Overmoedige Nina

zaterdag 25 januari 2014
De kop zit vol. Boordevol plannen, ideëen, beslommeringen, weet ik veel wat daar allemaal rondspookt. Als het zover is, dan moet ik opruimen. Letterlijk. Doen zonder al te veel nadenken leegt dat vat. Maar daar had ik nu geen zin in. Ik wou iets leuks doen... Tegen beter weten in - haja, bij naaien moet je er nogal eens je hoofd bijhouden - dacht ik een eenvoudig a-lijn jurkje te maken. Stof bij hopen aanwezig, patroontjes genoeg, kwestie van de juiste dingen te combineren.

156-01
Stof: ribcord Stenzo (Stoffenspektakel) - Patroon: Nina uit "Zelfgemaakte Kleertjes 2"

Beide versies van zelfgemaakte kleertjes sieren hier de boekenkast. Nog nooit iets uit gemaakt. Naast het stashbusting wil ik die stapel ongebruikte patroontjes eens aanpakken. Ik koos uit het tweede boek het model 'Nina' en ging aan het werk. Man, over een slecht gedacht gesproken! Hoewel het jurkje eigenlijk twee keer niets voorstelt, mocht ik minstens zesentwintig keer - spreekwoordelijk dan, ik heb het echt niet geteld - mijn tornmes bovenhalen. Ongelooflijk.

156-02

Maar zie, het jurkje is af. Verwend als ik ben door alle fotohandleidingen van tegenwoordig, was ben ik blij dat dit niet mijn eerste jurkje was. Geen idee of ik het zou klaargespeeld hebben.
Om het drukke stofje wat te breken, werd er een klein fantasietje tussen gestikt. Je kunt het jurkje in een aantal varianten maken, waarvan de 'simpelste' in mijn ogen de mooiste is. Het juiste patroon voor die zakdelen - zonder frons - stond echter niet op het patroonblad en gezien mijn verstand met vakantie was, werden het zakjes met frons.

156-03

Diezelfde zakjes braken me zuur op. Zeer zuur. Hoewel ik - bij mijn weten - juist getekend, geknipt en gestikt heb, stonden de zakjes niet op dezelfde hoogte. Nu moet niet alles precies precies zijn, maar dat was géén zicht. De boel werd losgemaakt en opnieuw gestikt. En opnieuw. En opnieuw. Ondertussen snap je mijn frustratie waarschijnlijk wel? Er was ook iets met lengtes die niet overeenkomen waardoor ik moest bijknippen, dus vermoed ik dat ik precies niet wakker genoeg was tijdens het hele proces.

156-04

Vraag mij een blinde rits in te zetten, en ik doe dat met veel plezier. Van knopen, daar ben ik bang van - bizar, ik weet het, maar ondanks de automatische functie gaat er altijd wel iets fout. Deze keer wou ik de uitdaging aangaan. Hoe het knopenpat juist moet genaaid worden - en dat ik mijn Khadetje er ook in krijg - dat is mij nog altijd een raadsel. Ik deed het een keer of drie, wat resulteerde in een jurkje dat er schoon uit ziet van ver maar niet helemaal voldoet aan mijn afwerkingsnormen. Maar ik vertik het om dat mes nog eens boven te halen.
[Ik zou ervoor kunnen kiezen om dat niet met jullie te delen, geen woord over handleidingen die zeer beknopt zijn, naaiprocessen die zonder strubbelingen verlopen of mijn eigen gedachten die me voortdurend afleiden, maar dat wil ik niet. Hier loopt best wel een en ander verkeerd. En ja, ik zal waarschijnlijk wel ben een pietje precies maar dat betekent niet dat ik eigenlijk van het hele proces geniet. Dus nodig ik je uit om hier steeds met een kilo'tje zout te blijven lezen ;).]

156-06    156-07

Dochterlief past erin en een keer ze de zakjes ontdekt had, wou ze haar handjes er niet meer uithalen. Wat zal ze een fan zijn van het jurkje dat eraan komt ;). De wintercollectie loopt hier trouwens op zijn laatste benen... het kind heeft jurkjes genoeg dus ondergetekende zal iets anders moeten zoeken om zich mee bezig te houden. Suggesties?

