Ostara is er ;)

dinsdag 1 mei 2018

In mijn hoofd zweven altijd triljoenen naaiplannen rond, niet zo moeilijk als je probeert zoveel mogelijk zelf de inhoud van de kast bijeen te naaien. Zelf zie ik het meestal niet zo groots, ik heb een paar patronen die ik graag gebruik en uit pure luiheid zou ik er best mee kunnen leven enkel en alleen die dingen te naaien; andere stof, ander maaksel, niet?
Om dat luie gedrag - en mijn starre gedachten - wat te doorbreken, vind ik het plezant af en toe iets te testen. Zo schreef ik me een dik jaar geleden in in de testerspool van Jennifer Lauren en valt er sindsdien af en toe een mailtje in de bus. Zij werkt niet met een vaste groep mensen maar stuurt een oproep de wereld in en de groep wordt gevormd door wie als eerste reageert. Je krijgt ook nooit op voorhand een foto/tekening van het kledingsstuk, enkel een omschrijving, spannend is het wel :). Anyway, ik kreeg een "you're in" en het knippen kon beginnen.

554-01 Ostara top
554-02 Ostara top

Ik kreeg Ostara - een Germaanse lentegodin ;) - in mijn schoot geworden. I-de-aal om te naaien wat een mens ook werkelijk draagt. Mijn zoektocht naar het ideale geweven bovenstuk ten spijt, grijp ik als het 's morgens vlug moet gaan naar een gewoon tshirt. Gezien ik (kleding)winkels probeer te mijden, bevat dat stapeltje exemplaren met heel wat jaren dienst op de tellen en is het stilaan aan het slinken. Ik verwelkomde het patroon dan ook met open armen en knipte voor mijn proefversie in een tricot uit de voorraad - eentje van Lotte, het leven is aan de durvers aka ik had een gevoel dat het wel goed ging komen, met dat testen.

553-01 Ostara top
553-02 Ostara top
553-03 Ostara top
553-04 Ostara top

Een bepaalde stijl heb ik niet, maar ik moet alles kunnen met mijn kleren (als in leven, werken, fietsen, nja, de standaard dingen dus #schaterlach). Geen idee hoe dat zich laat omschrijven, maar ik hou wel van de knipoog die Jennifer haar patronen meegeeft. Zo is de Ostara top een tshirt met een plezante halsuitsnijding die je - uiteraard naar keuze - kunt omvormen naar een sweatheart neklijn. De mouwen zijn getekend op net-boven-ellebooglengte of je kunt uiteraard ook kiezen voor een lange versie - wat ik niet deed, want ik draag dat niet. Het patroon is aansluitend en zit gewoon goed. Punt.

Een tshirt is een tshirt, super moeilijk om maken is dat niet met een handleiding die goed in elkaar zit. Het enige dat een beetje tricky is, is de halsboord bevestigen, maar wie een extra duwtje in de rug nodig heeft, die kan de sewalong volgen en daar wat filmpjes bekijken.

554-03 Ostara top

M  A  A  T  |  Het patroon gebruikt geen Europese maten, wat in mijn geval goed is, want dan laat ik me minder (af)leiden door de nummers die ik denk nodig te hebben. De maattabel leidde me naar 14 en een 16 op mijn heupen, wat prima past. Het patroon is gelaagd, wat het combineren van verschillende maten makkelijker maakt - je print af wat je nodig hebt, geen andere storende lijnen, enkel diegene waar je op moet focussen.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  Zoals eerder vermeld was de testversie diegene met een print. Behalve wat peuteren aan de lengte, werd er niets aan het patroon gewijzigd. Ik droeg de top enkele keren en besloot mijn stapeltje tshirts in de kast aan te vullen met wat nieuwe, handgemaakte exemplaren. Een tussenstop in De Stoffenkamer voorzag met van het basisgerief, een naaiweekend met de Gestikte Wijven (<3) zorgde voor de tijd om het stapeltje te maken.

Met een mini bandwerkje in gedachten, nam ik de tijd om het patroon op mijn lijf aan te passen. Laat me dat trouwens even nuanceren, voor je denkt dat het patroon op niets trekt aangezien "Mevrouw Khadetjes er nog zoveel werk aan had". Het patroon is getekend voor standaard mensen, en met mijn peervormig, lang uitgevallen lijf behoor ik niet bepaald tot "de standaard". Sterker nog, een van de redenen waarom ik zo graag (ja, ook voor mezelf) naai, is dat je de dingen kunt aanpassen. Soms foeter ik daar wel eens op - patronen aanpassen is nu eenmaal niet mijn favoriete hobby - maar als ik iets kan dragen dat netjes blijft zitten, niet te groot is op de ene plek of net te klein op andere plekken, dan vergeet ik dat gefoeter snel.
Een goed zittend basispatroon voor een tshirt leek me wel fijn om in huis te hebben, al helemaal een exemplaar met zo'n plezante halslijn. Daarom nam ik de tijd om te peuteren aan het patroon

