Scheef bekeken

woensdag 4 mei 2016
Een aandachtig oog heeft al lang door dat mevrouw Khadetjes nogal 'van de jurken' is. Nogal is zelfs erg vriendelijk uitgedrukt, ik denk dat ik in mijn driejarige naaibestaan nog maar 2 rokjes maakte voor dochterlief. Het ik-moet-niet-nadenken-en-trek-dat-gewoon-over-de-kop doet de slinger hier makkelijk in de richting van jurkjes gaan. Al dat gedoe rond die rimpelrokken met elastiek, ik snapte het niet.

400-01
Stof: Coquelicot bleu (Petit Pan) - Elastiek (Madeline) - Patroon: rimpelrokjes op elastiek van mina dotter
Tot nu.
Uiteraard.
Ongelooflijk hoe ik dat gemak al die jaren scheef bekeken heb. Men neme een elastiek en een lapje stof - verbazingwekkend weinig zelfs, ook al niet goed om voorraad op te werken ;) - en werkelijk luttele ogenblikken later is er een rokje. Om mezelf het gevoel te geven dat ik ook echt iets naaide, werkte ik de rok af met een machinale blinde zoom.

400-02
400-03

Ik hoorde het vorige week nog, je kunt niet niet beïnvloeden. Zonder dat het mijn bedoeling was, kweekte ik een jurkjeskind - en een sprekend reclamebord, dat ook. Om het even waar ze komt, showt ze alle aanwezige zelfmaak en verkondigt ze hardop dat haar mama dat maakte, uit die volle kast stofjes op haar kamer. Dat laatste hoeft ze er wat mij betreft niet telkens bij te vermelden, maar het een komt nu eenmaal met het andere, zo gaat dat in het leven #schaterlach.
Het kind houdt -voorlopig- van jurken, a-lijn, met zwier, met plooien, maakt niet uit. Als het maar geen broek is. Bovenstukken zijn dus niet tot nauwelijks in de kast te vinden, waardoor ik het rokje onmiddellijk van iets bijpassends wou voorzien.

400-04
400-05

Ik zag een plezant topje en stipte dat onmiddellijk aan als dat-gaat-passen-bij-dat-rokje. Trouwe lezers weten wellicht dat ik geen combineer koningin ben. Dus al wie nu meewarrig het hoofd schudt en denk 'oh jee, dat komt niet goed', die heeft overschot van gelijk. Zowel de top als de rok vind ik prachtig, maar samen, nee, dat was het niet. Dus gooide ik de top onafgewerkt aan de kant en bleef de rok in de kast.

Iedere keer dochterlief het rokje wou aantrekken moest ik haar zeggen dat het niet ging lukken - gelukkig maakte ik er enkele, en kon ik haar met de andere versies paaien, maar zo rond de tiende keer kwam de stamp aan. Ik knipte het onderste los en stikte willekeurig plooien in het voorpand, ik wou ze vooral niet gelijk of te symmetrisch. Aan de achterkant stikte ik langs de ene zijde plooien vast over de volledige lengte, langs de andere kant stikte ik ze slechts een tiental cm vast om wat extra bewegingsruimte over te houden.

400-06 400-07 400-08

Dossier gemaakt - De rokjes maakte ik volgens de handleiding, met twee wijzigingen; ik gebruikte telkens de volledige stofbreedte - zonde om stof van 150cm in twee te knippen of een stuk over te houden - en ik gebruikte mijn spiksplinternieuwe rimpelvoet in plaats van te werken met fronsdraden - niet kunnen naaien zorgde voor een uitbreiding van het machinepark én de aanschaf van een collectie nieuwe naaivoeten #schaterlach. Wat ben ik fan van die rimpelvoet, eerlijk waar, wat een gerief! Mooie, gelijkmatige rimpels zonder gedoe met draden stikken of truukjes, zalig!!

