3 out 1 in?

donderdag 23 januari 2014
Khadetjes startte het jaar met een geeftweg, zij startte het jaar met een vieze uitdaging - de rillingen komen nog steeds op mijn rug als ik eraan denk. Ik zag de blogpost passeren en klasseerde hem onmiddellijk heel diep weg. Maar het bleef knagen want...
...het is schrikwekkend hoeveel stof ik op amper een jaar tijd verzameld heb
...het is absurd dat ik nieuwe stof koop voor een project waarvoor ik eigenlijk al stof gekocht had
...het is oneerlijk hoeveel nieuwe, schoon stofjes er iedere dag bijkomen - hier spreekt de verslaving

Wat begon als een paar lapjes stof die in een kleine bak pasten is nogal uitgelopen. Er zitten wat stofjes tussen die ik ondertussen niet meer zo graag zie of waarvan ik al niet meer weet waarom ik ze ooit gekocht heb, maar mijn collectie past al lang niet meer in een kleine bak. Tijd om af te kicken dus! De regels?
 • Als je drie stoffen gebruikt, verkocht of weggegeven hebt, komt er 1 nieuwtje binnen
 • Uit = je hebt het project afgewerkt waarvoor je de stof kocht, je minstens 3/4 van de stof gebruikt hebt (of 1 meter voor coupons van meer dan 3 meter) of je voor minstens 1 meter stofjes uit de restjesbak gebruikt hebt
 • Er zijn een aantal uitzonderingen wat betreft voering & consoorten, die lees je maar eens na
Toen ik ze las, had ik een torenhoge innerlijke weerstand tegen deze uitdaging, maar eigenlijk is dat gewoon belachelijk. Drie weken later zet ik dus mijn verstand -en goesting- op nul, ga ik stoffenwinkels vermijden en in mijn eigen kast winkelen ;). Wie dat wil, kan hier de stand van zaken volgen en... wil-de-zo-lief-zijn-te-duimen-voor-mij-en-mijn-verslaving? Of nog beter, doe gewoon mee!

37 opmerkingen:

 1. Ik duim!
  Mijn eigen stoffen (behalve de fleece dan) passen nog steeds in 2 Ikea-dozen. Nog geen sprake van verslaving hier. Maar als ik de lotto zou winnen (waaraan ik overigens niet meedoe)...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. succes!!! ik moet er niet aan denken. Ik heb zo af en toe een kriebel daar moet ik dan aan toe geven. (zo niet dan is de schade niet te overzien bij de volgende kriebel) Maar eerst alle geplande projecten maken is hier wel een issue aan het worden....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook aan't afkicken, en amaaaaai.....das MOEILIJK!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :D Gij moet nog 10 jaar afkicken vooraleer uwe winkel leeg is!!! ;)

   Verwijderen
 4. Ha ha dat vind ik grappig.Bij mij valt het goed mee.
  Ik ga alleen nog stof halen waarvan ik weet ,dat ik er binnen de week iets ga van maken.
  Het grote nadeel daarvan is ,dat ik veel tijd verdoe met naar de winkel hollen.
  Het lijkt mij juist wel handig om gewoon thuis een voorraad te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het, maar hier heb je alleen de absolute basisdingen in 't dorp. Voor de stofjes waarvoor ik val, moet ik minstens een kilometer of 20 rijden of online bestellen. En dan is dat toch niet te doen om alles als je het nodig hebt te kopen - vandaar die voorraad die blijft groeien hé ;)

   Verwijderen
  2. Ik heb hier alles bij de hand,2 toffe stoffenwinkels en ne Veritas.(ligt hier achter de muziekschool handig als ik moet wachten.)Dat scheelt natuurlijk.

   Binnenkort plan ik een uitstap naar de Petit Pan winkel van Antwerpen,Ik weet niet of ik dan aan de verleiding ga kunnen weerstaan.

