Gerimpelden boel

woensdag 20 december 2017

Afgelopen voorjaar stonden héél wat feesten op de planning. Dochterlief en haar neef werden in hetzelfde jaar geboren dus was het logisch dat ze allebei op hetzelfde moment hun groter worden zouden vieren. Grootse plannen had ik, om alle Khadetjes in het nieuw te stoppen.
Zoals dat dan gaat, heb ik er absoluut geen flauw benul meer van wat effectief gedragen werd. Ik herinner me geen nudistisch feest, dus blijkbaar gaf ik er wel een draai aan. In ieder geval presenteer ik nu, zo'n slordige zeven maand na datum, de jurk die ik toen in gedachten had voor dochterlief.

02
03

Ik werd verliefd op een lap plissé-achtige stof. Er zitten wat vouwen in de stof, maar het is geen echte plissé - stiekem noem ik dat altijd plissé-voor-dikke-madammen omdat dit een soort is waar ik wel weg mee kom #schaterlach. Het slimste plan, dat was zonder twijfel een 'rechtdoor' jurk, rechttoe rechtaan, zonder franje. Blijkbaar zat het niet zo in mijn hoofd, want toen ik mijn blauwe zakje opende, ontdekte ik een apart rokdeel en lijfje. De stof is zo doorschijnend als maar kan zijn, dus ik diepte een wit katoentje uit de kast en begon naarstig af te werken. Het naaien kent hier de laatste tijd geen hoogdagen, dus ik was stiekem dankbaar dat ik onmiddellijk een jurk met hoog glitter gehalte had voor mijn feestvarken.

04
05
06
07
08
09

M  A  A  T  |  Ik ontdekte dat ik voorzienig was bij het knippen en dat ik een maat 7j zag. Strikt genomen past dochterlief nog een halve cm met haar borstomtrek in een 6j, maar die maat maak ik niet meer - ik hou wel van aansluitende kleding, maar hé, het kind moet ook tijd hebben om die te dragen. Khadetjeskinderen vallen wat langer uit dan gemiddeld, de jurk werd met lengte 8j geknipt - godzijdank want de jurken worden vlot onzedelijk kort.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  Normaal gezien gaat elke verjaardag hand in hand met een nieuwe Tiny jurk... aangezien deze jurk al even - kuch - wachtte op afwerking, breek ik met die traditie; ik gebruikte een Lotta als patroon. Alle franje werd achterwege gelaten en ik maakte een eenvoudige versie met aangeknipte kapmouw, de stof is zo al druk genoeg.

Het enige waar ik op vloekte - geloof me, als ik dat hier al zo zet, dan mag je rustig aannemen dat er serieus gefoeterd werd achter de schermen - was het plaatsen van de rits... Tussen het knippen en het verwerken, werd de jurk minstens vier maten groter omdat de plissé wat uitgerokken werd. Naden openstrijken leverde me nog een maat of drie extra op. In zo'n stofje een blinde rits stikken, eigenlijk is dat gekkenwerk. Ik eigen mezelf de titel gek-van-het-gezelschap toe en deed het dus toch ;) - na heel wat kopzorgen streek ik naadband om de plissé te stabiliseren en stikte ik een aantal keer die blinde rits erin. Om ervoor te zorgen dat het geheel niet verder rekt tijdens het dragen, stikte ik het bovenlijf vast op de voering. Met omzomen hield ik me trouwens niet bezig #schaterlach.

10
| Stof: gerimpelde plissé (uit de voorraad) | Patroon: Lotta jurk (Compagnie M)  http://khadetjes.blogspot.be/2013/01/feestjurkje.html   http://khadetjes.blogspot.be/2013/12/slik-kleine-meisjes.htmlhttp://khadetjes.blogspot.be/2014/12/glitterkind.html http://khadetjes.blogspot.be/2017/01/zes-begot-zes.html

Stof in 2017: 26 in  - 140 uit  (24 gekocht&verwerkt - 15 verkocht - 8 gekregen)  - #1in5uit

36 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ze werden met veel plezier afgeleverd, die dikke kussen x

   Verwijderen
 2. Gefeliciteerd! En ik hou wel van jouw rimpels ;-p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. echt een prachtige jurk, feestwaardig en uw bomenklimmend exemplaar toont er zowaar prinsesachtig mee (mits ondeugende blik uiteraard)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, de jurk zag de boom al. Ik stak haar buiten voor haar feestje, om nog wat energie kwijt te kunnen. Laarzen aan, en weg was ze, naar haar boom - ik kreeg een nog wildere dochter en een flinke klomp slijk aan de jurk terug, tot zover mijn 'schitterende' plan. Niets wat de wasmachine niet kan oplossen #schaterlach

   Verwijderen
 4. 7 ! Hip hip hip hoera ! Dikke proficiat, ook voor de mama ! Hier 13 ! Ook hip hip hip hoera, maar zonder blogpost en zonder kleedje.... dus geniet er nog maar keihard van sweetie ! De tijd van alleen skinny jeans en geen foto's op internet loert al achter de hoek van de geweldige muur ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik de snoetjes verzamelde moest ik heel erg aan jou denken... proficiat daar! En ik schater even met de skinny en de geen foto's, het is nu ook best een uitdaging (niet de foto's, maar werkelijk al de rest), dus die skinny kan er nog wel bij... Ik ben eens benieuwd hoe lang het nog zal duren ;)

   Verwijderen
  2. Haha schattebollen, wat zit ik hier te gniffelen. Knip alvast maar wat gaten in de skinnystof. Ben je alvast voorbereid!;-)

