De kleur van dat andere beest

vrijdag 27 mei 2016

Het naaien stond een hele tijd op een laag pitje, plaatjes in mijn hoofd maken, dat lukte wél. Nog lang voor het visioen ontplofte, werden patronen en stofjes met elkaar gecombineerd. Voor mezelf dacht ik aan iets uit 200 jurken, iets simpels zonder al te veel poespas. Om er wat in te komen, maakte ik rustig - en mooi op tijd - een proefjurk. Ik stootte -online- op een feestelijke stof, waar ik op scherm op slag verliefd op was. De kleur paste perfect in mijn visioen, nét de kleur van een van die andere beesten ;). De stof werd voor mij afgehaald & afgeleverd en ik kreeg een koude douche. Mooi, en feestelijk, dat wel, maar eigenlijk niet zo mijn ding. Ik besloot het allemaal maar even aan de kant te leggen en me eerst te focussen op zoonlief zijn outfit. Ik had immers mijn proefjurk gemaakt, wat kon er fout gaan? - we hebben het hier over deadline min anderhalve maand, voor het geval er nog enkele ramptoeristen rondhangen #schaterlach.

408-02
408-03

Ik liet de stof links en rechts zien, iedereen verzekerde me dat de stof féést uitstraalde, dat die prachtig was! Zelf bleef ik twijfelen... Zo erg dat ik mijn voorraad doorspitte op ander feestelijk gerief - ik diepte nog een prachtige paneelstof op, helemaal mijn ding - maar die werd door mijn kritisch publiek vakkundig de grond ingeboord.
Op het moment dat ik jullie mijn testjurk toonde, vermande ik mezelf en zette de schaar in de feeststof. Omdat de stof nogal aan de drukke kant is, wijzigde ik de plooirok in een aansluitend model. Ik paste het patroon netjes aan om mijn heupen erin te laten krijgen, en terwijl ik zat te naaien, zat ik met een irritant deuntje in mijn hoofd - shine bright like a diamond kerstbal. Ongelooflijk irritant en storend, maar niet uit mijn grijze cellen te krijgen. Ik weet dat glans&glitter 'in' zijn, maar ik vrees dat ik zelf niet that kind of girl ben - ondertussen zijn we aanbeland bij deadline min zes dagen.

Ik stikte alle nepen, zette boven- en onderstuk aan elkaar en paste mijn hoogstpersoonlijke kerstbal. Feestelijk, dat wel, maar een blik in de spiegel maakte me ongelooflijk ongelukkig. "Ge steekt het in uw hoofd", zei meneer Khadetjes. In vooraanzicht viel het mee, maar een zij- of achteraanzicht, wel, dat gun ik jullie niet - in mijn chaotisch brein vergat ik mijn holle rug aan te passen op het patroon, wat immens veel plooien gaf vlak boven mijn derrière. Blij werd ik er niet echt van, maar veel tijd om gek te doen was er niet echt. Dus deadline min drie dagen tekende en knipte ik een beleg en mouwen voor de jurk. Wat kon ik anders doen?

408-04
408-05
408-06

Ik passeerde langs een stoffenwinkel en kocht me een lapje troost, eentje om een vrolijke zomerjurk uit te maken. Met mijn kerstbal in mijn achterhoofd stortte ik her en der mijn hart uit bij andere bloggende communie naaisters die hun zaakje ietwat beter getimed hadden dan ondergetekende. Toen het voorzichtig klonk van 'vrouw, ge ziet er goed uit met uw Kardashian kont' kreeg ik het duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik besloot ter plekke dat ik me niet meer laat verleiden om stoffen te kopen die mooi maar mijn ding niet zijn, laat staan dat ik er een kledingstuk voor mezelf uit ga maken - eens zien hoe lang ik dat ga onthouden #schaterlach. Ik nam er mijn boekje bij en besloot gewoon krak dezelfde jurk te maken. Neh - voor de aanwezige ramptoeristen deadline min 2 dagen.
Het feit dat er maar een klein huizenrijtje bij stond én ik ondertussen weet wat aan te passen, trok me serieus over de streep. Ik nam de patroondelen voor de rok over, zodat ik die in de zetel kon spelden - en uitrusten, want het lijf, dat wilde niet echt mee. Tussen het feestproof maken van ons huis, nam ik links en rechts een patroondelen over en knipte ik er op los. De prinsessennaden zorgden ervoor dat het geheel vlot ineen zat, en deadline-min-veertien-uur was ik klaar en kon ik mijn voeten in de zetel leggen. Zeg nu nog eens dat de timing ietwat krap was #schaterlach.