Bij mijn testversie had ik ter hoogte van mijn oksels wat plooien, een probleem dat hier niet nieuw is #schaterlach. In mijn overmoed van "tricot gaat dat wel oplossen", deed ik bij rekbare stoffen namelijk niet de aanpassing die ik bij geweven stoffen standaard doe: mezelf een groter armsgat cadeau doen. Ik knip zowel het voor- als het achterpand op 1/3e van het okselpunt door en voeg daar 1,3 cm toe. Uiteraard krijgt de mouw eenzelfde behandeling ;).
Volgende op het menu was het aanpakken van die grappige achterkant die moeder natuur me geschonken heeft. Peersgewijs is er een verschil om u tegen te zeggen tussen de omtrek van mijn taille en mijn derrière. Voeg daar nog een holle rug aan toe en meer woorden moet ik daar niet aan verspillen. Bij een jurk doe ik dat ondertussen met mijn ogen dicht maar het was de eerste keer dat ik dat aanpaste in een bovenstuk, met de spreekwoordelijke knikkende knieën tot gevolg. Maar hé, ook dat draaide goed uit.
De laatste aanpassing was er eentje aan de mouwen. Ik maak mezelf graag wijs dat ik door het accordeon spelen véél spieren in mijn bovenarmen heb, maar het zou ook wel een of andere vetophoping kunnen zijn. Anyhow, de mouwen waren wel erg aansluitend en dat was alleen maar bij mij zo, oftewel aanpassingswerk! Ik knipte de mouw loodrecht in tot op een paar mm van de bovenkant, en opende die aan de onderzijde 1,5cm - en dat had nog wat meer mogen zijn. Los van alle muggenzifterij heb ik een nieuw stapeltje t-shirts in mijn kast waar ik érg blij mee ben.

555-01 Ostara top
| Patroon: Ostara top van Jennifer Lauren Handmade | Stof: melange tricot (kaki - pistache - oker en oudroze) van bij de Stoffenkamer |
| Stof print: Corax 01 (Lotte Martens) van bij Framalo |


Stof in 2018: 7 in  -  53 uit  (19 gekocht&verwerkt - 10 verkocht - 0 gekregen)  - #1in7uit

43 opmerkingen:

 1. Ik durf geen aanpassende t-shirts meer te dragen. Gij staat er beeldig mee en het is dan nog zo'n schoon patroon ook nog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik zag op foto links en rechts een plooi/bult zitten die er in mijn hoofd niet zitten en ik dacht "nee, zo kom ik niet op de blog". Ik moest me er precies toch even over zetten en vond dat eigenlijk ook al zo erg dat ik mezelf bij de kraag pakte en dacht van 'hup ermee'.

   Verwijderen
 2. Ik snap niks van al die aanpassingen die je daar omschrijft, maar wel veel bewondering ervoor.. Ik vind het al heel wat als ik ergens een halsuitsnijding wat dieper maak... ;-)
  En zo van die basics zijn altijd zo dankbaar, die ga je veel uit de kast halen! Supermooie stofjes ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik ben in ieder geval erg blij met mijn stapeltje - en aangezien ik ze al anderhalve maand geleden maakte kan ik ook zeggen dat ze al veel uit de kast gekomen zijn ;)

   Verwijderen
 3. Wat een leuke shirts! Ik ben nu wel benieuwd naar een foto van shirt met aanpassingen.
  Misschien dat ik dit patroon toch ‘echt’ nodig heb ( ik heb immers niet al een pc vol patronen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het een verschil als je een patroon koopt van iets 'specialers' dat je misschien een keer zal maken dan dit patroon bijvoorbeeld - niet dat ik op enige wijze een of ander procentje eraan heb. Ik heb ook véél digitale patronen, en ik merk dat ik zo ook gemakkelijk in mijn mandje durf klikken zonder ze ooit te maken - dat deed ik vroeger toch. Daar wil ik nu vanaf, dus koop ik nu erg bewust; iets wat ik vaak draag haalt het makkelijker, merk ik.
   --het tshirt met print is een proefversie, het groene exemplaar is er eentje met aanpassingen. Ik liet de achterzijde niet fotograferen, maar die heeft quasi geen plooien meer. De andere aanpassingen, die 'voel' ik vooral bij het dragen omdat ze me net iets meer ruimte geven op de plekken waar ik lang/groot ben--

   Verwijderen
 4. How seg, ik krijg het al benauwd als ik merk hoe nauwkeurig jij te werk gaat met aanpassingen, dat geef ik na drie seconden al op. Hoera voor de oversized mode!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe graag ik het ook zou willen, met mijn figuur kom ik gewoon niet weg met die oversized mode, dan zie ik er pas als een patattenzak uit ;). Los daarvan vind ik het ook fijn om te peuteren - soms toch, andere keren moet het gewoon snel gaan.

