Het pakske-zonder-naam

donderdag 1 maart 2018

Wel kijk, misschien wéét ik wel dat de winter niet het ideale moment is om een badpakkenpatroon in de lucht te gooien, maar wie hier vaker meeleest, kan zich wellicht voorstellen dat dat me worst zal wezen. Geen beter moment dan nu om te kijken hoe uw gebroed de aap staat uit te hangen tijdens de zwemlessen in een zelfgemaakt badpakje - niet uit het leven gegrepen, erewoord ;) - of om naar zo een héérlijk subtropisch gedoe te trekken - let op het sarcasme graag -.

Zwemmen is een van de weinige sportieve uitspattingen die mijn lijf toelaat, dus wordt hier dan ook het hele jaar door gezwommen en hebben we bijgevolg best wel wat badgerief vandoen. Bij deze; Calypso, een (gratis) zwempakpatroon voor (kleine)jongedames.
Eenheidsworst kan me zelden bekoren, in mijn ogen is weinig zo lelijk als die een (of ok, misschien twee) kleurige badpakjes waarvan je er in ieder zwembad zonder al te veel moeite vijf dezelfde kunt ontdekken. Dan heb ik het nog niet over de Disney alternatieven van die eerder genoemde badpakken die mijn haren nog sneller doen rijzen. Je ziet het, puur plezier, die zwembaduitjes #schaterlach. Om al die worst tegen te gaan, kun je je volledig laten gaan aan plezante badpakkenstof, daar is relatief 'makkelijk' aan te komen. Dus toen dochterlief dringend een nieuw exemplaar nodig had, ging ik dat eens rap zelf tekenen.

Nee, ik volgde geen patroontekenles.
Nee, ik ben geen ontwerper dus eigenlijk heb ik daar geen verstand van.


| Patroon: Calypso badpak | Stof: lycra tropische flamingo van bij Wild van Stof |

Ik geef het eerlijk toe, in eerste instantie dacht ik me er makkelijk vanaf te maken door een passend badpakje over te nemen en dat te graderen voor eigen gebruik. Maar al snel realiseerde ik me dat dit gedrag niet ok is. Dus ik begon helemaal van bij het begin, tekende basisblokken van kinderlijvekens, verdiepte me in de wereld van vloeite, negatieve vloeite en genoot er - meestal toch #schaterlach - van.
Het patroon kwam met andere woorden niet uit de lucht vallen, er ging heel wat reken- en tekenwerk mee gepaard. Proefmodellen zagen het daglicht, zowel bij mij als op een ander - ik deed kinderen wat aan door ze in een wangedrocht te persen - maar in the end kwam ik tot iets dat presenteerbaar is en waar ik grote fan van ben.

Sobere lijnen die volledig indruisen tegen de huidige trend van frullen en krullen, maar o zo mooi zijn in hun puurheid. "Of ik niet wat kon toevoegen" hoorde ik. Genuanceerd als ik ben dacht ik "over mijn lijk" maar ik formuleerde het iets neutraler #schaterlach. Ik deed het niet, maar voor de liefhebbers zijn er wel wat mogelijkheden om flapperende stof toe te voegen - hoewel het stemmetje vanop mijn schouder fluistert dat je met een mooi stofje al héél ver komt.

Ik presenteer jullie met veel trots - seriously, we hebben het hier over lycra beste mensen, de stof die me de eerste vier jaar van mijn naaicarrière spontaan liet weglopen - Calypso, een patroon dat - in mijn niet zo bescheiden mening - niet meer vraagt dan een schoon stofje, wat lef en enkele proeflapjes. Dochterlief draagt haar exemplaar al enkele maanden, nog nooit zag ik de bandjes afzakken of blote billen. Ook al vinden jullie het niets, in mijn ogen is mijn missie geslaagd ♥

Dochterlief heeft momenteel confectiemaat 128, wat onmiddellijk ook de maat is die ik tekende. Voor de leut deed ik daar nog twee maten onder en twee maten groter bij - volgend jaar moet het kind immers ook nog een badpak hebben - wat betekent dat het patroon beschikbaar is in maat 116-140. Ik maakte geen maattabel maar raad aan om de maat te volgen die dochterlief draagt - dochterlief draagt hier op de foto's effectief maat 128, het andere meisje heeft als confectiemaat 134 en draagt een badpak in die maat. Ze past ook nog in de 128 maar dan is de hals iets dieper uitgesneden. Het enige wat je niet mag doen is een badpak op de groei maken, want dan zullen de bandjes afzakken. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb #schaterlach.

