Getest: Julia Sweater voor Compagnie-M

donderdag 18 december 2014
279-01

-juich juich- Compagnie M stort zich op madammen maten. Het eerste patroontje werd gesmaakt en wordt met véél plezier gedragen, dus was ik erg benieuwd naar het volgende agendapunt; de Julia Sweater voor dames.

279-02 279-03 279-04 279-05

Voor mezelf naaien blijf ik uitdagender vinden dan voor de khadetjes, maar mijn grootste struikelblok blijft mijn voorzichtigheid tegenover 'nieuwe' dingen - trezebees als ik ben wist ik niet of die vleermuismouwen mij wel gingen staan. Ahja, want zoiets hangt -uiteraard- nog niet in mijn kleerkast. Om te testen zet ik mij daar echter met graagte over, dus viste ik een niet-zo-vreselijk gekoesterd lapje uit de voorraad.
Selfish sewing is always more tempting than sewing for the kids, but my problem is that my mind is rather 'oldfashioned', so when I find new things on my way - aaarggh dolman sleeves ;) - I always need a little push to try it out. But when Marte asks you to try out a new pattern, you shouldn't be careful, just jump into it!

279-06
Julia Sweater: Gesplitst voor- en achterpand met tunnelzak en boothals
De eerste versie. Wel. Wat kan ik daar over zeggen behalve dat Julia naait als een trein? In een mum van tijd zat het ding - juist, je leest goed. Het. Ding. - in elkaar. Pastijd! Ahum. Laat ons zeggen dat er precies een en ander verkeerd gegaan was. Met het patroon was niets mis, maar mijn stofkeuze zat fout. Door de aangeknipte mouwen moet je stof voldoende rekken en hoewel dat zo leek (de stof rekt wel degelijk in de twee richtingen), bleek bij het nameten dat het niet voldoende was - ga hier maar eens kijken voor meer tips over het rekpercentages en toestanden. Niet gekoesterd, maar toch zonde om de trui in een hoekje te gooien. Een aantal aanpassingen en een niet-zo-vrolijke tornsessie later had ik een draagbare Julia - weliswaar niet helemaal volgens het boekje, maar allé.
My first version? It's day four of the tour, so probably you all know that the sweater sews like a train. In no time, you can put a basic version together. But I didn't want a basic version, so I chose for a split front/back with tunnel pocket version. Unfortunately, my fabric choice wasn't that good - I am very kind for myself, in fact it was a really bad choice, but you didn't hear me say that. I suggest that you read the fabric instructions very carefully... Because I don't like spoiling -good- fabric, I came up with a different closure in the back. 

277-01 277-03 277-04 277-02

Tijd voor een tweede versie dus. Deze was zo mogelijk nog sneller klaar, want dit keer koos ik voor de basisuitvoering zonder poespas; een voor- en achterpand met gewone halsuitsnijding. That's it. Ik gebruikte een 'typisch' Fragile stofje, niet zo dik maar ongelooflijk soepel en mooi vallend. Voor deze Julia tekende ik trouwens dezelfde maat uit als de eerste versie; het verschil ligt enkel en alleen aan de stof.
Time for revanche! No options for me this time, a simple basic Julia. That's it. I used the same size as the first version, the difference - allright, maybe you don't see it that well, but there is a huge difference between both versions - all comes down to the fabric choice. Stretch (4ways!) and comfort are two buddies, I can assure you!

277-05
Julia Sweater: basis uitvoering met normale halsuitsnijding
Hoewel ik bij het uittekenen van het patroon wat reserves had, ben ik helemaal mee. Julia blijkt heerlijk te zijn om te dragen, zit in een mum van tijd ineen en is behoorlijk veelzijdig - werp maar eens een blik op wat de andere testers uit hun naaimachine toverden! Boink erop. Alweer ;)
Although I had some reservations in the beginning - old fashioned mind, remember - I really love this pattern. Julia is comfortable to wear, you can sew it in no time and the possibilities are... endless. If you don't believe me, have a look at the other testers. Marte nailed it. Again :).

278-01 278-03

Om maar te tonen hoe 'mee' ik ben... ik maakte niet één, niet twee, maar drie versies. Uit de talloze mogelijkheden, ging ik de derde keer voor een versie met een gesplitst voor- en achterpand, waartussen ik een elastische paspel stikte - leve de paspelvoet van de overlock. De stof is een stevig - en warm - breisel dat wat 'zwaarder' valt aan de oksels. De stof maakt de trui heerlijk warm, maar zelf houd ik meer van stofjes die soepeler vallen omwille van die gekke plooien. Weer een lesje geleerd :)
Voor de hals koos ik na de basisversie en de boothals voor de diepere uitsnijding. Ik ben braafjes en hou niet zo van colour blocking en van die toestanden, dus simpel en gewoon rechtdoor. Geen kleuren mixen, verschillende panden in dito stofjes. Gewoon 1 stof. En meer moet dat soms niet zijn.
Better than telling you how I like Julia, is showing you my third (!) version. This time I cut a split front-back and added piping between them - my serger has a special feet for it. The deep neckline is a little bit chilly this time of the year, but when spring arrives, more of this will come!
I'm a very boring person, so no colourblocking or stuff like that, ordinary and plain. One fabric. More than enough, if you ask me.


