Rekker revanche

vrijdag 15 augustus 2014
Ik moet leren mijn mond te houden. Mijn laatste bekentenissen leverden me op het naaifront namelijk niet zoveel goeds op... Hoewel ik zo mijn best doe om een liefdevolle relatie met de o-zo-gehate-elastiek te ontwikkelen, besloot het witte goedje mij te nekken. Bigtime.

241-01

Geen idee of het jullie opvalt, maar ik ben naarstig bezig mijn eigen kleerkast van wat nieuwe vulling te voorzien. Na een aantal bovenstukken besloot ik dat het nog eens tijd was voor een jurk. Het patroon ervoor vond ik in La Maison Victor, een van de tijdschriften die maagdelijk ongebruikt in de kast liggen. Use what you have vooraleer nieuwe dingen te kopen of zoiet.

241-02

Geen idee waar mijn gedachten zaten, maar mijn oog viel op de Gig jurk. Eerlijk, in de winkel zou ik zoiets voorbij lopen, het passen zou zelfs niet in me opkomen. Maar allé. Misschien zat haar versie er wel voor iets tussen - grijns. Een Gig dus.

241-03

Het begon al met de stof, het moest iets zijn dat soepel viel. Tijd om de voorraad katoen achter me te laten en me te storten op de 'volwassenere' stoffen - lees dit asjeblief met een grote portie sarcasme. Toevallig - ahum - had ik net crêpe gekocht. Plezant dat dat is om te knippen - sarcasme, remember -, maar allé, dat lukte uiteindelijk wel. Het gaat nu ook niet om een gigantische hoeveelheid patroondelen, dus daar moet ik niet over zagen.

241-04

Normaliter krijgt iedere nieuwe aanwinst een azijnbad en een wasmachine-verwenbeurt. Mijn systeem is blijkbaar niet helemaal sluitend, want toen ik een aantal kreuken uit mijn geknipte patroondelen wou strijken, kromp het ding angstaanjagend. Aaargh. Ahja, mijn oorspronkelijke plan met die lap stof was veel minder stofrovend dan dit jurkje. Ik besloot het te negeren en deed een schietgebedje dat het uiteindelijke ding mij toch nog zou passen.

241-05

Toen kwam het... "neem de elastiek, speld en stik". Man.
Het jurkje bevatte te veel eerste-keer-momenten. Een aantal pogingen en een intense tornsessie later lukte het ;). Had ik haar versie toen gezien, ik ging geen elastiek gebruikt hebben. Ik had toch beter mijn zin gedaan en 'gewoon' gefronst of plooitjes gemaakt - ik vermoed dat het achterpand dan ook niet zo omhoog zou getrokken worden. Soit, de jurk is af en min of meer draagbaar. En daarmee is alles gezegd ;)

241-06

Dossier "de aanpassingen" - Het jurkje valt nogal kort, dus voegde ik mijn 'extra' lengte ten opzichte van het patroon toe (vier cm in het bovenlijf, vijf ergens rond de heupen en vier cm zoom). En het is nog wat aan de korte kant... In de belegdelen zit een foutje, daar moet nog vier cm toegevoegd worden. Verder hield ik rekening met mijn maten, en combineerde er twee zodat ik er in zou passen :)

241-07

37 opmerkingen:

 1. jij bent ook goed op dreef hé. Maar voor jezelf dan. Dat jurkje is heel mooi. Maar voor mij zou het te kort zijn. Ik heb hier mooie jurkjes liggen maar 10 cm. boven de knie en ik durf ze niet aan zonder legging. Het is een speels model.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet helemaal mijn ding, dit model zou me meer flatteren mocht ik iets slanker zijn én iets langer zou niet alleen aangenaam maar ook comfortabel zijn :). Maar allé, het zit wel zalig, de stof is plezant om dragen en wie weet krijgen we nog wel een mini hittegolf in ons landje.

   Verwijderen
  2. dit is een model voor 'grissini's' (dixit de MDH, terwijl hij er ook netjes bij zei ' en jij bent een volle peer'). Persoonlijk vond ik je mooier met de June !

   Verwijderen
  3. Schitterend, jouw MDH ;). Hij heeft wel gelijk zunne! Ik vind mezelf ook mooier met een June, dat is onmiddellijk ook de reden waarom ik in de winkel meestal voorbij ga aan dit type jurken. Ik ben écht geene grissini ;)

   Verwijderen
 2. ... en ondanks alles, is het een prachtige Gig geworden... Crepe is inderdaad the way to go :-) Ik ben blij dat jij ook zegt dat hij zo kort valt, als ik het patroon daar had gevolgd dan had ik nu een jurkje tot net onder mijn poep. Niet zo elegant denk ik dan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Euh... niet echt. Ik heb er eigenlijk al spijt van dat ik het niet nog wat meer verlengd heb ;)

   Verwijderen
 3. Amai bij jou is het duidelijk wel goed afgelopen :) Ik was er aan begonnen maar koos al de verkeerde stof + de maat zat ook niet helemaal juist, inderdaad niet het gemakkelijkste patroontje, maar heel knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het bij Dietemiet al gezien/gelezen, dat de stof blijkbaar allesbepalend is! Ik ben heel benieuwd naar jouw versie, want volgens mij heb jij zooo het model voor dit jurkje.

