"Hé slaafje"

zondag 21 december 2014
Mijn woorden zijn nog niet helemaal uitgestorven, of ik liep -alweer- in dezelfde val. Nochtans hoor ik het mezelf nog zeggen: 'nee' aan projecten met veel stof. En toch...

280-01

Dochterlief heeft het niet getroffen met een verjaardag in december... Na de Sintovervloed volgt haar verjaardag, dan Kerst & Nieuw. Pff. En telkens maar cadeau'tjes en extra gerief voor op de stapel. Ik hou er niet van. En het kind heeft eigenlijk niets meer nodig, laat ons eerlijk zijn - zal ze zelf wellicht anders bekijken, maar toch. Geen cadeau geven is ook niet echt een optie - en zou ook niet in dank afgenomen worden ;). Zelfmaak dan maar?

280-02

Lang hoefde ik niet na te denken; verkleedkleding scoort hoog bij een vierjarige. En wat beter dan een échte prinsessenjurk? Zo van méters stof en tot op de tenen?

280-03

Na het zien van deze jurk kwam in mijn hoofd alles samen, ik kocht voeringsstof voor de rok, overviel de Action voor tientallen rollen tule en bestelde schone kant om het geheel af te werken. Prinsessen houden van glitters, niet?

280-05 280-04

Om niet elk jaar opnieuw een prinsessenjurk te moeten maken, koos ik ervoor om het geheel op te delen in een rok en een topje - ik kan er nog mee leven als ik dat regelmatig opnieuw moet doen ;). De rok is een gewone rechthoek die gefronst werd. Vervolgens zette ik alle stroken tule in 3 tinten eraan om af te sluiten met een tailleband met verstelbare elastiek. De zoom van de rok werd afgewerkt met een zilveren band die komt piepen als Hare Koninklijke Hoogheid rondfladdert.

280-06

Het lijfje werd gemaakt in gewoon katoen, gedubbeld met een kanten stofje. Iets dieper uitgesneden dan normaal met een mini sweatheart halslijn - die had wat dieper mogen zijn, maar deadline naaien laat niet zoveel ruimte voor tornwerk over. Ik twijfelde over lange mouwen, maar deed het uiteindelijk niet. Khadetjesprinsessen zijn niet van de meest voorzichtige soort, kanten mouwen zag ik niet goed komen.

280-07 280-08

Dossier "hoe deed je dat" - Voor de rok mat ik de lengte taille/tenen, telde daar naadwaarde bij en knipte een rechte strook stof over de volledige stofbreedte. Na het dichtstikken van de naad, werkte ik de zoom onderaan af en fronste ik de bovenkant. De tule (ik gebruikte in totaal 10 rollen) werd op maat geknipt en 'dakpansgewijs' kleur per kleur vast gestikt rondom - ik telde ze niet, maar ik deed véél rondjes. De rok heeft een tailleband (omtrek van de taille maal anderhalf), voorzien van 4 knoopsgaten waardoor ik een verstelbare knoopsgaten elastiek stak. Hierdoor kan ze de rok zelf makkelijk aan- en uittrekken.

280-09 280-10

Voor het lijfje gebruikte ik een patroontje dat ik liggen heb (hier de Lotta jurk van Compagnie M), 1 maat groter dan ik normaal gebruik. Ik voegde als marge nog een extra cm toe op de vouw en knipte het geheel 5 cm langer. Ik knipte de patroondelen 3 keer (stof/kant/voering) en zette alles ineen. Uiteindelijk koos ik als sluiting voor kamsnaps omdat velcro niet echt ideaal bleek te zijn in combinatie met het kant.

280-11
Hare Koninklijke Hoogheid is tevreden en leeft zich -ahum- nogal in
in haar rol. "Hé slaafje" oftewel de huidige aanspreektitel van ondergetekende...