408-07
408-08

Dossier gemaakt: Over de maten van het tijdschrift wordt vanalles gezegd, voor mezelf kan ik zeggen dat ik ondertussen al weet wat ik standaard moet aanpassen - als je kleiner bent dan mijn eigen 180 centimeters en een ander lijf hebt, zijn deze uiteraard voor jou niet nodig. Boven de buste voegde ik 2 cm extra toe - wat meestal al het probleem van te krappe armsgaten oplost en ervoor zorgt dat de voorziene rondingen ook effectief rond mijn door de zwaartekracht geteisterde rondingen zit. Tijdens het patroonovernemen werd duchtig opgemeten - tot groot jolijt van meneer Khadetjes, die dat proces altijd gewèldig amusant vindt - en ik voegde nog eens 2,5cm extra toe aan het bovenlijfje zodat het op mijn natuurlijke taille zou vallen. Door scha en schande weet ik ondertussen al dat ik beter wat teveel toevoeg, dat kan altijd nog weggestikt worden.
Ik maakte de volledige jurk in maat 42, zoals door de maattabellen aangegeven werd. Mijn teerbeminde onderkant, die past daar niet in, in dat maatje, maar door het model van de rok negeerde ik dat feit #schaterlach. Ik tekende een zestal centimeter naad aan de rok - in het tijdschrift komt die langer - maar bij het passen sneuvelde die. Het voorpand gaapt een ietsiepietsie, maar het stoorde me niet voldoende om de naden open te tornen en het teveel in te nemen. Ik neem het mee voor een volgende versie, dat is ook al iets ;)

408-09

Aan elk verhaal zijn er twee kanten, meestal kies ik ervoor om jullie slechts die ene zijde van het verhaal te tonen; het maaksel en de weg ernaar toe. Aan de andere kant van het verhaal zitten er véél foert momenten, waar het huilen me nader staat dan het lachen - en dat wil wat zeggen, want over het algemeen ga ik behoorlijk lachend door het leven. Na meer dan vijf volle maanden van protest van het lijf kreeg ik een etiket opgeplakt - een spierziekte waarbij de spieren en het bindweefsel ontstoken zijn en blijven - en blijf ik de goede en minder goede dagen aan elkaar rijgen. Goede, waar het me met veel rust erbij lukt de dagelijkse routine af te handelen en me voorzichtig creatief uit te leven.... Of van die andere dagen, waar de deur openen, een boek omhoog houden of simpelweg letterlijk het hoofd recht houden er te veel aan zijn. Het blijkt een evenwichtsoefening te zijn waar elk te veel afgestraft wordt. Dat 2016 niet mijn jaar zal worden, dat is me alvast duidelijk, maar 2017 jong, daar gà ik voor!

408-10

Stof in 2016: 12 in  - 63 uit  (14 gekocht&verwerkt - 0 verkocht)  - #1in5uit

59 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig kleedje! Dat je zoiets helemaal kan aanpassen aan je eigen maten, vind ik echt bewonderenswaardig.

  En nog veel beterschap en sterkte gewenst, dat het gauw 2017 mag zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Drie jaar vallen en opstaan levert gelukkig wat hoe-meet-ik-en-pas-ik-een-patroon aan ;). Nog niet altijd perfect, maar allé, zo leer ik dan weer bij!

   Verwijderen
 2. Oh Sarah, ik voel je feestkleed-stress tot hier... En ik ben volgend jaar aan de beurt. Oh jee!! Ik ga bij deze de hippe-bling-versie meteen overslagen denk ik :-) Je kleedje werd wel supertof! En 2016 is nog niet halfweg hé. Ik duim voor meer voorzichtige creatievere dagen <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het alleen maar aanraden om die glitterversie over te slaan #schaterlach. En toch viel het wel mee; eens ik besloten had om deze jurk te maken, viel alle stress van me af. Gaan winkelen was geen optie, dat leverde me zelfs nog meer stress op - ik had wel een plan C, waar ik jullie nog niet over vertelde ;)