   Verwijderen
 5. Schoon! En amai hij durft, ik durf noggeeneennoin Lotte Martens knioonk voor iets wat ik al een triljoen keer maakte 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het leven is aan de durvers ;). Die stoffen zijn ook te mooi om te blijven liggen, ik ben blij dat ik erin knipte. Tussen beide stoffen zit trouwens een verschil in rek, ik merk dat ik eerder naar dat exemplaar grijp omdat die stof zàlig draagt - je bent al aan het knippen ondertussen, hoop ik?

   Verwijderen
 6. Strak ! Schoon ! Ik kocht dit jaar een Cashmerette t-shirt patroon met de bedoeling een stapeltje te maken, maar bij het proefexemplaar ging het mis. Op de ene of andere manier nam ik een veel te kleine maat over, met als gevolg : ik kan erin maar daarmee is alles gezegd. Ik kan er niet in bewegen want dan knapt hij uit elkaar.... Ik moet me er dus aanzetten om de juiste maat (+ verlenging) op patroonpapier te tekenen en een nieuwe poging te wagen. Gelukkig was het in een "oefenstofke", anders had ge me krachttermer horen brullen tot bij u.... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al enkele van Jennifer haar patronen, en die liggen me wel. Vanaf het moment dat ik dit exemplaar zag, wist ik dat het bandwerk zou worden - ook al omdat dat erg babbelproof is, ideaal voor op weekend dus.
   Jammer dat de maat bij jou niet goed zat, balen is dat! Ik moet wel zeggen dat ik een uitgetekend patroon gemakkelijk eens onder een goed passend tshirt/patroon leg, om te zien of het 'wel goed zal komen'. Courage met het sleutelen <3

   Verwijderen
 7. Reacties
  1. Merci, het is er eentje waar ik erg content mee ben. Naai wat je draagt enzo ;)

   Verwijderen
 8. Ik maakte onlangs een T-shirt en zat met diezelfde okselplooien, blij hier te lezen hoe ik dat de volgende keer oplos!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohja, daarmee zal je probleem normaalgezien opgelost zijn, het is alleen wat zoeken naar de juiste hoeveelheid om toe te voegen dan ;). Veel succes daarmee!

   Verwijderen
 9. Oh dat van die oksels moet je mij eens uitleggen? Wat is 1/3de van het okselpunt? is dat de bust adjustment dat ze zeggen of nog iets anders?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, een bust adjustment zit onder de borst - in dit patroon trouwens (voor mij) niet vandoen omdat het van A tot D cup gaat. Dit is een aanpassing boven de borst die ik vaak moet doen, ook voor meneer Khadetjes omdat wij allebei groot zijn en blijkbaar ook op die plek wat meer ruimte nodig hebben dan standaard voorzien in een patroon. Bij LMV patronen doe ik dat al standaard ondertussen, omdat ik weet dat het anders niet goed komt.

   Vandaag zit ik wat krap in tijd maar morgen maak ik enkele stap voor stap tekeningen, beloofd!

   Verwijderen
 10. Ja daar ben ik zo benieuwd naar want die aanpassing heb ik ook nodig maar waag ik mijzelf nooit aan, geen idee hoe. Heerlijk als je een op maat patroon hebt, yes. Een heel werkje en niet het leukste, maar dat zijn toch net wel de kleding die je het mooiste draagt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo denk ik er ook over. En een tshirt patroon dat goed zit, dat rendeert vanzelf. Al helemaal als het een patroon is waar iets plezants aan is, ik ben écht fan van die neklijn en die lengte van de mouw.

   Ik maak morgen wat stap voor stap tekeningen voor de aanpassingen, het is véél simpeler dan ik met woorden kan uitleggen ;).

