Als je 't aan de zoon vraagt #1

woensdag 26 augustus 2015
346-01
Stof: Superhelden (Lillestoff) - Patroon: Billie van Zonen09, versie E (raglan met korte mouw)
"No frosting without cake". Ik las ooit een artikel dat we ons in zelfmaak graag bezondigen aan too much frosting. Als ik naar mijn eigen maaksels kijk, dan buig ik nederig mijn hoofd. Ik ♥ van al die stof met een drukke of vrolijke print, dus grijp ik met veel plezier naar die exemplaren. Om een uni kledingsstuk te vinden in mijn kleerkast, daar moet je nogal je best voor doen. Hetzelfde met patronen, een leuke twist, een opvallende rug, ... laat maar komen!

346-02
346-03

Enter Zonen09 en haar nieuwste zoon; Billie. Zeggen dat er geen sprake is van frosting, dat zou het patroon geen eer aandoen. Maar als ik daar doorheen kijk, dan zie ik oerdegelijke cake, een basisstuk om een ongezien bandwerkje op te starten en de kleerkast aan te vullen.

346-04 346-05 346-06

Billie is een typisch Zonen09 patroon, met eindeloos veel mogelijkheden, je kiest naar eigen smaak, goesting en kunnen. In mijn naaibagage was de combinatie tricot en raglanmouwen nog niet te vinden, dus ging ik daar van start. Ik las de uitleg van voor naar achter en leerde nog heel wat bij over tricot - een ander gevolg was dat ik me plots ongelooflijk onbevreesd voelde #ikblijfeentricotkieken. Ik was er helemaal klaar voor, het tshirt was er voor ik het wist, trots en al roep ik zoonlief.
Van een koude douche gesproken, de jongeheer wilde - in willekeurige volgorde - het niet aantrekken | vond de stof spuuglelijk | bekeek zijn moeder alsof ze getikt was | probeerde het tshirt van zijn lijfje te scheuren | was in een klap kleuter-af. Oh boy, had ik het maar aan de zoon gevraagd.

350-01
Stof: Racoon mint (Elvelyckan Design) van bij Stof op Zolder - Patroon: Billie van Zonen09, versie E (raglan)

Na deze nederlaag ondernam ik een nieuwe poging, voor dochterlief deze keer. Met mijn hoofd vol raglanliefde koos ik opnieuw voor een eenvoudige raglanhals zonder opties - je kunt nog een plooi toevoegen, zakjes, ... Ik haalde een lichte sweaterstof boven - en liet dochterlief eerst keuren #geentweekeeroprij -, ideaal voor frissere zomeravonden. Ik zei het al, het patroon nodigt uit tot bandwerk :).
De enige passende boordstof die ik in huis had - uiteraard naaide ik weer op een moment dat geen enkele stoffenwinkel open was - was een breed geribde van bedenkelijke kwaliteit - dat wist ik op het moment dat ik de schaar erin zette uiteraard niet. Ik hou contrast met de stof, maar de hals is daardoor iets breder dan eigenlijk de bedoeling is. Nu, mij stoort het niet, dochterlief zit er ook niet mee dus zie ik voorlopig geen probleem ;)

350-02
350-03
350-04

Na twee exemplaren was ik het tshirtmaken nog lang niet beu, dus richtte ik mijn pijlen opnieuw op het patroon - restte mij de keuze uit een gewone ronde hals, een v-hals of een enveloppehals. De uitgebreide handleidingen hielpen mij al over een aantal drempels, dus pikte ik datgene eruit wat ik nog nooit maakte; een v-hals. Had ik geweten dat het zo simpel was, de kast lag vol!
De stof werd deze keer door zoonlief zelf gekozen toen ik op fourniturenjacht was voor de boekentas, dus daar kon niets fout gaan. Hoewel het patroon verschillende mogelijkheden voorziet voor de afwerking van de mouwen, ging ik voor de eenvoudigste optie - simpel omzomen met een tweelingsnaald, wel met twee kleuren garen, vandaar dat je het zo duidelijk ziet :).

