Ik had een plan

vrijdag 6 april 2018


Ik heb altijd wel een of ander plan in mijn achterhoofd. Ik had onlangs twee naaiweekends, hét moment om een paar projecten aan te pakken die wat meer van je vergen - ja, ik weet het, realiteitszin is niet altijd mijn sterkste kant. Voor het eerste weekend plande ik twee jassen en een bomber te maken, en eventueel nog een parka voor zoonlief over te nemen en te knippen - ik herhaal, realiteitszin is misschien niet mijn sterkste punt #schaterlach.

Van al die projecten, knipte ik één jas op voorhand. Mijn hersencellen besloten vervolgens te beginnen met het andere patroon, dus ging ik van start met het knippen van nog een aantal patroondelen, en het spul om de jas winddicht te maken - wij fietsen tussen de velden door naar school, waar ons meestal een stevige wind tegemoet komt, winddichte jassen zijn hier geen overbodige luxe. Terwijl ik omringd werd door allerlei vrolijke pingen (aka "ik heb een project af") ploeterde ik me door een stapel patroondelen om u tegen te zeggen.



Hoewel ik écht hou van jassen maken - ik vind het fijn iets te maken dat veel en vaak gedragen/gebruikt wordt - vergeet ik elke keer opnieuw wat een rotklusje het is om alle patroondelen over te nemen en te knippen. Ik maakte het mezelf niet makkelijk door een lap met strepen uit de voorraad te kiezen en te spelen met de richting van de strepen. Op sommige foto's zie je duidelijk dat mijn fototoestel er af en toe moeite mee had, met die lijnen. Ik kan je verzekeren dat mijn ogen bij het knippen net hetzelfde voor hadden #schaterlach.



Het patroon heeft - zoals alle StraightGrain patronen trouwens - verschillende opties; ik koos voor een kap (wordt hier vaak gebruikt), een sluiting met knopen (immense voorraad in huis), de mouwflapjes en de 'makkelijke' paspelzakjes (niet mijn woorden, hoewel ze vlot 'geboren' werden zullen paspelzakken voor mij nooit iets worden dat ik even snel doe).

Enkele jaren geleden kreeg ik van een vriendin haar volledige voorraad stoffen, waaronder deze jeans met strepen. Ik wist onmiddellijk dat ik hier ooit een jas uit zou maken en puzzelde met een katoentjes om te zien hoe ik het zou combineren. Alle pogingen ten spijt, bleef mijn oog vallen op een warmgele stof uit de basiscollectie van Cotton + Steele. Toen bleek dat in mijn verzameling knopen enkele exemplaren in nét dezelfde kleur zaten, stopte ik de lentekleuren terug in de kast. Als alles op zijn plek valt, hoef je niet langer te zoeken.



M  A  A  T  |  De borstomtrek van dochterlief valt in een 6j, haar lengte bereikt de bovengrens van een 8j, het werd wat schipperen in de maattabel. Ik hou niet van kleding die te ruim zit, maar een 6j leek mij zo onzinnig dat ik koos voor maat 7j. Ik had nog het idee om alles te verlengen tot een 8j maar ik moet eerlijk zijn dat de moed me wat in de schoenen zonk bij het zien van het aantal patroondelen en ik besliste "kort is ook schoon" en "het is lente. Neh." Grote uitzondering; de mouwen, die knipte ik op 8j.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  Het is haast niet te geloven, maar de instructies nemen je in 37 stappen mee naar een afgewerkte jas. Met een -rustgevende- compagnon naast me die ook aan een klusje-van-lange-adem bezig was, werkte ik me door de stapel onderdelen heen.
De kwaliteit van de handleiding maakt dat het een no-brainer is, gewoon doen en niet denken. Ik bleef echter hangen bij de positie van de plooien op het voorpand, zoals het patroon me voorschreef viel de stof écht niet mooi in combinatie met de paspelzak... ik paste de positie uiteindelijk aan want mezelf kennende ging ik me daar iedere keer aan storen ;). Zelfde verhaal voor de positie van de knopen, die staan niet waar ze zouden moeten staan #schaterlach. Het doordoen tot in de vroege uurtjes eiste trouwens zijn tol, ik vertel wijselijk niet hoe vaak ik mijn magneet om de jas onderaan te sluiten een nieuwe plek heb gegeven... 
In de loop van de tweede dag raakte de jas af - het grootste werk zit 'm écht in het knippen, niet in het assembleren - en was ik zo fier als een gieter. Ik had heel erg het gevoel dat alles op zijn plek gevallen was en vond het een schoon vestje.

