Ge wilt het niet weten. Echt.

dinsdag 30 september 2014
Laat me hiermee beginnen: ik. ben. content. met. dit. jasje. Echt.
Ik zou gewoon het geplande verhaal kunnen schrijven, en jullie zouden van niets weten. Maar zo werkt het niet. Voor mij toch niet. Dus wil ik jullie graag vertellen over "she did it again". Over een moeilijk naaisel, over verkeerd meten en wroetelen. Omdat het hier ook niet altijd over een leien dakje loopt ;). Maar dat neemt niet weg dat ik zot ben van dit naaisel.

252-01

In de begindagen van het naaitijdperk waren de ogen nogal eens groter dan de buik vereiste stof voor een patroon. Of ik kocht stof zonder echt goed te weten hoe of wat. Dus doe mij maar een metertje, of misschien eerder twee? Ondertussen ben ik al -iets- wijzer geworden, zowel wat het hamsteren als het metersgewijze betreft...

252-02

Zomer 2013 -je leest het goed, méér dan een jaar geleden- werd een mooie gele mantelstof voor dochterlief gekocht - net zoals een Burda patroontje voor een kinderjas. Het gerecycleerde proefmanteltje viel beter mee dan verwacht, en de plannen voor een nieuw exemplaar werden opgeborgen, net zoals de stof. Toen het dit najaar op mijn scherm mooie wollen stofjes régende, sloot ik héél hard mijn ogen en haalde mijn gele lap uit de voorraad.

252-03

Eerlijk, ik was vergeten uit hoeveel stukken een jas bestaat - iemand, alstublief, doe er mij aan denken als ik nog eens met zo'n plannen rondloop. Veel onderdelen en evenzoveel knipwerk later kon het stikken beginnen. De binnenkant zag er prachtig uit. De buitenkant. Naja, hoe meer ik er naar keek, hoe meer twijfels opdoken. Ik vond het zo.... Saai?

252-04

Het patroon kan in twee versies gemaakt worden: een kortere jas of een manteltje. Daarnaast zijn er nog verschillende kleine accenten die je eraan kunt toevoegen; opgenaaide zakken, epauletten, flapjes voor de zakken, rugaccentjes, ... Ik hield het relatief eenvoudig door voor een paar versierselen te kiezen en de rest achterwege te laten. In plaats van in de buitenstof, knipte ik die in de voeringsstof - ik vond de jas saai, remember.

252-05 252-07

Het voordeel van niet-uitgevoerde plannen is dat op het moment dat je er wél werk van maakt, je alles al in huis hebt. Zeggen dat ik een zwak heb voor knopen is nogal zwak uitgedrukt. Ik-kan-niet-weerstaan-aan-knopen. Toen ik bij het Stoffenhuis deze tegenkwam, werd het mandje -euh- volgeladen. Voor het gemak zitten er wel kamsnaps verborgen om de jas te sluiten, zo kan ze zelf haar jasje makkelijk uitdoen, op het aandoen moet nog wat gewerkt worden - niemand die weet dat ik eigenlijk gewoon te lui was om er een rits in te tekenen.

252-06

En dan komen we er... Dochterlief heeft maat 110... Met de maten van Burda ben ik niet zo vertrouwd, maar ik moest respectievelijk een mengsel maken van maat 122-98 en 104. Pff. Na anderhalf jaar naaien doet mevrouw Khadetjes het nog steeds niet goed met een meetlint. Twijfel twijfel. Ik nam er het patroon van de Jackie bij (haar winterjas van vorig jaar die haar nog steeds zal passen komende winter) en vergeleek. Een strak plan, dacht ik toch.

252-08

De jas was niet bedoeld als winterjas, maar als een tussenseizoensjas. Gewone wol met een katoen ertegen zou zéker dik genoeg zijn, hadden zij mij in de winkel verzekerd. Hmm. Bij het knippen begon ik te twijfelen. Wij fietsen altijd naar school, en mijn tempo is nogal stevig... dus veel wind vooraan in de bak. Op dochterlief. Kou en wind, zieke kinders. Dus daar moest tussenvoering in, in die jas - en ik mij maar afvragen van waar die kinderen van mij hun eigenzinnigheid halen ;). Zo gezegd, zo geknipt & genaaid en wat voelde die voering lekker warm aan.

