Over zwart&wit en geen karakter

maandag 27 juni 2016

Er zijn zo van die dingen, waar ik nooit of te nimmer mijn tijd zou instoppen om zelf te maken; pjyama's bijvoorbeeld. Nooit. Vergeet het. Ten Khadetjeshuize worden geen gele beesten of roze prinsessen op kleren geparkeerd met als uitzondering dingen die je draagt op plekken waar de rest van de wereldbevolking geen zaken mee heeft. Pjyama- en ondergoed dus. Géén zelfmaak.

412-02
412-03
412-04
412-05

Zoals dat dan gaat als je dingen hoog van de toren roept, keerde deze uitspraak zich tegen mij ;). Sinds haar patroon in de voorraad zit, zondigde ik al enkele keren tegen mijn eigen regels. Niet omdat het goedkoper zou zijn, of sneller, of weet-ik-veel-wat. Gewoon omdat het een bandwerkje is waarbij ik mijn verstand op nul kan zetten én het zoveel fijner is om op te kijken dan op die roze of blauw/gele mormels. Toen het Ge(s)tikte wijven weekend er aankwam, knipte ik - verspreid over enkele weken weliswaar, vliegen is nog steeds geen standaardonderdeel van mijn mechaniek - tien exemplaren, vier voor zoonlief, vier voor dochterlief. Wie nu overtuigd is dat ik niet kan rekenen - volkomen terecht overigens - de twee extra exemplaren zijn effen zwarte exemplaren... kwestie dat ik enkel twee stapeltjes hoef te maken; eentje met bovenstukken, eentje met onderstukken. De jongeheer en -dame in kwestie kunnen er zelf op los combineren wat mij betreft - ook handiger bij mors- en andere accidenten #schaterlach
Ik liet me volop drijven op de zwart/witte golf die stoffenland overspoelde en kocht me er enkele exemplaren van - ik weet het géén karakter. Als excuus kan ik aanvoeren dat ik bijna geen tricot in de voorraad heb #schaterlach. Ze combineren makkelijk met elkaar, én ze vereisen slechts één wasmand/programma. Win win als je 't mij vraagt!

412-06 412-07
412-08

Dossier gemaakt: hun winterversies passen nog perfect, dus ging ik uit van dezelfde maat - lekker makkelijk trouwens, geen patroon overnemen vereist ;). Voor dochterlief maakte ik maat 122 waarbij ik het bovenstuk een drietal cm langer knipte. Zoonlief is helaas aanbeland bij de grootste maat, zijne maat 134. Om het voor mezelf plezant te houden, wisselde ik omzomen af met boordjes in zwart/wit en oker, kwestie om het een extra kleuraccentje te geven. Het was tegelijk een ideale oefening om de uitbreiding van mijn machinepark - welkom coverlock - grondig uit te testen.

412-09

45 opmerkingen:

 1. Super mooie outfits in zwart wit en oker ! Goed idee en af en toe moeten we afwijken hè :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi! En proficiat met je coverlock! Ik ben benieuwd wat dat ding allemaal kan, zeker in jouw handen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook, ik heb nog wel wat werk om alle mogelijkheden te ontdekken ;)

   Verwijderen
 3. Mooie pyjamas! (Ik heb mij nog niet aan zomerpyjamas gewaagd, er liggen genoeg tshirts die wat minder mooi zijn, die nu als pyjama dienst doen)
  En wauw een coverlock! Wil ik ooit ook

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allé jong... hoe schoon is dit weeral. Kei schone stofkes ook... ge kunt in de winkel geen schoner pyamakes vinden... die okergele spant bij mij de kroon! Ne coverlock? Wat is dat nu weer? Nen overlock ken ik maar wat is het verschil met een coverlock? Heb je de zoompjes ook met je (c)overlock gemaakt?
  Nog eens mercie voor de uitleg van die rivetten...zo'n prymm tang heb ik al dus nu nog die rivetten aanschaffen en uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor die okergele was het hier een kleine oorlog, die wilden ze allebei #schaterlach. Ik maakte dan maar een marcelleke voor zoonlief.
   Een coverlock is eigenlijk een dure tweelingnaald ;). Het ding zoomt om met twee of drie naalden en geeft een ongelooflijk elastisch stiksel. Ik kocht die vooral omdat die twee van mij bijzonder atletische toeren uithalen bij het aan- en uittrekken van hun kleren waardoor ze werkelijk élk stiksel laten knappen. De pyjama's zijn ondertussen al een maand in gebruik en voorlopig houden ze het nog.
   Succes met je rivetten! Ik vond dat altijd wat spannend, maar eigenlijk houdt dat twee keer niets in.

   Verwijderen
 5. ik heb vooral onthouden dat je niet kan tellen :) Ik stel voor dat jij jezelf geen beperkingen meer oplegt qua naaien. Hoe prachtig is dit weeral!! Ik geniet hier op dit blogje altijd zo van wat ik lees en zie! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik plande om er mij ook nog eens aan te zetten. Eerst de laatste sprint naar de vakantie nog nemen. Uw exemplaren zijn weeral zo prachtig! En dat bandwerk... dat doe ik je niet na.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik besef pas nu dat het lijkt alsof ik die allemaal op hetzelfde moment maakte, terwijl ik er zo'n twee maanden over gedaan heb, van knippen tot het laatste stiksel. Maar dat is zo'n werkje waarbij ik erg veel kan doen terwijl ik in de zetel zit, dus ideaal voor mij want dan krijg ik toch het gevoel dat ik op de een of andere manier met naaien bezig ben.