   Verwijderen
 3. Steeds aangenaam om hier te komt lezen... het kleed is top.
  Zeg, 2016 is nog niet om hoor. You rock girl!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Best knap deze jurk! Chapeau dat je nog wat voor jezelf maakte, ik heb daar immens veel problemen mee. Wat ik voor de kindjes maak, vind ik meestal Ok . Wat ik voor mezelf maak, durf ik nauwelijks te bloggen (al komt er binnenkort ook wel één en ander aan!) En ja, 2016 mag dan misschien niet je beste jaar zijn maar goed voor jezelf zorgen wordt nu nog belangrijker!!
  Wikkelgatjes(eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is misschien geen jurk die féést uitstraalt, maar ik voelde me er geweldig in, en dat is wat telt! Mijn eerste maaksels - ga maar eens kijken in 2013 ;) - die waren ook niet je dat, maar ondertussen heb ik op dat vlak wel iets meer zelfvertrouwen.
   Zelfzorg is iets moeilijks vrouw, maar bovenal is het hier erg balanceren met wat wel en wat niet meer lukt. En is het slikken om te constateren dat de meeste dingen niet meer lukken... Maar ik doe mijn best om 2016 nog een geweldige schwung te geven #onverbeterlijkeOptimistIkke

   Verwijderen
 5. Wat naar, van je lijf en je diagnose, zeg :( En nu? Wat zijn je vooruitzichten?

  De jurk vind ik prachtig! Wat een mooie armsuitsnijding,net een giletje :) Je oogt slank, je haren ziten leuk, je ziet er goed uit, wat dat betreft is je geen ziekte aan te zien. Veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het model sprak me omwille van die uitsnijding érg aan, het is eens iets anders.
   De ziekte zit vanbinnen, die is me meestal niet aan te zien - of kan ik goed verbergen voor wie me niet zo erg goed kent. Mijn huisgenoten kunnen je andere verhalen vertellen vrees ik. Momenteel zoeken we uit of er iets van medicatie is die de scherpe kanten er wat kan van afhalen, en probeer ik te aanvaarden - wat misschien de moeilijkste oefening zal zijn. En spieren versterken en zo gezond mogelijk proberen te leven, omdat ikzelf ervan overtuigd ben dat dat me ook kan helpen.

   Verwijderen
 6. Ik voel de stress tot hier, maar met een prachtig eindresultaat.
  Luister maar goed naar je lichaam en geniet van de goede momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. #schaterlach Ik vertel het wel met wat extra gevoel voor drama, want achteraf beschouwd viel het allemaal wel mee hoor.

   Verwijderen
 7. Oh Sarah, wat lees ik nu !!! Ik duim voor oneindig meer goede dan slechte dagen!! Mooi kleedje hoor! Wat voor stof is het? Het valt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De stof is een super lichte stretch jacquard van Editex (de LMV collectie); erg aangenaam om dragen en die valt inderdaad mooi door.
   Het hele verhaal - niet dat van de jurk ;) - leerde me alvast luisteren én bewuster leven. Maar er is nog werk aan de winkel op dat front #beetjebijbeetje

   Verwijderen
 8. Wow, prachtige jurk! Ik zou graag willen zeggen dat het alle moeite meer dan waard was. Maar met dat etiket bij de klachten, vind ik dat dat er iets teveel moeite jouw kant opgeschoven wordt :( Succes met het zoeken en hopelijk steeds meer vinden van een balans. En deze jurk is prachtig en staat je geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nu ben ik toch wel benieuwd naar het kerstbalkleedje!
  Veel moed gewenst om te leren luisteren naar je lichaam!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -schaterlach- Het was te denken ;)
   De jurk ligt nog steeds op status deadline-min-drie-dagen. Als ik ooit eens de moed heb om die af te werken, dan laat ik die zeker de revue passeren - alleen al om de gewèldige bijpassende waanzinnige mooie schoenen die ik kocht #schaterlach

   Verwijderen
 10. Je ziet er stralend uit! Veel moed met die spieren meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh Sarah wat een rollercoaster! Ik duim mee voor de goede (naai) dagen x

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een verhaal, zowel het naaiverhaal als jouw eigen persoonlijke verhaal... Ik kan me voorstellen dat het erg moeilijk is voor jou, en kan alleen maar mee hopen en duimen dat je zoveel mogelijk goede dagen mag hebben, dat je een manier zal vinden om om te gaan met de mindere dagen, en dat je moed blijft hebben om ervoor te gaan (en af en toe ook eens niet, dat mag en moet natuurlijk ook kunnen!)... Dikke knuffel alvast!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Momenteel blijft het nog steeds erg balanceren en uitzoeken, en heeft mijn hoofd al eens moeite om 'mee' te kunnen. Gelukkig ben ik eerder van het halfvolle type, dus elke dag is een nieuwe kans!