Voor het topje vertrok ik van maat 6j van de Izzy top, een gratis patroontje van Climbing the Willow. De maattabel klopt perfect, het topje zelf zit vlot ineen. Ik gebruikte een crêpe - waar ik ooit een jumpsuit voor mezelf uit ging maken ;) - die ongelooflijk mooi valt. Ik werkte de armsgaten en de hals af met wat glitter, de voorziene knoop voor de sluiting was op het kritieke moment even zoek, dus naaide ik een haakje-oogje aan de rugsplit. Voor wie denkt "jaja, alles ging goed en toch veranderde je het patroon compleet"; dat ligt enkel en alleen omdat ik dit bloesje per se wou combineren met een rimpelrok.

Crêpe is niet - zelfs niet met een boventransport - mijn favoriete stof om om te zomen. Een ideale gelegenheid om mijn spiksplinternieuwe rolzoomvoet te gebruiken, dacht ik zo. Was ik even fout! De voet doet zijn werk perfect, maar die glibberige stof op de juiste manier in de voet krijgen, dat bleek een ander pak mouwen. Ondanks de vele proeflapjes, lukte het mij niet. Dus presenteer ik jullie met veel trots het eerste door meneer Khadetjes omgezoomde kledingsstuk - die mens bezit technische talenten die mijn petje te boven gaan of misschien heeft hij nét dat tikkeltje meer geduld. Los daarvan, hij mag dat meer doen #schaterlach

400-09

Stof in 2016: 11 in  - 50 uit  (9 gekocht&verwerkt - 0 verkocht)  - #1in4uit

39 opmerkingen:

 1. Oei wat zie ik daar op die schattige knietjes?
  Op een niet zo aangename manier in aanraking gekomen met de speelplaats?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op school heeft de speelplaats zachte tegels, de asfalt van onze straat beviel heel wat minder goed ;)

   Verwijderen
 2. Mooi gemaakt! Leuk dat dochter zo trots is op de kleren die je maakt. Die stoffenkast moet nogal indrukwekkend zijn, gelukkig ben je weer veel stof aan het verwerken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zo'n lieveke als ze wil! In de ogen van een vijfjarige wordt een voorraad al snel immens, dus wat indrukwekkend zijn betreft valt het eigenlijk nog mee ;)

   Verwijderen
 3. Allé vooruit hup! Is er iets dat jij niet kan (buiten rolzoompjes stikken)? Je hebt een top die je niet bevalt... een beetje knip hier een beetje knip daar... plooikes stikken... volle plooikes... halve plooikes en voilà ge hebt de schoonste en origineelste top die ik al zag! Weer een talent meer ontdekt bij jou! pfff... knap zunne. Het rokje samen met dat topje is super! En een echtgenoot die zomen stikt... verdorie waarom stond dat ook niet op mijn "goede-en noodzakelijke eigenschappenlijstje" indertijd. Stomstomstom. ;-)
  Zie ik dat nu goed? 2 plakkers op de knieën? Haha pure nostalgie... ik zie mezelf terug als kleine kadee... een ravotterke naar mijn hart! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor hetzelfde geld was het helemaal niets geworden :). Je kunt maar proberen en het is maar stof, zeg ik altijd.
   Ik kweekte dan wel een jurkjeskind maar dat is ook het enige meisjesachtige aan het kind... voor al de rest doet ze niet onder voor haar broer - al helemaal niet als het gaat over knieën- en schoenenvreten!

   Verwijderen
 4. Ik volg je, ik maakte ook nog geen zo'n rokjes. Al heb ik kleine stoflapkes met hopen (ha!) en ook al 2 soorten elastiek. Nu dat nog aaneen zetten. En oh die knietjes!!
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier lopen ook twee kleedjes-meisjes rond. Denk niet dat er buiten een joggingsbroek een andere broek te bespeuren valt in hun kast.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd of en wanneer dat gaat keren... maar tot die tijd ga ik er volop van genieten, van mijn jurkjeskind!

