Mevrouw de Poes

donderdag 16 januari 2014
Wie kinderen heeft, zal het ongetwijfeld niet vreemd vinden als ik zeg dat kleuters zich iets in hun kop kunnen stoppen... Welnu, ik heb twee kleuters in huis en die twee zijn allebei 'gezegend' met een ruime portie koppigheid. Sinds het bijwonen van een optreden van een niet-verder-omschreven-kapitein, wil het jongste Khadetje dat je haar aanspreekt met 'Mevrouw de Poes'. Let op de hoofdletters.

151-01

Een vlugge pasbeurt vorige zomer toonde me dat haar oude winterjas nog even dienst kon doen. Als het niet nodig is, dan koop ik geen nieuwe kleren. Ik zag wel dat ze er vermoedelijk geen volledige winter mee zou kunnen rondlopen - kinderen durven te groeien, nietwaar? Och geen probleem, dan maak ik er toch zelf eentje. We spreken augustus 2013.
In al mijn enthousiasme trok ik naar de stoffenwinkel, kocht er een prachtige gele mantelstof - en nog een paar andere ook, nu we toch eerlijk zijn ;). De voeringsstof had ik al in mijn kast liggen, een prachtig lapje Cloud 9. Dat was ongeveer de periode dat twee creatieve geesten de handen in elkaar sloegen om een prachtig jasje te ontwerpen. Maar wanneer het ging gepubliceerd worden, daar hadden ze nog geen idee van. En zo lang kon ik niet wachten, dus kocht ik een Burda patroontje. We spreken ondertussen van begin september.


De winter kwam niet en het kind had een jas, dus de stof belandde op een hoopje in de kast, samen met het patroontje. Projecten genoeg, dus ik zat niet onmiddellijk te springen om nog meer werk. Ik las hier en daar ook dat geel geen ideale kleur was voor 'vuile kleuters' en begon wat te twijfelen aan mijn keuze. En toen begon het... Overal doken prachtige proefversies op... Zo'n manteltje wilde ik ook. Ik ging overstag, kocht het patroontje en begon te plakken. En de grijze cellen maakten overuren, want ik had een aantal dingen graag anders gezien.

151-03

Hoewel ik de insteekzakken prachtig vind, koos ik voor opzetzakjes. Ik had het kind nu eenmaal een poezenjas beloofd en belofte maakt schuld. Ik vond inspiratie op het net, tekende het koppeke uit op zakformaat in vilt - dat vind ik zo iets 'aaibaars' hebben en je moet dat niet afwerken. Eentje in fushia/paars waarop de rest vastgenaaid/gelockt werd en eentje in knalroze voor de 'voering'. Ik verbond beide versies en zette ze daarna met een festonsteek op de buitenjas.

151-04 151-05

Het model zit knap ineen, maar ik wou liever een winterjas met kap. Mevrouw de Poes protesteert niet als ze die moet opzetten en bij vies weer is dat gewoon makkelijk. Alle patroondelen - behalve het kraagje - werden keurig overgenomen. En toen kwam het... ik tekende zelf een rechtopstaande kraag en het flapje om de kamsnaps te verstoppen die de kap afneembaar maken - dat hoeft zelfs niet, ontdekte ik juist. Het jasje zelf werd volledig uit gerecycleerd materiaal gemaakt. Ik kocht in de kringloopwinkel een deux-pièceke voor de buitenstof en langs de binnenkant zit een oude kamerjas van moettie. Ik had allerlei wilde plannen voor die rechtopstaande kraag maar was uiteindelijk gewoon lui en gebruikte de tailleband van de rok. Waarom moeite doen als het al keurig afgewerkt is, nietwaar?

151-06

De kap maakte ik ruim, ze kan er makkelijk met muts en al onder - heerlijk vindt ze dat, "precies roodkapje hé mama". Ik hou niet zo van kappen in twee delen, dus knipte ik een rechte strook en zette daar de twee helften aan. Zo valt de kap mooier en is ze wat breder zonder gigantisch te lijken. Ik stikte de kap volledig dicht en zette aan de onderkant kamsnaps om hem aan de jas te bevestigen.