Je kunt het patroon en de handleiding hier vinden, verder rest mij niets dan een dikke dank je wel aan mijn klankbord, de enthousiastelingen die wilden testen en alle meisjes die een badpak in wat voor versie ook gepast hebben... dank je wel ♥

| Patroon: Calypso badpak | Stof: bordeau lycra van bij Verkempinck en Tropical Jersey Fit antiUV van LaPandaLove Fabrics |
Niets schoner voor een ontwerper dan zien hoe mensen met je hersenspinsels aan de slag gaan; geniet mee bij Leven met Liv | sisko by Mieke | Stannel | Katrienjevanalles | --gebruik #calypsobadbak of geef een gil voor jouw naam hier--

** Nogal een chanceke dat ik geen patroonontwerper ben want als het gaat om namen verzinnen, is aan mij geen groot talent verloren gegaan. Bijna, écht bijna ging het de lucht in als pakske-zonder-naam, wat voor mij compleet paste #schaterlach. Er werd mij verzekerd dat ik het dan toch beter niemendalleke doopte, wat er dan weer toe leidde dat het kind last minute toch een naam kreeg. Amen #schaterlach

46 opmerkingen:

 1. Oneindig veel respect! Op badpakken vlak ben ik voor simpel dus helemaal fan (al haat ik zwemmen 😉)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het simpel, maar door dat ruggetje krijgt het net dat ietsje meer - uiteraard ben ik geweldig bevooroordeeld ;). In ieder geval is dochterlief gestoffeerd de komende jaren want zo'n badpakje zit in een mum van tijd in elkaar x

   Verwijderen
 2. Fantastisch! Ik ga me hier toch eens aan wagen. Mijn dochter zit op zwemles, en heeft zo’n 13-in-een-dozijn pakje aan. Helaas wil ze, net als veel leeftijdsgenootjes, t liefst een bikini aan. Voor bijna zevenjarigen belachelijk, onzin en voeg nog maar wat lelijke gedachtes toe.... Ik kan haar misschien wel verleiden tot n zwemPAKJE als ze zelf de stof mag kiezen! Dank voor t patroon in ieder geval! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik kon deze zevenjarige helemaal lijmen met een vrolijk stofje, ze vraagt zelfs niet meer om bikini's :) - dat mag trouwens ook niet op school.
   Zeker eens proberen, ik ben erg benieuwd naar het resultaat!

   Verwijderen
 3. Schitterend en helemaal in mijn straatje! Hier moet nieuw zwemgerief komen, en ik ben ook niet zo van de frutsels en hoewel ik normaal van color block houd, vind ik voor zwemgerief eenvoud het meeste siert. Aangezien het ook nog eens mooi in onze maatjes valt, zal er hier zeker snel eentje onder de machine vandaan rollen, je ziet hem wel verschijnen! Dank alvast.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf ontworpen? Helemaal zelf berekend? Heldin! Da zijde gij echt!Stikt dat nu makkelijk zo ne lycra? Met je overlock? Het zijn de allertofste badkostuumpkes die ik ooit zag. En als er iemand er zo al duzende zag, dan ben ik dat wel. Hoedje af.Vraagske : ga je ons ook nog verklappen hoe je aan de naam geraakt zijt? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik verdiepte me helemaal in de wereld van negatieve vloeite, ik kwam onlangs mijn berekeningen tegen en fronste alweer - zolang is het geleden #schaterlach. En dan goochelen met wat toegeven voor die uitgesneden rug, oh, zalig eigenlijk!

   Het badpakje wordt eigenlijk bijna helemaal op de naaimachine gemaakt, ik gebruik alleen de lock om de zijnaden af te werken. Ik vind het veel makkelijker om de instellingen van mijn naaimachine goed te krijgen dan die van de lock. Na een exemplaar of twaalf begint een mens dat te weten ;). Die tropische zwarte is een van de eerste die ik maakte, ik nam de foto's pas deze week maar vind dat je daar helemaal niet aan ziet dat het al zoveel gebruikt is.

   Die naam #schaterlach. Ik wist het echt echt echt niet. Normaal gebruik ik altijd een of andere vertaling van wat het patroon juist is, maar geen enkel resultaat kon me bekoren - of was uitspreekbaar, dat ook. Toen dacht ik 'foert zeg', het is een badpak, laat het me dan ook gewoon zo noemen. En alsof het zat te wachten op wat loslaten, viel me te binnen dat een of andere godheid ook wel tof zou zijn. Die van de zee en het zwemmen, hélemaal niets. Dochterlief omschrijft haar 'zwemstijl' als dolfijnerig en tada... Calypso blijkt een wispelturige zeegodin te zijn met een dolfijn als symbool. Soms valt alles gewoon helemaal vanzelf op zijn plek x

   Verwijderen
  2. Amaai, er is serieus nagedacht en onderzoek verricht voor de naam! Ook daarvoor mijn complimenten moeder Khadetjes!;-)
   Dat van die "vloeite" gaat mijn klak helemaal te boven. Helemaal!!!