   Verwijderen
  3. Iets in mij zegt me dat dat kind zelf wel voor die gaten zal zorgen, wellicht sneller dan ik met mijn ogen kan knipperen of de schaar kan pakken ;)

   Verwijderen
 5. Prachtig met rimpels en al!! Proficiat aan de jarige!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, ze was de prinses van de dag, laat het ons zo zeggen ;). Dank je wel x

   Verwijderen
 6. Niets zo leuk als UFO's die nog passen! You rock!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal wel zijn! Gelukkig schakelde ik bij het knippen al over op haar 'nieuwe' maat want anders ging het toch een nipten geweest zijn. Maar hé, af én het past, ik kruip in mijn kot #schaterlach

   Verwijderen
 7. Die feestvarkenmetfeesthoedcollage! Geweldig! Geweldig mooi jurkje ook trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik zag een gelijkaardige collage ooit bij with love by Eva passeren en startte er vorig jaar mee (de 'oude' verjaardagsjurkjes zitten trouwens achter de snoetjes verstopt). Dochterlief vindt dat rijtje trouwens geweldig.

   Verwijderen
 8. Hiephiephoera voor het meest schattige en lieve fotomodel ter wereld!!! xxx
  Prachtjurk met amaai wat een miserietoestanden vooraleer dit een prachtjurk werd. Ik bewonder jouw doorzettingsvermogen vrouwe Khadetjes. Ik had het al lang gesmeten. Maar je ziet : doorzetten loont! Ook een prachtige feestoutfit voor het eindejaar trouwens! Zelfs zonder de muur zijn de foto's geweldig schoon! Alvast prettige feesten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nja, ik wou toch écht dat die stof niet verloren zou gaan, dat zou pas jammer geweest zijn! Iets lang aan de kant laten liggen, dat zorgt er ook voor dat je wat miserie vergeet ;).

   Haaaaa, de muur ;). Onlangs moesten we de garage vol stouwen waardoor de muur even niet meer beschikbaar is. Ik maak eens werk van een reorganisatie! Maar eerst stralen in glitterjurken, het is er de tijd van het jaar voor... geniet er daar ook maar van, van al die schone mensen rond je x

   Verwijderen
 9. Wat heb jij toch altijd een courage om dit soort stoffen te lijf te gaan. Ik loop daar met een boog omheen, peis ik. Maar bon, uw dochterlief staat er geweldig mooi mee, ze zal nogal eens gestraald hebben in haar feestkleed. 't Is bijna een chanceke te noemen dat je het in 't voorjaar niet meer afkreeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou dat geen natuurlijke evolutie zijn, de 'makkelijke' katoentjes links laten liggen en al eens een ander stofje gebruiken? Ik vind het in ieder geval maar niets, me laten bang maken door een stofje #schaterlach #erisaltijdnogmeerstof #enookeentornmesje

   Je hebt trouwens overschot van gelijk, ik ben er stiekem ook blij mee dat het nu pas af is, het komt me goed uit met de feestdagen!

   Verwijderen
 10. Misschien moet ik dat blauwezakjessysteem ook maar invoeren. Gij tovert daar altijd zo mooie creaties uit! Het is een prachtfeestjurk geworden. En vooral veel bewondering voor uw doorzettingsvermogen. Nog een dikke proficiat aan je feestvarken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee! Neeeeee! Niet doen, hou je ver van blauwe zakjes!
   Al die projecten hadden al màànden geleden geboren kunnen worden als ik die zakjes niet in huis had ;).
   Ik geef haar een dikke zoen en geniet van mijn feestvarkentje x

   Verwijderen
 11. ik lach me een breuk met: ik herinner me geen nudistenfeest :D
  schitterend vrouw :D en moedig, dat je zo een jurk maakte! Ik had grootse plannen voor de kerstjurk voor nena maar het gaat gewoon iets worden uit haar kast jong. Tijdsgebrek enal
  Jij maakte wel een topjurk! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grootse plannen zijn er hier ook altijd, ze hebben wel de neiging af en toe wat te verwateren ;). Gelukkig is het kind bij deze feestproof! En Nena vrouw, die straalt volgens mij zelfs in haar ondergoed x

   Verwijderen
 12. Wat een volharding! Een blinde rits in een plissé jurk. Knap hoor hoe je het oploste met de voering. En dan het resultaat: schitterend! Love love love.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of ik het zo onmiddellijk zou aanraden, een blinde rits. Wellicht lacht een ervaren naaister mij nu uit, maar hé, ik ben blij dat z'erin zit. En nog behoorlijk netjes ook. En dat die jurk ein-de-lijk af is, dat ook. Merci voor je lieve woorden <3

   Verwijderen
 13. Wat een verhaal, jong! Gelukkig mét geweldig resultaat! Ik ben fan!! X B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om horen! Onmiddellijk feestgerief, die plissé stof - zolang je er geen rits wil in plooien komt het volgens mij wel goed ;)

   Verwijderen
 14. Zo mooi! Echt prachtig. Ze schittert ermee (letterlijk en figuurlijk)!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtige jurk en hoe groot dat uw dochter al is .Dikke kussen voor haar verjaardag en fijne feesten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor jou ook fijne feestdagen!
   En ja, te groot, te snel, zoiets ;).

   Verwijderen
 16. Gefeliciteerd nog!
  Een prachtjurk zeg, de stof is er eentje waar groot en klein in stralen. Topjurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een dametje al... en wat een schitterende jurk!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.