151-07

Omdat de stof muisgrijs is en Mevrouw de Poes van kleur houdt, stopte ik een paspel tussen buiten en binnenjas. Kleine moeite, groot effect en het is onmiddellijk heel wat fleuriger.
In mijn wilde dromen maakte ik een jas met rits en al - de volgende versie herteken ik naar een rits, echt waar -, kind- en jufvriendelijker. Voor dit exemplaar had ik echter geen courage meer. Knopen dus. Het moment was aangebroken, ik trek mijn schuiven open en begin te zoeken achter een passende knoop. Mijn collectie zit per kleur gesorteerd, dus zoeken is makkelijk, maar zelfs in die gigantische voorraad was niets te vinden.  Niks, nada, noppes. Drie fourniturenzaken later nog niets. Grr. Grr. De droom van schoon fushia mantelknopen, mooi van vorm, ik ben precies de enige die daarop zit te wachten. Exit dromen, welkom grijze schuif ;)

151-09b
Patroon: Jackie Manteltje van IeneMiene & Emma&Mona
Stof: Kringloopwinkel en team oma'n'opa - Fluo biais: Veritas
151-08

Het jasje zit knap in elkaar, de deelnaden zorgen voor een mooi model en het is gewoon leuk. Eens het knipwerk achter de rug is, ben je er bijna want de handleiding loodst je er zo doorheen. Ik had echter één momentje van ergernis - wat niets te maken heeft met het jasje op zich, want daar ben ik fan van, zwaar zelfs. Het is al een tijd geleden dat ik kleren kocht voor dochterlief, maar haar confectiemaat is iets van een 110. Ik mat haar op - oja, ik begin steeds beter te worden in die dingen - en ik kwam wat maat betreft op een 122 (!) uit voor mijn net-driejarige. Mevrouw de Poes is groot uitgevallen, maar het is geen reus of zo, dus vind ik het wat jammer dat de maten zo klein uitvallen. De maattabel klopt wèl als een bus, dus ik tekende braafjes 122 uit voor de breedte, met een 110 in het achterhoofd voor de mouwen en de lengte.

151-10

  151-11

Ik ben er trots op, op dit mooie manteltje en voelde me als een klein kind toen ik het dochterlief kon tonen. Wat Mevrouw de Poes ervan vond? "Hè mama, ik ben toch geen Poes, ik ben een konijn." Aargghhh kinders.
151-12

48 opmerkingen:

  1. Wauw, mooi gemaakt! Ik ben fan van de kleurencombinatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ok deze heb ik snel dicht moeten doen en nu terug open (nu dat kleinste monstertje in bad zit) om het allemaal goed te kunnen lezen :)
    heel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geheel onder de indruk van deze poezenversie! Je vond het manteltje opnieuw uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ongelofelijk supermooi! Dat jij dat kan!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ooh, wat een leuk lief manteltje met die poezenzakjes !! Helemaal geslaagd !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zou deze gelijk kopen als ik 'em in de winkel zag hangen! Geweldig mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel mooi en de afneembare kap is prachtig! Kunt u het patroon van kap en kraag uittekenen en publiceren? Het Jackie patroon heb ik al en ook al mijn eerste Jackie-jas. Dat was ook zeker niet de laatste. Geweldig patroon!
    Sewingfenna.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan niet patroontekenen, dus ik kan dat niet uittekenen - ik heb het enkel voor maat 122 :). Voor dekap kun je ieder kappatroon gebruiken voor de zijkanten (mooi afronden) en je stopt er gewoon een lange strook stof tussen, ik nam er eentje van zo'n 10cm breed. De kreeg van hetzelfde; een lange rechthoek, 6cm korter dan de halsomtrek van het manteltje.

      Verwijderen
  8. Bijzonder hoe jij op je eigen, unieke manier een ongelooflijke versie uit je mouw weet te schudden!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gepersonaliseerd in het kwadraat, deze Jackie. En o zo mooi, heel knap gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Amai, dat is een mooie jas geworden!!! En jouw dochter staat er prachtig mee. Ik vind die grijze knopen trouwens best goed passen en met het fushia van de garen is het toch vrolijk genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geweldig! De details maken het echt af.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ee schoon jong en die poeze in khadetstijl, ik ga vo e lentemodelleke gaan peins ek

    BeantwoordenVerwijderen
  13. wat een bijzonder mooie jas. Prachtig zo met die knoopjes.Dat heb je weer schitterend gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Prachtige jas, en gereykleerd dan nog! Mocht ge toch nog een maken, zou ik dat geel stofke toch gebruiken,hoor. Ons kleine buurmeisje had zo'n gele jas en dat was echt uberschattig. En veilig, ge zag ze van ver lopen. Met die fluoroze paspel is dat natuurlijk ook wel in orde.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wauwhh zo mooi en keileuke kleurencombinatie, toch leuk als je dat helemaal zelf kan! En de zakken zijn origineel...