   Verwijderen
 5. Wow wow wow! Zo wordt mij zomaar een badpak patroon in de schoot geworpen! Hele dikke dankjewel 😘 Hiermee moet ik toch mijn smalle dochter toch eindelijk van een passend badpak voorzien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! Ik hoop alvast dat mensen ermee aan de slag gaan, want euh, al die kinderen moeten toch leren zwemmen en zelfgemaakt spul is zoveel vrolijker om op te kijken -- dat dochterlief dan thuiskomt met de mededeling dat alle klasgenoten als verjaardagcadeau een badpakje willen, tja, dat moet je er dan maar bijnemen #schaterlach

   Verwijderen
 6. Wauw dat is prachtig gedaan,zelf ontworpen en zelf gemaakt!Je dochter en haar vriendin stralen in elk geval een top zwempak!Gij zijt een krak!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die twee amuseerden zich zo hard, het was schoon om te zien!
   --ik amuseerde me stiekem ook erg, want het is plezant als je maaksels in de smaak vallen--. Bij deze is puntje zes van mijn Let's stick together uitdaging ook in orde ;).

   Verwijderen
 7. ❤️❤️❤️
  Zo goed gedaan. Respect! En die plakken heel goed op foto 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een vlaag van zottigheid, meer was er niet nodig ;).
   Dank je wel om die goed plakkende foto's mogelijk te maken, ze was ongelooflijk lief <3
   --en ziet die twinkeling in haar ogen, onbetaalbaar!--

   Verwijderen
 8. yes! Meer heb ik daar niet over te zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind Calypso één van de geweldigste namen die patroonland de afgelopen jaren al heeft voortgebracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoera voor zwemles op school, waar een badpakje verplicht is! Ik moet alleen nog drie jaar wachten eer het kind dan zwemles krijgt. Tijd genoeg om te oefenen dus :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf waterrat zijnde hadden de Khadetjes niet echt veel keuze; zwemmen moesten ze leren - zelfs al voor ze dat met school deden. Op vakantie is dat ook veel fijner, als je niet de hele tijd angstvallig moet zitten kijken of ze wel boven blijven of niet ;).
   Hier op school wordt vanaf het eerste leerjaar - in alle leerjaren tweewekelijks gezwommen. Daarnaast nog eens gaan zwemmen om te zwemmen en soms nog eens 'voor de leut' zorgt ervoor dat die badpakken hier ook echt gebruikt worden!

   Verwijderen
 11. Mor how seg! Gij zijt echt nen topper.
  Ik koos altijd voor bikini's, niks zo erg als een kind dat gaan plassen is en dan terug in het natte zwempak moest gewurmd worden.
  Gelukkig hebben mijn dochters inmiddels de leeftijd bereikt dat ze dat zelf kunnen, dus hoera voor uw patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ze klein was, waren het ook tweedelige dingen, maar voor de zwemles moest ze altijd een badpak dragen - op school trouwens ook - vandaar dat wij er wel al wat versleten hebben. En ik iedere keer ook moest zoeken naar iets plezants ;). Maar euh, dit kan ze zonder problemen zelf aantrekken zunne #schaterlach
   Ik amuseerde mij in ieder geval ongelooflijk met het tekenen en het maken van badpakjes/turnpakjes allerhande, ik wens je eenzelfde plezier toe x

   Verwijderen
 12. Vriend, nu wou ik dat je dit nog een paar maten groter had getekend ook! of misschien moet ik zelf eens graderen, ant deze wil ik zo graag maken! Dank voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan!

   --en dat graderen, dat kun jij helemaal zelf denk ik ;). Ik ging niet groter omdat die lijfjes al kunnen veranderen, en aangezien ik zo geen exemplaren in huis heb, dat ook niet goed kan inschatten. Als je vergroot, denk ik wel dat je het achterpand best in twee delen knipt -dat zul je zien bij een 140- zodat er geen stofoverschot is bij jouw smalle dames-- Alvast benieuwd naar het resultaat!

   Verwijderen
 13. Fantastisch! Een badpak of bikine staat ook nog op mijn ooit-wil-ik-dit-eens-proberen-naaien lijst. Ik volgde een maand geleden een lessenreeks lingerie maken dus veel zal dat niet verschillen met een bikini maken, hé. Alleen dan nog stof zoeken dat lijkt me nog het moeilijkste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik verzeilde daar vorig jaar toevallig in, en eigenlijk is dat ongelooflijk plezant om maken. En redelijk vlot ook, vind ik toch. Ik maakte nog geen lingerie, maar ik veronderstel dat het behoorlijk gelijkaardig is.