40 opmerkingen:

 1. Ik zen weer kontent, herken dat volledig... k ben zelf wel ne blinderitserprutser en eerder knoppekesvoorstander, maar als het resultaat ok is, ist OK!!!
  Hier is de wintercollectie ook gedaan maar dan beginne we gewoon toch aan de lentecollectie zekerst... nog een portepapjeeke probere ook voor collega...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb in net datzelfde stofje ook een jurkje gemaakt & mijn naailes-buddy heeft ook dat jurkje gemaakt in een gelijkaardig stofje.
  Ik vind het jouwe heel mooi hoor.
  Op knopen moet ik ook altijd even denken, maar oefening baart kunst!
  je dochtertje staat er heel leuk mee, ook een vrolijk stofje voor een pittige dochters hé

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't Is toch weer een mooitje geworden hoor, ondanks de vele frustraties onderweg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ondanks alles...toch leuk geworden! (en da's uiteindelijk wat telt ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. de dorothy day tripper bag :) leuk project om te doen :) enneuh beginnen aan de zomercollectie ;) naaien voor jezelf? cadeautjes? ideetjes genoeg en anders verdiepen in pinterest en dan weet je helmaal niet meer wat kiezen :) ik vind het trouwens erg geslaagd en bovendien zie je niet eens dat er zakjes zijn, tenzij op de foto waar haar handjes in de zakken zitten :) het boek ligt hier ook... ik keek er zelfs nog niet in: ERG ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De zomercollectie ja!!

  Ik vind het een heel mooi jurkje en zie echt niet waar het niet helemaal precies is.
  Ze staat er heel lief mee!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och, meneer Khadetjes placeerde juist een bestelling ;)
   Vooral de binnenkant rammelt nogal, maar ik zie het niet meer ;)

   Verwijderen
 7. ondanks de strubbelingen vind ik het enorm geslaagd. prachtig zelfs. Je kan in de sjakossen vliegen als je even geen jurkjes meer wil maken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. er zal een slecht aura boven de naaisters gehangen hebben zeker, hier juist juist hetzelfde! om te beginnen een 128 patroon mèt naadwaarde(zoals hierin 'zelfgemaakte kleertjes' is geen 128 als burda of oktobre waar ik als gewoonlijk de naad op de stof bijteken!, dus groter knippen, lostornen, maar allè eind goed, al goed (les: ik knip in 'tvervolg àltijd naad bij, gelijk welk patroon of boek; minderen kan altijd hé)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En toch is 't mooi! Ze staat er goed mee. En ze heeft staartjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwijg, ik heb er nogal mogen aan trekken zunne ;)
   En zeventig keer opnieuw doen, niet te vergeten...

   Verwijderen
 10. Toch mooi hoor! En leuk om het kleedje gemaakt door een ander te zien, in het boek ziet het er altijd allemaal vrij klassiek uit, vind ik. Zo zie ik meer potentieel!
  Hier ligt de Pauline waar Lene twee keer in kan nog halfafgewerkt te wachten, maar daar is geen haast bij, misschien past het over twee jaar. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zo geen smalletjes, ik heb nu alweer veel groter moeten maken dan een drie jaar ;)

   Verwijderen
 11. Amai, wa doe da deugd om te horen dat dat op een ander ook niet allemaal in 1-2-3 lukt.
  Maar het resultaat mag er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind dat dat oranje biezeke het inderdaad echt af maakt. En knopen? Ik heb daar ook een hekel aan.. maar vind het wel altijd het mooist!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Toch knap dat je zo'n doorzettingsvermogen hebt getoond !
  En die dochter van u..... helemaal het evenbeeld van haar moeder !!!
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt? Dat zie ik dus niet he - mijn moeder zegt het ook, een mini me maar dan met krullekes ;)

   Verwijderen
 14. Ik vind het prachtig, vooral die zakjes! En dat pietje precies...dat heb ik zeker. Een mm is een mm. Mijn productiviteit is dus evenredig met de snelheid van naaien... Maar achteraf loont het!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik denk dat ik weet wat het volgende project wordt, hier ligt er ook één klaar. En grappig genoeg had ik dit modelleke ook net deze week gespot en op de to-do-lijst gezet, idd, zonder rimpelzakjes. Maar wat zeg je nu, staat die niet op het patroonblad??! Das toch een kleine flater? Ik heb het vorige boek ook, en enkele aparte patroontjes, en echt - hier spreekt nog een verwende kip - ik heb elke keer al met iets geworsteld waarvan ik dacht, tiens, dat kan niet kloppen zo. Maaaaaaar, het jurkje is er, en van veraf (en op foto) ziet het er toch héél schoon uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staat "knip iets smaller" - maar niet hoeveel, ik had geen zin in nadenken dus gebruikte ik het patroondeel (met fronszakjes dus).

