Wat ik had willen weten

zondag 1 januari 2017
Op een verdwaalde 1 januari morgen kon ik traditiegetrouw weer maar eens niet slapen. Op zo'n moment heb je twee mogelijkheden: je blijft in je bed liggen woelen in de hoop toch nog een dutje in de wacht te slepen ofwel sta je op en doe je iets. Zelf ben ik van de tweede soort. Op die bewuste morgen, vier jaar geleden, stond ik op en ging ik achter een spiksplinternieuwe naaimachine zitten... ik kon op dat moment welgeteld 1 maand naaien en was niet echt de allerbeste vriendjes met omaKhadetjes haar Pfaff - bouwjaar 1957 maakt wellicht een en ander duidelijk, nietwaar? -. Ik snapte niet hoe zij daarmee kon werken, en kocht uit frustratie een eigen naaimachien, want dat naaien, ik dacht dat dat wel eens mijn ding kon zijn - dat dacht ik ook al van accordeon spelen, taarten bakken, kalligraferen en zo links en rechts nog wel een en ander. Toen dat rokje af was, dacht ik onmiddellijk ook maar een blog te beginnen, want dat had ik in diezelfde week ontdekt, dat er zoiets als naaiblogs bestonden. Bleek dat ik daar een naam en al voor nodig had, en tegen de middag was het geklonken. De rok was af, de naam was er - nee, ferm over nagedacht is er daar dus niet - en een klik later ook een blog. En vier jaar later is dat nog steeds zo.

Bij een verjaardag zijn cadeautjes niet ongebruikelijk, dus dacht ik "miljaar, wat nu?" Een zoveelste geeft weg? Daar had ik nu eens geen zin in, vandaar enkele dingen die ik had willen weten toen ik begon te naaien, niet allen even nuttig, maar ik had het willen weten. Geniet ervan #schaterlach.

Je machine maakt een verschil uit - In al mijn geweld kocht ik géén startersmachine, maar eentje halverwege tussen de goedkoopste en pokkeduur. Veel geld, zeker aangezien ik nog maar een dikke maand naaide, maar diep vanbinnen was ik op dat moment al verslaafd aan naaien en wist ik dat het wel goed ging komen :). Vier jaar later naai ik nog steeds op dezelfde machine, ik kan al eens foeteren dat de motor niet sterk genoeg is, maar meestal ligt dat aan mij en mijn absurde verstevigingsdrang #schaterlach. Adviseer ik nu dat je een dure machine moet kopen? Nee. Ik zeg wèl dat een iets duurder toestel dan een instapmodel je heel wat grijze haren kan besparen. Als in; mijn machine "eet" geen stof, knipt automatisch draadjes af, heeft meerdere steken, heeft geen universitair diploma nodig om die te snappen én heeft een goede motor.Waar je die machine koopt maakt een verschil uit - Ik heb géén aandelen, bij niemand, maar wat ben ik blij dat ik mijn naaimachine (en overlock) kocht in de naaiwinkel in de buurt. Je kunt er even uitproberen of dat model wel jouw ding is, ze helpen je kiezen wat voor jou een goed toestel is. Weet ik niet hoe iets werkt? Heb ik miserie? Moet het ding gerepareerd worden? Geen enkel probleem, ik weet waar ik terecht kan, ik word er snel en vriendelijk geholpen (hahaha, hoewel ze mij wellicht ook soms wel zien komen). Kleine zelfstandigen boven, echt waar! De lokale naaiwinkel en de mensen die er werken, die verdienen wat mij betreft hun gewicht in goud voor alle tips en advies.

Leer iets bij met ieder maaksel - Tenzij je een of ander mirakelvrouwmens bent, kun je niet alles tegelijk. Geweldig frustrerend, vond ik dat in het begin. Ahja, want ik wilde én mooie stofjes én mooi afgewerkt én perfect passend én zelf patronen tekenen én...  Het werd zoveel 'rustiger' toen ik door kreeg dat ikzelf de baas was en niet alles onmiddellijk moest. Een maaksel op zijn tijd, en telkens iets "nieuws"; zelf eens een patroon proberen aan te passen, de schaar zetten in een duurder stofje, blindzomen, ervoor zorgen dat je geen enkele naad ziet aan de binnenkant, ... Maakt niet uit wat, maar rustigaan je grenzen verleggen maakte mij erg gelukkig. Beseffen dat ik nog zoveel kan/moet leren is hier geen berg meer; eerder een 'ooit komt het er wel van'.

Met het mes in de hand kom je door het hele land - Die is duidelijk zeker #grijns. Oh, of misschien toch nog het volgende; ik gebruik dat ding eigenlijk zelden. Ik zweer bij een nieuw - en dus goed scherp - hobbymes alla Exacto of iets gelijkaardigs. Een van de weinige dingen die ik wel onthield van wat omaKhadetjes mij ooit probeerde te leren - het lukte haar niet mij aan het naaien te krijgen, dus ze gaf het op. Spijt dat ik daarvan al gehad heb! Het is makkelijker, sneller en je hebt minder kans op gaten. Als je kalligrafeert is iets aanpassen zelden een optie, daar is het vaak opnieuw beginnen. Bij stof heb je altijd de kans om opnieuw te proberen, heerlijk toch!
 


