De 'foert' jurk of het verhaal van milde schenkingen

dinsdag 13 mei 2014
200-01
Stof: Calamity Orage (Petit Pan) van bij de Stoffenkamer
Patroon: Lena uit Zelfgemaakte Kleertjes van Catharine Deweerdt
Ik geef het toe: soms ben ik een konijn, een écht konijn.
Probleemloos werk ik uren achter elkaar aan één project - een jurkje, één letter, een ontwerp, weet ik veel wat - om het plots beu te worden. In plaats van mijn verstand te gebruiken en alles eventjes los te laten, doe ik verder en verpruts heel de boel. Maar laat me je vervelen met het volledige verhaal...

200-02 200-03

In het kader van 'gebruik wat je hebt' grabbelde ik een ander boek vanonder het stof. Uit het tweede boek maakte ik een jurkje, dat ging niet echt van een leien dakje dus had ik al wat schrik voor ik begon. Ik ben precies ook niet slim genoeg om de summiere instructies te vatten en de juiste patroondelen vinden is ook een opgave ;). Omringd door enkele naaitalenten ging het me wel lukken, daarvan was ik overtuigd!

200-04

Het lijfje van de jurk ging moeiteloos, voor ik het wist was dat klaar. Verder met de mouwtjes dan maar... geen idee welk kind zijn armen door die mouwtjes krijgt - of toch wel; een smalleke - maar bij de mijne ging dat precies toch niet lukken. De gekste taferelen vonden plaats - meten op onze polsen en zo van die toestanden, gaat er al een belletje rinkelen? ;) - maar uiteindelijk belde ik naar het thuisfront om het kind te laten opmeten. Om de mankerende centimeters terug te 'winnen' koos ik ervoor het mouwtje onderaan niet te rimpelen. Voila, probleem opgelost. Dat mijn geknipte boordjes te kort waren, negeerde ik dankzij de milde schenking van fluo roze paspel.

200-05

Drie uur later was het tijd voor het rokdeel. Wat moeilijk hoor ik je denken, je zet dat daar toch gewoon aan? Akkoord, het probleem was die splitachtige toestand van het knopenpad dat doorloopt in het rokje en mijn onvermogen om de instructies goed te lezen... In plaats van één split, knipte ik die dubbel. Tja, dat krijg je dus niet meer opgelost. Gelukkig was er een tweede reddende engel die mij in haar gekoesterde lap stof liet knippen. De troepen kwamen mij te hulp bij de overslag kwestie "aan welke kant zit die ook alweer?" Het antwoord is er eentje om te onthouden - hou je vast - "Als een koppel in de auto zit en de man zit aan het stuur, dan moet de overslag zo zijn dat je bij de ander kunt binnenkijken". Binnengluren bij de buren dus. Man, nu vergeet ik het niet meer zunne!
Het verstand werd uitgeschakeld, de instructies gelezen en gevolgd, hulp was al onderweg en tada... dochterlief heeft haar eerste hemdjurkje. Dames, zonder jullie hulp en geduld ging dit jurkje ongetwijfeld een ufo worden!

200-06 200-07

Het jurkje ging zonder sluiting mee naar huis, alwaar het braafjes op een kapstok bleef hangen. En bleef hangen. Ik kocht knoopjes, maar ze waren niet de juiste kleur. In mijn kast was niets, maar dan ook niets te vinden wat paste. Stofknoopjes vond ik te groot - en ja, ik geef het toe, ik kan daar moeilijk in zijn, in de juiste knoopjes vinden. En plots was het daar, ik had er genoeg van... Ik pakte de voorraad kamsnaps en sloeg die handel in het jurkje. Eigenlijk vind ik het wel zonde, zo'n schoon jurkje en dan sluit dat met plastiek. De volgende keer gaan we 't maar wat langer laten hangen zeker?

200-08
Ik wachtte tevergeefs op mooi weer voor buitenfoto's... en dochterlief had er -zoals je ziet- geweldig veel zin in ;)
- bij deze het vierde resultaat van mijn weekendwerk -

38 opmerkingen:

 1. toch mooi geworden!

  En ik heb nog een leukere om de overslag te onthouden: DROL! (=dames rechts over links), want zeg nou zelf, er onthoudt toch niks zo gemakkelijk als vieze woorden, niet :)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vieze woorden ga ik nog kunnen onthouden, 't is met links en rechts dat ik problemen heb ;).

   Verwijderen
  2. Ik gebruik die DROL altijd al ik iets moet vijzen: dicht = rechts, open = links.
   Maar bij deze krijgt die dus een extra invulling :)

   Schoon kleedje trouwens, die kamsnaps storen totaal niet!

   Verwijderen
 2. Zo'n hemdjurk is idd echt wel mooi! En dat van die DROL ga ik zeker onthouden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, dat van die DROL ging ik ook vertellen.
  Als ik me ooit aan een Lena waag, dan weet ik je te vinden, want ondanks alle hindernissen is 't een schoontje geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kamsnaps, dat vind ik nu een uitvinding se. Plastiek of niet :) Schoon geworden, dat kleedje! Ik maakte het ook al eens (nog voor mijn blogtijdperk). De armpkes pasten er gelukkig net in. Op die split heb ik nog t meeste zitten vloeken. Summiere instructies and beginnende naaister, not big friends.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de volgende kreeg ik de tip eens de mouwinstructies van Zonen 09 te gebruiken ;). Uiteindelijk is dat toch hetzelfde hé?