   Verwijderen
 16. Ik zie geen foutjes! 't Is gewoon een prachtig kleedje! En een prachtig meiske...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. O, o... lees ik nou dat meneer Khadetjes een bestelling heeft geplaatst? Een overhemd? Begin maar snel, want ik ben er al eventjes bezig met 1, maar het gaat niet snel, ik vind het nogal ingewikkeld! Kunnen we sew-alongen! :-) Mooi jurkje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga je toch moeten teleurstellen... geen overhemd ;) Hoewel ik me daar van de zomer toch eens aan ga avonturieren. Ik hoop dat het jouwe tegen dan toch af is ;)

   Verwijderen
 18. Dat ziet er mij inderdaad niet het simpelste patroontje uit om zomaar even snel snel tussendoor af te werken, heel wat patroondelen, rimpels ...
  Maar dat staat uw kadhetjes dus wel supermooi he !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Supermooie creatie! Geen slecht idee om de stoffenkast op te gebruiken want ik vind dit een tof stofje!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. je bent niet de enige die foetert op die handleidingen. ikzelf heb de boeken niet maar ken wel iemand waar er ook steeds iets misgaat bij het naaiproces omdat de handleiding nogal beknopt is.
  Maar het ziet er toch goed uit jong!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik begon 3,5 jaar geleden met Knippie's en Ottobres, dus alles met meer dans 8 regels uitleg vind ik al de max. Al wil dat niet zeggen dat er hier nooit iets misloopt, als het verstand slaapt wordt er ook wat afgetornd of op goed geluk ineengeflanst ;-) Maar 't resultaat is mooi, zeker langs buiten, en dat is wat telt. Volgende keer met een fris hoofd lukt het vast en zeker weer beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik vind het toch heel mooi hoor! ik ben zelf heel laks en wat ik maak, zit dus altijd vol schoonheidsfoutjes :-) maar ten opzichte van mijn maaksels, zie ik hier toch echt amper rare dingen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heel knap het eindresultaat en dat is het belangrijkste

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat ben ik blij om te horen dat ook bij jullie "supernaaisters" niet altijd alles vlot verloopt.
  Ik naai nu een jaar en heb gisteren voor de eerste keer geprobeerd om een rits in een mannenbroek te krijgen. Ik ben bijna een hele dag bezig geweest en hij zit erin. Maar hoe ik het gedaan heb, vraag het me niet.
  Maar het is het resultaat dat telt. Dat jurkje is gewoonweg prachtig. Het nadeel van zelf kleren maken is wel dat je alle foutjes weet zitten. Terwijl kleren uit de winkel zeker ook niet altijd perfect zijn. Maar ja, daar let je dan minder op.

  Nog veel succes,
  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik heb onlangs ook het kleedje gemaakt. Ik denk dat het patroondeel voor de niet gefronste zakjes er wel op staat. En dat op het zelfde blad. Er staan twee nummers 10 op in het licht groen. Eéntje voor de kraag en ééntje van de zak zonder frons.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amai, zou ik daar zo over heen gekeken hebben? Dank je wel voor je berichtje, ik kijk het na en dan pas ik mijn blogje aan!

   Verwijderen
 26. Ik ben momenteel ook bezig aan het kleedje. Veel frustratie, want de voorste zijkanten zijn veel te lang!!! :(

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik heb net hetzelfde probleem met dat patroon. Zijstukken veel langer dan midden en achter. En heb alles gecontroleerd voor en na knippen stof. het patroon klopt niet denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hier ook een rommeltje in het hoofd met een complete naaichaos tot gevolg, maar je hebt het toch weeral mooi klaargespeeld!! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.