Er bestaan mensen die kunnen kijken naar iets en weten of het zal passen of niet. Laat het duidelijk zijn dat ik niet tot die groep mensen behoor. In mijn ogen was het jasje dus perfect én paste het ook - ik sloot zelfs het keergat, zo zeker was ik van mijn stuk. Een telefoontje naar het thuisfront om de mouwen van de huidige jas op te meten zorgde voor een koude douche. Een pasbeurt zorgde voor een tweede emmer koud water. Ik kon mezelf wel voor de kop slaan dat ik -voor de zoveelste keer, ik lijk het maar niet te leren- dat kind haar armen niet opgemeten had. Het zorgde ervoor dat het jasje daar letterlijk gesmeten werd - ik. heb. een. hekel. aan. retouchkes. Gelukkig had ik het weer aan mijn kant #schaterlach.
Toen ik voldoende afgekoeld was, werd de mouwboord losgetornd en zette ik er een nieuwe aan met het dubbele van de normale breedte. Persoonlijk vind ik het iets mooier met een smaller boordje, zoals het bedoeld is, maar hé, haar mouwen zijn lang genoeg. En nu gij.

| Patroon: Moiana jas van Straight Grain | Stof: jeans met streepjes (uit de voorraad) |
| Stof voering: Corduroy Sprinkle (Cotton + Steele) uit de voorraad |
Miet, jij hebt nog iets tegoed van mij... je kunt binnenkort post verwachten!





Stof in 2018: 7 in  -  35 uit  (15 gekocht&verwerkt - 0 verkocht - 0 gekregen)  - #1in4uit

40 opmerkingen:

  1. Prachtige jas! Leuke combinatie en hoera voor streephst. Ik probeerde vorig weekend ook streepjes op foto te krijgen en inderdaad ze dansen af en toe 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb me net dezelfde bedenkingen gemaakt bij het maakproces van de Moiano een paar maanden geleden. Alleen had ik 'chance' en was de mijne te groot ipv te klein. En door het tijdsverschil tussen knippen en naaien gebeurde het dat mijn strepen soms in de verkeerde richting lopen. Maar dat ziet toch geen kat!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gho, de jas zelf vind ik niet te klein, ik vind die op maat vallen eigenlijk... alleen heeft dochterlief ofwel lange armen ofwel vallen de mouwen iets korter uit, 't zal een van beide zijn ;). Ik ben wel blij dat de strepen hier uiteindelijk liepen zoals ik wou want ik denk dat het hier wel zou opvallen. Anyway, ik stop met zeuren want eigenlijk ben ik vreed content van mijn eigen #schaterlach

      Verwijderen
    2. En dat ge groot gelijk hebt!

      Verwijderen
  3. Ik blijf hem SUPER mooi vinden. Streepjes en jeans, dat kan al niet fout zijn... Maar dan nog eens spelen met die streepjes, is helemaal mijn ding!
    De combi met oker maakt hem net dat tikkeltje stoerder.
    En nu kan je gaan genieten, Sarah! Elke dag opnieuw.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer een geweldig verhaal achter een geweldig naaisel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ik ben zo aan het denken wanneer ik eens iets maakte waar ik absoluut niets over te vertellen heb - ik moet serieus nadenken eigenlijk ;). Ik hou van maaksels met een verhaal x

      Verwijderen
  5. Hij is echt wel héél erg schoon!!!
    Ik probeer mezelf vooralsnog in te prenten dat ik géééééén jas ga maken, want ik heb geen zin in elvendertig patroondelen overtekenen, uitknippen uit patroondinges, uitknippen uit stof, uit voering, versteviging hier en daar, ...
    Gelukkig vond ik net een topjas in de Kringwinkel voor 4€! Hoef ik deze lente alvast ook niet in de verleiding te komen om me aan die elverdertig patroondelen te wagen :p

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Merci!