   Verwijderen
 13. Amai, wat heb ik bewondering voor u als ik dat allemaal lees. Je bent een sterke madam, dat is erg duidelijk!!! Met een fijne vent naast u. Ik vind je kleedje ook heel erg mooi! You shine!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! En ook dat cliché klopt -hier toch- als een bus... geen sterke madam zonder een sterke vent. Of ouders. Of vrienden. ♥

   Verwijderen
 14. Dikke knuffel en veel sterkte bij het aanvaarden en veel succes bij het zoeken en vinden van iets wat helpt om de scherpe kanten er af te krijgen (zo snel mogelijk!)

  en met deze heb ik luidop gelachen: "Ik besloot ter plekke dat ik me niet meer laat verleiden om stoffen te kopen die mooi maar mijn ding niet zijn, laat staan dat ik er een kledingstukken voor mezelf uit ga maken - eens zien hoe lang ik dat ga onthouden #schaterlach."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lach met je mee vrouw, eens zien hoelang ik dat ga volhouden! Maar ergens weet ik zeker dat ik niet de enige ben :).

   Verwijderen
 15. Het is een prachtige feestjurk geworden! Het staat je prachtig! Ook k heb de Hanna jurk, in een andere, fleurige stof, gemaakt. Deze moet volgende maand dienen als feestjurk op een bruiloft. Slik...

  Veel sterkte met het omgang én het accepteren van je ziekte. Ik hoop dat de medicatie straks goed zal aanslaan en er vele goede en mooie momenten volgen in 2016 en komende jaren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh kijk, ik ben al benieuwd zunne. Ik voel me alvast een halve prinses in deze jurk, dus dat wens ik jou ook toe!

   Verwijderen
 16. Het jurkje staat jou prachtig, ik duim voor nu en dan een mirakel met die spieren, met een #schaterlach zo nu en dan moet dat zeker lukken! Veel courage en blijven genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Door jouw opmerking erover zie ik nu natuurlijk ook alleen maar kerstbal... Voordeel, het duurt nog half jaar tot kerst en hij is dus al bijna af ;). Jeetje heftig van die uitslag, ik duim mee voor een 2017 zonder pijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goh geen leuk nieuws die spierziekte... dat wordt zoeken tot waar je kan gaan en niet verder om daarna niet met grote miserie te zitten. Dat gaat nog het moeilijkste zijn voor jou...bezige bij als jij blijkbaar bent. Is er dan geen enkel pilleke dat die ontstekingen kan genezen? Ik duim voor heel veel goede dagen.
  Je kleed is fantastisch mooi... amaai al die aanpassingen... ik zou niet weten hoe ik daar moet aan beginnen. Knap hoor ...echt wel een "naaikoningin"...Ik zie helemaal geen gapend bovenstuk! Ik mailde je ook nog effe ivm "kapprobleem"... weliswaar van nog een ander "kap"! Fijn weekend verder enne doe het rustig aan hé!
  Lieve groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die aanpassingen komen beetje bij beetje, écht. Mijn eerste jurken, die waren bij lange niet zo 'passend'. Maar stiekem geniet ik daarvan, uitzoeken waar het probleem zit en hoe het te verhelpen.
   Voorlopig nog geen hulp van pilletjes, ik vermoed dat zelfzorg hier de beste remedie zal zijn #chancedatikdaargoedinben #sarcastischenoot

   Verwijderen
 19. Kerstbalstoffen vragen om eenvoudige patronen ... Ik ben niet gek van het kleurenpalet van deze jurk, maar het staat jou geweldig ! Shine Bright Like a Diamond, be the it-girl you want to be ! #bodypositivy 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kerstbaljurk is zo eenvoudig als maar gaat met mijn rondingen ;). Geen poespas. Maar het probleem situeert zich echt in mijn hoofd vrees ik #schaterlach.
   Van de kleuren van deze stof was ik echter onmiddellijk weg, toen ik de LMV uit de brievenbus haalde. Uiteindelijk een wonder dat het nog zolang duurde voor ik gezwicht ben!

