Moeder met oogkleppen #2

zaterdag 31 oktober 2015
363-01

Ik ga opnieuw in de biechtstoel zitten... in de zomer en vroege herfst draagt hij korte broeken; daaraan kun je onmogelijk zien hoeveel een kind groeit, niet? Of hoe die broeken plots gekrompen zijn. Lange broeken zijn hier geen lang leven beschoren - dat leven verloopt trouwens volgens een vast stramien. Mevrouw Khadetjes klikt elk seizoen minstens 6 jeansbroeken in haar virtuele mandje. Twee of drie weken later - ook al hebben die 'onverslijtbare knieën' strijk ik daar knielappen op. Grondbewoners zijn het, die Khadetjes van me, rasechte knievreters. Die lappen houden het meestal min of meer tot de nieuwe lading broeken komt. En dan beginnen we weer van voor af aan.

363-02 363-03

Om de een of andere reden stelde ik dat winkelbezoek uit - ik ging het zelf doen deze keer #whatwasIthinking - wat leidde tot een blitsbezoek luttele uren voor we naar een feest vertrokken. Want ik kon dat kind toch niet in een opgelapte broek meenemen. 
"Ha mama" zei het kind toen, "een broek zonder gaten". De eenvoud en de manier waarop hij het zei deden mijn hart breken, nog nooit werden die broeken zo snel in dat mandje geklikt en werd het patroon - dat al maanden boven op een pakje stof klaar lag - onmiddellijk geknipt.

363-04 363-05 363-06

Een patroon dat overigens niet teleurstelt, in zijn eenvoudigste versie op een avond klaar. Voor de gelegenheid beperkte ik het aantal zakken en koos ik voor een sluiting met rits in combinatie met een kamsnap. Sinds zoonlief de ritsen ook effectief gebruikt kom ik niet meer weg met een trek-over-de-poep-broek.
Dossier gemaakt - Aangezien zoonlief wel wat kastvulling kan gebruiken - ahum - ging ik van start met deze proefversie in een stevig stofje uit de voorraad. Ik maakte een standaard 128 met overslag waaruit blijkt dat er nog een aantal cm in de lengte toegevoegd mogen worden. Voor deze versie laat ik de zoom niet uit - tenzij de broek onverhoopt een lang leven beschoren is ;).

363-07 363-08

Hoewel ik van elk een exemplaar heb rondlopen, merk ik dat ik makkelijk het meisjesgerief laat voorgaan op alle andere naaisels - ♥ voor kleine meisjesjurken. Maar eerlijk? Jongensgerief is even fijn om maken en vraagt helemaal niet meer tijd - dat is iets wat ik in mijn hoofd gestopt heb, 'jongensgerief duurt langer', pure onzin! De broek zal misschien niet zo lang gedragen worden, maar ik amuseerde me met het maken ervan. En zeg nu zelf, waar vind je een broek voor €3? - Mijn stof kostte €5/m waarvan ik slechts een halve gebruikte, ik (her)gebruikte het patroon al voor de vijfde keer, nodigde mezelf uit om te naaien op een ander en gebruikte dus haar ellentriek, en mijn naaimachine... volgens mij is die boekhoudkundig niets meer waard door het intensieve gebruik ;). Rest me nog wat draad, een gerecycleerde rits en een kamsnap die ik ooit kreeg in een of andere goodiebag.

363-09

Stashbusten in 2015: 38 in  - 176 uit  (26 gekocht&verwerkt - 4 hergebruikt - 39 verkocht)  - #1in4uit

36 opmerkingen:

 1. Cool! En ik die eerst even dacht dat je over de trui ging bloggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet nauwelijks waar eerst te beginnen om de gaten te stoppen ;)

   Verwijderen
 2. Gave broek, hier ook knievreters, maar al is het een stuk minder in groep 3, je kan duidelijk zien dat er minder buiten wordt gespeeld, minder zeg ik, want gisteren zag ik al weer een broek die opgelapt moet worden. Inderdaad valt broeken naaien eigenlijk best mee, zeker met een simpel model, laatst knipte en naaide ik een gereykleerd paar in een ander half uur (was eigenlijk een patroon voor joggingbroek), maar waarom ik geen stapels met broeken maakt is me onduidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mij wel, ze gaan zoveel vlugger stuk - hier toch.
   Maar er ligt een stapeltje stof klaar, het patroon is nu getekend, ik voel een bandwerkje opborrelen!

   Verwijderen
 3. Hoera voor jongensgerief! En die kniegaten, dat betert niet hoor, hier kwam de beginnende puber vorige week thuis met volledig gescheurde knie ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik beaam; hoera voor jongens!
   En die knieën, die hoop heb ik precies al laten varen!