278-04

Dossier "de aanpassingen" - Het patroon geeft je een aantal tips mee wat aanpassen aan je eigen lichaam betreft. Gezien mijn grootte voegde ik 4cm toe aan de mouwen - ik heb een hékel aan te korte mouwen en bij enkele versies ook aan het voor- en achterpand - dit vind ik niet echt nodig. Mevrouw de peer Khadetjes parkeerde haar heupen niet in het voorziene patroondeel, maar knipte een tailleband op 98%. Ik hoorde ze alvast niet klagen, die heupen van mij ;).
Since I'm rather tall, I added a few inches to the sleeves - I hate it when they turn out short. My dimensions don't fit in one size, so this pear lady cut the waist band at 98% in stead of using the pattern piece. And that worked out fine for me!

278-02

63 opmerkingen:

 1. Wat een Julia pracht! En dat maal 3! Als jij maar een kans ziet om ergens een piepeholleke aan toe te voegen, dan doe je dat! Zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op mijn communiezieltje, hier was het echt noodzaak :).
   Ik knipte de hals voor jij instructies gegeven had en het viel véél te wijd uit... vandaar mijn overlappend piepgaatje -schaterlach-

   Verwijderen
 2. Oh dat piepgaatje is meer dan geslaagd! Maar mijn favoriet is toch de laatste! En ik ken dat 98% tailleband voor de heupen. Alles tegen het opkruipen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi,mooi...Ik vind de eerste de mooiste,super met dat piepgaatje op de rug.Hoeveel stof heb je eigenlijk nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard hangt het van je maat af en hoe je combineert. Van die eerst lap stof had ik 150cm en daar heb ik bijna niets meer van over. Stof met een print die je kunt draaien is 'voordeliger' in dit geval :).

   Verwijderen
  2. Dat valt mee..Dan kan ik alvast wat stof kopen,tijd vinden zal wat anders zijn.

   Verwijderen
 4. Die eerste flatteert je enorm! Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En niet zo gekoesterd stofje??? Die eerste is toch echt wel supermooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste is en blijft mijn favoriet :). Ik kocht het stofje op een of ander stoffenspektakel voor een ongelooflijk belachelijke prijs. Het zijn gewoon zoo mijn kleuren!

   Verwijderen
 6. Die eerste is toch wel echt zwaar mijn favoriet! De kleur, dat gaatje op de rug...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ben volledig fan van die derde seg, das echt mijn ding, mja allez uw ding (snif). En met dat elastisch paspelke bij, af.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De eerste mislukt? Ik vind m helemaal gelukt! Leuk met de opening op de rug!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...nu niet meer ;). Ik moet leren foto's trekken bij eerste pasbeurten, mijn bovenarmen hebben blijkbaar bodybuilderallures, want die raakten er bijna niet in (oké, het kan ook aan de rek van het stofje liggen). Dus die mocht ik volledig opentornen om dat op te lossen. De opening op de rug, die kwam er om een fout geknipte hals op te lossen. Euh. Ik had beter mijn mond gehouden zeker ;)?

   Verwijderen
 9. Nr. 3 is ook mijn favoriet, deze ziet er echt "gekleed" uit, de andere zijn ook schoon zenne, ge weet wel van aanpakken gij, ik zou meer twijfelen en bij mij zou er dan geen tijd meer overblijven om er 3 te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ge moogt gerust een handleiding schrijven voor dat foutje op de rug! Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die eerste Julia met 'piepeloerenholleke' is de max!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Helemaal Khadetjes stijl, vooral die eerste. Dat is ook mijn favoriet, maar dat is, gezien de kleur, ook niet te verwonderen.
  Weeral hard gewerkt, alle genaaid. Ook al zit het op een wip in elkaar, ge moet het ook doen he.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ze zien er alle 3 super uit, maar die eerste vind ik echt fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die eerste is echt een toppertje, wat een knappe Julia! Jammer dat het niet meteen een schot in de roos was, ziet er nochtans wel zo uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Even een technisch vraagje over het patroon (dat ik nog niet heb kunnen inkijken wegens nog niet aangeschaft): isvan alle 'opties' de naad van de mouwen aan de bovenkant? Want ik vind dat precies mooier als die onderaan de mouw (en dus verstopt) zit...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal gelijk, ik hou daar ook meer van maar dat is bij deze constructie jammer genoeg niet mogelijk - dan zou je de mouw in 1 stuk moeten knippen en enkel onderaan sluiten.