   Verwijderen
 5. Supercontent ben ik met het autoverhaal, ik kon dat ook niet onthouden!!! Maar nu ben ik er voor eens en altijd weg mee!
  Ik zal het verhaal van de mouwen ook proberen te onthouden, want misschien komt dit jurkje hier ook nog eens (als je patroontjes groter dan 140 zoekt, kan dit als één van de weinige boeken je nog uit de nood helpen). En ik vind die kamsnaps geen mislukking hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aha, de Lena-jurk staat ook op mijn planning! Ondanks het moeilijk parcours vind ik het resultaat wel erg geslaagd. En die roze paspel is een mooi accent!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. seg k vin die kampsnaps schoon opgaan in da stofke pertang... amai feels good dat te lezen se, k dacht dat al dat ik alleen int konijnekot zat begot :))

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mooi hoor, ondanks de hindernissen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig! De kamsnaps waren mij niet echt opgevallen tot je er over begon. ;-)
  Het blijft toch een pracht van een kleedje hoor!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind die kamsnaps er toch ook schonekes bij passen, ziet er mij exact hetzelfde kleur uit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zijn ze ook :). Ik had er nog in bordeaux die er ook prima bij pasten... maar ik hou zo van knoopjes. En van hoe ze voelen, en dat je ertegen kunt strijken ;)

   Verwijderen
 11. ik maakte die Lena zonder split in de rok en nooit klachten over gehad (of mss lag dat aan het feit dat Ida toen nog zo geen spraakwaterval was ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het een schoneke, wat fijn met al die reddende engeltjes eh ;-)
  had jij 4 stuks af?? (of nog meer misschien)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vier en een halveke, dat volgt nog ;)
   Ik denk dat ik daarmee gemiddeld scoor, er zijn er die nog meer geproduceerd hebben zunne ;). Die reddende engels zijn zàlig!

   Verwijderen
 13. Haha, dat trucje van de auto had ik nog nooit gehoord, dat ga ik zeker onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een verhaal :-) maar toch een mooi jurkje! Ik vind de fluo paspel heel geslaagd detail.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Haha, nu ga ik het ook nooit meer vergeten! (ik heb nogal een visueel geheugen :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ondanks alle 'tegenslagen' vind ik het een heel geslaagd kleedje!! En bij zo'n guitig snuitje hoort nu eenmaal een supermooi stofje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jij kreeg nog de propere versie, ik kreeg de versie van een koppel in de auto waarbij de man het gemakkelijkst onder de bloes van de vrouw geraakt... En omgekeerd kan je wel raden ;-)
  Het is een mooi jurkje geworden! De kamsnaps storen absoluut niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Toch een ferm kleedje geworden hoor!
  Moet dienen boek ook eens vanonder het stof halen denk ik....:)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. En toch blijf ik het keischoon vinden ! Ondanks het hindernissenparcours ! En die laatste foto van uw dochter, dé max !

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het is suuuuuupermooi!
  En idd die mouwtjes...
  Vreselijk krap!
  Er liggen er hier twee op de stapel, wellicht te klein intussen, om het biesje vanaf te halen en een nieuw aan te zetten. Maar nu ik uwe paspeltip hier lees ga ik gewoon dat doen, of gewoon omzomen, dat kan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je harde werk leverde wel een heel mooi kleedje op!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooi jurkje. En je gekkebekke-trekkende dochter (laatste foto) ziet er heel leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. soms wil het allemaal niet zo goed lukken hé. En bij mij had die jurk allang enkele pennenzakjes geworden of zo. Ik bewonder je doorzettingsvermogen. Knap geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. 't Is een schoontje geworden! Wat een geduld en volharding! Toen ik bij de aankondiging op FB de foto van je dochter zag, dacht ik: 'Waw, die heeft dat kind echt een boos gezicht laten trekken om haar blogtitel kracht bij te zetten! Wat een acteertalent dat kind!' :-) (An)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O. Geweldig.
   Ik mag haar vanalles vragen -behalve van 'lach eens mooi', want dat komt niet goed-, of ze het doet, dat is een andere zaak. Maar acteren, dat kan ze zunne! En gevoel voor drama, daar is ze ook mee gezegend. Zucht ;)

   Verwijderen
 25. Ik vind het jurkje heel mooi!
  Ook het eigenwijze snoetje is erg mooi!
  Ik ga me binnenkort wagen aan een jurkje waarbij mij ook nog niet helemaal duidelijk is hoe en wat.... Benieuwd hoe dat gaat aflopen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik ben fan van de foto met de roze stoel. Ze trekt daar zo een 'Ik ben boos en valt het zo genoeg op-gezichtje?'
  De jurk is mooi geworden. Lang leve de naaihulpjes op naaiweekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hier ook grote fan van de tweede foto met de stoel :D
  én van het jurkje trouwens !! Die kamsnaps storen helemaal niet , vind ik .
  Het stofje en het modelletje trekken alle welverdiende aandacht .
  Ondanks alle hindernissen , een prachtig geheel !

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Super! Die kamsnaps zijn echt ok! Perfecte kleurtje! En! Je moest geen knoopsgaten maken! Wat een luxe!
  Foto 4 en 6? Geweldig! :))

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Het is werkelijk een prachtig jurkje! Alles klopt! En die fotos, zalig gewoonweg, wat een koppie!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. ha herkenbaar! Maar die Kamsnaps zijn zo erg nog niet toch!? Had ge der nu groene of oranje in geslagen had i kgedacht: Tiens, da past nie direct :)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.