"Ik heb geen dik gat. Neh." - Na mijn eerste naaisels (patroongewichtjes) maakte ik wat poppenkleertjes onder het motto 'daar heb je weinig stof voor nodig'. Ik stapte al snel over naar kinderkleding -wat wil je, ik heb nu eenmaal twee snelgroeiende exemplaren in huis - en dacht af en toe al eens over iets naaien voor mezelf. Een rok, een bovenstuk, links en rechts iets waar ik warempel in paste. Maar een jurk, dat bleek me toch wel een ander pak mouwen te zijn. De uitdaging was iets te maken waar mijn derrière in past, want die heeft wat meer liefde (en stof) nodig dan de rest van mijn lijf. Naïef als ik ben, dacht ik dat ik maar 1 maat op een patroon kon overnemen... Het duurde toch wel even, en veel vallen en opstaan, maar uiteindelijk kreeg ik door dat er ook in het naaiwereldje of beter patroonontwerperswereldje niet zoiets bestaat als "de maat". #duhmoment. Je meet jezelf op, je hoopt dat de maattabel klopt en je neemt verschillende maten over voor verschillende onderdelen van uw lijf. Niks dik gat dus, wat een opluchting. Het zijn gewoon die ontwerpers die er niets van kennen #schaterlach

'Den Frans' aka de machinemens van de naaiwinkel en aldus degene die beter voor mijn machinepark zorgt dan
ikzelf
zweert bij bepaalde naalden. Ik dus ook, want hij heeft er alvast meer verstand. Handig dat die trouwens
een kleurcode hebben waardoor je makkelijk ziet welke naald er op dat moment in je naaimachine zit.

"Moh" Er bestaan verschillende soorten naalden! - Ik mocht omaKhadetjes haar naaimachine gebruiken, op voorwaarde dat ik er vooral afbleef. Zijne; blijf van de knopjes (onzin!) en van de naalden (nog grotere onzin). Naalden verslijten behoorlijk snel; vervang regelmatig de naalden van je naaimachine en gebruik de juiste naalden voor het juiste project. Er bestaan zoveel soorten, dat heeft een reden, geloof me Metallic (gouddraad, zilver,...) stikken doet je het verwensen als je met je normale -katoen-naald stikt; gebruik een metallic naald en je wil iedere zoom van een uitgebreid sierstiksel voorzien. Denk verder dan enkel je katoen en tricot naalden en vervang ze vooral!

Je kunt het jezelf behoorlijk makkelijk maken - Er waren periodes het voorbije jaar waar naaien hier gewoon onmogelijk was. Dat was serieus tanden bijten want als ik niet creatief bezig ben/kan zijn, dan word ik lastig. Erg lastig #schaterlach. Emokip als ik ben, 'troostte' ik me wat met het kopen van mooie stofjes én met het uitbreiden van mijn voetjespark. Bij mijn machine hoorden heel wat verschillende voetjes, tijdens het gedwongen rusten ontdekte ik er nog héél wat andere die het naaileven ongelooflijk makkelijk maken - als je ermee kunt werken weliswaar, want daar moet je toch ook wat tijd in investeren. Mijn blinde zoomvoet is al tijden een van mijn beste vrienden, maar de ontdekkingen van het jaar waren een zoomvoet (ideaal voor die glibberige stofjes), een rimpelvoet en een biaisvoet (echt; je steekt daar een strook stof en je project door en dat ding doet dat gewoon voor jou). Nogal een geluk dat ik niet met een Bernina naai of ik was quasi bankroet #schaterlachMevrouw Khadetjes is een luie doos die houdt van de trucken-en-van-de-foor - Toen ik startte met naaien was ik zo druk bezig met kalligrafie dat naailes volgen er niet inzat. Simpelweg geen tijd voor. Dus leerde ik het maar met vallen en opstaan, met enkele boeken en het wereldwijde web. Ik twijfel er geen seconde aan dat échte naaisters grijze haren zouden krijgen als ze me bezig zien, maar ik vond een aantal binnenwegskes die werken voor mij. Who cares. Ik ben -meestal- content met wat ik maak, en het mag binnenste buiten gedraaid worden en al. Neh.Veeleer groeien dan willen - Mijn eerste maanden als naaister/blogster had ik enkele idolen - hahaha, ik heb er nog steeds enkele, neem dat maar van me aan. Je kent ze wellicht wel, zij die alles konden wat ik zelf niet kon, in een fractie van de tijd die ik ervoor nodig heb. En die daar dan de prachtigste foto's van namen. En zo schoon gestyled. In schoon stofjes. En garen dat altijd perfect bijpassend is van kleur en al. Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar je vat het wellicht ;).
Die eerste projecten moest ik voor alles naar de naaiwinkel (ik zeg het je, ze zagen me wellicht komen, mevrouw de Zaag), maar ondertussen betrap ik me erop dat ik het gewoon uit de kast haal. Net als die blinde rits of die perfect passende knoop. En foto's nemen die niet wazig zijn, wel, ook dat lukt steeds beter en beter. Nu nog wat werken aan betere belichting en zo, maar hey, mocht het hier perfect zijn, dan zou het hier wellicht véél saaier zijn.


#sarcastischemodusaan Op een ander is het altijd groener - Je ziet niet wat achter dat scherm gebeurt, op een ander gaat het altijd beter dan het bij jou lijkt te gaan. Ik zei het al eerder, iedereen kiest ervoor te tonen wat zij wil, maar ik leerde het al lang geleden af me te spiegelen aan een beeld dat niet echt is.
Ja, dat naaien gaat hier -soms- nogal vooruit. Ik naai dan ook véél uren (hoe meer hoe vlotter dat toch gaat), maar bovenal is mijn huis vaak een stort (nee, ongedierte loopt er niet rond, maar ik heb geen nood aan een huis uit de boekskes), krimpt de strijkmand omdat ik het rechtstreeks aan een lijveke hang zonder strijken én naai ik uit ellende, omdat het slapen me niet lukt. Ik heb niet meer uren dan een ander, maar het zit er dik in dat ik minder activiteiten buitenshuis heb en veel minder slaap.

