Khadetklaasje strikes again

donderdag 11 december 2014
276-01
Die tijd van het jaar... verlanglijstjes en zo. Bij ons gaat het zo: zoonlief weet al maanden wat hij wil -'iets van Angry birds' zucht - en dochterlief verandert van idee bij iedere reclameboodschap...

276-02
Toen ik haar maaksel zag, vond ik het onmiddellijk goed gerief om op de verlanglijstjes te wurmen. Ideaal kampeergerief ook - en zoveel schoner dan de kampementen die blijvend mijn huis sierden. Een tipi ging het dus worden, er werd stevige stof in huis gehaald, er moest alleen nog verdere actie -"naaien"- aan het plan gekoppeld worden.

276-03 
Naai-verlanglijstjes en deadlines doen echter vreemde dingen met mij... ze doen me nog meer uitstellen. Ik stelde uit en uit tot het niet langer meer kon - en ik kortte tegelijk de naai-verlanglijst voor de komende weken drastisch in tot 'realistisch' - en tijdens een nachtelijke uitbarsting sleurde ik enkele meters stof door de machine.

 276-04
Tijdens het worstelen-voor-gevorderden nam ik me heilig voor keihard 'nee' te zeggen mocht dochterlief ooit met puppy oogjes komen vragen of ik eventueel een ontplofte bruidsjurk wil maken. Ik schrijf het hier maar even op, want tegen die tijd ben ik die meterslange worsteling al lang vergeten ;). 'Nee' aan projecten waar een meter of zeven stof aan te pas komt. Nee, echt niet - ik oefen alvast wat, want wat is dat moeilijk, dat nee zeggen ;). Nee, ik doe het niet.

276-05
De stof komt van de welbekende Zweedse meubelgigant, en ik koos heel bewust voor canvas - omdat dat toch wat steviger is, en mijn Khadetjes niet van de voorzichtigste soort zijn. Daar had ik dik dik spijt van tijdens het maken. Ondergetekende koos namelijk ook voor een afwerking met Engelse naden, wat betekent dat ik op bepaalde plekken door 8 lagen canvas heen moest. Puffen en zuchten, dat deed mijn machine ;). Ondertussen ben ik dat al làng vergeten en geniet ik met de Khadetjes mee van een oerdegelijke tipi.

276-07 276-06
De Khadetjes liggen niet graag op de grond, ik recycleerde een parkligger en maakte er een hoes voor. Kwestie dat het allemaal wat bij elkaar past, daar in dat hoekje.
Stiekem verdenk ik mezelf van een onbedwingbare nood aan bezighoudingstherapie, want de stof werd keurig in lange banen vastgestikt op de parkligger. De rand van de stof is een bies rondom - en nee, ik was niet zo gek om die volledig in biais te knippen. Dàt zou erover geweest zijn ;).

276-08 276-09
Naast grondbedekking werd nog wat extra zacht gerief voorzien en gebruikte ik de stof volledig op - de stoffenkast staat niet langer open voor extra stof; opgebruiken is de boodschap! Het doel was een wolkenkussen. Ik tekende iets uit de losse pols, maar hield niet echt rekening met het 3D aspect waardoor de kussens meer gelijkenissen hebben met een stoomboot of een cactus. Nogal een geluk dat beide mogelijkheden prima binnen het thema passen -schaterlach-.

276-10
"Mama, een tipi!! Het stond niet in het boekje, maar had deze in het boekje gestaan, ik ging die zé-ker uitgeknipt hebben." Allé hup, dat weten we dan ook alweer.

52 opmerkingen:

  1. Dank je wel lieve sint voor dit fantastisch cadeau! Ik kan u alleen maar bijtreden in het meterslange no-go-verhaal. Zo maakte ik ooit een tafeltent en nam me stellig voor: nooit meer :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat stond ooit op het lijstje, maar ben ik content dat dat er weer af gegaan is ;).

      Verwijderen
  2. Amai, gigantisch tof! Echt helemaal af met die vloerbekleding en kussens. Goed om te weten dat ikea zo'n leuke zwart-wit stoffen heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OMG dit ziet er zooooooveel werk uit! Maar het resultaat mag er alleszins zijn; mss ooit maak ik er ook eens eentje (als ik jouw waarschuwing vergeten ben :-) )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het werk valt op zich wel mee, ik ben er twee avonden (pas op; vanaf bedtijd tot ver na middernacht) mee bezig geweest...