53 opmerkingen:

 1. weeral zo'n geweldige prinsessenjurk ! Ik wou dat ik ook een prinses was en zo'n jurk mocht dragen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hou je niet tegen om er eentje voor jezelf te maken ;)

   Verwijderen
 2. Wauwie!! Het khadetje zal content zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ons nette is ook van tussen de feesten, morgen dus, en die had hetzelfde probleem: in één keer alle kadootjes en dat was ook vaak te veel van het goede, maar dit is een goede oplossing!!! Verkleedkleren hebben ze nooit te veel! Zekan al meegaan met linde van katrientje !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. howla, niet normaal knappe jurk!!!.Zo'n prinses wou ik als kind zijn. Maar kreeg enkel een groen wit ruitjes jurk van moeder aan. Wat een kleine geluks- prinses heb jij. Zo heel erg knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zalig! En als ik ooit naar een prinsessenfeest wordt gevraagd, dan wil ik daar ook wel in rond lopen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hola, dat is een prinsessenkleed om u tegen te zeggen. Zoveel meters tulle bij elkaar geeft echt een "wauw" resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe uwe blogpost ope en dacht nee t is geen waar... :) ge zijt me nog voor seg met een prinsessekleed, een heel schoon Ist geworden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oh zo mooi! en serieus, diene muur past er weer perfect bij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Proficiat aan de jarige! Er is een klasgenootje jaloers ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. super ... 10 rollen hoeveel is dat? ik heb hier 5 meter x 150cm tule liggen,... zou dat genoeg zijn?
  karoline.deridder@telenet.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruikte tien rollen stroken (= 5 meter tule in stroken van tien cm). Meer zou ik niet gebruiken, dit is nu al een ongelooflijk wijde rok...

   Verwijderen
 11. Leuk! Ze ziet er net een echte prinses uit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow op zo'n momenten ben ik blij dat ik geen dochters heb ;-) Wel heel sjiek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och, ik heb misschien wat gevloekt door de tijdsdruk, maar eigenlijk is zo'n over-de-top project best plezant. En het kind is zoooo content!

   Verwijderen
 13. En of deze gescoord zal hebben... Verjaren in december... ik ken er alles van. Rikke de 9de en ikzelf den 18. Alles op nen hoop, maar we kunnen altijd wel iets bedenken voor ons lijstje hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Da's nu toch een schoon prinsessenkleed seg! Verkleedkleren kunnen er altijd wel bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Waw! Dat zou Lilith ook geweldig vinden - al zou het dan wel in het roze moeten zijn, ongetwijfeld :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het woord 'roze' kwam hier zelfs niet over haar lippen.
   -Ik kocht wel onmiddellijk al enkele roze tinten ook, voor ooit eens ;)-

   Verwijderen
 16. Er serieus over? Zeker, dat is serieus over gewoon maar een schoon prinsessenkleed. En wat past het schoon bij haar goudgele lokken!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Schoon prinsessenkleed! En schone achtergrond ook.. Dat denk ik nu al een paar blogposts! Bij deze heb ik het dus eens gezegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Super mooi!!Ik ben wel blij dat mijn dochter de prinsessentijd voorbij is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. GE-WEL-DIG!! Die jurk gaat niet meer uit en wil ze overal naartoe aandoen, trust me!
  Tsja, die kleine meiskes en prinsessen....ik weet er alles van!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heerlijk! Dames met karakter, dat zijn de beste prinsessen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een werk! Daar zal ze veel plezier aan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hé, maar dit ben ik wel nog nooit tegengekomen in een verkleedwinkel hoor ! Dat ze héél véél chance heeft, uw khadetjesprinses !

  BeantwoordenVerwijderen
 23. HET perfecte verjaardagskadooke! Keiknap gedaan! En ne dikke proficiat voor het kleinste khadetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Dat kan niet anders als enthousiast onthaald zijn,
  wat een prinses!!
  En wat een tule-werk :-)
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oh, zo mooi, wat een mooi prinsesje in die prachtige jurk ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.