Bloggen moet je doen omdat je daarvan geniet. Van alles. - Ik herinner het me nog als gisteren... bij iedere volger die ik 'kreeg' had ik zin om een Charleston of zoiets te dansen, als het maar uitbundig was. Ondertussen dans ik niet meer, maar glimlach ik nog steeds als iemand beslist hier af en toe te komen lezen. Want dat bloggen moet je wel voor jezelf doen, maar het is om zeggen aangenaam als je niet de enige bent die dat stekje bekijkt #dankjeweldaarvoordus!
Maar als je enkel blogt om lezers te hebben, of cadeautjes of weet ik veel wat te krijgen, dan voelt het voor mij niet juist aan. Ja en ja en ja, ik vind die dingen ook plezant, maar in the end kom ik hier om te tonen wat ik maakte, waar ik enthousiast over ben en om mijn gedachten op papier te zetten. Ik vind het héérlijk om in gedachten te schrijven, links en rechts een woord aan te passen, foto's te nemen, die te sorteren en te zien hoe die in het geheel gaan passen. Op de dag dat het voor mij een last wordt, dan hoeft het voor mij niet meer. Punt.

Dat bloggen leverde mij héél wat op --spoiler; ik ben opgeleid in de "zachte sector", dus vergeef me mijn clichématig spreken #grijns-- Ik probeerde het héél vaak, in het verleden, telkens ik een oproep zag verschijnen om te testen, ging ik ervoor. Zo'n seut ben ik dan wel, dat ik dat testen erg serieus neem... ja, ik 'krijg' er het patroon voor in ruil, maar geloof me vrij dat ik als ik de tijd bekijk die ik erin stop om feedback te geven, altijd goedkoper af zou zijn om het gewoon te kopen. Hetzelfde met "dingen krijgen"; ik zeg enkel af en toe 'ja' op een aanbod als ik daar volledig achter sta en ik ben daar dan ook eerlijk over. Krijg ik een lap stof? Dan zeg ik dat, en dan mag je er zeker van zijn dat ik die evengoed gekocht had. Ik telde het niet uit, maar ben ervan overtuigd dat zo'n 96% van mijn voorraad van mijn eigen centen betaald is.
Als ik denk aan wat bloggen mij opleverde, dan krijg ik het warm van de vriendinnen die ik 'kreeg', in alle maten en soorten, in alle hoekjes van het land. Zo'n cliché, maar zo zo zo onbetaalbaar. En daar gaat het voor mij over, dat bloggen.

Voor wie zelf met vragen zit, eens samen wil naaien,
of gewoon een ouderwetse koffieklets wil houden, die kan
zijn naam in de pot gooien. In de strijd: een namiddag met
ondergetekende, in mijn koninkrijk (en ja, ik woon jammer genoeg in een uithoek).
---edit--- OnlieMie komt op bezoek ;)

Oh. En merci om mee te lezen en af en toe te reageren...
zo hartverwarmend!

107 opmerkingen:

 1. oooh ikke, ikke, ikke! Echt eerst en vooral proficiat met je vierde verjaardag. Woopwoop! Ten tweede zou ik keigraag een naaidate winnen echt serieus, al is het maar om die schone muur van jou van dichtbij te zien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach, die legendarische muur toch. De grootste teleurstelling van uw leven, denk ik, als je dat ding zou zien -- dat is dus mijn garagemuur hé ;).
   Ge zijt welkom!

   Verwijderen
 2. Proficiat! Dan naaien we ongeveer even lang, maar jij naait duidelijk vaker dan ik! Ik volg wel les, puur omdat ik mezelf zo een naaiavond per week 'koop'. Anders vind ik altijd wel iets dringender om te doen, terwijl het toch zo'n deugd doet om eens achter mijn machine te zitten...
  Dus zou ik heel graag een middag 'naai- en kletstijd' winnen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik pleit schuldig; ik heb nogal de neiging om 'door te slaan' als ik door iets gebeten ben. Naailes krijg ik hier voorlopig nog steeds niet ingepland, maar ik sleurde aan de schoolpoort enkele mama's tot aan mijn keukentafel. Ambiance gegarandeerd - dat naaien niet altijd, daarvoor babbel ik te veel - en puur genieten!

   Verwijderen
 3. Oh dat zou ik geweldig vinden,naaitijd,babbeltijd,elkaar leren kennen tijd met jou!!Is er in de buurt iets om te blijven slapen?! Gooi mijne naam maar in uw potteke ;-) En wie weet kan ik dan eens in uw stoffenvoorraad kijken,please.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ge moogt zelfs hier blijven slapen, als ik je daarmee een plezier kan doen! En Brugge is vlakbij, daar is ook vanalles te vinden/doen, of de zee of of of ;).
   #schaterlach Ik moet wel nog even nadenken over dat openstellen van de stoffenvoorraad #schaterlach³

   Verwijderen
 4. Waw, al 4 jaar! En een groot succes! Dus dikke proficiat! Ik lees met heel veel plezier mee, en de tips neem ik zeker mee :-)
  Voor zo'n naai of kletsnamiddag wil ik gerust een 'verre' verplaatsing doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig, hoe snel dat voorbij gaat, die tijd. En hoe het kan veranderen, dat ook. Ik merk dat ik écht hou van mijn webplekje, en het er schrijven mis op van die momenten dat het me niet lukt. En dat het fijn is dat er een aantal trouwe 'reageerders' zijn, ook al woon je een eind uit elkaar - bwo, hoe relatief is dat zeg! - en zag je elkaar nog nooit van zen leven.

   Verwijderen
 5. Awel ja, heel herkenbaar en ik deel het zowat allemaal. Ik ben alleen minder in het naaien gevlogen dan jij wegens nog 85 andere dingen die ik wil doen, heb wel een bernina (kado gekregen, zelf zou ik er nooit zoveel geld aan gegeven hebben. Niet omdat die machine het niet waard is maar wel omdat ik ze te weinig gebruik) en kocht tot nog toe alleen een boventransportvoet bij waar ik nog geen seconde spijt van had.
  Dat van dat mes snap ik niet: waar gebruik je dat dan voor?
  En: ik lees je blog altijd met veel plezier! Gelukkige blogverjaardag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh, en dat van die uithoek lukt me niet. Dus mijn naam moet niet in de pot. Ik kom je wel eens ergens tegen ooit, denk ik ;) .