   Verwijderen
 4. Ik krijg goesting om het ook te maken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het staat je goed! Wat een leuke plek om foto's te nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb het al verschillende keren in blogland zien verschijnen en nu kriebelt het bij mij ook om deze jurk te maken maar als ik jouw verhaal lees misschien toch nog maar wat wachten tot ik meer ervaring heb.Mooi gemaakt hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neee! Dat komt wel goed hoor, gewoon wat oefenen op elastiek stikken - zodat je niet moet tornen als het niet goed gaat. Of fronsen, of plooitjes ;)

   Verwijderen
 7. Mijn oog was ook al eens gevallen op de Gigi maar durf me er niet aan te wagen.
  Jou versie met alle nodige aanpassingen vind ik echt geslaagd. En de rekkerfobie overwonnen?
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het leest als een thriller, jouw rekkerrelaties. ;-) ik vind wel dat hij goed afloopt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw, klasse deze Gig! Dossier aanpassingen is zeer nuttig voor ik aan mijn versie begin. Ik onthou zeker verlengen, beter gewoon fronsen en soepele stof. Is voile even soepel als crêpe?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas kan ik je niet helpen... ik haalde voile in huis, maar dat is mijn volgende project. Ik vind niet dat het dezelfde soepelheid heeft als crêpe (als je dat vast neemt, valt dat zo schoon naar beneden, dat heb ik iets minder bij voile.)

   Verwijderen
 10. Wauw, ondanks alles vind ik m geslaagd, ik vind de lengte niet te kort.
  Ik zou voor mezelf ook deze lengte aannemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik vind dat je er in elk geval mooi mee staat ;)
  memo aan mezelf: crepe krimpt gelijk zot... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jammer dat je niet helemaal content bent, maar ik geef toe dat ik hem zo ook te kort zou vinden. Nog een nieuwe versie dan maar?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt het er al bij al geweldig van af gebracht!
  De lengte is inderdaad nipt, ik heb de indruk dat er héél kleine mensen bij LMV werken. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik geef je een medaille voor moed om te blijven geloven in een gezonde elastiek-relatie,
  applaus,
  persoonlijk ben ik fan van je vorige jurkjes :-))
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik had ook een probleem met de belegdelen! Is dit een fout in het patroon of toevallig :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las al nog hier en daar over problemen met de belegdelen... Ik knipte er zelfs nog extra die (ook) te kort waren, dus vermoed ik dat er een foutje in geslopen is :)

   Verwijderen
 16. eee schoon pertang zenne, k vin da zoe ne goeien aanschiet precies... k heb er ook al op gepeinsd :) uitwerking daarentege laat op zich wachte :))

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Tof, zo in het donkerblauw!
  Hier werd vandaag ook DIK geklooid met die schouders, jongens toch! De eerste heb ik er terug afgeknipt gewoon, die rotjurk was zelfs af maar het trok langs alle kanten. Mijn tweede versie is net klaar, het klopt inderdaad niet helemaal maar het is wel beter nu, ik werkte gewoon preciezer. Jammer dat ik dit hier te laat lees...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol, de 'rotjurk' ;). Ik denk wel dat ik er volgend jaar nog eentje maak, met heel wat aanpassingen, dat wel... maar het jurkje zit zalig!

   Verwijderen
  2. Wel ja, ik ook denk ik. Die rimpels op mijn schouders moeten weg, dat poft me te hard. Ik zie dat bij jou ook zo wat omhoog kruipen... Ik gebruikte geen rekkers maar rimpelde en die rimpels mogen aan de borsten niet te ver naar opzij of ge krijgt mega-boobies... Verder ben ik er content van hoor, ze zit inderdaad heerlijk. Morgen op de blog! :-)

   Verwijderen
 18. Voor mij persoonlijk is dit echt het nadeel van naaien voor jezelf: je kan het niet op voorhand passen. Chance dat het dan nog comfortabel zit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gho, desnoods wordt het een strandjurkje ;). Voor €10 stof vind ik het nog meevallen, ik wist op voorhand dat dit soort jurkjes mij niet bijster flatteren dus moet ik nu niet zagen. Lol ;)

   Verwijderen
 19. Schoon madam in een schoon jurkje (maar de volgende keer misschien iets langer ?) in een schoon omgeving ! (echt waar, ik heb mij dat de laatste keren al een paar keer afgevraagd ... waar woon jij in godsnaam ? telkens opnieuw zo'n verrassend mooie buitenfoto's !)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oja, de volgende keer zeker wat langer ;)
   Euh... die foto's zijn overal en nergens genomen, waar we op dat moment passeren. Dit is ergens in de buurt van de achterkant van het station van Oostende, na een dagje aan zee.

   Verwijderen
 20. Rekkers en Mie, ook niet de beste vrienden! Zullen we een clubje oprichten? Ge hebt dat toch maar schoon ineen gestoken. 't model zou in alle geval niks voor mij zijn, maar zo in 't donkerblauw vind ik het best stylish...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik maakte hem zonder rekkers maar dan ook trekt hij. Er is iets prutserig aan het jurkje. Ik vind de jouwe echt goed gelukt. Ik maakte hem te kort en bij mij is hij meer een bloesje geworden :-)
  De jouwe vind ik echt mooi!
  (Kprobeerde al eerder te reageren maar kwam niet door, pc problemen. Nu even testen. Hopelijk krijg je het niet dubbel)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. das een model waar ik vaak naar lijk i nwinkels, maar na pasbeurten ik moet beseffen dat dat mij NIET staat! Ik heb daar het figuur nie voor jong. Met mijn borsten in zo iets ben ik precies een luchtballon! een opgeblazen luchtballon that is!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oei, en nu voel ik me verantwoordelijk :-) Het is inderdaad een heel geknoei, he, die Gig. Ik begrijp nu eigenlijk ook niet waar ik de moed heb gehaald om er twee te maken ... Om ze dan uiteindelijk ook niet eens veel te kunnen dragen met dat weer! :-P

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.