'Niet met mij'

vrijdag 6 oktober 2017

Hoewel het kind o zo schoon is met een hemdje, haalt dat slechts zelden het lijveken. Tuurlijk, ik zou wat vaker in die richting kunnen duwen maar wat 'gekleedheid' betreft, ben ik een erg slechte moeder. Het kind mag kiezen, punt. Dat betekent dat ondergetekende naait wat gedragen wordt - zijnde truien & tshirts. Ik zie dat zijn knieën de fotoselectie niet haalden maar geloof me als ik zeg dat het nog steeds niet het moment is om broeken te naaien. Zucht.

511-02
511-03

Truien en tshirts dus.
Hoewel ik een voorkeur voor bepaald patronen heb, is het fijn als niet de volledige inhoud van de kleerkast met hetzelfde patroon gemaakt is. Toen ik de laatste LMV doorbladerde, gingen hier dus alle lichten branden. Als hij mag kiezen, komt er een kap aan te pas. Meestal moet ik zelfs moeite doen om die van het hoofd te krijgen.
Toevallig belandde er een lap van dezelfde stof - tja, ik vind het kind nu eenmaal schoon met groen en blauw-grijs-zwarten heeft hij al voldoende ;) - in mijn voorraad, een originaliteitsprijs ga ik niet mee winnen, met dit maaksel. Ik duwde de foto uit het tijdschrift onder zijn neus en mocht de ritsen -- die zijn voorzien aan de zijnaden die voor de gelegenheid naar voor getekend zijn -- ook al opbergen. Een no brainer dus, deze trui.

511-04 511-05
511-06

De trui werd op enthousiasme onthaald, we gingen foto's nemen in de straat - geen idee hoe dat bij jullie gaat, maar hier gaat dat effectief tussen de soep en de patatten. Allé, in dit geval terwijl de groenten in de oven zaten maar de boodschap is hetzelfde; tussenin.
Het was al even geleden dat hij voor de lens stond, en dat is er altijd aan te merken - er is dus wel degelijk een reden waarom er slechts 1 foto van de straat de selectie haalde. Who cares, ik lag strike, het kind had plezier en het persoonlijke fotoarchief is héél wat leuke foto's rijker. Gelukkig wou ook nog wel even vies kijken voor de neutrale muur #schaterlach

511-07
511-08
511-09
511-10

M  A  A  T  |  'Niet met mij' dacht ik deze keer en ik grabbelde hem vast om hem op te meten. Je mag lachen, écht, ik besef hoe idioot dit zinnetje klinkt als je onderstaand blokje zult lezen. Maar hé, ik mat het kind op. Allerhande omtrekken, ruglengte, ja zelfs de lengte van zijn armen. De maattabel zei me; maat 134-140.

Ik ben een moeilijk mens.

Ik heb een hékel aan van die dubbele maten. Voor degene met de kleinste maat valt dat groot uit, voor degene met de grootste maat is dat een nipte bedoening en ik, ik hou van kleding die 'juist' is. Ik dacht 'niet met mij' en tekende zelf een 140, netjes gegradeerd volgens de regels van de kunst. 146-152 overnemen was uiteraard een optie, maar we hebben het hier over een achtjarige met een moeder met een week hart - én de maattabel zei me dat niet te doen en ik ben nu eenmaal een moeilijk mens.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  Over dat maakproces valt niet veel zinnigs te vertellen, doordat zoonlief geen ritsen wou zat de trui werkelijk in een mum van tijd in elkaar - zelfs al stik ik vrolijk alle naalden met mijn naaimachine vooraleer ik ze met de overlock te lijf ga. Tijd om het kind in het maaksel te hijsen dus...

