[hoe te doen] Calypso badpak

donderdag 1 maart 2018
Onder het motto 'wat je zelf doet, doe je beter' - bescheidenheid gaat me niet zo goed af #schaterlach - kocht ik afgelopen najaar géén badpak voor dochterlief maar ging ik zelf aan de slag.
Had je me dat vorig jaar gezegd, ik verklaarde je voor gek, want glibberige stofjes zijn niet echt mijn ding. Wat uitproberen leerde me dat je glibberig en glibberig hebt en dat dat eigenlijk allemaal nog niet zo heel erg moeilijk bleek te zijn als je de juiste stof te pakken hebt. Et voila, dat resulteerde in een badpakpatroon in maat 116-140, gratis ende voor niet voor de liefhebbers die beschikken over een gezonde portie durf.

Wat heb je nodig?
Het lijstje is relatief kort: lycra - badpakkenelastiek - naaigaren - en eventueel voering.

Ik had lang een heilige schrik van glibberig materiaal tot ik voor dochterlief aan de slag ging en bleek dat glibberig materiaal helemaal niet zo glibberig hoeft te zijn. Sterker nog, het was best doenbaar, om niet te zeggen plezant. Laat me mezelf onmiddellijk nuanceren en zeggen dat véél afhangt van de lycra die je gebruikt. Niet elke lycra verwerkt op dezelfde manier vandaar dat het echt nodig is om op een restje stof wat steken uit te proberen om te zien of je spanning correct is. Zorg er ook voor dat je lycra een rekpercentage van 75% (test uit, echt!) heeft of je riskeert dat het badpakje niet groot genoeg is.
De rode stof en de flamingostof - zie hieronder - hebben een dikte van 170-190gr/m², de zwarte stof heeft een dikte van 300gr/m².  Hoe steviger, hoe beter en mooier het badpak aanpast en hoe makkelijker het verwerkt.

Ik heb lang getwijfeld of ik met elastiek zou werken of niet... veel mensen vermijden dat graag, en - ook dat weer - het vergt wat handigheid om die er op de juiste manier in te stoppen. Ik deed het toch, werken met (badpakken)elastiek, omdat het ervoor zorgt dat het badpak ook in het water mooi in vorm blijft en dat de randen netjes afgewerkt zijn.
Ik raad géén gewone elastiek aan omdat deze niet gemaakt is om duurzaam te zijn bij veel contact met chloor of zweet. Bedpakelastiek is van rubber en erg veerkrachtig, waardoor deze goed zijn vorm behoudt. De elastiek wordt ook nauwelijks smaller als je er hard aan trekt. Wil je graag proberen een badpak te maken maar heb je geen nood aan 'exotische' fournituren? Probeer dan Framilion - maar kom nadien niet zeggen dat dat vervelend is om mee te werken #schaterlach - of deze blootelastiek.
Je kunt de elastiek in verschillende diktes kopen; ideaal is 7mm of desnoods 1cm breed. Als ik bredere elastiek gebruik, snij ik die zelf bij met mijn rolmes - hoe smaller je elastiek, hoe minder overtollig materiaal je hebt, hoe aangenamer het badpak zal zijn om te dragen.

Als je stof iets minder zwaar (van kwaliteit) is of bleek van kleur, kan het nodig zijn om het badpak te voeren. Voering is ultra lichte lycra (of mesh) die snel droogt. Wil je dit niet in huis halen, dan kun je perfect voeren met dezelfde stof. Knip gewoon de gewenste patroondelen dubbel. Hou er wel rekening mee dat voeren met lycra het badpak extra stevig maakt en dus ook een invloed kan hebben op de maat.

Ja! Er is een handleiding! Dat neemt echter niet weg dat je best alles eerst eens leest en aan de slag gaat met een proeflapje...
ook al drukt dochterlief perfect uit hoe je daarover denkt, ik kan je alleen maar aanraden om het effectief te doen!

Goed om weten
Als je lycra naait is het enige wat je echt moet weten/onthouden dat je naden even rekbaar moeten zijn als je stof. Als dat niet zo is, zullen de naden knappen. Voor je in paniek slaat; met de juiste instellingen is dat op quasi elke machine perfect mogelijk.
Met de overlock hoef je enkel je handleiding te raadplegen voor de beste instellingen. Test op een lapje en houd de stof lichtjes tegen om maximale rekbaarheid te bekomen.
Als je een gewone naaimachine gebruikt moet je eraan denken je naald te wisselen voor een stetchnaald. Je hoeft geen speciale draad in huis te halen, maar gebruik/investeer in goed naaigaren. Trek licht aan je stof - maar ook niet te hard ;). Gebruik een zigzagsteek (een smalle steek voor je naden, bv zigzag 0,5 à 1 en een brede zigzag om je naden af te werken, als je dat wil) en test op voorhand op een restje dat je eens stevig uitrekt na het stikken.