   Verwijderen
  2. Ik wou eigenlijk ooit een Pfaff -wegens; het enige wat ik kende ;)-, maar ik ben zo blij met mijn machien én met de raad die ik toen kreeg in de naaiwinkel.

   Dat mes... Ik gebruik dat in plaats van een tornmes, véél handiger. Als je bijvoorbeeld stiksels moet losmaken, trek je de stof voorzichtig wat uit elkaar en dat kun je gewoon zo lossnijden - het legt moeilijk uit maar is écht ongelooflijk simpel.

   Hahaha, die uithoek ligt niet zo ver van Brugge en is eigenlijk best vlot bereikbaar, maar na wonen in Leuven en Brussel vind ik het zelf wat 'uithoekerig'. Maar ik vertrouw erop dat wij elkaar wel tegen het lijf lopen, misschien volgend jaar in Parijs of zo, want deze keer scheelde het écht niet veel! x

   Verwijderen
 6. Ik naai al jaaaaaaaaaaaaaren langer dan jij maar ik durf dat in vergelijking met jou niet eens naaien noemen! Wat heb jij toch ongelooflijk veel talent en hoe bescheiden doe je daar over! Om dan nog maar van al je andere talenten te zwijgen... ik wil heel graag in de pot... om een middagje tips en trukkenvandefoor te komen pikken van jou... als er geen leeftijdslimiet op staat wil "deez moeke" heel graag meedingen! :-)
  Enne proficiat met je blogverjaardag... ik kom hier heel graag lezen... blijven voortdoen hoor! Ik wens je een pracht van een nieuw jaar... een beter dan het vorige en hopelijk gaat dat lukken! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moekes en al zijn welkom! Lol, ge moogt zelfs komen kalligraferen, als je dat liever doet :)
   Hier doe ik van ♥bloggen, dus ik denk wel dat ik er nog een jaar tegenaan plak ;). Een goed jaar en al, daar ga ik voor het gemak vanuit!

   Verwijderen
  2. Nee jong mijn kalligrafiegestuntel wil je echt niet zien... dat is nog veulse erger dan mijn naaigestuntel!

   Verwijderen
 7. Hoeraaaaa! Ik woon in dezelfde provincie als jij en zwier met plezier mijn naam in de pot. :-))
  Oooh en by the way, je "dacht" dat je goed zou zijn in kalligrafie??? Ahum, correctie, je BENT goed in kalligrafie!!!
  En blog aub nog jaren verder, ik ben en blijf fan. x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach Toen ik daarmee begon kon ik dat niet weten hé. En ondertussen volgde ik al zoveel cursussen dat daar toch iets van is blijven plakken.
   Ik doe mijn best, van dat bloggen ;). Wie weet tot binnenkort!

   Verwijderen
 8. Blij dat ik mezelf herken in je blogpost. En ik ben altijd in voor nen date, ook al is het aan den andere kant van het land, zwier me maar in de pot!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een schoonzus die maar liefst zo'n 230 km verderop woont, is alles relatief hé. Van harte welkom aan mijn tafel... misschien moet ik de 'winnaar' wel een paar vriendjes uit de lijst laten kiezen :)

   Verwijderen
 9. Wat een leuke blogpost alweer en wat een origineel cadeau gooi je in de strijd! Ik naai iets minder lang dan jij en jij bent dan een van mijn voorbeelden! Ik hou van je schrijfstijl en je dosis zelfrelativering!
  Enkele uurtjes samen naaien zou ik super vinden, ook al is het in de uithoek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om lezen! En blijven naaien, dat is gewoon zo geweldig geestig :)

   Verwijderen
 10. Proficiat met je blogverjaardag! Ik ben content dat je niet slapen resulteert in zoiets leuk!
  (Al gun ik je ook wel goede slaap hoor!)
  Mijn goede voornemen is om meer bloggers te leren kennen dus ik wil die koffieklets wel ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach Ik ben al lang blij dat het niet slapen ondertussen toch al iets beter is dan het ooit was. Maar ik heb een 'probleem' met stil zitten of beter mijn onvermogen om niets te doen, vandaar mijn overijverig gedoe. En ik heb geen peuterts meer in huis, dat is toch ook al een grote vind ik.
   Ik denk niet dat ik je ooit al ontmoette, dus het zou wel plezant zijn om je eens tegen het lijf te lopen!

   Verwijderen
 11. Proficiat met je blogverjaardag! Altijd fijn om hier te komen lezen en vooral om je mooie creaties te bewonderen! Omdat mijn lijf niet altijd kan wat ik wil, hoef je mijn naam niet in het potteke te gooien. Geniet in elk geval van de naaidate/koffieklets!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap dat, een lijf dat niet altijd kan wat het hoofd wil... ik wou eerst graag 'ter plekke' afspreken, maar toen realiseerde ik dat dat voor mijn lijf ook lastiger en soms zelfs niet haalbaar zou zijn.
   Ik geniet altijd van je reacties #blijvendoendus #schaterlach en ik wens je een goed jaar toe, met een lijf dat zich weet te gedragen x