Het gekke is dat ik van een letter zie dat die een fractie van een millimeter te breed is. Of een tikje schuin staat. Of dat een stiksel niet perfect recht is. Maar of 'iets' mijn kinderen of mezelf zou passen, dat zie ik niet. Bon. Die mouwen. Zucht. Als er iets is wat ik nog meer haat dan dubbele maten is het wel een mouwboord tornen die eerst met een tricotsteek vastgezet is en daarna nog gelockt werd. Dubbel prijs dus!
Het kan zijn dat het kind lange armen heeft, ik heb niet echt vergelijkingsmateriaal maar de lengte van de mouwen was hier wel erg nipt - net zoals de trui eigenlijk, ik was stiekem erg blij dat ik de trui zelf wat groter gradeerde. Nu, was ik wat beter bij de pinken geweest -- herinner je je nog 'ik mat zelfs de lengte van zijn armen' #schaterlach --, ik had geen miserie gehad. Ik loste het niet zo elegant op door een extra brede mouwboord aan te zetten en omdat ik dan toch opnieuw moest beginnen, maakte ik in het passeren nog een paar duimgaten #altijdscoren.

C  O  N  T  E  N  T  ?  |  Ik stel het makkelijk uit, dat naaien voor zoonlief, om de meest bizarre redenen eerst. En iedere keer opnieuw ben ik zo content omdat hij er zo onvoorwaardelijk content mee is. Zou ik meer moeten doen dus <3

511-11
| Stof:  groene structuurtricot (Editex) | Patroon: Ozzie hoodie (LMV 2017/5) |
Jullie hadden nog een winnaar van me te goed. Ik pakte het als volgt aan; ik schakelde mijn Khadetjestroepen in om elk een winnaar te kiezen en zette ze voor het scherm. Ze giechelden er op los, mishandelden de muis om alle deelnemers goed te bestuderen en kozen - elk met een totaal andere motivatie - met volle overtuiging voor Querida en Trientje. Dames, sturen jullie me een mailtje  [khadetjes at gmail dot com] om je patroon te bevestigen?

Stof in 2017: 23 in  - 108 uit  (15 gekocht&verwerkt - 15 verkocht - 7 gekregen)  - #1in4uit

Ik gooide mijn naaisel in de linkparty van Flaflinko... alle 'Belgische naaisels' worden daar in de kijker gezet, doe jij ook mee?

49 opmerkingen:

 1. Die zoon van u staat echt ongelooflijk goed met die trui!

  Proficiat aan de winnaars, jij bent de enige die er in slaagt om mij eerst de volledige tekst te laten lezen voor ik naar de winnaar kijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn om lezen ♥
   Ik sluit me helemaal bij je aan, de zoon in het groen, ik ben fan!

   Verwijderen
 2. Ik stel me bij het 'tornproces' heel wat gegrommel voor en de figuurlijke 'ik sla me voor de kop' :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Véél gefoeter, ik hou er écht niet van!
   Maar hé, een maaksel met mouwen die zo niptekes zijn, daar ben ik ook geen fan van #schaterlach

   Verwijderen
 3. Whaaaat?! Ik win? Super, geef die muismishandelaars een dikke zoen van me.
  En voor de trui: zalig!! Doe dat toch maar eens vaker. X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waauw. Ik ben ook fan van die stof.
  Jouw zoon is zotcontent... wat wil een mens nog meer 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nogal een chance dat het leven soms geweldig simpel kan zijn hé!

   Verwijderen
 5. Heerlijke trui! 💚 voor groen! Naaien naar de wensen van het kind...dat doet me er aan denken dat ik nog een eenhoorn-hysterisch-digitaal-geval af te werken heb...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het geprobeerd, eerlijk waar, maar die laatste woorden deden me toch serieus lachen - oh, en dankbaar zijn dat ik géén eenhoornlovers in huis heb, dat ook ;)

   Verwijderen
 6. Zeg! Dat is weeral zo schoon!
  En ik val zelf ook altijd tussen maten in wat ineens de reden is waarom ik nog zelden iets maak van een patroon omdat ik dat niet kan aanpassen zoals jij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor die lieve woorden!
   Dat aanpassen kwam hier trouwens ook maar met vallen en opstaan -- en uit noodzaak, dat lang uitgevallen zijn gaf me wel het laatste duwtje dat ik nodig had. Van 't weekend trouwens érg diep gevallen #schaterlach met een ongelooflijk misbaksel tot gevolg. Als mijn wonden gelikt zijn, duw ik het fototoestel wel eens in meneer Khadetjes zijn handen voor een verslag.

