Verwijderen
 23. vrouw jij bent mijn held! echt! waar je de tijd enal haalt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -schaterlach- Ik heb nen ezel in mijnen hof die tijd ... ;)

   Verwijderen
 24. Wat een schitterende schooltassen! De stoffenkeuze is helemaal mijn dada trouwens, I like!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Beide zo mooi... Ik zou staan blinken aan de schoolpoort in jouw plaats ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Och, maar daar komt geen gekeer aan te pas, nu ben ik overtuigd. Echt! Dan wissel ik die boekentas in de eerste (of tweede ;) ) week wel om voor een zelfgemaakt exemplaar. Ik zal eens bestellen se.
  Ze heeft de goede smaak duidelijk geërfd. Mooie boekentas! Dat hij nog lang mag meegaan:

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het ook... hoewel, het kind gaat naar de derde kleuterklas en met haar karakter vrees ik toch dat ze een lagere school exemplaar zal verwachten als het zover is ;)

   Verwijderen
 27. Ja daar heb ik dus ook nen heilige schrik voor hé. Ik wil de kleuterversie maken voor Helle. Die gaat in januari starten. Maar ik zie er hier al twee ander tegen het plafond hangen. Misschien moet ik gewoon een lelijke maken. Dan is de kans kleineer dat ik er uiteindelijk 3 moet maken;)
  Maar deze vind ik echt prachtig! Helemaal mijn kleurtjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik klink verslaafd - en ja, ik besef het ook - maar ze zijn plezant om te maken! Als je ze niet alledrie vlak na elkaar wil maken, dan is het te doen!

   Verwijderen
 28. Oei geen goed idee dus om die paspel weg te laten... Hoe komt het? Blijft prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het haalt toch een stuk versteviging van je bodem weg vind ik (ahja, met paspel doe je minstens nog 1 extra stiksel en dan heb je nog je paspel zelf) en de boekentas heeft wat minder vorm daardoor. Lol, maar niets dat ik niet kon oplossen met een schoon stukje priplak ;)

   Verwijderen
 29. Wat een schoontje weer en ik hen een grote liefde voor Birch stoffen dus ik begrijp helemaal waarom deze stof gekoesterd werd/word.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wow! Ik val achterover. Kan ik een bestelling plaatsen? In 't dubbel wel te verstaan! ;) M

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, goed geprobeerd, maar in uw geval ben ik behoorlijk zeker dat jij zelf kunt naaien ;)

   Verwijderen
 31. M**J**R zo schoon!!!
  (vloeken mag niet zeker)

  Wauw!!!!! Dat willen wij hier ook
  die kleuren combi is af!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hoe gaat het met de boekentas nu het schooljaar halverwege is? Leeft ie nog? Mijn groot exemplaar is intussen af, ruim op tijd voor volgend schooljaar. Maar ik hoorde dat het exemplaar van een andere naaister intussen al ferm versleten is, waardoor ik twijfel of ik nog wel aan de mini zou beginnen... Overleven de tassen beter bij jouw kleintjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze leven nog allebei ;). De kleine ziet er wat beter uit dan de grote, maar dat is omdat die beter behandeld is, denk ik. Stuur je me eens jeen mailtje, dan neem ik morgen na schooltijd een foto voor je!

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.