   Verwijderen
 12. Wat heerlijk geschreven alweer! Ik hou zo van je stijl, zowel op naai- als schrijfgebied. Ik blijf het ook doen omdat ik het graag doe, beiden. Soms niet zo vaak of zo vlot als ik zou willen, maar nooit met tegengoesting. Dat er nog vele mooie maaksels en schrijfsels mogen volgen, maar in de eerste plaats goede nachtrust!
  Gelukkige verjaardag 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Proficiat met de blogverjaardag!
  Jouw blog was één van de eersten die ik begon te volgen en ik kom nog altijd even graag langs. Gewoon eerlijk tonen dat het niet altijd vanzelf en perfect gaat en nog grappig uit de hoek komen ook. Je mag er op rekenen dat ik kom lezen zolang jij blijft schrijven.
  En die uithoek? tja, dan ga ik eens op expeditie. Steek mijn naam maar in de pot :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je!
   --en jij hebt zo'n slechte invloed op mij zeg, nu maakte ik toch wel een lijstje met alle patronen die ik heb en ben ik precies vastbesloten om de ongemaakte eens aan te pakken dit jaar. Tsss!--
   Die uithoek zal precies nog meevallen, als ik uw profiel zo eens snel bekijk!

   Verwijderen
  2. ik woon al aan dezelfde kant van Brussel, dus het kon erger, dat is waar :-)

   Verwijderen
 14. Ha, jouw naaimachine komt ook van bij den Frans. De mijne ook, dus die uithoek zal nog wel meevallen :-)
  Steek mij dus maar in die pot, ik zou het super vinden om van jou iets te leren (en ik denk dat dit heel erg veel is)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Frans boven, dat meen ik echt! --hoewel, die boete die ik kreeg omdat hij zijn tijd nam om werkelijk ieder knopje uit te leggen, grmbl #schaterlach--
   Geen idee of je trouwens van 'hier' bent, maar om de twee weken komen we met een aantal samen rond mijn keukentafel, altijd welkom om aan te sluiten (mail me maar: khadetjes at gmail dot com)

   Verwijderen
  2. Ik woon in Nevele, dus toch al eventjes uit de buurt van Den Frans. Maar ik heb er 20 jaar geleden mijn naaimachien gekocht en een paar jaar geleden mijn overlock. Zo'n 2 wekelijkse naaidate zou ik super vinden, maar ik vrees dat het toch iets te ver zal zijn. Maar wie weet, lukt het ooit wel eens. Ik kan in elk geval nog superveel van je leren.

   Verwijderen
 15. Ik lees en kijk hier heel graag mee. En al lang ook denk ik. Ik hou van je naai- en je schrijfstijl en je posts inspireren me. Daarom hiphip hoera en die zo voort 😊!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. oooh jaaaa!!! Ik ben wel heel benieuwd om mevrouw khadetjes wat beter te leren kennen. de vrouw achter de mooie naaisles, maar vooral achter de leuke schrijfsles. Grote fan (en een tikkeltje jaloers) van jouw schrijftalent!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach - er is eerlijk waar niet zoveel om jaloers op te zijn, ik schrijf zoals ik denk - met een klein beetje censuur om het ook deftig te laten blijven. Maar je weze welkom om die kronkels van mij "in 't echt" te ontmoeten.

   Verwijderen
 17. 4 jaar geleden ook zonder enige voorkennis van naaien begonnen op een erfstuk... enne... nog altijd goeie maatjes met mijn oldtimer. Maar dat van die blinde zoom-, biais- en andere tovervoetjes wil ik dus wel eens door een pro uitgelegd krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OmaKhadetjes haar oldtimer vreet tricot op, dat was geen match voor de lange duur ;). En stiekem ben ik ook wel verslaafd aan het automatisch draadjes afknippen van mijn exemplaar. Die voetjes, dat leg ik met plezier uit, houdt twee keer niets in, gewoon even oefenen!

   Verwijderen
 18. Steekt haar hand heel hoog in de lucht! en telt er ook haar breiprojecten bij

  En dikke kussen met je blogverjaardag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. En ik zwijmel... ooooh breiprojecten - dat is nu eens iets waar ik geen spetter talent voor heb en wat ik altijd met gezonde jaloezie bij jou kom bewonderen, al die schoon dingen uit die twee stokjes. Niet te geloven!

   Verwijderen
 19. oh ja !!!! ik weet begot niet hoe in een uithoek te geraken, maar stel dat dat probleem aan de orde komt, dan los ik dat wel op... mag ik ne chauffer meebrengen ? Onliemie, to the rescue ??? please ? Dat van de garagemuur dat valt goed mee, voor mijn geestesoog zag ik het als keldermuur waarop het licht precies goedvalt door zo'n half ondergronds vensterke...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sympathieke chauffeurs zijn welkom, het zal wel nog niet zijn. Ik geef ze zelfs eten ook en zo ;).

   Hahahaha, in ons huis zijn zéér weinig muren, dus ik moest wel iets anders zoeken. Die muur is de enige waar er plek is om te fotograferen, en als de poort open is, dan is het licht min of meer goed. Euh... als in, niets wat een beetje photoshop niet kan oplossen ;)

   Verwijderen
  2. Awel zie ik ben nog nooit zo graag chauffeur geweest! Deal!!!;-)

   Verwijderen
 20. Goh dan naaien we ongeveer even lang.
  Mijn naam gaat niet in de pot, want ik woon in Noord Nederland :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. wat hou ik van je heerlijke en eerlijke schrijfsels en maaksels! een ontmoeting zou bijzonder leerrijk zijn denk ik, en het vinden van die uithoek misschien ook wel ;-) dankjewel voor je mooie blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh graag! Gewoon om je beter 'in het echt' te leren kennen, om gezellig samen achter de naaimachine te kruipen, om lekker te kletsen en te genieten van wat extra verworven 'me-time'. En doe maar lekker verder met je blog, op je eigen tempo zonder druk. Dan kunnen we een vijfde jaar genieten van jouw maaksels en bijhorend schrijfstijl. Proficiat trouwens met de verjaardag van je eigenste webstek.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik volg je net niet van het eerste uur, maar jij bent voor mij 'dat voorbeeld' wiens blog ik telkens met heel veel plezier en verwondering lees. Bedankt daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan!
   En wij ontmoetten elkaar toch eens? Bij Sjiekebiele? Ik meen me te herinneren dat wij ooit eens samen iets gedaan hebben - hoewel mijn geheugen me even in de steek laat bij het wat.

