[Patroontest] 200 jurken

zondag 4 oktober 2015
312-01

Doekjes moet ik er niet om winden, als er getest kan worden ben ik er graag bij. Toen ik haar oproep zag passeren, meldde ik me aan; een mens heeft niets te verliezen, nietwaar? Geen kindergerief, niets daarvan, ik mocht mijn eigen rondingen in de strijd gooien.

312-02
312-03
Stof uit de voorraad  - Patroon: TaRoKeMi uit 200 jurken
Evelien was achter de schermen druk bezig met een boek boordevol damesjurken, waarvan ik er eentje mocht uittesten... mijn maten begonnen aan een virtueel reisje, de brievenbus leverde mij een patroon op maat. Getailleerd en al. Ai ai. Niet zo mijn ding. Het bovenlijfje sprak me onmiddellijk aan, de kapmouwen ook. Voor het rokdeel moest ik mezelf overtuigen; ik zag de aansluitende rok niet goed komen met mijn prominent aanwezige heupen.
Ik diepte een stofje uit de kast waarvan ik niet meer wist waarom ik het ooit gekocht had. Niet mijn ding, helemaal niet eigenlijk. Bloemen en oud roze, oh boy.

312-04 312-05 312-06

De jurk is relatief eenvoudig te maken. Het woordje relatief staat er omdat er maar liefst tien nepen aan te pas komen om de jurk zijn -mooie!- model te geven. En die nepen, daar kruipt best wel wat tijd in. Ik ging voor heel erg simpel, en knipte alles in dezelfde stof - ik was er op dat moment rotsvast van overtuigd dat het fout ging aflopen; een stofje waarvan ik niet overtuigd was én een model dat me deed twijfelen. Voor wie wat avontuurlijker aangelegd is, zijn er tal van mogelijkheden om je te buiten te gaan aan het combineren van stofjes.

312-07

Hoewel we belachelijk dichtbij wonen, had ik Evelien nog nooit ontmoet. De Blogmeetup bracht ons samen en tijdens de rit naar Antwerpen taterden we honderduit... hoe meer ik hoorde over het boek en haar plannen, hoe enthousiaster ik werd. Uiteraard kon ik het niet laten mijn mening te verkondigen, wat maakt dat ik zeer benieuwd ben naar het boek dat deze week in de boekhandel verschijnt - de preview is alvast veelbelovend, het boek bevat 20 basispatronen waarmee je naar hartenlust kunt combineren én gaat dieper in op kleurtype en lichaamsvorm.

312-08 312-09

Dossier gemaakt - De maattabel leidde me naar maat 44. Zonder twijfel, alle rondingen pasten in één maat - je kunt me mijn vreugde niet voorstellen, echt. Met enkele negatieve ervaringen in het achterhoofd, nestelde zich een stemmetje in mijn hoofd dat het te mooi was om waar te zijn. Negeren, dat deed ik. De jurk past - op de foto's is het wat nipt, maar het gaat hier ook om een testpatroon. In de definitieve versie is wat extra vloeite op de heup voorzien - en werd onmiddellijk een favoriet van meneer Khadetjes.
Ik voerde toch enkele aanpassingen uit - groot lijf, remember - zijnde het verplaatsen van de borstneep - zwaartekrachtsgewijs naar beneden - en het verlengen van het lijfje - met twee cm - en de rok - met zes centimeter - om het verschil tussen de-dame-waarvoor-het-getekend-is en mijn eigen lengte wat kleiner te maken. De rok komt lang, maar voor mij is dat een comfortabele lengte - die netjes mijn zwaardere bovenbenen verstopt ;). Voor wie wat aarzelt om patronen op maat aan te passen, voorziet het boek uitleg over hoe en waar beginnen.


312-10
Meer testmoois zag ik bij Lily & Woody | Pieke Wieke | Madame Stof | Querida

Stashbusten in 2015: 30 in  - 170 uit  (25 gekocht&verwerkt - 4 hergebruikt - 39 verkocht)  - #1in5uit

--ik kreeg het testpatroon van deze jurk om het te testen op pasvorm.
Wat je hier leest, zijn mijn ervaringen met het testpatroon en het maakproces--

55 opmerkingen:

 1. Ook ik mocht testen, maar bij mij liep het wat minder goed af, past niet op de schouders, mijn bijnaam is niet voor niets Jeroom. En omdat het mij aan de skills ontbreekt om dat zelf aan te passen of meerdere maten met elkaar te combineren, werd het een flop. Wat volledig aan mezelf ligt hoor, ik ga het boek zeker kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -schaterlach- Jeroom toch! Spijtig dat het niet zo goed afliep, misschien gingen mouwen hier ook een compleet ander verhaal zijn.

   Verwijderen
 2. Mevrouw khadetjes, je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar dat boek. Dat wordt er waarschijnlijk eentje die ik wil onder de kerstboom :-) en ik vind deze test versie zeker geslaagd!
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vind de jurk super geslaagd in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het bewijs om eens uit je comfortzone te durven komen. Het jurkje slankt juist af in plaats van je breder te doen lijken! En ja, dat stofje zou ik ook niet direct kopen, maar met je roze trui geeft het een verrassend mooi resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap! Kapmouwtjes vind ik top, evenals het stofje! Meneer Khadetjes heeft volledig gelijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik draag zelf zelden een jurk. (Daar moeten panty's onder en ik haat panty's )
  Maar ik was toch goed van de wijs geraakt door de titel : ' getest: 200 jurken'.
  En nu heb ik nog niet door waar die '200 ' jurken te vinden zijn .
  Dat daargelaten : deze jurk staat jouw wel ; al zou ik persoonlijk geen kraagje voorzien. maar dat is natuurlijk een kwestie van voelen en van smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik ben ook niet zo'n kraagjesdame vrees ik!
   Het patroon is te vinden in een nieuw boek met de titel "200 jurken", waarin een aantal basispatronen staan die je blijkbaar tot dat aantal jurken kunt combineren. Sorry voor de verwarring.