351-02
Stof: Tiikeri Teal Blue (Nosh) van bij Sjiekebiele - Patroon: Billie van Zonen09, versie C (v-hals)
351-01

Dossier gemaakt - Als er iets is wat ik na twee jaar naaien geleerd heb, dan is het niet zomaar uit te gaan van de confectiemaat, maar van de kinderen te vangen, op te meten en daarna de maattabel te raadplegen. Toen ze wat jonger waren gaf me dat af en toe gekke resultaten (lees: melkbuikjes zijn niet zo compatibel met maattabellen), maar ondertussen lopen beide keurig samen. Voor zoonlief (net zes) maakte ik een 128, voor de krullenbol een 116. Heb je ondertussen zelf zin om aan de slag te gaan? Nog even geduld, vanaf morgen kun je naar hartelust voor jaren verder - tot aan maat 176, alstemblief! - om de kasten te vullen met Billies in alle mogelijke kleuren en versies!

351-04

I once read an article about too much frosting when sewing your own clothes. When I look at the things I make, I have to be very humble... I just love all those fun fabrics and bolt colors. When picking out patterns, I tend to do exactly the same; a nice twist, something extraordinary, bring it on please! Enter Zonen09 and her newborn; Billie. Saying there's no frosting, wouldn't give the pattern the credits it deserves. Bus when I look at Billie, I see delicious cake - a basic garment to fill the closet, with lots of options if you wish so.
I made three versions; first I made my eldest a raglan shirt - my first one, I was eager to try that one out - with short sleeves. Again I conquered my fear of jersey thanks to the instructions, and before I realized the shirt was ready. Such a piry that my sons only thoughts were "I don't want this fabric on my body". Oh boy, maybe I should have asked him what he wanted...
The second
Billie was for my daughter, again a simple raglan without any options - the fabric doesn't ask for lots of frosting ;). I finished the whole process by adding one with a v-collar - also a first. Look at those faces, who needs frosting when you give them delicious cake?


351-03
Meer zonenmoois bij Zonen09 | Nononsonsmoms  | Paspelpoezen | 

Stashbusten in 2015: 30 in  - 151 uit  (21gekocht&verwerkt - 3 hergebruikt - 39 verkocht)  - #1in5uit

45 opmerkingen:

 1. Schoon bandwerk! De zoon heeft ongelijk, ik vind je eerste versie de mooiste en hij staat prachtig met die kleuren. Hier ook een frosting lover <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken het te veel frosting issue heel goed, te goed. Hoewel we een grote nood hebben aan uni-kleur stukken om te combineren met die wilde stukken die ik naai (vandaar dat ik jurken naaien zo fijn vind, die hoeven nergens mee gecombineerd worden). Nu de garderobe van mijn kids langzaam aan uitsluitend uit zelf-gemaakt bestaat probeer ik het echt, gewoon een uni shirt, maar toch lijkt het nog niet te lukken, hopelijk met dit patroon gaat het lukken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik duim alvast mee
   (En prais-the-lord of zoiets want mijn schaar ging in een uni stofje voor mezelf)

   Verwijderen
 3. Wat een mooie Billie's! Zo te zien een zeer veelzijdig patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Echt, de mogelijkheden zijn immens :). Al ben ik dan zo'n gewoontedier dat ik het graag braaf houd...

   Verwijderen
 4. Dat ik het verhaal van de zoon herken, hoef ik je vast niet meer te vertellen ;) Maar weet: hij heeft absoluut ongelijk!! Ze zeggen niet voor niets: het verstand komt met de jaren...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik verlang om dat patroon te testen jong!! En zo jammer dat de zoon die 1e versie niet wil. Ik maakte er hier een (aangepaste) Dalton mee en vind het zalig om die kleine te zien rondhuppelen in zijn superheldenbroekje! Ooit zal hij het appreciëren, ooit...
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn al zover... Het tshirt overleefde al ettelijke ontmoetingen met de wasmachine ;)

   Verwijderen
 6. Die laatste foto!
  Los daarvan: prachtige t-shirts. Eigenlijk vind ik de eerste ook de mooiste, jammer dat hij hem niet goed vindt. Enige kans op beterschap daar?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi! al weet ik niet of ik van t-shirts maken hou... ik moet het misschien eens testen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ah, super mooie t-shirts. ik heb ook super veel printjes liggen, terwijl de hubbie liever effen ziet. Tja...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ooooohhh, ik <3 die laatste foto!
  Deze keer weet zoonlief er toch niets van hoor, die eerste is mijn favoriet (nee hoor, dat heeft niets te maken met het feit dat dat stofje hier ook ligt, ahum).
  Ik heb me nog nooit beziggehouden met een 'gewoon' kinder-T-shirt en waas dat ook niet echt van plan, maar ja, dan komen er weer patronen en voorbeelden als deze voorbij, zucht ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi!! Kan niet wachten tot het patroon er morgen is :) Stofjes al genoeg, haha

