[Patroontest] Noa

zaterdag 11 juni 2016

Toen ik een glimp zag van de ontwikkeling van de Noa broek, begon het bij mij te kriebelen. Het betere broekenmaakwerk is niet echt aan mij gegeven - te veel werk, te vlug kapot, vakkundig vernield door mijn teerbeminde Khadetjes - dus de woorden 'simpel maar mooi' en 'vlug klaar' weerklonken hier als hemelse muziek. Meer tekst en uitleg hoef ik niet te geven om te zeggen dat ik er graag bij was om te testen?

410-02
410-03

Ik suckte als tester. Bigtime. - Mensen die me kennen weten dat ik daar nogal van baal... als ik me engageer voor dingen, dan werk ik die graag keurig af. Het lijf deed wat tegentsjok en ik haalde de deadline niet - Het begon nochthans ongelooflijk goed; ik koos voor de korte broek - ja mannekes,het is zomer, geen lang gerief meer, vergeet het - en de patroondelen waren in een mum van tijd geknipt. Voor de stof ging ik te rade in mijn eigenste winkelkast - ahum -; een ongelooflijk zachte mintkleurige gabardine die ik ooit kocht bij Koekepeertje, ondertussen beter gekend als Hotstof.
Het patroon van de broek nodigt uit om te spelen met kleur, colourblocking, verschillende stofjes, mogelijkheden genoeg. Wat koos ondergetekende? Juist ja, niets van dat alles. Effen effen en nog eens effen. Wat kan ik zeggen, soms is minder meer, of zoiets? Meneer Khadetjes vat het anders samen; 'gij moet gewoon altijd tegentsjok doen'.

410-04

Om wat accent te leggen op het mooie lijnenspel, stikte ik een paspel ertussen. Ik wikte en woog, haalde de voorraad helemaal ondersteboven en uiteindelijk haalde deze fluoroze versie het. Het klinkt trouwens simpel, stik eens een paspeltje, maar door het ontwerp van de broek was het wel even piekeren hoe ik dat op een mooie manier kon uitvoeren. Ik vermoed dat het piekeren langer duurde dan het ineen stikken van de broek. Geen rits, geen knopen of al te veel tralala maken dit tot een project waar de stofkeuze wel eens het ding kan zijn waar je het langst aan bezig bent.

410-05
410-06
410-07

Als dit een of ander tv programma zou zijn, weerklinkt nu "de broek wordt u gepresenteerd samen met een Finch top". Hoewel er aanvaardbare alternatieven in de kast aanwezig zijn, besliste een kortsluiting in mijn hoofd dat er iets "zomers en luchtigs" bij moest komen. Liefst géén tshirt. Volkomen logisch, als u een bovenkamer heeft vergelijkbaar met die van mij. Soit, iets anders dus. Vaag herinnerde ik me een luchtig zomertopje, met een prachtig ruggetje... Ik viste het patroon uit de voorraad en ging aan de slag met dochterliefs maten om te constateren dat het kind er niet langer in paste. Huh? Een vijfjarige die niet in een patroon past dat tot acht jaar gaat? Klein uitgevallen is ze niet, maar van een reuzenkind is nu precies ook geen sprake. Had ik op dat moment maar geweten dat de maattabel op de site van de ontwerper ook in centimeters beschikbaar is in plaats van te vertrouwen op mijn meetlint-met-twee-kanten-maar-misschien-wel-niet-zo-erg-juist #schaterlach

Het zat in mijn hoofd, dus het moest er ook uit. Dat topje moest en ging er komen en wel onmiddellijk. Ik ging aan de slag met lat om het patroon op te meten - en we weten ondertussen allemaal dat ik daar niet in uitblinkt, maar allé - en ik besloot een 6 jaar te maken.
Het topje zelf sluit normaal gezien met velcro #bah en een opvallende strik #bah², wat ik aanpaste naar twee erg eenvoudige en onopvallende drukknopen. Het patroon schrijft een volledige voering voor, wat ik afdeed als 'nonsens'. Hoe kan iets in godsnaam zomers en luchtig zijn en tegelijk volledig gevoerd? Omdat ik geen stof wou 'verspillen' aan biais om mooi af te werken, tekende ik een mini belegje.
Voor de stof ging ik opnieuw winkelen in eigen voorraad - geheel en al haar schuld dat die er lag, na het zien van haar bloesje moest ik die ook hebben. Zeg nu zelf, dochterlief komt zo'n honderd keer beter weg met pasteltinten dan ondergetekende.