   Verwijderen
 24. hip + hip = hoera!!!
  En écht waar: een metallic naald? Die tip bespaart me véél gevloek de volgende keer. Merci! Ik zou jou met veel plezier op een middag nog wat extra tips komen ontfutselen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan... en de énige reden waarom ik dat weet is omdat ik er zelf immens op gefoeterd heb, op de ***garen! Maar met de juiste naald gaat het zoveel beter, erewoord!

   Verwijderen
 25. Proficiat Sarah! Ik zou graag nog eens van koffieklets komen doen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik volg je bijna van het eerste uur en vind het nog steeds fijn om hier mee te komen kijken en ideetjes optedoen .Deze keer ding ik niet mee ,laat ik de kans aan iemand anders ...Doe zo verder en ik duim dat je gezondheid meewerkt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Met veel plezier je blog gelezen! Fantastisch, ik herken mezelf er zo vaak in waardoor ik bij elk nieuw titeltje verder benieuwd was naar wat erna ging komen. Te starten bij het direct perfect willen kunnen naaien. Ik naai nu ongeveer een jaartje en bij de start vond ik het zo'n tijdverlies om op restlapjes heen en weer te stikken. Ik wilde direct leuke dingen kunnen maken. Achteraf gezien heb ik ook meer geleerd door af en toe eens te mislukken.
  Ook over het achterste: hilarisch en mega herkenbaar. Voorlopig nog niets voor mezelf gemaakt omwille van de angst dat het me niet zal staan. En nog zoveel meer herkenbaarheid. Ik ben ook al beginnen bloggen en voel mezelf een heel kleine garnaal tov die andere grote en perfecte blogsters/naaisters. Dus bedankt voor je mooie woorden!
  Mijn blog is te vinden op djoelienaait.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ik deed ook nooit echt van restlapjes ;). Ik maakte wat van die patroongewichtjes, enkele poppenkleedjes en dan een rokje voor dochterlief (ja! In canvas! Ja, zonder rits!). Misschien nog een project of vier/vijf en alles daarna kun je hier terugvinden. Hahaha, waar zat ik in godsnaam toch met mijn gedachten, denk ik nu!

   Verwijderen
 28. Van harte gefeliciteerd met je blogverjaardag en met die knaller van een tekst die je weer neerpende! "Boenk erop!" gelijk ze zeggen, zeer herkenbare dingen.
  Ik ga met veel plezier in de pot en ik zou er met nog meer plezier graag terug uitkomen voor een babbelken/kaffeeklash met dé MADAM Khadetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. En ik leer nog in de gauwte koffie drinken, want ik lust dat niet #schaterlach. En zeggen dat we nochtans al samen op naaiweekend gingen, ik hoop uit het diepste van mijn hart dat ik deze keer wél in staat ben met je te babbelen!

   Verwijderen
 29. Oh wat lees ik je toch graag ... elke keer weer. Oh en je ervaringen ...bij het lezen betrapte ik mezelf erop dat ik luidop aan het antwoorden was :-)... het ging ongeveer zo , jaaaaa dat is echt, toen ik mijn pfaff kreeg na 8 jaar op mijn rammelbakje ging er een wereld voor me open: iedereen kan naaien, je moet gewoon een goei machine hebben :-) En oooh jaaa, dat van die maten, daar heb ik een paar jaar over gedaan om dat te snappen :-), Marte van Compagnie M heeft me zoveel geleerd tijdens het testen van haar patronen, ik denk dat ik meer aan haar raad heb gehad als zij aan mijn testconclusies :-) ... ik kan hier nog even doorgaan, maar dan wordt deze reactie langer als je blog en dat is niet de bedoeling hé ... misschien moeten we dan maar eens afspreken ... hahaha dan kan ik mijn blogidool ontmoeten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ♥ voor lange reacties! Maar ik volg je volledig, veel van die dingen had ik graag gehoord van iemand in plaats van ze te ontdekken #misschiendientnaailesdaarvoor?

   Verwijderen
 30. Ik kan niet rechtstreeks op jouw antwoord reageren, maar ja dat zou tof zijn als ik kan blijven slapen als ik eerst natuurlijk die toffe give away zou winnen,hé!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is het vooral zaak om mijn onschuldige kinderhanden om te kopen #moehaha #ikduimvoorje!

   Verwijderen
 31. Oh Sarah, wat een leuke post zeg! En ik rij graag eens het land door voor een naaidate! En wat ik eigenlijk het leukste vind aan je blogposts? Je grappige #s Ik hoor je die ook altijd echt zeggen dan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik investeer in lachrimpels vrouw, er is al miserie genoeg in de wereld x

   Verwijderen
 32. Mevrouw Khadetjes, jij behoort toch zeker en vast tot mijn idolen hoor! En elke keer je die #schaterlach typt, moet ik lachen. Ik hoop toch ook ooit es op een live ontmoeting, al durf ik dan waarschijnlijk niks meer te zeggen... :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sebiet val ik kei tegen in 't echt #schaterlach
   --ik ken uw snoet nu hé, ik babbel wel tegen u als 't nodig is-- En idolen, idolen, die zette op de kast hé ;), ik pas daar niet op!

   Verwijderen
 33. Uw truken van de foor die wil ik nog wel eens leren 😉 verder ben ik heel blij dat je die ochtend besloot een blog te beginnen want alles hier leest zo vlot.
  Smijt mijn naam dus maar in de pot, die uithoek vind ik wel 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms ben ik een kalf echt. Wist ik veel wat een blog was #schaterlach. Steeds welkom in deze uithoek!

