Over poten en oren & andere machinerie

maandag 26 januari 2015
Oh, ik weet het ondertussen wel, mevrouw Khadetjes doet het niet zo goed in kledingstukken zonder nepen... mijn lijf is daar niet voor gemaakt. Maar tussen weten en doen, naja, daar zit een mevrouw Khadetjes tussen ;)

290-01

Terug naar het lijf met 'poten en oren' - zoals zij dat zo schoon zei. Toen ik mijn zinnen op dit jurkje gezet had, ging ik ervan uit dat er nepen in zaten. Of dat ik die ging moeten toevoegen. Niets van dit alles - grijns. Het nepenloze patroon leverde me een jurk op waar ik zelf tevreden mee ben - hoewel ik misschien toch nog de riemlussen erop zal zetten, nu ik de foto's zie.

290-02
Stof: Halo Brown (collectie Attraction van Atelier Brunette) - Patroon: Ginger jurk uit LMV 2013-2014/1
Ik koos ervoor de jurk te maken uit een van de viscose stofjes van Atelier Brunette - na mijn vorige AB jurk had ik even schrik dat het niet goed zou vallen, die schrik bleek volkomen ongegrond. De stof is heerlijk zacht om te dragen en kreukt bijna niet, geweldig vind ik dat.
Voeringskonijn als ik ben, is de jurk volledig gevoerd - wat me toch wel enige kopzorgen baarde om dat op een mooie manier te doen - wat me een compleet naadloze binnenkant opleverde - <3.

290-03

290-04

Nu ben ik een relatief warmbloedig persoon, maar toen ik de jurk de eerste keer aanpaste, vielen de openingen zeer wijd open. De wenkbrouwen van mijn persoonlijke beschermer van lijf en zeden gingen de lucht in. Hmm. Ik loste dat 'probleem' op door - met de hand - de patroondelen aan elkaar te bevestigen met een onzichtbare hechtsteek tot de plek waar ze zowieso los van elkaar gaan. Op die manier gapen ze niet te veel en blijft de jurk -betrekkelijk- warm.
Diezelfde pasbeurt onthulde een behoorlijke inkijk in mijn derrière - de wenkbrauwen gingen nog iets hoger ;) - en een iet of wat gapende halslijn. Ik liet de bovenkant van de achterzijde net iets meer overlappen dan voorzien en naaide dat ook keurig met de hand vast - normaal wordt dat op zijn plek gehouden door een beleg, maar volledig gevoerd bleek in deze een serieuze spelbreker te zijn. De andere 'inkijk' werd voor een stuk opgelost door eenzelfde ingreep aan de onderkant én door een holle rug aanpassing - die me makkelijk werd gemaakt door het rugpand dat sowiezo uit twee delen bestaat. Ik spelde, mat af en schrok ervan hoeveel stof ik moest wegnemen om de jurk mooi te laten vallen.

290-05

Dossier "de aanpassingen" - Alle -voor mij- standaard aanpassingen aan een LMV patroon passeerden de revue; het lijfje werd met vier centimeter verlengd, het rokdeel met zes centimeter. Om mijn heupen wat ruimte te geven, gradeerde ik die keurig naar een +1 maatje. De jurk werd volledig gevoerd in plaats van te werken met het voorziene beleg. Verder naaide ik alle openingen met de hand dicht, waarbij ik bij het achterpand een grotere marge nam. Ten slotte probeerde ik voor de eerste keer een aanpassing voor mijn holle rug uit, waarvan ik écht content ben dat ik die drempel durfde te nemen ;).