      Verwijderen
  4. die trouwjurk.... ik negeer dat hier al maanden he, maaaanden... maar t wordt nu echt supermoeilijk. Gisteren weer: mama trouwen hoe doet ge dat? Ah ja gewoon he Eef... A ja en dan doe ik die poezenjurk aan die komt zeker tot op de grond (spijteg genoeg voor het kind komt die maar tot haar knietjes)... k ga zwichten peins ek!! Schonen tipi, vanbinnen zo lekker cosy he.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, laat ons over een jaar over twintig nog eens spreken over trouwjurken en zo ;)

      Verwijderen
  5. Wauuuuww!
    Prachtig exemplaar! Hier komt er ook eentje, hopelijk vind ik de tijd om het als kerstcadeautje te maken. Grote fan van jouw versie! Gebruikte je 4 of 5 stokken? Welke werkbeschrijving volgde je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vertrok van de uitleg van Zilverblauw, dus het is er eentje met 5 stokken. Na de raad van Griet versmalde ik het bovenste stuk naar 12cm ipv 20cm, waardoor het iets minder inzakt bovenaan. De stokken (tip van Juffra Toertjes) zijn te vinden in een doe-het-zelf zaak.

      Verwijderen
  6. WOW!!! Wat een gigantisch werk lijkt me dat!!!! Is wel super geslaagd!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Echt schoon gedaan, en oerdegelijk gelijk we da van u gewoon zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een zalig exemplaar!
    Aiai, 8 lagen canvas en dan nog over zo'n afstanden, ik denk dat mijn machine er nog niet eens zou aan beginnen!
    Welke machine gebruik jij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik stik met een Janome QDC2010, goei machine - maar soms droom ik,toch van een iets zwaardere motor en een ingebouwd boventransport. Ik blijf dromen, want voorlopig doet ze nog braaf alles wat ik vraag ;).

      Verwijderen
  9. Zalig, kan ik er ook zo een bij de Sint bestelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Die naaipieten van sinterklaas ... ze verdienen een medaille !

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Da's wel een luxe-uitvoering van een tipi! Gelukkig houdt de Sint zich niet altijd aan de brieven van de kindjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. OOoh die zou hier ook scoren! Al denk ik dat de kinderen mama er zouden moeten uitjagen. lijkt me een zalig plekje!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zot werkje lijkt me dat! Ik zou er de courage niet voor hebben. Wat een superkamp hebben jouw khadetjes daar plots zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heerlijk! Zowel de tipi als jouw zelfspot.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. 't Is dat in er al eentje gemaakt heb..... anders zou ik u schaamteloos kopiëren ZALIGE TIPI!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Als ik er ooit één maak zal het voor de poppen zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Je tipi is echt geweldig! Ik ben jaloers en wil er ook zo eentje!
    Lien zou dat ook heel tof vinden dus staat hier ook op het to do-lijstje en ik vrees nog voor een heel tijdje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wauw, supermooi zeg! Onze dochter is de 31e jarig, en we kunnen maar geen goed cadeau voor haar bedenken. Maar dit zou ze echt geweldig vinden! Hmm... zou dat nog lukken binnen twee weken? (ik heb ook zo'n ellenlange lijst) Hoeveel uur stak jij erin?
    Ik dacht overigens meteen dat het cactussen waren en vond dat superleuk bedacht. Zo zie je maar ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rachel, gewoon doen! Als je stevig doorwerkt, dan doe je dit zeker op drie avonden. Eentje voor het knippen en twee voor het overige stikwerk - en zelfs dan hangt het er wat van af welke stof/afwerking je kiest. Het 'deurtje' is hier wel een groot deel van de charme, zonder zouden ze de tipi niet zo fijn vinden [het is maar dat je 't weet ;)]

      Verwijderen
  19. Leuke gemaakt en die kussens zijn toch tof!!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Supertof! Ontzettens mooi! Leuk idee om aan mijn neefje te geven! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Super de max! Die wil ik ook ooit eens maken. Denk dat Ina héél erg leuk zou vinden. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. FAN-TAS-TISCH! De kleuren en stofcombinatie, he-le-maal goed!! Op mn to do lijst voor het nieuwe land!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat een gigantisch geslaagd exemplaar :) kom je dat hier ook even doen? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Zeer geslaagd. Gelukkig zijn mijn koters van 13 en 15 jaar niet meer zo tipi minded. De jongste daarentegen...