   Verwijderen
 34. Wat een heerlijk blogbericht om te lezen! Goeie tips, maar vooral leuk geschreven :D

  Al woon ik zowat in een andere uithoek, ik zou het toch zien zitten om die richting uit te komen, genoeg gespreksstof lijkt me!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal dan toch niet voor onmiddellijk zijn... jij moet rusten! Maar daarna uiteraard welkom ;)

   Verwijderen
 35. Proficiat met je vierde blogverjaardag! Ik weet niet meer wanneer ik je precies aan het charlestondansen heb gezet, maar wel dat ik je nog altijd heel graag lees! Grote fan ben ik, van je maaksels en van je schrijfstijl!
  Gooi mijn naam maar in dat potteke, het zou fijn zijn om je eens in real life te ontmoeten! Wij hebben dit jaar trouwens vakantieplannen ergens in die 'uithoek' #grinnik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. ---en geef maar een gil mocht je nog een niet geplande dag hebben tijdens uw vakantie!---

   Verwijderen
 36. Proficiat met je blogverjaardag!!!
  De uithoek schrikt mij wat af (ik ben geen held in autorijden) dus mijn naam hoeft niet in de pot, maar hopelijk komen we elkaar nog wel eens op een andere gelegenheid tegen :-)
  Als ik hier boven alle reacties zie denk ik dat je hoe dan ook een fijne namiddag tegemoet gaat :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat komt zeker nog, daar ben ik van overtuigd!
   En die namiddag, volgens mij wordt dat geweldig :)

   Verwijderen
 37. Zo herkenbaar allemaal om te lezen! Ik volg je heel graag, niet alleen voor je naaisels maar ook om je leuke manier van schrijven. Jammer dat je in een uithoek woont want het lijkt me super om je eens te ontmoeten. Alleen vrees ik dat ik er dankzij mijn autorijkunsten nooit zou geraken 😉.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wat doe je dat toch zo goed, dat bloggen. Veel glimlachjes hier achter het scherm. Maar ook dat naaien doe je goed, duhuh, en ik ben blij dat ik van jouw kennis geregeld iets mag opsteken. Ik beloof je dat je in 2017 nog vaak op mij en mijn naaisels-in-progress moogt foeteren. #schaterlach

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben u verwachtende vrouw.
   Euh... en foeteren ik? Op uw naaisels? Neuh toch #schaterlach

   Verwijderen
 39. aangezien ik zonder dit te lezen een soortgelijke win-actie doe omdat het een nieuw jaar is, vind ik dat dit toeval moet beloond worden met een date bij u haha ;-) X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mijn gedacht sè. Alleen al omdat ik u dan eindelijk Baptiste zijn geboortecadeautje kan geven #schaterlach. Ik neem me toch voor dat dat bij jou moet geraken voor nummerke drie eraan komt!

   Verwijderen
 40. What a great blog post! I can read your language very well, but my writing... takes too much time and effort now. I love what you write and how you write it. Thank you for the inspiring words. I can find myself in many aspects. I read your comment on my cardigan blog post this morning. To answer your question: 6th of february should be the launch of the "Cardison". If you like, you can join the tester group. The test runs until Jan. 15th. Just let me know if you are interested (elke@ellepuls.com).

  Groetjes,
  Elke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Well, I was thinking exact the same thing this morning :). In my head, i speak fluently German, but don't ask me to write it #schaterlach. I'll mail you ! x

   Verwijderen
 41. Ik volg je al heeeel lang en als er iets is wat ik altijd al wou doen, was het wel een dagje vertoeven in het hol van de leeuw *proest*!
  Ik herken mezelf op heel wat vlakken voor een stuk in jou en dat heeft ergens iets therapeutisch. Ook ik sukkel met slapen (maar ben degene die blijft liggen, hopend op wat meer slaap. Ook hier leer(de) ik alles over de limieten die mijn lijf en geest me nu opleggen en vind ik mijn heil in het nadien op momenten waarin ik nood heb aan een verzetje. Ook hier geen huis uit de boekjes en een moeder die geen zin heeft om er dag en nacht mee bezig te zijn om dat wel te bekomen.
  Kortom... Alles wat je schrijft, buiten dat naaitempo (mss moet ik toch maar opstaan) is voor mij zeer herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik wakker word, is het meestal van de pijn, terug inslapen zit er dan simpelweg niet in. Zoveel pogingen later (nam een hele tijd zelfs behoorlijk zware pillen om te kunnen slapen), slaap ik wel weer aan 1 stuk, maar gewoon niet lang. Nuja. Ik blijf vrolijk op mijn benen staan, dus ca va nog.
   Dat lijf en dat hoofd, ik snap je echt, jammer genoeg. Maar hey, daar werken we aan hé! #datkomtgoed

   Verwijderen
 42. Wel wel, proficiat!
  En ik doe gaarne mee, al was het maar om die tips in real life uit uwe mond te horen 😉
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tegen u mag ik dat zelfs met een vettig accentje doen zonder dat verstaanbaarheid in het gedrang komt #wouldbenice #schaterlach

