Zalig de onwetenden

dinsdag 11 februari 2014
Het is allemaal haar schuld, echt waar, ik kan er zelf niet aan doen. Op mijn experimenten om mijn bevallige rondingen te bedekken, reageerde ze dat ze aan het bloesje uit datzelfde boek bezig was. Dat deed me het boek erbij pakken en toonde me een heel schoon bloesje. Waarop ik prompt een 'dat-wil-ik-ook' gevoel kreeg. Heel volwassen en zo.

161-01
Stof: Tiny Tiles Toffee (Michael Miller) van bij Stael - Knoopjes: Veritas
Patroon: Bloesje uit Little Miss Y's Homemade Wardrobe
Gezien het gebruiken-wat-je-hebt principe, keek ik in de kast en koos hetzelfde niet te fotograferen stofje van dochterlief. Misschien niet het meest spannende stofje, maar goed genoeg voor een eerste versie. Hier wordt genaaid tegen de klok - nee, ik had werkelijk niets anders in de kast hangen dat ik kon aandoen - dus was er geen tijd voor een proefversie. In plaats daarvan deed ik mailsgewijs beroep op haar ervaring en ik kreeg een halve roman aan tips. Geen idee waarom, maar de mail gaf me het gevoel dat we dat wel eens rap gingen fix'en. Zalig de onwetenden...

161-02

Het knippen en ineen steken van het bloesje ging behoorlijk vlotjes. Op een paar neepjes na is het allemaal gewoon rechtdoor, moeilijk is dat niet. Een 'echte' kraag heb ik nog nooit gemaakt, maar allé, hoe moeilijk kon dat nu zijn. Nog maar eens: zalig de onwetenden...

161-03

Uiteindelijk ging die kraag er nog behoorlijk vlot aan, ik spelde het ding een aantal keer langs alle kanten en plots zag ik het licht. Dus die kraag met staander staat eraan - ik denk zoals het boek dat van mij verlangt - maar hoe meer ik er naar kijk, hoe meer ik denk dat die staander er omgekeerd op staat. Wat me bij de volgende bevinding brengt: enige naaiervaring in combinatie met een dosis gezond verstand is aan te raden bij dit boek... De uitleg is bij momenten nogal beknopt. Ik zag mezelf dit niet voor elkaar krijgen een jaar geleden - het loopt nu al niets over.

161-04

Het fijne aan naaien is dat je je eigen lijf wat beter leert kennen... Zo weet ik ondertussen al dat wat ik graag zie niet noodzakelijk hetgene is waar ik goed mee sta. Ook wel goed om weten ;).
In de reacties op haar versie zag ik de tip van werken met Engelse naden voor een mooie afwerking langs de binnenkant. Terwijl ik ijverig zat te stikken, floepte die tip door mijn hoofd, dus gooide ik stante pede het roer om en deed ik dat braafjes. Ik had echter wel maar 1 cm naad geknipt, wat niet echt een aanrader is als je daar per se een Engelse naad uit wil krijgen. Tussen het uitrekenen van hoeveel mm en de praktijk stikte ik vermoedelijk op iets meer dan de bijgetekende naadwaarde. Getuige daarvan de plots gegroeide buste en de spartelende knoopjes...

161-05

Al bij al heb ik opnieuw veel geleerd met dit brave bloesje. Voor de accordeonoptredens zoek ik al jaren naar de perfecte witte bloes - wat niet mogelijk is, want ik vind dat een vreselijke kleur en er is altijd wel iets van details dat mij niet aanstaat - maar dit jaar maak ik 'm gewoon zelf! Een mei bloesje... weliswaar iets langer dan nu want als ik nu mijn armen de lucht in zwier, komt er behoorlijk wat bloot piepen. Iets langer, iets breder en met kraag met staander en al. Neh.