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Een konijnenversie met lange oren mama, allé nu, waarom niet?! Dat mevrouw maar rap terug Poes wordt, want deze jas is zooo schattig! Die zakjes! Die knopen! (grijs in combinatie met roze stiksel draagt zeker mijn goedkeuring weg. Waarschijnlijk meer nog dan roze) Chapeau!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Allé, misschien moeten we dat toch eens in jouw maat uittekenen ;)

      Verwijderen
  17. waauw!!! die is gewoonweg prachtig!!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik zie een knap groot khadetje in een superknap jasje !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. ik functioneer op dit moment niet meer zo goed: moeheid maar voor mij is het weekend ha dus ik kruip nog niet in mijn bed en zit nog wat blogs te lezen ;) ik heb alles gelezen maar sommige dingen begreep ik niet alle de kap in een stuk, wat bedoel je er mee? affain ik lees het morgen opnieuw en dan snap ik het mss wel ;) maar wat ik vooral wil zeggen: mooi gedaan en schoon foto's van Mevrouw de Poes of was het nu Mevrouw Konijn??? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ondertussen is het alweer Mevrouw de Poes ;)
      Een kap maak je normaal altijd in twee stukken (denk aan een kaptrui), maar ik vind dat net iets schoner vallen als je dat in drie stukken maakt...

      Verwijderen
  20. Amai! Chique dinges zenne! Prachtstuk! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. één van de mooiste uitvoeringen!! schitterend!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Prachtig manteltje! Enorme fan van de recht opstaande kraag hier!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wow, echt het mooiste exemplaar van de Jackie dat ik al gezien heb ! Zwaar fan !

    BeantwoordenVerwijderen
  24. awel, zeg das nu es effenaf een geweldig frakske zeg! Tog gedaan en woowie voor de zelfgetekende kap enal!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Heel tof jasje! Leuk gedaan met die accentjes. De dochter zal scoren op school!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Haha, die laatste zin, vergeef me dat ik dat zo grappig want o zo herkenbaar vind :-)
    't Is een prachtversie! Geeft me nog meer goesting om eraan te beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wat een prachtig jasje. Leuk verhaal. Ik moest glimlachen wanneer ik las en zag dat ook jij een dosis gespleten persoonlijkheid, blauwe oogjes en blonde krulletjes in huis hebt. Zo herkenbaar :)

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Prachtige jas, en inderdaad heerlijk patroon. Mijn Jackie is bijna klaar - eentje met gouden glinstertjes in....

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Mooooooooiii !!! Wauwie ! Mijn 3-jarige zoon zou dat zelfs willen aantrekken : gék van poezen ... en ´randjes´ ( lees paspel ) :D
    Die wou met plezier de paars-roze t-shirt van zus adopteren omdat er zoveel poezen op staan ... genieten van die korte periode waarin ze meisje-jongen nog niet zo ver uit elkaar drijven ;)
    Je naaisels intrigeren mij : love it !

    BeantwoordenVerwijderen
  30. zo'n jas zou ik voor mezelf willen? Teken je een patroon voor volwassenen?;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  31. wow daar val ik gewoon van omver! (en die kap mis ik precies ook altijd aan al die jaspatronen)

    BeantwoordenVerwijderen
  32. wow!, sprakeloos hiervan en vol van bewondering.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Prachig, echt!! Zo mooi met dat rize. Ik ben zwaar fan van de poesjeszakken!!
    Maar die dochter van jou, die is niet voor de Poes, letterlijk en figuurlijk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Je kleine grote meid ziet er prachtig uit in haar nieuwe jas. Heeft zij even geluk dat mama zulke originele spulletjes maakt. Wat patroontekenen betreft, je doet dat heel goed. Super

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Zo mooi !!! En zo speels echt leuk
    Die kap vind ik ook super
    Het patroon ligt hier ook al maar vrees dat ik pas een jas ga afhebben tegen volgende winter hihi. Echt super!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.