   Verwijderen
 7. ongelooflijk mooi, ik heb er één beloofd aan het neefje en nichtje ergens met kerst, misschien tegen de volgende kerst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, dat lijkt mij een erg plezant cadeautje voor onder de kerstboom ;)

   Verwijderen
 8. Dat samen kunnen wassen is een mooi argument! Leuke exemplaartjes. En wat leuk seg, een coverlock!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, o ja, erg leuk. Maar ook wel een uitdaging want mijn eerste stiksel was werkelijk niet om aan te zien #schaterlach

   Verwijderen
 9. Heel mooi ! Ik ben met de zwart/witte panda's t shirtjes aan 't maken.met de coverlock (pfaff) mijn vraag naar jou is :hoe werk je het einde van de coverstitch af ? Ik stik de zoom rondom maar het eind van de draden is niet zo gemakkelijk af te werken ?
  groeten, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik stik de zoom ook rond, en na mijn laatste stiksel zet ik de voet omhoog, trek ik de draden RECHT achteruit en knip ik ze af. Er zitten twee draden in die je er zo kunt uit trekken, de andere twee draden stop ik naar de binnenkant en knobbel ik vast, samen met de onderdraad - ik maak voor alle veiligheid twee knoopjes, want dat knopen is niet mijn specialiteit ;). Zo vond ik het ook op youtube en dergelijke terug.

   Verwijderen
 10. schoon gerief, schoon foto's en schoon stofkens! Hoera!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. schoon gerief vrouw! Veel beter dan die gele mormels :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Karakter of niet, dit zijn hele schoontjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Coverlock, ja zeg! Nu mijn vakantie zich heeft ingezet, denk ik dat ik die trip naar West-Vlaanderen eens maak met wat onafgewerkte tricot-stukken in de kofferbak!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. heel toffe wolfjes, en zo veel mooier dan winkelgerief :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk die oker bij! Oe de coverlock, daar twijfel ik al z'n tijd over. Heb jij de Janome 2000 pro, ik testte er laatste eentje, die draden afwerking is wel erg belangrijk merkte ik toen, bij een verkeerde beweging is zo de hele naad weer los...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat oker is er ideaal bij :)
   Ik twijfelde ook lang over de coverlock, want uiteindelijk is het een duur ding. Ik kocht de Janome... en mocht inderdaad wel wat studeren om het goed te krijgen!

   Verwijderen
 16. Helemaal geweldig dat ze hun eigen pyjama kunnen samenstellen door de combi's van bovenstukken en shortjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik ook! Zeker bij van die neurotische moeders zoals ondergetekende die graag hebben dat alles 'bij elkaar past'.

   Verwijderen
 17. van leuke pyama's gesproken!! ik vind het trouwens wel grappig om lezen: ik dacht ook altijd dat ik nooi pyama's zou maken, maar ineens kocht ik toch ook wel die Wolf zeker? :-) Maar 'k heb 'm wel nog niet gemaakt dus voorlopig heb ik me aan m'n woord/gedacht gehouden ;-) als ik jouw beauties zie, denk ik eigenlijk dat het wel ècht geen schande is om me te bedenken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee jong, zoonlief vroeg gisteren trouwens wanneer ik nog eens een eendelige Wolf maak voor hem zodat hij 'er altijd eentje kan dragen'. Doen vrouw, doen!

   Verwijderen
 18. Wedden dat ze vanaf nu deze exemplaren verkiezen boven alle aankoopdingen ???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, de blauw/gele/roze compagnie heeft toch een zeer sterke aantrekkingskracht zunne ;)

   Verwijderen
 19. Maar allé jong, zelf pyama's maken, dat doe ik al lang! En dat zijn de meest gedragen stukken uit mijn zelfmaakcollectie, stuk voor stuk. Nu bon, 10 in een keer maken, dat doe ik niet na hoor. Super - en dat samen wassen, dat is nu eens een écht goed argument om zoveel stof in één keer te kopen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach, geweldig argument om stof te kopen, niet?
   Pyjama's worden hier veel gedragen, maar ze halen het toch niet bij onderlijfjes, daar word ik zo ongelooflijk vrolijk van als ik ze zie piepen onder tshirts en zo.

   Verwijderen
 20. Zo mooi! Ik moet er nadien ook eens werk van maken. Maar de eindeloze lijst met nog te naaien dingen wordt gewoon elke dag groter dat ik bijna verzuip in de ideetjes. Als ik dit zie, schuiven de pyjama's dan toch weer een plaatsje op in mijn gedachten. Veel plezier met de coverlock :) Intussen hier ook wel mijn vriend maar in het begin vaak op gevloekt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar, die eindeloze lijst... ik heb er ook zo eentje ;)

   Verwijderen
 21. Ja pyjama's, ik heb er zelfs al maanden stof voor klaarliggen, van de disney/studio 100 variant (iets anders dan een pyjama wordt dat dus niet ;)...) En nog begin ik er niet aan..... #schoponderkontnodig

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een zalige stapel! Ik heb dezelfde tactiek toegepast voor mijn Berreman en daar heb ik al veel plezier van gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heerlijk mooi!!

  Ik heb ook lang gezegd dat ik geen pyama's zou maken, en ook hier is dat de plaats waar mijn zoon dingen kan dragen die ik niet graag zie (Cars bijvoorbeeld). Maar ondertussen zijn er toch al een paar pyama's gemaakt en laat zoonlief weten dat hij toch liefst heeft dat mama alles maakt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gho, dat interesseert hen eigenlijk niet zo fel #schaterlach.
   Hoewel, moest ik enkel eendelige Wolfjes maken, zou zoonlief daar wellicht anders over denken!

   Verwijderen
 24. Oeh, prachtige Wolfjes! Die oker accenten zijn heel erg mooi. En een coverlock *jaloers*

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ooooo, als die alletien samen op een stapeltje liggen dan krijg je toch vast een instant geluksgevoel?! Wat een zalige stofjes allemaal bij elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.