252-09
Mijn dunne flock letters van het label zijn dus géén goed idee op wollen stof ;)
De jas werd verder geassembleerd - ondanks de vele stukken valt dat van werk eigenlijk goed mee - en toen was het zover: tijd om te passen! -Er was al tussentijds gepast, maar zolang dat nog niet te goei samen zit, zie ik dat dus blijkbaar niet zo goed- Een foto nam ik niet, maar dochterlief had nog het meest weg van een Michelinvrouwtje of een opgeblazen kikvorsmadam. Nu hou ik wel van naaisels die op maat vallen, maar dit was toch echt te nipt. --diepe diepe zucht--
Het was of de jas een nieuwe eigenaar bezorgen of de boel oplossen... De jas werd nog maar eens gekeerd, de wattine er van tussenuit gehaald en nu valt het mee. Allé, tot aan de winterjas-tijd toch. De plannen om ook te dienen als tussenseizoensjas voor het voorjaar zal ik maar opbergen ;). Het goede nieuws is dat ik tegen die tijd wel voldoende moed zal verzameld hebben om mijn meetlint nog eens boven te halen voor een nieuwe versie ;)

252-10
Je ziet het kind het gewoon denken... "mijn moeder, she did it again"

Dossier "het naaiwerk" - Ik koos uiteindelijk maat 110 voor dochterlief (kerk in het midden bij de maattabel en haar huidige confectiemaat). De jas is niet -ahum- verstevigd, behalve het knopenpad, wol en gewone katoen zijn warm genoeg... Zowel de mouwen als de onderkant van de jas hadden een zoom van 4cm die eigenlijk naar binnen moest worden genaaid, maar dat deed ik niet omdat het dan te kort ging uitvallen. De mouwen zijn trouwens gevoerd met matelasse, zodat alles vlot verloopt bij het aantrekken.
Oh. Op de onderkant van de kraag zijn kamsnaps voorzien om een afneembare kap te bevestigen voor koudere dagen. Er is nog net voldoende wol over om eentje te maken... maar ik ga eerst eens afwachten of er kouder weer komt én of het kind er dan nog in kan ;).


252-11 252-12

55 opmerkingen:

 1. Pfff, als ik dat allemaal lees.
  Ik begin nog maar net.
  Heb vorige week een heerlijk mooi kleedje gemaakt voor dochterlief.
  Heb ook alle maten opgemeten, en ja, veel te groot.
  Heb al een maatje kleiner gemaakt dan dat ze normaal heeft.
  Zal dus een kleedje voor volgende winter worden.
  Ik vind het toch een (niet saai) mooi jasje.

  (saraflie.blogspot.be)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh! Je niet laten ontmoedigen hé... zoals je leest, heeft iedereen dat wel eens voor. Nameten op het patroon kan echt helpen. En een jasje met een goede handleiding, dat kan iedereen (ik maakte er vorig jaar ook zo eentje, terwijl ik écht nog niet lang naaide toen). Gewoon proberen is de boodschap :)

   Verwijderen
 2. Schitterend! De aanhouder wint, bigtime !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In love! En heerlijk herkenbaar ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig! Er bestaat ook een soort fijne, soepele fleece om als voering of tussenvoering te gebruiken. (ik weet niet hoe het heet). Valt amper op en zo vermijd je 'michelinmannekes'. En toch lekker warm :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is toch geen saai jasje vind ik.Zo ver ben ik nog lang niet dat ik jasjes durf naaien maar jij hebt dat goed opgelost!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het heel mooi. En zeker niet saai ... juist origineel tussen al die drukke motiefjes van nu. Je mag er fier op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ziet de aanhouder wint precies weer, het is een parel en het staat je knappe dochter met mooie krulletjes prachtig, en ook een heel mooi stofje. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi en ja die extra accentjes waren nodig... maar nu is ie dan ook geweldig. Dat ie te klein WAS zagen en zien we niet. Nu is ie prima... en die van vorig jaar heb ik blijkbaar gemist (misschien volgde ik je toen nog niet) maar die is ook zo schoon. Die poezezakskes zijn zo schattig jong! Dat jij nog maar pas naait kan ik eigenlijk niet geloven! Niet te bescheiden zijn! Ge zijt ne krak!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha, ik ben niet de enige die knoeit en vloekt en soms al eens foefelt! Maar t is wel een geweldig schoon jasje geworden!! (En ik moest ook nog eens hard lachen met uw knopenfetisj :))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal valt het hier wel mee. Maar soms hé -aarghh ;)-
   Zèg, en lachen met mijn schoon knopen ;)