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Helemaal geslaagd! Hier vraagt de zoon al eeuwen om een zelfgemaakt T-shirt. Awel, het komt er aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. En hij vindt die eerste maar niets? Allé joh, je moet die zoon dringend wat smaak bijbrengen :-) Al kan ik zijn tweede keuze ook begrijpen. Dat stofje ligt hier ook te wachten in de kast. 3 Billies en 2 boekentassen: dathebtgetochmaarweerschoongedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mercikes! Aan smaak bijschaven, daar begin ik niet aan ;). Maar ondertussen draagt hij het toch maar schoontjes #haha #evilmotherlachske

   Verwijderen
 13. Ik ben zot van raglan mouwen. ik vind die zelfs makkelijker dan de gewone. :-)
  Ik vind shirts met raglan vaak het mooiste.
  Jou exemplaren zijn prachtig! en een basic shirt vind je hier in de kast wel maar die zijn voor in de winter onderaan te doen ;-) ik hou van kleur en van prints dus jou exemplaren zouden in onze kledingkast passen *hint* hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ik stel toch voor dat mijn mormels ze eerst dragen ;)

   Verwijderen
 14. Oh mooi mooi! Vooral die eerste grijze met een streepje oker.. love it!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ah lieve Sarah, wat ben je een geweldige tester en ik vind jouw 'flapuit' schrijfstijl zo fijn. Ik zag die ook in de opmerkingen en ik word er telkens vrolijk van. Dank je voor al je inspanningen en de mooie resultaat. Erg jammer dat de zoon de eerste niet ziet zitten, ik vind hem ook echt de mooiste. Misschien moet je van giveaway doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik glunder nog altijd wat na van het mogen testen, zo'n dingen lezen dat helpt écht niet ;). Ik content, de Khadetjes content en nieuwe kleren, wat wil een mens nog meer?

   Verwijderen
 16. Wat tof dat je mocht testen,je hebt dat goed gedaan ;-) en die laatste foto:smelt ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 17. En zou hij echt niet bijdraaien die zoon van jou? Echt zonde want het is best een mooi t-shirt. En die broeder-zusterliefde.... smelt <3 Of was dat alleen op de foto? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij draaide al 180 graden ;). Die broer-zusliefde, dat komt in -zeldzame- vlagen, maar als het zo is dan is het grote liefde!

   Verwijderen
 18. Mooie foto's van ongetwijfeld weer een topper van een patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Foto's om bij weg te smelten. Zo mooi!
  En Mamasha heeft gelijk. Zoals jij test en vervolgens schrijft over het maakproces... hoe fijn is dat voor de patronenmaakster!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. oooh, mooi!! Regina heeft net ook een blogje gezet met de superheldenstof. Die heb ik hier ook liggen. :-) ga er van de week hopelijk ook mee aan de slag. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. haha, vang het kind en meet het op! daar zit al een serieuze moeilijkheidsgraad! Maar verder, pracht T-shirts!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarvoor alleen al zou een patroon drie sterren moeten krijgen ;)
   En dan begint het nog maar, want zoonlief doet niet liever dan zijn adem inhouden zodat iedere opmeting anders afloopt!

   Verwijderen
 22. Supermooie Billies ,goe getest.Fijn dat de maten zo groot gaan...Alleen weet ik niet of dat nog lukt met mijn dochter haar beginnende rondingen

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het geluk straalt van hen af in hun mooie tshirts!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Zelf nog nooit t-shirts gemaakt, maar jouw bandwerk doet me zin krijgen... Even verstand op nul en kasten vullen maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Het moet heerlijk zijn om in die kasten te gaan snuffelen. Vol mooi gerief!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Echt heel tof, dat patroontje ga ik ook aanschaffen.
  Wat de frosting betreft: mijn moeder zei mij onlangs: 'wanneer maak je eens een jurkje in een effen stofje, of zonder al die kraagjes en toestanden'. Haha, helemaal wat je bedoelt dus, en ik stop daar toch ook niet mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. ik kijk al zo uit naar de nieuwe Billie, ik vind die van Nosh het schoonst, maar dat komt gewoon door het kleurtje :D

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Allemaal toffe Billie's, maar die eerste is mijn favoriet! Echt een zalig stofje en mooi met het oranje boordje

  BeantwoordenVerwijderen
 29. volgens mij heb je zoonlief omgekocht met cake om de t-shirt aan te trekken :-)
  Het zijn alle drie heel mooikes en wat een prachtig einde
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.