Of help eens een simpel project om zeep

woensdag 9 april 2014
Na het afwerken van mijn eerste Dorothy tas had ik heel fel een "dat wil ik ook" gevoel. Je moet namelijk weten dat ik al jaar en dag mijn kalligrafiemateriaal meezeul naar cursussen in ofwel een zakske van een niet-bij-name-genoemde-supermarkt of in mijn 'kalligrafiezak' van een niet-bij-name-genoemde-sportketen. Ik maakte al tassen voor mijn Khadetjes, voor Jules, voor allerlei anderen, maar zelf tsjool ik rond met bucht.

189-01
Stof: Victory (Cloud 9) - voering: New Wave olive (Free Spirit), allebei van bij Bambiblauw
Patroon: Dorothy Day Tripper van Swoon Patterns - Versteviging: Decovil (buitenstof), voering: H640
Ik trakteerde mezelf op een prachtige canvas - nee, ik ben niet zo'n fan van beesten, maar de kleur, mannekens, daar doet een mens het voor. Het patroon lag niet zo heel erg ver, dus de voorbereidingen namen niet zoveel tijd in beslag. Helaas zat Murphy op mijn schouder - bij het opstrijken van de versteviging had ik last van een accute bui van verstrooidheid, met verbrande Decovil en verbrande stof tot gevolg. En stinken dat dat deed! Bon, op zich is geen ramp, nieuwe stukken werden geknipt en verstevigd en het spelleke kon verder gaan.

189-02
"Twee zielen, één gedachte", zij maakte hetzelfde patroontje in dezelfde stof mét hetzelfde kleuraccent
...zonder van elkaar af te weten en in haar geval ook zonder al het geklungel ;)
Waar ik bij het eerste exemplaar braaf de handleiding volgde, deed ik hier wat meer mijn eigen zin... ik vond de tas wat nipt om een A4 in te stoppen, dus dacht ik slim te zijn en de naadwaarde wat te verkleinen - wat geen probleem is, als je de bodem verlengt. Mijn wiskundige talenten zijn helaas niet van die aard dat ik de juiste omtrek nam, dus moest ik op het eind nog een stukje erbij foefelen... Och, als het voor mezelf is vind ik dat allemaal niet zo erg.

189-03

Mijn volgende stoot was er eentje van een groter kaliber... Ik hou van de patroontjes van Swoon - echt waar - maar ik hou niet van de manier waarop de tas en de voering aan elkaar vast gemaakt worden over de rits. Het is altijd wat prutsen, je moet dat over die machine zwierelen en je kunt daar niet zo goed aan. Allé, ik wou het anders. Nota aan mezelf: er is een reden waarom je dat zo moet doen. Ik hou ook niet van die rits die daar zo in gepropt zit, ik wou wat meer ruimte aan de rits. Dus bevestigde ik eerst de ritspanelen op de klassieke manier aan elkaar, met veel plaats om het ding mooi open en dicht te doen. Dan werkte ik de volledige tassen af - ik dacht zelfs aan een keergat voor de voering. En toen kwam het hé... Gezien mijn hekel voor naaien met de hand was mijn keergat aan de zeer kleine kant, ik kreeg de tas nauwelijks gedraaid, mijn Decovil is om zeep door het vele wriemelen en aan de zijkanten zitten twee gaten. Zucht. Waarom wou ik het ook alweer anders doen?

189-04 189-05 189-06

Het resultaat is een mooie tas langs de buitenkant, langs de binnenkant ziet het er niet zo uit. Ik was het gefoefel onderhand zo beu dat ik het keergat zelfs gewoon met de machine dichtgestikt heb. En de vele zakken langs de binnenkant, daar had ik helemaal geen zin meer in. Maar langs de buitenkant kun je dat allemaal niet zien, dus neem ik 'm met veel trots mee naar de les! En ooit, wel, dan fix ik dat wel een keer. Of over hoe je iets simpel (gedeeltelijk) om zeep kunt helpen als je per se uw eigen gedacht wil doordrijven ;).