   Verwijderen
 10. Ondanks de aanpassingen die ge volgende keer zou maken, vind ik het toch heel geslaagd! De details maken het inderdaad minder saai, zo past het ook meer bij uw volgens-mij-niet-zo-saaie dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha, luiaardsknopen, die ga ik onthouden! Uw uitleg is zeker en vast niet saai en dat is het jasje ook niet. Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hihi, uwen uitleg is leuk om te lezen! Ik ben beginneling en ik doe niets anders dan foefelen! Maar zo'n mooie jas, daar waag ik me nog niet aan hoor! Ik vind hem prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hebt gij daar een guitige dochter in een schoon jas! Haha, luiaardsknopen, moet ik onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Toch een heel mooie jas geworden!
  Dat probleem met matentabellen en confectiematen en de eeuwige bijhorende twijfel heb ik ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och zwijg jong...
   Op zich is het gewoon zonde hé, ze zal echt niet lang in het jasje passen. Ooit leer ik het wel!

   Verwijderen
 15. Ik vind 'm schitterend... ik keek eerst naar de foto's, dan naar de uitleg en wegens grote herkenbaarheid in vele details, zal ik nooit ofte nimmer een jas maken ;-))) Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. het is echt een superschoon frakske!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik snap dat van: she did it again maar het siert u, dat ge eerlijk zijt, dat zorgt voor een realistische kijk en het feit dat ondanks foutjes het toch nog goed kan komen :) de bedenkelijke foto vind ik heerlijk :-) en zonder de uitleg lijkt het gewoon weer een super knap naaisel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het, ik moet leren mijn mond houden ;)
   Maar zelf ben ik altijd benieuwd naar het verhaal àchter het naaisel, vandaar dat ik jullie daar altijd mee verveel...

   Verwijderen
 18. Och, het is toch overal hetzelfde gezweet he, dat naaien... :-)) Blij dat ik ben, weten dat er op een ander ook al eens iets fout loopt. Het jasje is inderdaad nipt, maar wel heel mooi. Prachtige kleur en dito stof. En volgende keer heb je dat waarschijnlijk niet meer aan de hand, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. mooi! En ik onthou toch ook zeker 'wroetelen', zo'n schoon woord!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik doe het ook nog steeds niet goed met het meetlint! Ondanks al uw gewroet is dat hier toch wel een zeer schoon exemplaar geworden.. enne.. hij past precies! Ik naai zelf ook altijd nipt. Als we het nu naaien moet het ook nu aan en aan oversized doe we absoluut niet mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat zijn we weer lekker kritisch voor onze eigen maaksels! ;-)
  Dat heb je weer prachtig gedaan hoor. Ik heb het zelf nog nooit kunnen opbrengen om een jasje te maken en dat zal ook niet zo rap gebeuren, denk ik. Maar just in case ga ik toch dat idee van de afneembare kap onthouden, want wie tekent die toch, al die jaspatronen zonder kap?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah ja, 'wroetelen' betekent bij ons iets gelijkaardigs als 'wroeten'. 'Wroetelkonijntje', dat zeggen we als de kinderen niet kunnen stilzitten. ;-)
   Maar ik begrijp perfect wat je bedoelt ...

   Verwijderen
  2. Hmm, juist, die 'eigen' woordjes. Gelukkig verstaan we elkaar hé!
   Wroetelen is iets gelijkaardigs als ploeteren, hier toch. Lol voor het wroetelkonijntje, dat was ik vroeger ook. En nu eigenlijk nog altijd ;)

   Verwijderen
 22. how beautiful! i'm in love with this jacket! the colors are perfect for fall!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ela Sarah, we zijn nog geen oktober hé om nu al oker op ons los te laten :) en wat heb jij snel doorgewerkt zeg aan dat jasje! een heel mooike met diezelfde stofaccenten aan de buitenkant!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ma as da stuk dan af is na al da gevroet kunde toch zo kontent zijn he :)) ken het jong ... Zuchtje. Knap Frakske!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ooo! Maar het is hoe dan ook een prachtig jasje geworden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. ik vind het mooi! Maar dikke duim dat je bent blijven zwoegen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Heel mooi! Ik denk eigenlijk ook dat het niet altijd aan u meetkunsten ligt, die maattabellen kloppen dikwijls toch ook niet helemaal... . Ik probeer ook dikwijls na te meten op het patroon, maar soms is dat niet makkelijk voor bepaalde modellen. Maar ge hebt dat weer schoon gefikst, dat met die kamsnaps ga ik onthouden :-).
  Ge doet er mij trouwens aan herinneren dat ik al lang niet meer bij het Stoffenhuis ben binnen geweest, daar ga ik morgen voor het werk nog eens langs :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ben ik blij dat ik daar niet zo dichtbij woon ;). Véél te gevaarlijk.
   Maar ik onthoud: "het ligt niet aan mij" --schaterlach!--