   Verwijderen
 7. Joepie!! Bedankt alvast! Dankjewel ook aan de kadhetjeskindjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt het aan dochterlief te danken ;).
   En graag gedaan !

   Verwijderen
 8. Aah, mijn tenen krullen al bij het gedacht die mouwboorden los te moeten tornen... Maar als je dit resultaat dan ziet, is dat (redelijk) rap vergeten. Mooie trui en een schoon kind. Die heeft geen straat nodig om tot mooie foto's te komen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is ondertussen al lang vergeten ;). Véél plezanter om iets passends in de kast te hebben - of beter, aan het lijveken want het blijkt een lekker warme trui te zijn.

   Verwijderen
 9. Duimgaten !!!!!! Schoon gerief, het heeft een soort van boswachtersgehalte, helemaal top dus ! Wanneer kom je eens tot bij mij, altijd welkom hé ! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, boswachtersgehalte, daar deed ik het natuurlijk helemaal voor!

   Het is hier nu even érg druk op het werk (en erna ook, hobby³) maar eens dat allemaal op zijn plek gevallen is, mag je me verwachten! Dat moet gewoon dit jaar nog lukken, want denk je?

   Verwijderen
 10. Die kappen, je die hebben ze hier ook graag altijd en altijd op, maar op school mogen ze dat dus niet. Niet opzetten is blijkbaar geen optie, dus voorkomt mijn zoon de toorn van de docent door dan maar geen trui met kap aan te doen naar school, verrassend volwassen beslissing voor een toen 7 jarige vond ik..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moh! Grappig, dat dat niet mag op school - geen idee of onze school daar trouwens regels over heeft. Nu, ik denk (hoop) ook niet dat zoon dat op school ook doet. Truien worden hier trouwens niet standaard van een kap voorzien, ik vind dat altijd zo'n gedoe onder een jas. Maar hé, als het maar dat is waarmee ik het kind gelukkig kan maken, dan is dat ferm makkelijk te vervullen, niet?

   Verwijderen
 11. Ik vind het echt ongelooflijk schoon in al zijn eenvoud. Echt fan! Prachtig patroon, mooie stof en het ventje staat er zeer goed mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het een mooie stoere trui die je mannetje echt goed staat. En die extra lange mouwboorden geven net dat tikje anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig de stof , de kleur en ook het model ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. schoon gerief! Zeker meer doen, naaien voor je zoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi, ik spotte die trui en stof ook al in de laatste LMV maar hield mezelf in :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kocht super zuinig met het patroon mee, dus géén overschot én het kind loopt er al in rond. Zo af en toe mag dat dan wel #schaterlach. Het model vind ik wel leuk, ik herhaal!

   Verwijderen
 16. Bij alle patronen van LMV (kinderpatronen) doe ik een stukje bij de mouwen. En echt, mijn kinders hebben geeneens lange armen.
  Schoon opgelost, noem ik dit :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gij zijt dan ook een veel slimmere vrouw dan ik, vermoed ik. Ik probeer het te onthouden voor nieuwe patronen -- nu schreef ik er in ongelooflijk grote letters "mouwen te kort!!!" op, ik hoop dat dat ook al zal helpen #schaterlach

   Verwijderen
 17. Ha, hier is het ook altijd scoren met een kap. En ik ben helemaal weg van die stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een prachtige trui!! Dat stofje is echt superschoon en ja, hij staat daar inderdaad ook geweldig goed mee!