189-07

45 opmerkingen:

 1. Zalig om te lezen! En je gaat toch veel Oooh's en Wauw's krijgen op je tas hoor. Heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. T is ne schone zak geworden! En hier bij mij liggen 23 appelzakskes te blinken, 2 weken op voorhand klaar en dat allemaal dankzij uwe gouden tip, knopen aanzetten me het machien. Keergaten ook machinaal gedicht, da gaat nogal vooruit zenne!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, op voorhand klaar zijn is altijd plezant, goe gedaan!

   Verwijderen
 3. Ik snap het wel dat je iets anders probeerde. Ik ben ondertussen zover dat ik het gefoefel met de naaimachine om binnen en buiten aan elkaar te krijgen, niet meer aanga. Dat lukt mij nooit naar behoren. Ondanks mijn aversie voor met de hand naaien, naai ik nu de hele boel met de hand dicht. 't Is het resultaat dat het hem doet, want leuk is het niet (zeker niet met die zware decovil light).
  Maar het is een mooitje, jouw Dorothy!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O boy, meen je dat? Met de hand? Miljaar, gij zijt mijn heldin.
   Ik ga nog even in boosheid volharden ;)

   Verwijderen
 4. Niemand moet zijn neus in uw zak(k)en steken, toch ! Voilà, geen kat die dat ziet. Hij ziet er formidabel uit ! Ik ben fan van dat stofje, ooh, zo mooi ! Je mag er heel trots op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Had je dat zelf niet allemaal bekend hier, geen kat had het geweten. 't Is een schone tas, zegt de ene perfectionist tegen de andere ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben een babbelaar hé, ik kan het niet laten ;)
   Merci, mevrouw de andere!

   Verwijderen
 6. das weer een superuitvoering he en deze keer kunde er zelf mee paraderen, go for it ee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. haha wat een verhaal... maar je ziet daar toch niets van... schoontje!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het eindresultaat ziet er heel schoon uit. Maar als ik de voorgeschiedenis hier zo lees , ga ik mij er zelf niet aan wagen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo mag je echt niet denken. Mijn vorige exemplaar was prachtig (stoef stoef), op redelijke tijdsspanne klaar en zonder miserie. Het ligt enkel en alleen aan mij, als je het patroon volgt gaat het vanzelf!

   Verwijderen
 9. Prachtig gelukt, maar de misere is herkenbaar. Wellicht komt er ooit iemand wel met een beter idee hoe de binnen- en buitentas in elkaar te steken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ai, mar soms lukken eigen gedachten wel hoor. de volgende keer ga je dat niet meer voor hebben. Mooie stof en mooie tas.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ja wete, ge kunt ze ook altijd aan mij kwijt, ik stoor mij daar ook niet aan hahaha
  Neenee, een heel schoon exemplaar! Ik heb mij heel hard moeten inhouden om die stof niet te kopen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Is toch super mooi gelukt! En geloof na nog heel wat tassen vind je de perfecte manier om met de binnenkant om te gaan !
  liefs Bie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind de tas prachtig....en die binnenkant is toch verstopt door uw A4-map!
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gefoefel of niet, het resultaat mag er zijn! En nu verlangend uitkijken naar je volgende kalligrafiecursus om die tas te kunnen gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Inderdaad mooi!!! Ik heb deze tas trouwens ook al willen maken, maar alleen zie ik er een beetje tegenop. Misschien kom ik nog wel eens een leuke workshop tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldige tas! Ik heb ook een hekel aan het hand naaien, Ik draai hem om en dan naai ik hem met de machine. Geloof me, ziet er better uit dan handnaaien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo doe ik het ook, tas binnenste buiten en machine dwars zetten.