   Verwijderen
  2. en hashtag moet uiteraard #bodypositivity zijn :-)
   Ken dat van dat hoofd ... dat hoofd ziet meestal niet exact wat anderen zien :-)

   Verwijderen
 20. Een paar dingetjes:

  - ik ben nu tóch wel benieuwd naar dat kerstbalkleedje, maar dat had je wel kunnen denken zeker?
  - Die Hanna Dress was mij totaal niet opgevallen in de LMV, maar ik vind die ruguitsnijding eigenlijk echt wel heel tof.
  - En jonk toch, nu toch een diagnose... even slikken waarschijnlijk. Niet fijn, ik hoop dat je een manier vindt om er zo goed mogelijk mee te leren omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Eerst en vooral courage madam kadetjes en niks forceren he, als het lichaam nie meekan kalm aan doen dan... En dan uw kleed, vree goe jong ge staat er mee!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci zeg! Ik voel me er goed in, ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. En het lijf remt af, geloof me vrij... forceren zit er hier niet echt in.

   Verwijderen
 22. nu wil ik wel dat kerstbalkleedje zien, misschien om 2017 schitterend, overladen met goede/mooi dagen, in te zetten?
  Dit kleedje vind ik een plaatje!!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wahaha, het ligt écht nog steeds aan de kant zoals ik het deadline min drie daar gooide ;). Maar op het moment dat het af is, laat ik het de revue passeren, erewoord.

   Verwijderen
 23. Dit kleed is in elk geval zalig prachtig! Veel courage en beterschap, dat het snel 2017 mag zijn voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ai Sarah, dat is een bittere pil... Jij en je spieren zullen beetje bij beetje een nieuw samenwerkingsverband moeten aangaan, met geven en nemen. Dat gaat je lukken! De jurk staat je werkelijk prachtig. Geniet van alle goede dagen! X

  BeantwoordenVerwijderen
 25. vrouw, deze staat je werkelijk geweldig goed! Ik vond de kerstbal nu ook nie slecht ze, pas op, maar deze is gewoon zo veel meer jouw ding! You are my own personal hero!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ♥ Ik vermoed dat ik misschien zelfs voldoende stof heb om er nog een andere rok aan te zetten, aan de kerstbal. Misschien doe ik dat ooit wel ;). Ik ben gewoon content dat ik het roer even helemaal omgedraaid heb.

   Verwijderen
 26. Die jurk staat je ongelooflijk goed! Zoals velen hierboven al schreven is 2016 nog niet om. Er staan je ongetwijfeld nog veel mooie momenten te wachten dit jaar. Maar ik hoop oprecht dat 2017 van begin tot eind jouw jaar mag worden! Veel beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. lieve schat! 't resultaat mag er absoluut zijn, je straalt, ook zonder kerstbalblingbling! en verder, leren omgaan met grenzen, ze aftasten en voorzichtig proberen te verleggen zeker? En ook af en toe eens goed vloeken, huilen en dan weer voort gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Voor een Über-deadline-jurk vind ik deze jurk geweldig geslaagd. Hij staat je zo goed!
  Hopelijk veel zomerse dagen om ervan te genieten en zo je zorgen even te vergeten. Mooi weer zal je goed doen. Laat dat nu net op zich wachten. Maar we blijven hopen hé

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ondanks de mooie maaksels kan ik alleen maar denken: ik wil haar gewoon een heel dikke virtuele knuffel geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. het staat je geweldig (toch ook stiekem benieuwd naar de kerstbal)... en ik duim alvast virtueel mee voor betere vooruitzichten!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Maar Allez, moest efkes slikken .. en zeker voor een doendigaard gelijk gij.. als ik iets kan helpen (wat onnozel op afstand, ik weet het, maar lees het als een serieuze hoop medeleven misschien?) T is wel een mooi en zwierig kleed, past bij uw karakter :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De liefde sijpelt door je woorden en doet me ferm glimlachen, meer moet dat niet zijn om een k**dag goed te maken :). Zelf mag ik er niet te veel aan denken, want deze doendigaard wordt er behoorlijk tureluur van.

   Verwijderen
 32. Ik zie deze jurk nu pas ... (te veel drukte de laatste tijd hier), maar hoop zo erg dat deze feestjurk je zo goedgezind was (want ze staat je super !), dat je toch met volle teugen van het feest kon genieten, zonder tegenspruttelend lijf ... Volhouden he ! En denken aan jezelf !!!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.