   Verwijderen
 7. Staat je goed, meneer Khadetjes heeft gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maar hoe schoon is dat nu weer, meneer khadetjes heeft smaak ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kijk al uit naar dat boek! Dit modelletjesgaat je bijzonder goed af en dat stofje was echt wel een goede keuze! Just love it!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :). Ik ging die rok wellicht zelf niet gekozen hebben, maar ik ben er zelf ook blij mee!

   Verwijderen
 10. Heel mooi en de lange ketting is ook helemaal mijn smaak! Ik kijk er naar uit om deze jurk in het echt te bewonderen 16 okt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat het hier weer heerlijk vertoeven is, en dat het hier wederom schoon is!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Maar allez Sarah, dat is echt een super mooie jurk! Ik vind hem echt iets voor jou! (en ook voor mijzelf stiekem, dus ik kijk al uit naar dat boek).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Da's een model dat ik direct voor mezelf zou willen maken. En dat stofje was misschien niet je ding, maar het staat je toch heel goed hoor.
  Ik peis dat ik dat boek de 16e meteen ga kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe hetzelfde denk ik - als ik al van de week niet naar de boekhandel ga ;)
   Er staan nog plezante dingen in...

   Verwijderen
 14. Zo schoon zeg! Het staat je beeldig, mij heb je alvast overtuigd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het model staat je in ieder geval prachtig. Mooie foto's ook, precies wel al een tijdje geleden genomen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb je met dat testen ;). Het moet ergens in april geweest zijn, denk ik, ik haalde het in mijn hoofd foto's te gaan nemen na een nachtje trouwfeesten #kleineoogjes

   Verwijderen
 16. Tof dat je mocht testen,top dat het je staat en geweldig dat het boek vanaf deze maand te koop is ....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De jurk staat je beeldig. Ben wel benieuwd naar het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Super mooi gemaakt,staat je prachtig....kijk alvast uit naar het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Waw, dit staat je heel erg mooi, niet twijfelen zou ik zeggen! Noch over de stof noch over het model! Vreemd hoe het soms toch een beetje in ons hoofd zit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, in mijn geval mag je daar gerust schrijven "het zit volledig in je hoofd" -schaterlach-

   Verwijderen
 20. Mooi kleedje! Dat wordt een boek om naar uit te kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. vrouw je ziet er schitterend uit in die jurk! en schaterlach met zwaartekrachtsgewijs nepen plaatsen :D ik ga dat zeker vandoen hebben :D en man wat kijk ik uit naar dat boek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol volgens mij hebt gij een andere verplaatsing van doen ;)

   Verwijderen
 22. Het stofje zou ik niet gekocht hebben, het kleedje wel!
  Prachtje!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hij staat je super! Ik ben al tijden moed aan het verzamelen om eens jurk te naaien voor mijn rondingen in katoen, dit boek lijkt me erg interessant, 10 nepen, wow.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het niet zo voor tricot jurken voor mezelf, geef mij maar een katoenen jurk. Maar dan moet je inderdaad het betere nepenwerk bovenhalen ;)

   Verwijderen
 24. Mooie jurk, bedankt voor de tip over het boek. Die gaat direct op mijn verjaardagsfeest lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. En nu weet ik meteen naar welke topjurk ik op zoek moet gaan op 16 oktober om je in levende lijve te ontmoeten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. maar seg, hoe ontroerend, ik pink zowaar een traantje weg! Bedankt voor de lovende woorden en je steun en je enthousiasme! Ge zijt een gouden madam!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Heel mooi! Staat je geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hier was ik dus zo benieuwd naar he. Echt Sarah, wat een schoontje! Inderdaad niet meteen het stofje dat je er uit zou nemen maar met dat oudroze, super.
  Dat het boek hier ook snel zal komen is logisch, hoewel ik misschien toch tot vrijdag wacht. Wat ben ik blij dat we elkaar weer eens zullen zien!
  En het leuke is voor dit feestje moeten we niet nadenken over wat zullen we aan doen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik had al vernomen via via dat jij getest had én enthousiast was, en nu weet ik waarom! Het boek zal hier ook zeker gekocht worden (of vraag ik het cadeau voor kerst, hmm, zou ik zo lang kunnen wachten?). Ik zou vrijdag kunnen komen, maar pas tegen 8'en, zou het daar dan nog bezig zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Waw, mooi! Ik zou voor mezelf ook nooit zo'n smalle rok kiezen, maar zie ... het kan perfect bij jou!
  En het stofje is wél mooi. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol, maar ook erg roze voor mijn doen ;)
   Als die rok bij mij lukt, komt dat bij jou ook helemaal prima! Alleen fietsen is geen aanrader...

   Verwijderen
 31. De reacties... zijn weer in massa's aanwezig. Ik sluit me aan bij de rest: het is stijlvol!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. dus met andere woorden, kloppen de maten, zijn de patronen haalbaar, geen fouten in zoals in sommige boeken, waardoor de leken onder ons in de problemen geraken, is de uitleg leesbaar en fatsoenlijk te snappen, of moet je toch al vele jaren ervaring hebben? en de jurk staat je prachtig!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mij betreft kloppen de maten als je jezelf opmeet en de matentabel gebruikt :). De patronen zijn volgens haalbaar, ook voor beginnende naaisters met wat tijd en geduld. Ik heb het boek nog niet, maar de preview (ergens in de tekst klikken) ziet er veelbelovend uit - zowel uitleg als tekeningen.

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.