   Verwijderen
 28. Een prachtige jas!!! En wat leuk het idee om kamsnaps te voorzien onderaan de kraag om er nog een kap aan te kunnen bevestigen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doe ik altijd, bij een kinderjas hoort een kap - in mijn hoofd toch.
   Een muts hebben ze niet altijd bij, en als het dan eens slecht weer is - In België? ;) - dan blijven ze toch droog hé.

   Verwijderen
 29. Haha, ik hoorde je wroetelen en zwoegen tot hier in Limburg :) ....maar je hebt het toch maar weer prachtig afgewerkt! Zo helemaal "Sarah"! TOP jasje! ... En btw: luiaardsknopen vind ik geweldig!!!! Toch altijd zo,leuk om jouw Posts te lezen:) lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Dapper, zo doorzetten! Mijn ervaring met Burda is dat die eerder wat klein valt, itt zo ongeveer alle andere patronen. En wat ik vaak die tegen wind is een laagje winddichte stof ertussen. Dat is heel dun, maar zorgt wel voor net dat beetje extra warmte. Ik heb het in afschuwelijke kleuren in huis (als ik het ergens tegenkom voor een habbekrats sla ik altijd gelijk wat metertjes in) maar het is toch niet de bedoeling dat iemand het ziet. Mss nog een tipje voor ooit. Het resultaat van al je gezwoeg is tof!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maakte nog nooit iets met een Burda patroon, dan is het altijd wat gokken hé. Nu ga ik het nooit meer vergeten ;). Dank je wel voor de tip! Iemand anders raadde ook alcapavlies aan, ook superdun. Ik ga alvast beginnen uitkijken ;)

   Verwijderen
 31. Nipt???? Dat jasje pas perfect!! Alleen groeien die koters zo snel :s Welk patroontje gebruikte je? Ik ben op zoek naar de burda 9501. Het lijkt er zelfs een beetje op... En ik ben absoluut fan van dat stofje!!! Hier ligt ook al even stof (Debora sale) voor een jasje en toen heb ik trouwens 6 van haar knopen mogen nemen (lees: van jouw knopen mogen nemen). Bedankt trouwens!!!! Maar waarschijnlijk wist je er niets van :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de Burda 9501, het korte model. Ik kocht het gewoon in de naaiwinkel hier in 't dorp. Neem ik het over twee weken anders efkes mee?

   Verwijderen
 32. Zwoegen, zweten, zuchten,... been there, done that, and will do it again. Want een meetlint en ik, dat gaat ook niet samen. Desalniettemin is dit wel een prachtig naaisel geworden! Oops, you did it again!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Mo zeg wat een schoon frakske is me dat! Dat probleem van: gaat dat wel warm genoeg zijn? Toch snel nog wat warme voering ertussen moffelen! Ken ik! En dan die jas te klein of maar just gepast off course ah ja want met dat meten houdt ge geen rekening met die tussenvoerig, noch draagcomfort van het kind :D Allé dat is meestal hier het geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. oh meid...ZO herkenbaar dat "shit" gevoel. Ik maakte een Jackie voor dochterlief als tussenseizoenvestje. De rode van de lente paste nog perfect dus ik maakte gewoon terug een 92...maar vergat dat je met een mantelstof toch beter een maatje groter tekent. Pffffft. De jas zit nu perfect (de mouwtjes konden eigenlijk nog iets langer) maar volgende maand zéker te klein *zucht* Ik maak dat dus ook mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Gelukkig is je eindconclusie er boink op !

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ze zal er mss niet zo lang geniet van hebben, maar het is een prachtig exemplaar!
  Ik zou hem zo kopen, mocht ik hem in de winkel zien hangen. Super gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.