410-08
410-09
410-10

Dossier gemaakt: het plezante aan werken met bepaalde 'merken' is dat je meestal wel weet wat voor een maat je kind er heeft. Dochterlief zweeft bij Compagnie M ergens tussen een 5 en een 6 jaar. Correctie; voor jurken en bovenstukken. Omdat het kind ietwat heupen schijnt te hebben #schaterlach, vertrok ik deze keer van een 6 jaar. Aangezien de broek afgewerkt is met een elastiek, gradeerde ik niet naar een 5j in de taille, verloren moeite als je 't mij vraagt. Makkelijk om aan- en uit te trekken en uitermate speelproof bevonden, dit eerste stuk uit de nieuwe "special basics collection". Tot 19 juni krijg je met de code noa10 trouwens nog 10% korting op dit pdf patroon.
Het topje maakte ik in een 6 jaar met de lengte van een 7j op basis van mijn beperkte kennis van het hele inchen gedoe. Na een studie van de metrische matentabel, had dat mogen een 5 jaar zijn in de breedte. Nuja, erin kan ze in elk geval #schaterlach.

Benieuwd naar andere versies? Meer testmoois kun je vinden bij de volgende dames:
410-11

Stof in 2016: 12 in  - 67 uit  (14 gekocht&verwerkt - 0 verkocht)  - #1in5uit


-- JA, ik kreeg dit patroon van Compagnie M om het testpatroon na te kijken en de pasvorm te evalueren.
MAAR ik kies er zelf voor om jullie wat meer te vertellen over een patroon waar ik oprecht enthousiast
over ben en wat ik zelf ook zou kopen als ik niet had meegewerkt aan het testproces. Ik test graag omdat
ik op die manier een inkijk krijg in het hele proces van patronen ontwerpen en ontwikkelen. Zoals in ieder
bericht van mij, vertel ik wat ronddwaalt in mijn hoofd, op mijn werktafel en living. Wees welkom! --

56 opmerkingen:

 1. Niets in dit bericht dat dochters vroomheid ontkracht toch ;-)
  De complete colourblocking-Noa's zijn niet mijn ding, maar subtiele verschillen weet ik wel te smaken. Of deze lijnen. Sarah, mens, die zijn zo perfect. Liv krijgt zo'n broek deze zomer, echt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter is waarlijk een engeltje, laat daar geen twijfel over bestaan #schaterlach #alsjedatnietgelooftmaakikjegauwwatanderswijs. Ik ben ook niet zo van het colourblocking type, maar deze broek maakt me best wel vrolijk :)

   Verwijderen
 2. Prachtige eenvoud! En mijn praktische inslag zegt me direct dat dit veel makkelijker combineert dan de hysterische colourblockvariant, die ik nu in mijn hoofd al bijna op de kniptafel heb, hahaha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu maak je me wel benieuwd naar je hysterische variant ;). Ik ben blij dat ik het zo 'simpel' hield, zoals je zelf zegt, ideaal om te combineren met héél wat!

   Verwijderen
 3. Oh! Zwaar fan van het lijnenspel met de paspel! En dat topje zo zonder strik is pakken mooier dan het origineel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gek dat ik het patroon ooit kocht, als ik het zo bedenk - die strik, alsof ik die zou maken #schaterlach

   Verwijderen
 4. Wel , mevrouw khadetjes, voor jou haal ik met plezier handjeklap boven. Ik zal eerlijk zijn: de meeste versies die al zag komen me niet bekoren... het was vaak gewoon TE veel (ik hou nochtans van kleur!) Maar deze is er boink op!! Simpel maar oh zo schoon!
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo mooi zeg. Ik kocht deze morgen het patroon, ook met dat lijnenspel in gedachten, als het piekeren wat lang duurt weet ik dus bij wie ik moet zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wow, hier was ik nog niet opgekomen, echt helemaal super! En heerlijk geschreven weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Echt, die paspel was het eerste wat in mijn hoofd opkwam, ik vond het al vreemd dat ik nog geen enkel exemplaar in de testgroep zag passeren.