      En ik snap je, maar al te goed - remember, ik ging maar liefst drie jassen op een weekend maken, elvendertig patroondelen, been there #schaterlach. Maar toch, als ik dat vestje aan de kapstok zie hangen, of aan dat lijveken, ben ik héél content dat ik het toch gedaan heb - nu, ik vond natuurlijk geen alternatief in de Kringwinkel ;)

      Verwijderen
  6. Dat geploeter van je is weeral - da's zo voorspelbaar eigenlijk - zeer goed uitgedraaid. Ik zou hem graag dragen, die jas!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, wel, ik heb hier ook iets liggen wat niet goed uitdraaide, speciaal voor jou komt dat toch een keer op de blog deze maand #schaterlach
      Maar ik snap je, ik zou willen dat ik ook wegkwam met deze jas ;)

      Verwijderen
  7. Zalig verhaal, zalige jas. Ooo en die streepjes zo mooi. En ik zag hem al vliegen toen de mouwen te kort waren ( ken dat gevoel, bij mij blijven ze dan op de stapel duo's liggen ��)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij vloog toch een week of drie zunne, misschien was dit de laatste keer dat ik nonchalant was met het opmeten, ik hoop het toch echt! Maar hé, af en vergeten. Op naar ander schoons x

      Verwijderen
  8. Voilà, dat weet je weeral! Je hebt een dochter met armen van een 9-jarige! ;-) "Ne langen arm hebben" kan nooit kwaad! Het kind is gezegend!;-) En ook gezegend met een jas waarvan je, zoals ik al zei, zotcontent moogt van zijn. Ik zou hem zo kopen, zelfs met die lange mouwboorden want ik denk dat ik dat zelfs schoner vind dan het oorspronkelijke. Ge hebt uzelf weer overtroffen! Dat je dat op een naaiweekend in mekaar krijgt! Ik zou daar niks doen vrees ik. Alleen maar babbelen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat 'zwijgzaam' of 'stil' niet echt omschrijvingen zijn die bij me passen, ik babbelde er wel op los. Maar hé, ook daarvoor ga je op naaiweekend vind ik #schaterlach. In ieder geval, ik ben content. En daarmee is alles heel schoon gezegd x
      --van die armen, ik weet en denk het eigenlijk niet. Ik denk niet dat ik bij een trui ooit al verlengde en ik denk niet dat ik ooit al eentje had die echt te kort uit kwam. Soit, anyway, ik hoop dat dit de laatste keer was dat ik hier tegen deze ik-heb-mijn-kind-again-niet-deftig-opgemeten-steen opbots!--

      Verwijderen
  9. Wauw dikke proficiat! De jas is ècht zoooo mooi! En ik vind het altijd leuk om jouw verhaal erbij te lezen, je schrijft zo grappig dat ik mijn eigen kemels vergeet (lees ik kan niets maken zonder iets te moeten lostornen!)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De streepjes dansen inderdaad,zelfs hier op mijn scherm maar ze dansen wel in stijl!Weer knap gemaakt zeg.Toffe combinatie met dat oker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeerde echt eens iets anders te gebruiken, maar deze combinatie sprong er gewoon uit. Tja, dan moet je niet moeilijk doen hé.

      Verwijderen
  11. Zalig mooi! ik blijf er bij, ze zijn beide zo mooi! Jij hebt toch wel ongelooflijk veel geduld

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig, na al die jaren kalligrafie vind ik dat dat een geduldig klusje is. Naaien is gewoon... naaien?