   Verwijderen
 4. Ken je Chicken Rythm? Die hebben leuke knielappen. Voor het geval je nog eens een broek moet oplappen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, ik had er beter aandelen van gekocht, zo'n vijf jaar geleden ;)

   Verwijderen
 5. Haha, echt dit is gewoon een kopie van een blogpost die ik twee weken geleden schreef. Volgens hebben al die zonen een geheim pact afgesloten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die boekhouding van vanmorgen was dus op 1 2 3 gepiept? :)
  Heel toffe Cisse, perfect rond zijn derrière en lange benen. Spijtig dat deze niet af geraakte voor het feest, het is echt een sjieke versie! (en dat voor -3 euro, wie zou dat zeggen?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas voor die 1 2 3... deze broek lag al te wachten. Ik ben in ieder geval blij ermee, zo volgen er nog :)

   Verwijderen
 7. Ja, werkelijk tof zonengerief! En ik geef je gelijk, hop naar de sonsewing!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik voel een uitdaging aankomen...een broek maken met ingewerkte knielap. Wat denk je daarvan? Een broek voor drie euro en dat NIET gemaakt door een Aziatisch kinderhand. Onbetaalbaar, lijkt me! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat stond hier al op het programma - ik plan een viertal Cisses ;)

   Verwijderen
 9. Broeken en knieën daar ken ik alles van. Gelukkig is die fase hier aan het wegebben. De broek is prachtig ! Heel mooie stof en dat voor 5€/m ! Jammer genoeg is de Cisse maat te klein voor mijn grote tiener. Hopelijk maakt Sharon snel werk van een tienerversie. Vind deze heel mooi !
  Lieve groetjes,
  CreativEls
  www.koekjehaakjemaakje.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel knap! Het past zo mooi.. Van de trui ben ik anders ook wel fan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knap genaaide broek ! Mooie stof ; mooie afwerking !
  Zo te zien heb je toch een en ander aangepast aan het patroon , want jouw broek oogt duidelijk veel eleganter/slanker dan wat ik bij het patroon als voorbeeld zie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik paste niets aan het patroon aan - ik vermoed dat de foto van het voorbeeld een vroegere versie was, want de broek was in de testfase inderdaad véél breder dan nu. Hoe plezant ik een brede broek ook vind, zo'n aansluitender exemplaar vind ik op zijn leeftijd veel mooier.

   Verwijderen
 12. Reken daar nog een avondje spannend plezier bij of dat broekske nu wel of niets zal worden ... Wel dus ;)
  Het is een redenering die ook al eens door mijn hoofd spookt. Als een naaisel vlot gaat, dan steek je er soms slechts evenveel tijd in dan enkele uurtjes zoeken naar dat stuk waar je (of het gebroed ;) !) dan goed mee staat ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zeg niet dat ik plots alle broeken ga maken, zoveel zin in bandwerk heb ik niet. Maar enkele per seizoen, dat moet lukken, niet?

   Verwijderen
 13. Het blijft een topper die Cisse! Wel moedig om daar aan te beginnen met zo'n broekenmonsters ;) Ik maak eigenlijk veel liever zonengerief. Maar op mooie kleedjes krijg je op de een of andere manier altijd veel meer oooh's en ah's ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jongensgerief wordt nogal makkelijk stiefmoederlijk behandeld vind ik... maar hier in huis is zoonlief vaak véél enthousiaster als het over naaisels gaat. Tijd om daar een tandje bij te steken dus!

   Verwijderen
 14. Superbroek! En wie weet verrast hij je: ik mocht laatst bij twee Cisse's de ruim genomen zoom verlengen. Ik naaide ze bijna een jaar geleden, en de zoon in kwestie was/is een heuse knievreter. Gelukkig werd hij alleen langer, niet dikker want het zijn zijn lievelingsbroeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Herkenbaar.. Die knievreters! :) Schoon broekske! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lol, hier ook knievreters, vreselijk, alhoewel, ik naai wel graag jongensbroeken. Zeker sinds mijn laatste Cisses :-) Schoon exemplaar jong, en dat voor €3!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. die kapotte broeken, ik herken dat hier maar al te goed! hopelijk gaat deze cisse dan ook wat langer mee, want het is een heel mooi exemplaar. top!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Pracht exemplaar, en zeer herkenbaar, die nood aan broeken. Ze staan hier ook op het programma. Cisse doet het altijd weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. eigenlijk duurt een broek zonder al te veel frullen idd niet lang eh. Maar kijk ik maakte een spuuglelijk exemplaar waar dochterlief zot content mee was want er stonden paardjes op de broek. En toen besliste madam toch maar even te groeien en was de broek te kort...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hartje voor het inzicht "jongensgerief duurt langer', pure onzin!" Ik verkondig dat echt al zo lang dat dat in het hoofd zit, maar mensen geloven dat niet. Een simpele broek duurt helemaal niet lang.

  Echt een toffe, schone versie Sarah! Ik krijg er zelf weer zin in. Ook hier knievreters. Zeker die jongste en sinds die oudste weer intensief knikkert... :(

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.