Schoon gordijn

donderdag 24 juli 2014
Ik ging eens een schoon jurkje maken. IJverig als ik ben - ahum - maakte ik eerste een proefmodel, want die maten van mij. Naja, verder geen commentaar. Nog voor het proefmodel goed en wel geknipt was, kocht ik al de stof-voor-echt - oké, in tweevoud, dat stashbusten gaat hier even niet zo geweldig goed. Zachte stof, zacht van kleur, eens iets anders. Geschikt voor een feest. Vond ik toch.

233-01
Stof: Golden Moon (collectie 'Bloom' van Atelier Brunette)
Patroon: Sorbetto Top van Collette Patterns

Wat meneer Khadetjes daarvan vond? Laat ons zeggen dat "schoon gordijn" nog het meest flatterend was. Vreed goed voor mijn zelfvertrouwen is dat nu ook niet. Het kleedje kwam er niet en de stof werd opgeborgen.

233-02

Tot ons landje getroffen werd door een hittegolf, en ik het beu was om in de zetel te liggen met mijn poot* in de lucht. In tien miljoen stukjes deed ik nog eens wat me rustig maakt: iets creëren.

233-03

En dat is al wat daarover te zeggen valt ;). Het -gratis- patroontje werd ietwat aangepast aan mijn rondingen en bevalt me goed. Ik zag versies met mouwtjes, wat hier ongetwijfeld zal gekopieerd worden. Een aanrader voor wie een snel en simpel project zoekt - en dan gebruik je best biais uit de winkel ;)!

233-04

Gewoon rechtdoor stikken lukt ondertussen al aardig, bij momenten lukt het ook om het patroon van de stof te laten doorlopen. Stilaan wordt het dus tijd voor een iets grotere uitdaging: de pasvorm goed krijgen. Het plan om patroontekenen te volgen, is in het water gevallen dus als iemand me een geweldig goed boek kan aanraden om op mijn eentje wat te klooien, shoot! Tot jullie fenomenale tip ga ik voor mezelf met dit bloesje en het wereldwijde net aan de slag om de puzzel opgelost te krijgen.

233-05

Dossier "de aanpassingen" - Gezien mijn lengte werd het patroon met 5cm verlengd. Mijn lichaam past netjes in drie verschillende maten, dus paste ik het patroon in die zin aan: het loopt over twee maten uit. Het patroon voorziet in naadwaarde -makkelijk voor ondergetekende luie naaister- maar op de schouders stikte ik op 1cm in plaats van de voorziene 5/8".
Een eerste pasbeurt leverde ietwat bloezende armsgaten op - om dat op te lossen moet ik de nepen verplaatsen denk ik - omdat ik geen zin had om alles te tornen, nam ik de zijnaad wat meer in, waardoor het iets beter valt nu.
*pootupdate - we stevenen nog steeds af op status 'goed'. Het weer werkt niet zo best mee en zorgt voor wat last, maar de kinesist verzekert mij dat de blokkades die er zaten weg zijn. Ik geef hem zelfs niet eens het voordeel van de twijfel, maar geloof die brave mens gewoon ;). Ondertussen vliegen de krukken bij momenten al even aan de kant voor voorzichtige stapoefeningen... traag en langzaam dus.

42 opmerkingen:

 1. Schoon (laat dat gordijn maar weg) ;)
  Maren (hoemmelke.blogspot.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. we zeggen gewoon: uwe vent kent er nix van :)
  ik heb me al lang ingehouden om dat stofke (en de zusjes) te kopen, maar k ga het een van de dagen toch in mijn virtueel karretje smijten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwijg, de zusjes liggen hier ook klaar :)
   Vooral doen, ze zijn niet alleen mooi, maar ook super om te dragen!

   Verwijderen
  2. De blauwe zus hiervan ligt ook al eventjes te wachten om een jurkje te worden, maar het naaien voor mezelf ligt even stil gezien ik terug begonnen ben met sporten en er dus (hopelijk) weer een en ander aan het veranderen is ;-) Mooi!