   Verwijderen
 16. I like the first version a lot! very gorgeous!
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel mooi! en ook fan van het piepgaatje!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw! Ik vind de versie die jij mislukt vindt juist de mooiste! Hoe graaf kan een Julia zijn?!
  Schön, schön!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Die eerste is mijn absolute topfavoriet......leuk met dat piepgaatje

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zo'n mooie versie die turqoise met een knoopje op de achterzijde!
  Mijn stofje ligt klaar maar toch ook enige "schrik" om eraan te beginnen
  :-)
  mizolilie.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wauw, jij hebt toch echt gouden handen hoor, mevrouw Khadetjes!
  Als ik echt moet kiezen, vind ik vooral je eerste exemplaar echt een prachtstuk.
  Ik begin meer en meer zin te krijgen om er ook zo eentje te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De eerste is mijn favoriet! Heel mooi van kleur en dat gaatje vanachter is echt een tof detail

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zalige truien... Ik moet ook eens dringend beginnen... Heb al hopen inspiratie opgedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mooi!!! Die met het gaatje op de rug... zo een klein detail en gelijk een hele andere sweater!
  Eentje om te onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. I love love the first version you made! Could you tell me what fabric it is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I wish I could... it's jersey, but with something extra in it. Unfortunately I'm not that clever when it comes to fabric knowledge.

   Verwijderen
 26. Dat eerste truitje is echt een schoontje geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. De eerste is toch ook mijne favoriet! Kan je uitleggen hoe je dat piepgaatje uiteindelijk gemaakt hebt? Leuk detail!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doe ik! Al zal het niet voor onmiddellijk zijn, maar het komt!

   Verwijderen
 28. Manman, wat een schoontjes alweer!
  Ik heb het patroon net gekocht, dus merci voor de tips (met mijn lang bovenlijf en lange armen, mijn volleyballersbovenarmen en mijn twee maten verschil tussen borsten en heupen weet ik wat mij te doen staat)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -schaterlach- Wat kunnen we ons lijf toch altijd mooi omschrijven hé ;)

   Verwijderen
 29. Ik vind de eerste toch ook de mooiste hoor. Wat een productiviteit!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. De eerste mag zo mijn kleerkast in! Ik ben fan van de boothals en het druppelgaatje op de achterkant. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Waw, jij was ijverig! Ik ben ook het meest fan van de eerste. Zo'n mooie stof én de kleuren staan je fantastisch goed! Ook een beetje jaloers dat jij zo'n mooie foto's kon trekken. Ik kwam licht (en tijd) te kort :-( (An)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meneer Khadetjes en ikzelf werken aan de overkant van 't straat, dus in de middagpauze gaan we thuis eten - en dan is er wél licht. Want dat is het probleem hé, weer en licht ;). Ik kijk al uit naar jouw versie!

   Verwijderen
 32. awel ik zag nog niet veel toffe exemplaren, ik had dik mijn twijfels over die trui, maar hé, je overtuigde me! Het zijn toffe exemplaren! En madam, wat zie jij er zooooooo slank uit! Goe bezig zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat een prachtige versies heb jij gemaakt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wauw maal 3!!! De laatste is ook heel sjiek erbovenop! Jij toont hier duidelijk hoe veelzijdig een patroon kan zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Dat patroon gaan we aanschaffen, die eerste is zooooo prachtig, ik wil ook, ik wil ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. O! Wat is die eerste Julia mooi geworden!
  Chance dat de eerste pasbeurt niet helemaal goed zat. Dat piepgaatje is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Even een praktisch vraagje: Ik heb hier tricotstof liggen van een meter op een stofbreedte van 145 cm. Zou het lukken om met deze hoeveelheid een julia sweater te maken? Ik heb het patroon nog niet aangeschaft dus heb nog geen idee hoeveel je precies nodig hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hangt er vanaf wat je wil; eentje in 1 kleur zal niet lukken - ook niet als je boordstof gebruikt. Wat wel kan is die stof gebruiken voor het lijfje en voor de mouwen een ander stofje gebruiken. Het aller aller zuinigste knipte ik de zwart/witte uit 130cm en daar heb ik echt geen restje meer van over.

   Verwijderen
 38. Dat piepegaat in de Lars vond ik al geweldig en nu in een Julia! Zalig. Ik kijk al uit naar het volgende gaatje... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Schoontjes, alle drie! Ik moet mij er ook eens aan zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Versie 1 is nochtans mijn grote favoriet! Al zal mijn kleurvoorkeur daar wel voor iets tussen zitten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Super, De eerste en de laatste zijn echt super! Vooral de eerste! Knap gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Super knap !! Alle drie, maar ik ben het meest fan van de laatste...

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Allemaal weer fantastisch mooi maar die derde: wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik juich mee!! ... ben wel niet gewoon dat je zo serieus kijkt :-) Schoon wi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik weet het... ik hou niet van foto's nemen en dat is er aan te merken ;)
   Ik ga er eens aan werken!

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.