290-06

Dossier "ramptoerisme" - Naaiprocessen ten Khadetjeshuize zijn behoorlijk simpel; ik krijg een ingeving, check of er stof in de kast zit, teken het patroon uit, knip & assembleer de boel. Zo ook bij dit jurkje... Bij het knippen was er sprake van een beetje verwarring -ahum. Normaal ligt alles netjes klaar met het patroondeel erbij, maar dit was een haastklus. Op het laatste moment besloot ik de mouwen toch met de buitenstof te voeren, ik pak mij een lap van de overschotjes -dacht ik toch, en ik verwonderde me over de mooie afmetingen van de lap- en knip er de mouwen uit. Tja, de volgorde van hoe dingen hier ineen gestoken wordt, dat durft hier nogal wisselen. Toen ik het rokdeel aan de jurk wou stikken was dat ner-gens te vinden. Nergens ;) - tenzij misschien in mijn schoon gevoerde mouwen. Nogal een chance dat er héél lieve stoffenmadammen bestaan die mij van een extra halve meter konden voorzien zelfs-al-was-de-winkel-niet-open! Dat alle lichtjes van mijn auto oplichtten als een kerstboom terwijl de andere auto met eenzelfde probleem in de garage stond, ik een strakke deadline had om in Brugge te geraken én onderweg alle lichten op rood stonden, daar heeft Murphy&co ongetwijfeld he-le-maal niets mee van doen. Dan zeg ik nog niets over de ontplofte rokspuit  om de jurk overal schoon gelijk te krijgen ;).


Stand van het stashbusten:    9 uit    -    0 in    -    2 gekocht&verwerkt    -    1 gerecycleerd              

47 opmerkingen:

 1. ik dacht al dat ik iets ongeblogd zag op de foto's van de naai-date met de babarum dames :)
  sjiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi gemaakt, staat je goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind 'm supergeslaagd! Echt, heel tof! En vooral met die doorkijkjes - wat huid, daarna ook niet - is het heel mooi. Dat wordt er ongetwijfeld eentje dat amper in je kast zal hangen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh man, die ontplofte rokspuit, ik zie het al helemaal voor mij. Maar hei, schoon seg! Ik was al fan van het stofje, en nu nog meer :) Ik denk dat ik me ook aan zo'n holle rug aanpassing moet gaan wagen, want zou dat niet hetzelfde zijn als de dikke poep aanpassing (waarmee ik overigens niks over uwen derriere wil zeggen e!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, wij delen hetzelfde model he, taille en laat het ons 'brede heupen' noemen ;). In het Colette sewing boek spreken ze voor de zakkerige ophoping van stof toch over een holle rug, vandaar mijn 'aanpassing'. Het probleem is ook opgelost, dus ben ik content ;)

   Verwijderen
 5. T'is een schoontje geworden. Mooi stofje en na al dat geduld en de vele aanpassingen, past het erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk! De originele LMV kon mij niet zo bekoren, maar zo vind ik hem wel erg leuk! Veel mooier die beetje overlappende achterkant.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh jee, een ontplofte rokspuit!?! Hopelijk had je dat ding al veel gebruikt en zat er niet veel krijt meer in. De jurk flatteert je, wat er alleen maar op kan wijzen dat de aanpassingen een goed idee waren. De toch niet zo open rug vind ik leuker dan het origineel. En hoe zit het met de auto-lichtjes-kerstboom?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas ;). En de auto moet aan de computer gaan hangen, ben eens benieuwd!

   Verwijderen
 8. Wij dragen tenminste kleren met een verhaal ;) Het ene al spannender dan het ander, ik denk dat dit een bestseller zou worden!
  Een mens zonder naaiervaringen zal gewoon denken 'oh wat een mooi kleedje' ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En toch hou ik het meest van de verhalen achter de naaisels, die koop je niet in de winkel ;)

   Verwijderen
 9. Ik heb de jurk "live" gezien en ze is gewoon geweldig mooi !!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een verhaal, maar geen zorgen, de openingen subtiel en stijlvol! Heel knappe jurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het staat je zeer goed!! x
  (dikke vinger naar Murphy :-p )

  BeantwoordenVerwijderen
 12. LOL, het ganse verhaal kende ik niet toen ik je zag in deze prachtige jurk ! Het zag er echt perfect uit ! (dat ik meteen terug in de auto zei "dat model wil ik ook wel").