   Verwijderen
  3. Dan naai ik wel iets nieuws en maak ik iemand anders gelukkig met dit topje :)

   Verwijderen
 3. het patroontje dat je gebruikte, is dat toevallig dit?: http://www.pinterest.com/pin/358388082819934268/
  Ik heb dit al een tijdje op mijn pinterestpagina staan als twijfelgeval, maar als jouw versie van hetzelfde patroon is, heb je me overtuigd, en ga ik het toch ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, datzelfde patroontje! Ik paste het onmiddellijk ook aan hierboven :)
   (Als je groter bent dan 1m70 zou ik het wel wat verlengen... maar dat is smaak en goesting)

   Verwijderen
 4. Ik vind dat dat er geweldig uitziet. De zin "gewoon rechtdoor stikken lukt ondertussen al aardig" lijkt me toch wel een zwaar understatement. Goed gedaan én een schoon stofke!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is er mis met jouw biais?? Prachtig toch!

  Vind je man het stofje nu wel mooi? Ik vind het zeer geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meneer Khadetjes is mee nu :)
   Met de biais is niets mis - denk ik toch - behalve dat het een tijdrovend klusje is - ik snap maar niet hoe zo'n biaismaker werkt.

   Verwijderen
 6. Heel schoon! Je man kent er niks van.
  Dat patroontje heb ik al maanden geleden gepind, het stofje is al maanden geleden gekocht en gewassen. Nu nog even de goesting vinden om er aan te beginnen. Jij hebt al een prima aanzet gegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blij te horen dat ik niet de enige ben die stof laat liggen ;)

   Verwijderen
 7. De sorbetto staat hier ook ergens gepind, en ik dacht daarbij ook spontaan aan een atelier Brunetteje, deze is één van mijn favorieten (die kleur!). Mooi gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijne man vind het 9 van de 10 keren maar niks tot ik het aan heb,dan krijgt het toch een goedkeuring van hem dus niets van aantrekken de volgende keer!Mooi genaaid met een tof stofje.Succes met de oefeningen bij de kiné!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi bloesje in prachtig stofje! Ik was het patroontje nog niet tegengekomen... Bedankt voor het idee, dit wil ik zeker ook eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 't is echt knap! wat jij allemaal kan daar heb ik bewondering voor.Ben al nieuwsgierig naar de volgende exemplaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn moeder bestelde er ook al eentje! Ze zijn echt niet moeilijk te maken, dit kun jij zeker ook!

   Verwijderen
 11. Sjiek jong! Rn alhij t zelfde me die vente he ma eens dat inren sta zien ze het ineens wel... Mja daarom overleg ik liever met mijnen bloghelft :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet mij dringend een bloghelft zoeken, me dunkt ;)

   Verwijderen
 12. You go girl, met de voet en de topjes en de kleedjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi! Die Atelier Brunette - stofjes zijn hiervoor helemaal geweldig, lijkt me. Tof patroontje ook, ik kende het nog niet.
  Enne, meneer Piepow vindt de stofjes die ik koop meestal ook gordijnen of iets-in-die-trant, tot ik er iets mee gemaakt heb :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een tof topje, maar ik mis een foto van een gordijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Right in front of you, my dear ;).
   Of wacht, ik roep mijne vent eens, hihi

   Verwijderen
 15. Golden girl! Topje in dat stofje ligt hier (al een maand of 2 lang) geknipt klaar, eindelijk eens werk van maken nu ik dat zie!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. heb al onnoemelijke keren stofje aangeklikt om het daarna toch maar te verwijderen uit het mandje, maar nu ik dit zie en het 'makkelijke' patroon zoals gezegd, moet ik mijn winkelmandje toch maar eens hervullen :-)
  heel mooi
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik vind hem schoon geworden :-) fijn dat je ook terug een beetje aan de slag kan :-) we duimen alvast heel erg mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci! Het is toch vrede van traag en langzaam zunne, pff!

   Verwijderen
 18. Heel schoon! Mannen... pfff....
  Je mag altijd mijn cursussen patroontekenen gebruiken hé. En als voorbeeldige leerling heb ik zelfs extra notities ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, daar hou ik je aan! Meer nog, ik kijk er al naar uit.
   En idd, mannen ;)

   Verwijderen
 19. mooi! Ik moet dringent atelier Brunette shoppen, ik heb geen enkel stofje liggen daarvan! Wat een schande!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Tof seg! Dat patroontje ligt hier te wachten op tijd...

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.