   Wat stof betreft, effen kun je makkelijk in België vinden. Links en rechts vind je bedrukte stof, bij de noorderburen al wat meer. Als je écht je gedacht wil hebben, Spoonflower/Motiflow to the rescue. Al zul je dan meer werk hebben met de stof kiezen dan met het zwemgerief ineen stoppen ;). Ik kocht al bij Spoonflower (sport lycra, heet dat daar), het weerstond zon, zee, zonnecrème en chloor zonder ook maar iets te veranderen.

   Verwijderen
 14. Helaas geen kinderen meer in die maat, want wat tof Sarah!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb jij daar niet van die schattige nichtjes rondlopen #schaterlach
   Zonder zwans; merci <3

   Verwijderen
 15. Simpel maar heel leuk, en handig bovendien. Wij zijn hier ook fervent zwemmers (en glijbaanglijders) en dan kan je wel een pakske of twee/drie extra gebruiken. Heel erg bedankt voor je moeite dus en voor het delen. Het is alleen jammer dat ik hier in Nederland echt nergens leuke badpakkenstof kan vinden. Ik zou dat toch graag eerst voelen he 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland heb je alvast meer kans dan in België ;).
   Verder kan ik Spoonflower alleen maar aanraden, de stof van Motiflow schijnt ook goed te zijn. Niet zo goedkoop, maar goed van kwaliteit -- dik, kleurvast én verslijt niet zo snel. Geef meer een gil als je ermee aan de slag gegaan bent!

   Verwijderen
 16. Ik ben ook helemaal fan! Ga dat - wel tegen de zomer - ook zeker es proberen! Doet gewone lycra zijn werk, om het als turnpakje te maken, of moet het echt badpakkenstof zijn? Want ik vermoed dat ze dat zo in de stoffenwinkel in Kapellen niet direct liggen hebben :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewone lycra doet prima dienst! Ik maakte er mijn eigen bikini deze zomer uit. Badpakkenstof is trouwens lycra hé. Als je nog 'slachtoffers' kent, is het soms wel fijn om samen te bestellen, want uit 60cm haal ik drie badpakke - hangt wat van de maat af natuurlijk, maar zoveel heb je niet nodig. Van die flamingo's had ik 1 meter, ik heb nog een stuk over, maakte er zelf twee uit en een tester haalde er ook nog een stuk uit.

   Verwijderen
 17. Oh yes!!! Eentje zonder afzakkende bandjes dat er nog leuk uitziet?! Wie wilt dat nu niet? Want meestal is die combinatie onvindbaar... Zwart of donkerblauw die mooi blijven zitten, of fleurige stofjes die overal tussenkruipen en afzakken...

  Pakske zonder naam vond ik ook wel iets hebben.. en geloof me, dat gebeurt nog... onze tegels heetten ook "No Name".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mens zou bijna goesting hebben om er voor zijn eigen ook eentje te maken ;). In ieder geval, ik amuseerde me geweldig, en ga deze zomer ook voor mezelf aan de slag! Haha, en laat "schoon blijven zitten" daar nogal prioritair zijn #schaterlach

   Verwijderen
 18. Maar waawie, gij supergetalenteerd mens. Ik kocht net voor Ida zo'n badpak, simpel in zwart en wit dan nog ;) Maar als ze er weer eentje nodig heeft, weet ik jou te vinden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohja, zeker doen! Héél benieuwd naar hoe jij dat gaat aanpakken <3

   Verwijderen
 19. Heel knap! Nog efkes (allez, nog zeer veel) op mijn tanden bijten voor Emma ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   En voor je het weet kun je hiermee aan de slag ;)

   Verwijderen
 20. Te gek! Spijtig dat ze hier geen badpak meer aan willen.
  En die naam....hoe geweldig gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heel mooi! en daar dan zo bescheiden over doen, tssss

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Fantastisch, precies hoe een meisjes badpak er uit moet zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik heb hier precies weer wat schoon gemist! Prachtig badpakske!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een eigen patroon getekend?!? Wow zeg, dat je dat zo 'even' doet! En zo mooi basic, petje af hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Haha, bij ons was de Calypso vroeger zo'n snelzwierende attractie op de kermis! Maar dat geheel terzijde, ik vind het patroon echt prachtig, die snit ziet er gewoon perfect uit! Gelijk heb je, dat je daar geen frullen aan getekend hebt!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.