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik breng je het boekje mee ;). Eerlijkheid doet me wel zeggen dat ik onmiddellijk door mijn stapel boekskes ging om de Breeze te zoeken -schaterlach-

   Verwijderen
  2. de lenteversie van 2014, dacht ik ;-)

   Verwijderen
  3. Dank je wel! -uiteraard-net-die-ene-die-ik-niet-heb ;)

   Verwijderen
 13. Ha zalig hoe we als ramptoerist altijd verwend worden :). Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Niet mijn ding, dat patroon, maar als jij het maakt, is het weer sowieso geslaagd!
  Als ze mij van eender welk patroon moeten overtuigen, dan moeten ze 't gewoon door u laten maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -schaterlach- Ik denk niet dat ik overal mee wegkom zunne, maar ik wil het best proberen ;)

   Verwijderen
 15. Gezien in het echt, gevoeld aan het stofje: zaaalig en helemaal goed gekeurd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Waauw! looking good zeg! Ik heb geen idee wat een rokspuit is, maar als het kan ontploffen dan moet het iets handig zijn :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci! Enne... ge hebt er geen idee van ;). Dat is een martelwerktuig dat je op de grond kunt zetten om zo makkelijk -ahum- te markeren waar de zoom van je rok/jurk moet komen, kwestie van die overal gelijk te hebben zonder dat uwe vent dat allemaal moet afmeten.

   Verwijderen
 17. Sjiek! Staat je goed. En al die aanpassingen, je vertelt het alsof het niets is...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci! Die aanpassingen, daaraan merk ik dat ik plezier begin te krijgen in naaien voor mezelf... Bij mijn lijf horen nu eenmaal aanpassingen, en als je vaak uit hetzelfde boekske naait, dan weet je wat erbij hoort :). Ik was al content dat er geen nepen moesten verplaatst worden -schaterlach-. Het lijkt veel, maar die dingen gaan wel behoorlijk vlug hoor!

   Verwijderen
 18. Ik lig toch efkes plat met je mouwen die blijkbaar je rokdeel waren! Ik weet ook niet wat een rokspuit is? Soit, je kleedje is echt mooi geworden! Ik twijfelde of ik dit stofje (of een ander van AB zou bestellen), bij deze beslist!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ik maar denken; wat een schoon overschotje is dat toch -zucht- ;). Ik vind de viscose stofjes écht een aanrader, ze vallen zoveel mooier dan de gewone stofjes van Atelier Brunette - en dat niet kreuken is ook vreed aangenaam.
   [Een rokspuit is een ding dat je op de grond zet, afstelt op een bepaalde hoogte en dan kun je met krijt de lengte van je rok markeren zodat het overal gelijk is. Handig, als het werkt toch ;)]

   Verwijderen
 19. Prachtig werk , je bent een echt krak!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mooi!
  Maar bij je zin 'check of er stof in de kast zit' moet ik toch even lachen... :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 21. oh, hoe doe je het toch maar weer?! Kon ik maar eens bij jou in de leer komen, want ben net aan een LMV-jurkje begonnen (Mary-jurk), maar met mijn lijf zijn er nog méér aanpassingen te doen, geloof me....en dan kocht ik ook nog voeringstof, maar ik weet begot nie hoe ik er dat ooit moet in krijgen....hahaha....In elk geval, JIJ hebt er weer een prachtjurk bij en hij staat je beeldig!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hahaha ... opgetrokken wenkbrauwen en ramptoerisme ... dit is weer een heerlijk stukje blog met als resultaat een prachtig kleedje (en madam) erop!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Knap hoor! Toen ik hem in LMV zag had ik niet zo direct iets van die wil ik ook wel maken, maar als ik hem zo zie, dan zou ik er toch zin in krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik had de eer om dit kleedje in het echt te mogen bewonderen en ik vind hem nog steeds enorm knap!
  Zo sjiek dat jij altijd trucjes kan vinden om ze perfect te laten passen. Het stofje is ook echt prachtig. Ik ben er zeker van dat je nog veel geniet zal hebben van dit exemplaar. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik was je vergeten te zeggen dat ik dat jurkje echt mooi vind staan! Een geweldige stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. en nu komt de voering uit de mouw
  en lacht de aap of hoe gaat dat spreekwoord :-)
  ik vind het een heel mooi kleedje en netjes aangepast!!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.