  Ik moet zeggen dat de hemdjes hier ook niet veel gedragen worden... zelfs niet alleen omdat ik hem laat kiezen... ik ben er zelf ook van overtuigd dat hij in school comfortabeler zit en speelt in een T-shirt of een sweater. En dat het aan- en uitkleden toch een stuk sneller gaat is misschien ook meegenomen :D

  Enerzijds jammer van de ritskes, vind ik wel een leuk detail, maar klant is koning, zeker? Giel wilt soms een beke teveel... "Mama, de volgende keer wil ik een trui met kap, en met knoopjes, en met een kangoeroezak, en met duimgatenmouwen, ... Kan je dat voor mij maken?"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn exemplaar is erg vlug tevreden, ik vond het ook jammer van de ritsen - ik denk dat ik bij een volgend exemplaar het erop riskeer en ze er gewoon in stop ;).Hahaha voor uwe Giel, slim kind!

   Verwijderen
 19. Oh hier, helemaal gemist, had het wat te druk dit weekend ;-) Maar schoon zeg, echt ! En die dubbelen maten, ik vind dat ook altijd een gedoe....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik loop daar ambetant van, een maat is toch een maat, niet? #ambetantvrouwmensik #schaterlach. Los daarvan, ideaal jongensgerief, dit!

   Verwijderen
 20. Zotschoon. Less is more enzo, perfect match, trui, stof, muur, kind, enfin. Loftrompetten mogen ook voor simpele dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De trui is top vrouw! Hij staat geweldig met dat kleur! Die mouwboorden storen niet en ook nog: OMg hoe hard is die veranderd?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwijg me ervan vrouw, dat kind verandert terwijl je erop staat te kijken!

   Verwijderen
 22. Zalig toch, dankbare zonen! En ik denk dat hier de uitdaging nog een pak groter is om zoonlief in een hemdje te hijsen hoor (zelfs een sweater zonder rits is een opgave). ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik merk zoveel gelijkenissen tussen jouw zoon en mijn zonen : van zelf kiezen voor truien en shirts, over de voorliefde voor kaptruien en last but nog least, de onvoorwaardelijke dankbaarheid ! Zalig toch, die zonen !

  BeantwoordenVerwijderen
 24. oesje, de 'beantwoorden'-knop werkt blijkbaar niet ?
  Laat maar weten wanneer het kan voor jou, ik ben van de geduldige* soort !
  * wordt door sommigen als traag geïnterpreteerd, en dat vind ik ook goed ! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat gek, dat lukt hier meestal wel -- helaas ook geen idee hoe ik dat kan oplossen ;). Ik onthoud, en ben érg blij dat jij van de geduldige soort bent... traag zijn is een kunst x

   Verwijderen
 25. Mijn zonen kiezen ook geen hemdjes. Ook inderdaad alleen als ik het hen eens opleg (met een feestje ofzo...). Heel gemakkelijk eigenlijk. Een kaptrui is zo na het wassen terug in de kast gelegd, bij een hemdje heb je steeds strijkwerk! ;-)
  Heel leuke sweater! Hoera voor de duimgaten!
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Haha ik heb dus net hetzelfde voorgehad! Lengte van zijn armen en al gemeten, maar de mouwen waren in mijn geval te lang en wat te smal. En geloof het of niet: dat ik dus "eigenlijk feitelijk" ook gemeten! Zoonlief kon het niet laten om me daarop te wijzen. Ik meet meestal met het idee is het groot genoeg. Maar de optie te groot? neen hoor, nog niet bij stilgestaan.
  Dat is wel gemakkelijker opgelost natuurlijk: rolmes * tsjak* gepast (op de mouw he, niet op de zoon!)
  Mijn breedgeschouderd tienermateriaal heeft wel een grote maat nodig voor mijn schouders, maar zijn armen zijn nog niet op de overeenkomstige Billie-lengte gearriveerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik troost mij altijd met de overtuiging dat ik niet de enige ben ;). Zoonlief hier valt behoorlijk 'op maat' en 'in proportie', blij toe ;). Behalve dan zijn armen en LMV blijkbaar...

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.