      Verwijderen
  12. Maar het is echt toch weer een topexemplaar! Ik begrijp je frustratie, maar ik begrijp je contentement ook erg goed! Dat zien hangen aan de kapstok, of rond je kind, dat maakt je hartje toch weer wat warmer. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wauw!!!! Het lijnenspel met de streepjes maakt van deze jas een toppertje. Ik heb mij nog nooit aan een jas gewaagd en mijn kroost is ondertussen uit de kindermaten gegroeid maar misschien moet ik mij eens aan een exemplaar voor mezelf wagen. Zoveel extra patroontekenen zullen dat we niet zijn zeker zo een volwassen versie. Nu nog heel veel tijd en moed vinden om eraan te beginnen. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Meestal vermijd ik strepenstof - in mijn hoofd moet dat dan schoon doorlopen en dat is veel werk ;) - maar hier vond ik ze nét gepast. En doen, een jas voor jezelf! Ik heb een voorliefde voor dingen die veel gedragen worden, en met ons klimaat horen jassen daar zonder twijfel bij! Wat het aantal patroondelen betreft, je hebt helemaal gelijk, de maat geeft niet echt een verschil in het aantal.

      Verwijderen
  14. Uw ogen zijn het waarschijnlijk niet met mij eens door het langdurig streepje-staren: Waw dat was het zo waard!
    Die perfect aansluitende V van streepjes aan de bovenkant *hartjesogen*.
    Ik heb dat eens gedaan voor een tas en ik werd er gek van. Respect dat jij dat aandurft in zo'n project!
    Zo'n schoon vestje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was een chance'ke, want strepen op schoudernaden laten doorlopen... er zijn grenzen aan mijn geduld. Dat neemt niet weg dat ik zowaar - echt hé - een vreugdedansje deed toen ik zag dàt ze doorliepen, ik denk dat ik een uur of twee op wolken liep, van puur contentement #schaterlach

      Verwijderen
  15. Ik ben zot van streepjes, maar klopt, als je een heleboel patroondelen in streepjes moet knippen word je zot van de streepjes!

    Maar wat een prachtjas is dat geworden zeg!!! Leuk hoe je gespeeld hebt met de streepjes en de kleurcombinatie is geweldig. Ik ben fan! Gelukkig heb je de jas niet te lang aan de kant gesmeten!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken de theorie - lol, en de praktijk eigenlijk ook - over waarom die strepen zo dansen, met deze stof kan het niet anders. En ik wist ook plots weer waarom ik die normaal gezien mijd, maar hé, het draaide allemaal super goed uit, net op tijd voor dit prachtige weer. Soms zit het allemaal ook eens mee, niet?

      Verwijderen
  16. 'Nu ik' vindt dit écht zo'n topper! Streepjes en prachtkleuren, niks mis mee te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Een jas maken op naaiweekend, en dan die streepjes ook nog zo schoon laten uitkomen, dat doen er niet veel jou na hoor... Ik zou die precisie van jou wel eens in het echt willen zien. Geen interesse om het eerste weekend van oktober mee op naaiweekend te gaan in Lokeren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het ligt in mijn aard om redelijk pietluttig te zijn vrees ik... mijn kalligrafie(verleden) helpt daar ook niet echt bij. Ik had jarenlang een docent die fracties van milimeters vlot met het blote oog zag en ik heb nog steeds het gevoel dat zij over mijn schouder meeleunt ;).

      Dank je wel voor de uitnodiging, dat is super lief! Helaas heb ik me al geëngageerd voor drie naaiweekends en krijg ik een extra weekend thuis niet 'verkocht'. Wie weet lopen we elkaar op een ander moment wel eens tegen het lijf!

      Verwijderen
  18. nu moest ik toch es komen piepen naar de nieuwe blog. Mooie stijl, misschien snuister ik ook es tussen die designs, helemaal tevreden ben ik niet met mijn versie.

    Mooie foto's van de jas, in het echt nog mooier :)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Een serieus werkstuk, maar meer dan geslaagd! Jouw kids boffen met zo'n superjassenmaker.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Als je dat niet gezegd had van die mouwen, had ik niks gemerkt, ik vind het prima zo! Deze jas was het geploeter meer dan waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Twee jassen, een bomber en een parka naaien op één naaiweekend? Nu moest ik toch ook even schaterlachen! Blij dat je gefocust hebt op dit pareltje!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.