   Verwijderen
  2. Benieuwd naar stap voor stap tekening. (Maar voel je niet verplicht hoor als t nu even niet uitkomt! Maar mocht je ergens de tijd / zin hebben, graag hoor)

   Verwijderen
  3. Het leven kwam er hier even tussen...
   Ik doe mijn best het zo snel mogelijk te doen :)

   Verwijderen
 11. 'Ostara' is er en mag zeker en vast blijven als ik de fotootjes zo zie ;-)
  Ik vertelde je het al op naaiweekend dat ik de shirtjes echt tof vind!! Deze leuke foto's beamen dat alleen maar. X

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tof patroontje!En de uitleg van je aanpassingen lijkt me Chinees.Ik heb vorige week ook in mijn Lotte Martens stofje geknipt ;-) maar wel een Harley top die ik al 2 keer ervoor maakte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, maar ik ben een freak, met die aanpassingen #schaterlach.
   Niets van aantrekken dus! Gewoon zelf je mooie stoffen boven halen en er fijne dingen mee maken x #jenaaitterug

   Verwijderen
 13. Wat een mooie shirts! Mooie hals ook.
  Leuk dat je de aanpassingen zo duidelijk omschrijft. Werkt inspirerend.
  Naai ze met de volgende exemplaren.
  Groet, Ilse (by-ik.blogpost.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Chinees! Echt Chinees al die aanpassingen. Ik ben geen "echte" dat merk ik nu. Een patroon neem ik over en dat is het. Moet maar passen dan. En ik kies altijd wel voor "losser" dan past dat altijd... of toch bijna altijd. Maar tegenwoordig maak ik niks meer voor mezelf. Dan moet je naar jezelf in de spiegel kijken en daar heb ik het mee gehad! Met dat in de spiegel kijken. Wat ik daar zie komt niet meer overeen met hoe ik me voel... dus doen we dat maar niet meer. Tja op mijn leeftijd is dat zo. Naaien voor het minimeneerke is leuker. Zeg superschoon stofkes. En Helemaal fan van dat oranje!!! Alhoewel dat je geen oranje noemt in je lijstje bij de melange stofkes??? Ik ga eens rappekes bij de stoffenkamer kijken!
  Met al mijn gezever vergat ik het nog! Topbloezekes heb je gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gho, die aanpassingen... kijk, misschien past jouw lijf wel in een standaard patroon, dat kan hé. Het mijne in ieder geval niet, en ik hou ook wel van aansluitende kleding in geweven stoffen, dan moet dat wel passen of het is geen zicht - en ik hou nu wel van zelfmaak, maar je hoeft het er ook niet noodzakelijk aan te zien, dat het zelfmaak is. Ik denk dat je vooral moet naaien waar je je zelf goed bij voelt, en als dat minimeneerke spullen zijn, dan hou ik je niet tegen <3

   Ik vond de kleuren erg mooi, ze passen ook perfect in mijn kast en de kwaliteit is erg goed. Win win, noem ik dat. Dat oranje lijkt alleen maar oranje, het is een 'moeilijke kleur', ergens tussen oranje en oker in. Slechte foto dus ;)

   Verwijderen
 15. Als ik die bovenste "stapelfoto" zo bezie, is dat inderdaad een patroon dat al opgebracht heeft! Chapeau voor al die aanpassingen, lijkt me niet het leukste om te doen maar als je dat een perfect zittend patroon oplevert, dan is de voldoening groot. Ostara zal een blijvertje zijn, vermoed ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vijf exemplaren maken van een patroon, voor mij is dat dik in orde - en volgens mij zullen er wel nog gemaakt worden ;). Het bleek ideaal te zijn om op weekend te doen - ik snap écht niet hoe sommigen daarin slagen een tshirt/sweater op 1 uur te maken, mij lukt dat niet!

   Verwijderen
 16. Tof patroontje! Een aansluitende top die net iets anders is dankzij die mooie halsuitsnijding! Wel spannend om te testen zonder te weten wat je precies gaat testen. Voor Giel en Cas heb ik dat wel eens aan de hang bij Puperita maar ik denk niet dat ik dat voor mezelf zou durven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is niet één patroon van haar dat ik echt niet graag zie, dus ben ik redelijk op mijn gemak. En hé, het is 'maar' stof, als het helemaal in het water valt, kan ik het nog altijd tornen of er iets kleiners uit knippen, niet?

   Verwijderen
 17. Mooie halslijn!
  Dat is er eentje om te onthouden voor als ik ooit voor mezelf durf naaien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsss, daar is niets durven aan ;). Gewoon doen, hup hup!

   Verwijderen
 18. Mooi! Zo fijn een basisshirt patroon voor bandwerk. Dat zou ik ook eens moeten doen, inclusief al die aanpassingen aan de achterkant... (Nog tips/ links voor goede tutorials?) Hoera voor 'muggenziften op de cm/mm!' Blij om te weten dat ik niet de enige ben die vind dat het ook echt goed moet als je het zelf doet 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dat is goud waard, zo'n goed basispatroon, zeker met een toffe halslijn. En chapeau voor de aanpassingen, bij tricot vind ik dat toch echt tricky.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heerlijk hartje voor basis-stuks! Ik ben nog steeds op zoek naar het ideale t-shirt patroon voor mezelf, maar aansluitend is geen criterium dat ik zoek. Fijn dat het voor jou wel werkte!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.