36 opmerkingen:

 1. ee k vin da toch al supergoe gelukt!! Dat boek heb ik nog niet in mijn bezit...
  Iets langer zou ik ook zo doen voor mezelf maar voor de rest vind ik het wel goe zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kan zeggen wat je wil, maar ik vind dat het er héél netjes en geslaagd uitziet om een versie met hindernissen te zijn. Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Awel madam Khadetjes da hedde gij goe gedaan seh
  Groetje,
  Ingrid Q

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het meer dan ferm geslaagd! En wij zien die foutjes nie en jij leert eruit... win-winsituatie toch?! :p

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap gedaan! Je kan er altijd zo'n dun "topje" onder dragen als je je armen te veel moet strekken! Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij ziet dat er behoorlijk perfect uit hoor! En ook het stofje is heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is toch een héél mooi bloesje zeg. Zeker voor herhaling vatbaar :D

  Ik ga toch binnenkort eens een snoekduik nemen in het boek, ligt hier klaar als ik voor Bridget wat heb geproduceerd... ze is spontaan uit alles gegroeid! Maar daarna ben ik aan de beurt :-)

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik maakte dit bloesje eens voor mijn zus en dat is inderdaad een kort model. Ik heb toen serieus gevloekt op de afwerking van de mouwen. Volgende keer anders. Jouw versie vind ik super schoon in die stof en met die mooie opstandige knoopjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn eerste reactie bij het zien van je post: dat wil ik ook! En ik had nog geneens de tweede of volgende foto gezien, laat staan wat gelezen. Ik vind het echt een supermooi bloesje..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi bloesje en wat een knappe achterkant.Ik zo het ook wat langer maken

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig bloesje dat hier ook op de planning staat na een kleedje voor mezelf, een kleedje voor de middelste dochter, ...
  Allen jammer dat een dag slechts 24uur telt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik denk dat jij lijdt aan het (mij-niet-onbekende) véél-te-kritisch-voor jezelf-syndroom. Zo'n schoon bloeske seg! Ok, ik zou zelf ook eerde voor de iets langere versie gaan maar verder, niks op aan te merken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook best tevreden hoor, met mijn eerste bloesje! Maar een bovenste knoopje dat voortdurend open springt is nu eenmaal niet zo praktisch...

   Verwijderen
 13. Ik zie op de fotos vooral een heel mooi bloesje in een prachtig stofje met zalige knoopjes... Heerlijk toch als je de lijdensweg er naartoe niet kent...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo erg was het niet hoor, ik vind het bloesje goed te doen, er volgen er zeker nog!

   Verwijderen
 14. Mooi gedaan!! Ik vind het ook een heel mooi bloesje! Mss toch ook eens dat boek aanschaffen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker doen, er staan leuke dingen in! Geen zin om morgenavond te komen naaien?

   Verwijderen
 15. Wauw,voor een eerste bloes... Amaai, da's wel heel goed gelukt zeg. proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi zeg, helemaal gelukt volgens mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Yes, go for it ! Want het resultaat zal schitterend zijn !!! (misschien moet ik dat bloesje eens overwegen voor mezelf, maar dan met gesloten rug ... tja, that's me)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of misschien de opening iets kleiner maken? Ik vind het wel een fijn detail :)

   Verwijderen
 18. Heel tof, ondanks de obstakels.
  Het is inderdaad een boek waar ge 'tussen de lijnen moet lezen'. Ik ben aan het aprilkleedje bezig nu. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi... Ik moet deze maand ook nog iets gaan naaien voor mezelf maar na de ziekte van Axelle, de Louisa Dress die ik perse wou maken voor de wedstrijd en nu mijn eigen zware keelontsteking zo ik dat nog niet te rap gebeuren...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een rap rokske?
   Met de juiste medicatie ga je je zo weer goed voelen, dat lukt nog wel zunne!

   Verwijderen
 20. Wat een hip bloesje! Ziet er wel niet simpel uit, ik heb mij nog nooit aan bloesjes durven te wagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Alé jom, nu staat uw knoopje nog niet op de meest flatterende plaats!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist het hé, dat ik weer ergens de mist in zou gaan... lol... Ik las iets over een knoopke op de plek waar je 't breedst bent, niet dus? Tips zijn welkom want ik ben in staat om er een strip velcro te plakken zunne ;)

   Verwijderen
 22. Ik vind het prachtig en wou dat ik ook zo goed kon naaien. Je mag er gerust trots op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. oh ma zeg, het is wel heel goed gelukt! ma idd als ik de foto van die staander zie denk ik precies oo kwel dat die er omgekeerd opstaat, ma hé, details jong! mijn staander die staat dan wel goed, die stof werkte zodanig tegen dat het ook nie echt tof meer was!
  Ge hebt da goe gedaan jong! En die roman aan tips was graag gedaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Zeer mooi blousje met een knappe achterkant.

  Creatieve groetjes van het Veritas-team

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.