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ohhh die is leuk!!! Mooie kleurtjes, oerdegelijk dus en helemaal gezellig met het tapijtje en de kussens! En gaat dat wat, die 2 khadetjes in die tipi samen, of is het slaande ruzie daarbinnen?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. oh direct een wondermooi stuk in de living en ik moest idd aan cactussen denken toe ik de kussens zag, dacht dat het zo moest zijn, past toch perfect bij een tipi :)

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Sarah, je versmalde vanboven naar 12cm en hoe breed en hoe lang zijn je delen? De stof ligt ier klaar ... Dit wordt mijn grootste project tot nu toe. Letterlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vier driehoeken zonder top met een basis van 1 meter met een lengte van 1m70 en slechts 12 cm breed boven. In het vijfde deel moet je een opening voorzien (die van mij is 1m hoog). Ik tekende het patroon op papier om iets makkelijker te werken :). Verder echt de beschrijving van Zilverblauw volgen. Veel succes!

      Verwijderen
  28. Oh en hoe lang zijn je stokken? diameter?
    (sorry voor al mijn vragen maar ik heb geen zin om onvoorbereid aan dit project te beginnen)
    :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De stokken zijn 240cm, te lang eigenlijk, maar zo vind ik ze wel mooi - en anders moest ik die nog bijzagen. De diameter, ik vermoed iets van een 2,4 cm. Ik kocht die stokken die me stevig genoeg leken en betaalbaar waren (ik haalde ze in de Brico trouwens, tip van Juffra Toertjes). Je kunt ook bamboestokken gebruiken maar omdat ik met canvas werkte vond ik die niet stevig genoeg.

      Verwijderen
    2. En vraag maar raak, stoort me niet.
      Je hebt zowieso ook nog een lint nodig om de stokken bovenaan vast te maken, anders valt de boel in elkaar.

      Verwijderen
    3. Mercitjes. Patroon heb ik deze middag al getekend. En dat lint had ik ook al opgemerkt. Mijn stof is ook canvas dus zullen ook dikkere stokken moeten zijn. Bedankt hoor!!!!

      Verwijderen
  29. Wat een geweldige tipi tent , heb er al veel gezien maar dit is de mooiste . Wil hem graag proberen te maken voor mijn kleinzoon . Maar zou wel erg geholpen zijn met een patroon en hoeveel stof ik nodig heb . Ben dus een leek �� kunt u mij helpen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met hoeveel stof ik nodig had, kan ik je écht niet meer helpen. Ik maakte deze tipi jaren geleden, ik weet het helaas niet meer...

      Ik vertrok als basis van de handleiding van Zilverblauw (https://www.zilverblauw.nl/2012/11/29/make-your-own-tipi/) en paste die wat aan. Ik tekende het 'patroon' uit op papier om het mezelf iets makkelijker te maken, maar dat is niet noodzakelijk. Ik knipte vier driehoeken zonder top met een basis van 1 meter met een lengte van 1m70 en slechts 12 cm breed boven (=aanpassing!). In het vijfde deel moet je een opening voorzien (die van mij is 1m hoog).
      Mijn kinderen zijn eerder aan de wilde kant, dus ik koos voor stevige stokken (te koop in doe het zelf zaken, 240cm lang, 2,4cm dik) waar na al die jaren veelvuldig gebruik nog niets aan is.
      De tunnels voor de stokken, die maakte ik dicht aan de onderzijde. Het enige wat ik een volgende keer zou doen, ik die stof verstevigen omdat die toch wel afziet bij gebruik.
      Mijn stof kwam van de Ikea, waar ze betaalbare canvas hebben :).
      Veel succes met jouw exemplaar!

      Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.