   Verwijderen
 5. Succes! Ik pas voor de uitdaging. Veel te moeilijk met al die mooie stofjes. Maar ik heb me wel voorgenomen om nu eens eindelijk iets voor mezelf te maken. En zo vermindert die stapel toch ook, hé?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Een jurkje met héél veel zwier - stof vreten dat dat doet ;)

   Verwijderen
 6. Er komen ook telkens weer zo'n mooie nieuwe stoffen bij ... en als iemand dan specifiek die kleur vraagt voor een gestikt hoedje, kan ik toch niet telkens opnieuw richting stoffenwinkel lopen voor een half metertje ... ontkenningsfase ?
  Ik vind wel dat ik mijn best doe, het laatste half jaar kocht ik geen stof, tenzij voorbestemd voor een heel specifiek project dat er reeds kwam of dat er zeker 'binnenkort' zal komen ... Ik probeer echt wel telkens opnieuw eerst te werken met wat er al ligt ... enne afwerken van wat al half begonnen was, is toch ook al een beetje een stuk in de goede richting, niet ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oooja, ontkenning ;). Maar je hebt wel een punt, er komen veel te veel mooie (nieuwe) stofjes bij. Ik koop ook altijd met een project in mijn achterhoofd zunne, maar soms zie ik een nog mooier stofje, en koop ik dat stofje met datzelfde project en vergeet ik gewoon dat ik geen tijd heb om dat allemaal op te naaien ;)

   Verwijderen
 7. Dat is een uitdaging waar ik nog niet aan toe ben ;-) Ik vind mijn voorraad nog véél te klein ;-) Maar ik ga wel eens proberen om pas stof te kopen wanneer ik weet waarvoor ik het ga gebruiken ipv zomaar stof te kopen. Dat lijkt mij ook al een slim idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik doe niet mee .... geen karakter op dat gebied
  en ze liggen ook zo mooi in de kast te liggen
  en er zijn net twee pakketjes onderweg ....ik pleit schuldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mmmmmmmmmmmm nee, dat zie ik niet zitten :) gezien ik al op dieet ben en dus zo goed en zo kwaad mogelijk van de chocolade, koeken, roomsaus en ijs moet blijven laat ik me de stofjes niet afpakken!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Succes, ik pas toch ook voor de deze. Wordt ook heel moeilijk met een stoffenwinkeltje in je eigen garage. Al helpt dat wel een beetje om minder stofjes voor mezelf te kopen. Maar langs de andere kant kan ik ze ook gewoon uit het winkeltje halen. (daar staat anders niets van in in de regels ;) )
  Maar heel goed, maaken jullie maar veel plaats want in april komen er nog hééél leuke nieuwe stofjes uit ;) ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, dat is een beetje vals spelen hé ;). Maar ik moet nu stofjes opgebruiken hé, om wat op te sparen voor april - ik kijk er zo hard naar uit!

   Verwijderen
 11. Oh, herkenbaar! Die post zag ik ook passeren en klasseerde ik ook in een diep hoekje wegens echt geen karakter. Maar idd, het blijft mij wel een ongemakkelijk gevoel bezorgen. Toch een lichte verslaving? Ik koop zelfs al stofkes waarvoor ik nog niet eens een project heb. En al de projecten die ik wel al in mijn hoofd heb (én stofkes voor heb liggen) kan ik onmogelijk in de "schaarse" naaitijd uitvoeren (tenzij ik ooit in juffra toertjes versnelling kan schakelen dan :)). Maar ja, 't is niet ons schuld, 't is dat van al die webwinkels met hun schoon stofkes en posts op facebook waarvan ik een beetje hebberig word.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. En laat ons niet vergeten, van al die bloggers die dan fantastische creaties maken waarvan ik denk, wauw, dat stofke moet ik ook hebben... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik wil wel 1 uit 1 in.... dat is plezanter? Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mag de regels naar je eigen voorraad aanpassen... als je er niet zoveel hebt, dan mag je best 1 uit 1 in doen - maar eerlijkheid doet me wel zeggen dat ik beter 4 uit 1 in zou doen. Maar dat doe ik niet, het moet ook leuk blijven ;)