   Verwijderen
 6. Geweldig hoe je vertelt over je dochter als reclamebord! Mooie naaisels en een tekst erbij die me helemaal vrolijk heeft gemaakt! Merci!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige kleertjes. Ik kan me voorstellen dat een wijde izzy top niet zo goed past bij een rimpelrokje, leuk dat je er toch een mouw aan kon passen ;)
  En met die plakkers op haar knietjes ziet je dochter er extra speels uit, helemaal klaar om op avontuur te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was echt geen zin, maar het draaide goed uit!
   Die plakkers, ik zet me schrap voor mooier weer - ze hebben hier wat tijd nodig om te beseffen dat er geen laag stof meer tussen de grond en hun knieën zit ;)

   Verwijderen
 8. 😅 wat kan jij toch geweldig vertellen! Mooi setje! Hier zijn we ook grote fan van de izzy top, maar dan op een leuk shortje ☺

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Overschot van gelijk met dat shirtje, volgens mij is het daar erg mooi boven #hadikeerderkunnenbedenken

   Verwijderen
 9. Zo leuk die plooitjes in je Izzy top :)♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stiekem vind ik die zo mooier dan zonder plooitjes, eigenlijk zijn die wijd vallende dingen niet zo aan mij besteedt ;)

   Verwijderen
 10. Geweldig dat je man voor de afwerking zorgde ;) en het is prachtig geworden,jouw aangepaste versie!Op naar het volgende rokje?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ohh dat topje is prachtig! En die knietjes ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! En nogal een geluk dat die -voorlopig- snel genezen!

   Verwijderen
 12. Tiens, ik ken die achtergrond precies... wat een prachtig topje en rokje zeg! Hoewel het ook een super jumpsuit was geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's een gedacht, een jumpsuit met een elastieken tussenstuk! Ik was er voor foto's voor een 'groter plan' #schaterlach. Vlak bij uw deur zelfs ;)

   Verwijderen
 13. Oh heerlijk dat meneer Khadetjes deze omzoomde! IN mijn hoofd gebeurd het volgende: Jij zuchtend en steunend achter de machine. Klaar om nieuwe voet eventueel met machine en al uit het raam te kieperen en meneer Khadetjes kijkt eens mee. ZO moeilijk kan het toch niet zijn. Jij stelt hem uit frustratie voor het zelf maar te doen en ja hoor het lukt... nou dan mag hij het ook maar afmaken ook ;) Fijn dat er blijkbaar meer zijn in het blog werelde waar de perfect gestylde outfits niet zo uit de kast vallen. Mijn dochters hebben over het algmeneen sowieso max twee paar schoenen waar ze in kunnen en soms zelfs maar 1 in een bepaalde periode, dus die super gelikte plaatjes zullen hier nooit komen, zelfs niet als ik opeens een mode gevoel ontwikkel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hahaha, zalig! De man achter de naaimachine! Dat zou hier in geen 100 jaar gebeuren! Hier kwam meteen commentaar van Amber: kijk mama mijn rokje! Onbetwist goeie smaak jij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is hier ook een zeldzaamheid... ik vermoed dat hij mijn gezucht en gepuf beu was en gewoon rustig wou gaan slapen ;)

   Verwijderen
 15. En ze is helemaal terug! En hoe? Love it, love it, love it!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldige outfit!!! Zo mooi afgewerkt!
  Haar knie... hopelijk geneest die snel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo herkenbaar "ze maakte dat zelf" maar dan niet door het kind hier, maar foor manlief :D en je hebt gelijk hoor, apart heel mooi maar samen is het dat niet helemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig. Dat bovenstuk is echt mooi ( de rok ook hoor).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er ook fan van, van dat bovenstuk ;)
   --veel meer dan het origineel eigenlijk, maar dat houden we tussen ons #schaterlach--

   Verwijderen
 19. Wat een zalig verhaal alweer ... en nog mooie maaksels bovendien!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. vrouw, ik wil die khadetjesman van je lenen, ik heb diezelfde voet en dat werkt voor geen meter :D

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zalig! al zijn je jurkjes natuurlijk ook prachtig, dus zeker niet mee stoppen!
  Wat fijn trouwens van je dochter dat ze zo reclame maakt voor jouw maaksels :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.