   Verwijderen
 17. Zeg !! Miss precies ! Ik kom hier dus wel via een link van op de Spoon-FB-pagina terecht he !!! Denk daar maar eens over na ! (als het geen pronkstuk zou zijn, zouden ze dat er niet op zetten he !)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol, maar ik vind de tas heel mooi hoor! Juist de afwerking vanbinnen ;)
   En Swoon, zot he, gelukkig leest Alicia geen Nederlands zeker?

   Verwijderen
 18. Hé ik wou het oorspronkelijk ook volledig in de libellestof doen maar ik had het een beetje moeilijk met de op hun kant vliegende beestejes. Maar nu ik jouw versie zie.... WAUW. Ze is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. prachtige buitentas! :D en vanbinnen is het nog zo erg nie jong :)
  Ik heb hetzelfde probleem wel, i kwou voor mijn volgende tas ook een exemplaar die ik ook anders in elkaar zou zetten want idd, binnen en buitentas zo in eklaar zetten vond ik niet netjes, ma ben dus blij dat jij hebt ondervonden dat da nie erg goed gaat :D

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Haha, wat een verhaal ;-). Maar je tas ziet er wel super uit hoor! Die binnenkant ziet alleen jouw kritsich oog hé ;-). En voor 't zelfde geld had jij na afloop de veel makkelijker versie ontwikkeld. Volgende keer meer chance zeker ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ach, ik ken dat gevoel....zelf vind je dat het een misbaksel is na al dat geklungel, .....maar voor de anderen is het gewoon een prachtstuk!!!!! En ik hoor in dit geval bij "de anderen "! En die kleur!!!!!!! Btw, nog een vraagje: wat is decovil????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik ben er best tevreden mee ;)
   Decovil is versteviging, dat gebruik ik graag voor tassen - is best wel stevig.

   Verwijderen
  2. Waar koop jij die Decovil? Want als we op weekend gaan, koop ik daar best wat voorraad van!

   Verwijderen
 22. En ik die maar blijf denken: die tas wil ik op weekend misschien wel maken! In de hoop dat je mij dat gaat leren. Maar misschien toch ook weer niet! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -lol- Ik kan u helpen de handleiding te lezen!
   Lieve heeft ook plannen in die richting dacht ik, dus gewoon doen - samen met dat zomerkleedje voor jezelf ;)

   Verwijderen
 23. Dat is zo fijn aan naaien voor jezelf (en de jouwen), niemand die zich stoort aan een niet geheel perfecte binnenkant! Maar hij is MOOI!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb deze voormiddag mijn dorothy day tripper ook afgewerkt, maar ook niet helemaal foutloos...
  Bepaalde stukken 3 keer losgetornd om dan achteraf nog met de hand te naaien... Not my idea of having fun.
  En mijn goesting om tassen te naaien is ook ineens over voor een tijdje denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé Noor... wat jammer dat 'm niet helemaal goed gelukt is. Bij mij is het ondertussen al een tijdje geleden, maar ik zie het tassen maken nog helemaal zitten, dus ik hoop dat dat bij jou ook goed komt!

   Verwijderen
 25. grappig maar als ze vol rommel zit, zie je de binnenkant niet meer! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Prachtige tas!! Is hij te groot om als handtas te gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Als je er niets van zegt, zal niemand er iets van zien. Toch tof dat je het zo op je blog zet. Leest leuk...

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Fijn dat jij dat dan weer uitprobeert, hoeven wij dat niet nogmaals te proberen :)
  Ben het met je eens dat die manier van elkaar zetten niet de fijnste is... Ik ga mijn dorothy denk niet met decovil maar met H250 en H640 verstevigen... Misschien toch eens proberen of het dan wel gaat ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard gaat dat lukken! Het hangt er wel wat van af waarvoor je de tas gaat gebruiken. Als handtas zal dat voldoende verstevigd zijn - ik wou 'm echter voor papier gebruiken en mijn materiaal, dus voor mij moest die iets steviger zijn. Als je 'm met decovil verstevigd en de handleiding netjes volgt, dan lukt het hoor - zie mijn vorig blogje :) Veel succes in ieder geval!

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.