   Verwijderen
 14. Stoer! Ik kan hier eigenlijk geen fijne stofjes kopen dus de voorraad blijft automatisch wel onder controle! Sterkte, ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik twijfelde even bij het lezen van het bericht, lang geleden, maar dacht toen... gaat niet: straks komen er vertegenwoordigers met keuze te over... dan zit ik aan de bron... gaat dus niet! maar ik vind dat ik voor mezelf al een zware uitdaging heb opgelegd met name geen nieuwe kleren kopen voor Axelle, enkel zelf maken, en ik denk dat die verslaving nog groter is dan de stoffenverslaving... van twee zaken afkicken gaat dus gewoon niet! Benieuwd als je een heel jaar gaat volhouden maar ik wens je veel succes :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol... maar voorraad in je winkel is toch niet hetzelfde als je eigen voorraad? Uiteindelijk moet je die twee toch gescheiden houden als je een beetje winst wil maken?
   Succes met je kleerverslaving ;) Daar heb ik dan eens hoegenaamd geen last van - blij toe.

   Verwijderen
 16. Welkom :) Hoe meer zielen hoe meer vreugd, euhm, sja, als je het in deze context "vreugd" kan noemen ;). Dat gaat nog even tijd nodig hebben om door te dringen. Ik ben zeker dat ik tegen het einde van het jaar heel gelukkig ga zijn omdat ik het gedaan heb :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar ja, hoe geweldig gaat dat gevoel zijn als je dan toch dat ene stofje "mag" kopen. Net als chocola veel beter smaakt als je het een week (euhm, is dat realistisch?!) niet gegeten hebt...

   Verwijderen
 17. succes!! Gelukkig zijn mijn kasten nog niet zo vol dat ik al moet meedoen :-p Ik gok dat ik volgend jaar aan de beurt ben :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik doe ook mee!! Dik tegen mijn goesting hoor, maar het moest echt. Er past gewoon niks meer in mijn kast-met-tig-planken. Echt, ik moet het er al naast gaan leggen.
  Maar ik baal echt wel van stashbusting!! Stashhoarding is veeeel leuker!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog plaats in mijn kast hoor, maar niet zo heel erg veel meer. En misschien vergeet ik ook wel te zeggen dat ik onlangs met mijn boeltje naar een grotere kast verhuisd ben - en ook nog een stuk van de oude kast in beslag blijf nemen ;)

   Verwijderen
 19. T kan nog altij in 1 kast dus ik pas, ben al aant stoppen met een andere verslaving en das al moeilek genoeg :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwijg mij ervan, ben tegelijk aan het afkicken van mijn suikerverslaving ook - heb daar precies meer last van dan van die stofkes ;)

   Verwijderen
  2. En hervallen in eeen gewoonte ga zo makkelijk ee... Ma nee kom we kunnen het! Go go go..... Zuchtje :)

   Verwijderen
 20. Ik duim voor je.. echt waar hoor. en heb hier ook een uitgebreid stoffengamma, maar ik kan er geen afscheid van nemen. Wat wel is dat ik eigenlijk eens eerst in mijn kast moet kijken voor ik wat nieuw koop. Maar internet is ook een verslaving van mij en daar laat ik mij dan verleiden voorr meer stoffen. :-) succes er mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er liggen er hier ook een aantal in de kast waar ik -nog- geen afscheid van kan nemen. Maar daarnaast liggen er nog voldoende om me minstens een jaar rustig te houden! Die webwinkels vind ik ook gevaarlijk zunne, gewoon niet gaan kijken is de boodschap ;)

   Verwijderen
 21. Wij zijn de zolder aan het opruimen / inrichten en als daarna blijkt dat mijn voorraad niet in de nieuwe kast past, dan doe ik mee!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.