   Verwijderen
 43. Oh, lieve mevrouw Khadetjes.
  Het zou een éér zijn om jou te mogen ontmoeten.
  Meestal vind ik giveaways van tijd vooral heel eng, maar bij jou zou ik me direct op mijn gemak voelen, zo denk ik.
  Alle praktische obstakels worden bij deze heel hard genegeerd, en ik hoop dat ik de gelukkige word.
  Wat zeg ik, van het idee alleen al word ik al een beetje gelukkig, dus je opzet - mocht dat het opzet zijn - is al geslaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Oh, ik doe ook graag mee, voor een koffieklets :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 45. wat prachtig en herkenbaar en vrolijk geschreven.
  - vroeger vanalle andere hobby's (zelfs het gekalligrafeer) en geen tijd voor naailessen (ik dacht zelfs dat ik geen tijd zou hebben voor naaien zelf): check
  - elk project weer ontdekken en leren: check
  Ik heb mij dit jaar echt voorgenomen om minder te bloggen (goede voornemens, je kent het, ze zijn geboren om te laten varen ergens half februari), minder maar wel grotere en meer uitgewerkte projecten waar ik veel meer van hoop te leren dan van de snel in elkaar projecten.
  - dat je veel goed kan maken met wat mooie (bewerkte) foto's, vooral terwijl de rommel net uit het gezichtsveld is geschoven, je niet die foto kiest waar de dochter maar een raar gezicht trekt of waar ik mijn buik niet tegoei introk, lol. Dat niet alles wat je ziet echt is en wat echt is, niet altijd gezegd wordt: check
  - dat je het niet voor (het aantal) volgers moet doen, maar voor jezelf, omdat je het leuk vindt, met alles er op en er aan: check
  ja, die woorden aanpassen, zinnen nog eens lezen, foto's net anders indelen en anders bijsnijden, alles wissen en opnieuw beginnen, het niet bloggen, of net wel ... ik vind dat proces minstens even leuk dan het naaien zelf (maar goed dat het plezier aan een blog niet recht evenredig staat met het aantal volgers, ik zou de triestigste hobyist zijn van 't land)


  proficiat met je vierde verjaardag. Je hebt een prachtige blog, waar ik heel graag naar toe kom om even te rusten en te ontspannen en ja, veel te leren ook

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die dochter van mij mag standaard beginnen met AL waar ze zelf zin in heeft - lees de eerste 50 foto's zijn meestal voor de vuilbak - dat loont, want daarna is het uit haar systeem en krijgen we wat ik graag wil #schaterlach.
   Fijn om te lezen dat je hier graag even binnenspringt, de deur staat altijd open ♥

   Verwijderen
 46. Ooh, ik gooi me helemaal in de strijd! Daar heb ik wel zin in!
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Wat een zalig bericht, loved every letter!! En metalic naalden, megatip, ik zal u dankbaar zijn! Proficiat met je blogverjaardag! Groetjes, Z.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Metallic to the rescue. En ik weet het. En toch had ik het aan mijn rekker van de week, te lui om een naald te vervangen. Heb ik daar even dik spijt van gehad #schaterlach

   Verwijderen
 48. Lol, moet ik hier nu echt n antwoord formuleren opdat dat er ooit van zou komen... we horen elkaar bijna elke dag en slagen er amper in om eens n namiddag - naaiweekends ni meegerekend - af te spreken... kom onder het motto: doe eens zot, dans n charleston erbij en vul dit in en sla je voor het hoofd als dat eruit getrokken wordt... stel: dan ga ik n dag de slappe lach hebben dat het daardoor is gekomen dat ik eens aan die tafel van u beland ben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die slappe lach, dat zou hier ook van dat zijn peins ik ♥

   Verwijderen
 49. Allé zeg, dit bericht miste ik volledig! Alle dingen leerde ik gaandeweg ook, al is mijn voetjespark nog steeds iets minder uitgebreid dan het jouwe (Bernina, jawel). En ik ben blij dat jouw stoute schoenen ooit mijn mailbox binnenwandelden, daar pluk ik nog elke dag facebookbabbelvruchtjes van!

  BeantwoordenVerwijderen
 50. vrouw! Of je nu wil of niet, ik kom toch es op de koffieklets ze :d al is het maar om mijn ongewoon puberaal gedrag met jou te bespreken :D

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Hoe is dat nu mogelijk zeg, lees ik gewoon over dit bericht! Maar volgens mij ben ik nog op tijd ;-)?. Haha, wat een gezellig en grappige blogpost. En bedankt ook voor de tips. Als ik je verhalen lees (ik ben nogal visueel ingesteld) dan zie ik het allemaal voor me. Allez, ik bedoel, ik stel het me dan voor omdat ik het fanatisme en bijhorende pretjes en nadelen ;-) helemaal herken. Ik weet niet hoe dat bij jou gesteld is, maar mijn vriend die rolt heel opvallend met zijn ogen als ik weer een nieuwe hobby denk te moeten uitproberen. Hij verwijst dan naar het manueel pastamachine dat daar in de kelder staat na een enthousiaste tijd, gevuld met potten gekleurde pasta om cadeau te doen! Ik word warm van al die passies die ons huis vullen en dat lijkt me ook zo bij jou te zijn ;-). Geniet vooral van je bezigheden en stel dat ik uit die pot zou komen, dan sleur ik enkele van mijn dierbare fanatieke vriendinnen mee naar het andere einde van het land! Vooral door blijven doen he ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Zo herkenbare verhalen... en het blijft leuk om je blog te volgen... hopelijk ben ik nog op tijd voor de gezellige koffie/naai-klets...

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Ha, hier is het ook ongeveer 4 jaar, en ja als je terugkijkt op wat je toen kon en nu. Awel het verschil is groot. En trouwens we hebben al eens samen een naaidate gehad, ongeveer die 4 jaar geleden. We zaten recht over elkaar bij Emma en Mona om een jurkje te naaien. Zat jij toen niet in het gips?
  Veel succes nog met de blog en met het naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah kijk, dan zijn we samen begonnen!
   Hahaha, dat naaien bij Griet, ja! Ik zat in het gips, wat een heerlijke tijd was dat toch ;). Ik was zo blij dat ik nog eens 'buitenkwam' en heb me er goed geamuseerd, fijn je hier nog eens terug 'te zien'!

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.