   Verwijderen
 7. Mooie outfit! Dat tegendraads doen levert meestal de mooiste resultaten op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het alleen maar beamen - in de volle wetenschap dat dochterlief gelukkig nog niet kan lezen ;)

   Verwijderen
 8. Wow! Such a pretty outfit! I especially love the piping detail on the shorts.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een plaatje! Heel leuk met die paspel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo origineel met die paspel!! Ik vond het echt heel geslaagd hoor! En het topje ook trouwens, je dochter staat er beeldig mee! Ik moet ook altijd zo lachen met je hersenspinsels erbij, die vaak ook best herkenbaar zijn ;-) hoe gaat het trouwens met je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gho, die hersenspinsels, die horen er hier gewoon bij, net zoals op veel plekken vermoed/hoop ik!
   Met mij gaat het op en af, nieuwe pillencombinatie met zijn eigen voor- en nadelen en we zoeken verder ♥

   Verwijderen
  2. die horen er idd bij, daar ben je niet alleen in :-) Ik hoop en duim dat je gauw de juiste pillencombinatie vindt. Dat op zich klinkt al niet zo fijn, en ik kan me voorstellen dat het een hele weg is... Veel moed hoor!! Ik duim!!

   Verwijderen
 11. Geweldig idee, die paspel! Mooi setje samen met de top!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik betrap mezelf erop dat ik als jurkjesmens nogal vaak in 'setjes' naai als ik geen jurk maak.

   Verwijderen
 12. Wat een pracht! Aan paspel op die manier had ik nog niet gedacht! Zo mooi en inderdaad multi-combineerbaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gek hé, het was het eerste wat door mijn hoofd speelde :)

   Verwijderen
 13. Ooh deze vind ik zoooooo veel mooier als die van mezelf
  niet aan men dochter laten zien hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach, dan maak je er zelf toch gewoon zo eentje. Ik zou zeggen, ik bezorg je die van mij, maar dochterlief rolde zich precies in een of andere zwarte substantie waarvan ik me afvraag of ik het ooit wel uit dat bleke stofje krijg. Weet ik gelijk ook weer waarom ik meestal voor felle kleuren ga ;)

   Verwijderen
 14. Zwaaahr fan - just gelijk de rest.
  Die paspel, daar had ik ook aan gedacht, maar ik durf gelijk niet. Schrik om niet secuur genoeg te werken. En ja hoor, ik ken mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet moeilijk, maar ook niet zo super makkelijk om te doen - en ik moet je gelijk geven, een beetje nauwkeurigheid helpt wel #schaterlach. Och, mogelijkheden genoeg denk ik zo.

   Verwijderen
 15. Tegentsjok gedrag ! I like it ! Toch wat deze Noa betreft ... de mooiste die ik tot nu toe zag !
  En dan hebben we het nog niet over het topje gehad ... een echt pareltje !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze top en broek zijn een streling voor het oog. Paspeltastisch tof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Geweldig, de Compagnie M.-touch krijgt een Khadetjes-touch, love it!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gij lieverd! En bwo, vroeg of laat ging iemand anders hier ook op gekomen zijn zunne ;).

   Verwijderen
 18. vrouw, dit is de eerste van die broeken die ik zag die ik ook echt mooi vind :D Ik heb het niet zo op al die verschillende kleuren en motieven door elkander, mijn hoofd slaat daar op tilt! Maar dit is dik ok! en origineel met de paspel! En van de bleos ben ik ook dik fan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci vrouw! Laat ons zeggen dat ik je perfect kan volgen :)

   Verwijderen
 19. Ik heb deze helemaal niet gezien in de testersgroep? Jep, je wint, oooooh die paspel, een goeike :-) super mooi ... Marte doet het ... maar jij ook xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik durfde 'm niet meer te laten passeren ;)
   Maar zowel dochterlief als ikzelf zijn content, dus ik vermoed dat er hier wel nog zullen volgen - misschien zelfs in jeans voor zoonlief?

   Verwijderen
 20. De mooiste die ik al zag! Echt! Ik ben verkocht ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Sowieso is dit de mooiste die ik al zag passeren. Ik twijfelde nog om het patroon te kopen, maar ik geloof dat jij mijn twijfel zonet liet verdampen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Helemaal fan!! En Hade wsl nog het meest van dat roze paspeltje 😄

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, eigenlijk niet, tot mijn grote verbazing. Ik stond met verschillende kleuren te twijfelen en vond deze uiteindelijk goed passen, maar voor haar maakt dat niet zoveel uit. Zolang er voldoende roze accenten aanwezig zijn, mag ik eigenlijk redelijk mijn zin doen #liefkind

   Verwijderen
 23. Precies goed zo. Kleuren, modelletjes, combinatie... Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Die paspel werkt er perfect te bij! Ideale speelbroek, simpel en toch net anders!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.