Er is geen maattabel. Zowieso hangt het erg af van de dikte van de stof die je gebruikt. Constante bij alle exemplaren die ik maakte is dat de normale confectiemaat ook de maat is die je hier moet maken. Weet je uit ervaring dat jouw kind een lang bovenlijf heeft, knip het patroon door in de taille en voeg daar 1,3 cm toe (per maat die je groter wil gaan).

Patroon en handleiding
https://drive.google.com/open?id=1SJwAVgwQ1UEkvyg-5u87KEP1Fixj3XCd

 

 

 

 

 

 

 

Het klinkt allemaal wat gek, je moet het gewoon eens zien en doen :)
 

 

 

 

 

 

Je bent er! Als alles goed ging, heb je nu een badpak! Ik zou het erg fijn vinden om het resultaat te zien, met een berichtje hieronder of een #calypsobadpak #khadetjes doe je me een groot plezier x






Niets schoner voor een ontwerper dan zien hoe mensen met je hersenspinsels aan de slag gaan; geniet mee bij Leven met Liv | sisko by Mieke | Stannel | Katrientje vanalles --gebruik #calypsobadpak of geef een gil voor jouw naam hier--

26 opmerkingen:

  1. Wat een mooie duidelijke uitleg heb je gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Ik probeerde het zo duidelijk mogelijk te maken... spannend, nu is het wachten tot de eerste exemplaren verschijnen :)

      Verwijderen
  2. Ik ga niet beloven dat ik me hieraan ooit ga wagen. Het zal alleszins niet liggen aan jouw uitleg want jij laat het weer zo simpel lijken. Ook niet aan de modellen want die zijn om op te eten. Ik ben eerst nog een tijdje zoet met andere naai-angsten te overwinnen 😊
    En nogmaals, goed gedaan jong!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op naai angsten overwinnen, daar klink ik op.
      En altijd welkom om ze samen te lijf te gaan x

      Verwijderen
  3. Waaw! Wat een klus, en wat een goede handleiding!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Annemie Meyers2 maart 2018 om 13:20

    zou het kunnen dat de link niet werkt? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij werkt het, ik vroeg iemand anders om het te proberen en ook daar was alles in orde; Klik je onder het kopje 'patroon en handleiding' op de downloadknop?

      Verwijderen
  5. Ik ben alleen na het lezen al verstomd van jou kunde!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een job, Sarah! Ik vind het chapeau dat die badpakjes er zo professioneel uitzien. Top.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel!
      --nogal fan van zelfgemaakt gerief dat er niet zelfgemaakt uitziet--

      Verwijderen
  7. Ik durf nog niet, maar ik ga het wel bijhouden voor als ik wat straffer geworden ben ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar is niet zoveel durven aan zunne, gewoon doen is de boodschap!
      Is 90% van de gevallen is het het hoofd dat tegenwerkt, niet de stof ;)

      Verwijderen
  8. Prachtige uitleg! Nog heel veel lycra in mijn kast, maar ik vrees dat de dochter niet meer into zwempakken is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Prachtig. Ik wacht nog op meer durf.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jij zot ;-) Zoveel werk, zoveel liefde voor de dochter <3 en dat dan ook nog eens gratis ter beschikking stellen... Te goed voor deze wereld. Top gedaan!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een prachtige badpakken. En zo duidelijk beschreven. Knap gedaan!
    Ik neus nog even verder op je blog. Mooie dingen maak je.
    Groet, Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Moh zo cool weeral! 't Is dat ik geen dochters heb, anders wist ik weer wat doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wauw, prachtig!
    De dochter doet aan zwemmen en turnen dus ik maak er zeker werk van om jouw patroon eens te gebruiken :-)
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Super mooi : het patroon ,de stof en de fotos . Love it :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Vraagje, waar kocht jij je badpakelastiek. De site die ik heb, vraagt 10€ verzendkosten, meer dan de elastiek kost 😵

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'Vroeger' vond ik enkel de juiste - soorten genoeg, daar niet van, maar echte goede is niet zo makkelijk te vinden en ik blijk kieskeurig te zijn #schaterlach - in Nederland, inderdaad met aanzienlijke verzendkosten. Ik combineer dat met lycra of mesh, en dan vind ik de verzendkosten wel ok (het is nu eenmaal ook zo duur om iets te versturen, de tarieven van de post zijn niet mals). Ik bestel het in ieder geval nooit apart.

      Ik vond er afgelopen jaar wèl bij de Lingerie Academie, de juiste kwaliteit en breedte ♥

      Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.