[#lst] Het werkpaard

woensdag 16 augustus 2017

In de begindagen van "de naaicarrière" werd hier van alles genaaid, misschien kun je wel zeggen dat ik me eerder focuste op van-alles-en-nog-wat-als-het-maar-geen-al-te-passende-kleding-was-en-al-helemaal-niet-voor-mezelf. Denk aan zakjes, kussens, mandjes, zakjes, vlaggen, knutselspullen, knuffels en nog meer zakjes. Straffer nog, ik bleek dat ook graag te doen, dat tassenspul, wat leidde tot, naja, nog meer tassen #schaterlach.
Ergens onderweg besloot ik min of meer zelf zoveel mogelijk de kleerkasten van vulling te voorzien en wat later ging het lijf in staking. De combinatie van die twee zorgde ervoor dat tassenmakerij op een erg laag pitje stond ten Khadetjeshuize. Af en toe iets kleins, iets dat relatief vlug gaat maar niet een tas waar ik al mijn liefde en energie in kon stoppen - realistisch en verspillingsgewijs gezien heb je natuurlijk ook maar een aantal tassen nodig.

503-02
503-03
503-04

Ik kon echter rekenen op een of andere goddelijke interventie... mijn trouwe werkpaard dat ik dag in dag uit overal meesleur - aka mijn handtas - zag er met de dag triestiger uit. Ik zag het met lede ogen aan want  een handtas die handig, niet lelijk, niet te groot en niet te klein is, dat is een puur gemak jong. Er werd een poging ondernomen om het te fixen maar het mocht niet baten; tijd voor nieuw gerief!

Dat nieuw gerief werd al snel gevonden - opnieuw goddelijk en zo, ik was niet eens op zoek maar vond toevallig #schaterlach -, er kwam zelfs kwijl aan te pas wegens helemaal mijn ding. Tot mijn oog op het prijskaartje viel... miljaar, wellicht elke euro waard maar budgettair gezien geen haalbare kaart - mark my words, ik kom er nog op terug. Ik ging in mijn patronengeheugen te rade, zocht en vond warempel iets wat min of meer die richting uit ging. Goddelijker dan dit kun je het moeilijk krijgen, niet?

503-05 503-06
503-07
503-08
503-09

M  A  A  T  |  Het patroon omvat drie verschillende maten, small - large - traveler size. De patroondelen van de kleine tas zagen me er zo ieniemienie uit, de traveler zo groot dat de keuze érg makkelijk was. Large is mijn leven #schaterlach. Ik veranderde er warempel niets aan, aan die maat.

M  A  A  K  P  R  O  C  E  S  |  Ik was van in het begin niet van plan me aan het patroon te houden. Mijn "droomtas" danste door mijn hoofd en ik paste het patroon daaraan aan;
 • exit de closuretab, enter een rits om de boel te sluiten
 • exit de manier van hengsels bevestigen
 • exit quasi alle versteviging die het patroon voorschrijft, enter de visie van Annelies
 • enter een groot ritsvak aan de achterkant van de tas
Eerst was ik nog van plan me te houden aan de werkbeschrijving, maar aangezien ik al aan zoveel mijn voeten veegde, deed ik van gebruik-uw-boerenverstand en tirez-votre-plan-gelijk-het-uitkomt. Ik kan er dus erg weinig over zeggen, over de handleiding -- hoewel mijn ervaring met Swoon is dat die handleidingen over het algemeen goed in elkaar zitten ;). Ik mopperde links en rechts wel eens, maar hé, er was een handleiding die ik kon volgen dus ik heb geen recht van spreken.

De tas op de foto's is leeg - om je een idee te geven van de stevigheid - en is best wel ruim. Ik krijg er makkelijk alles wat ik nodig heb in - ik sleur geen hebben en houden mee - en heb nog plaats voor een bescheiden lunch. Door de zijkanten anders te vouwen, is het mogelijk de tas nog uit te breiden. Wat versteviging betreft - ik kon het niet laten ;) - gebruikte ik wat er in huis te vinden was; LE420 (erg dun en soepel) op het kunstleer en H200 op de voering. Om de bodem wat extra mee te geven, streek ik op beide bodempanelen een laag Decovil en bevestigde er tussen nog een laag Style-vil - mijn voorkeur gaat uit naar Fast2Fuse maar mijn hamstervoorraad daarvan bleek uitgeput ;).

Ik werkte de tas eerst helemaal af, en toen kwam het... tijd voor de rivetten. Ik was zo slim om tot het allerlaatste moment te wachten vooraleer aan de tas te beginnen zonder te controleren of ik alles wat ik nodig had wel in huis had - niet dus. Bon, rivettentijd dus. Ik snuisterde in de voorraad en zag er zwarte zitten. Exemplaar 1 zat er min of meer redelijk in, nummer twee en drie gingen de mist in en vier, wel, daar durfde ik zelfs niet aan te beginnen. Ik heb geen spindel in huis, meestal bevestig ik die dingen met mijn variotang - en meestal gaat dat ook prima - dus ik was eerlijk gezegd wat pissig dat het deze keer niet vanzelf ging. Meneer Khadetjes werd erbij gesleurd om me van het nodige gereedschap te voorzien om die dingen te verwijderen en ik deed een nieuwe poging... Deze keer met exemplaren met een dubbele kop, want met  hengsels die langs beide kanten zichtbaar zijn, is dat gewoon mooier. Geen idee wat het verschil was, want ook deze rivetten werden met de variotang vastgezet, met het grote verschil dat deze er onmiddellijk perfect in zaten. Oef jong, zenuwinzinking afgewend #schaterlach

C  O  N  T  E  N  T  ?  |  Ik had een sjakos vandoen, dus ja! Heel erg eventueel zat ik wat tegen de (blog)deadline van dit bericht aan dus kan ik nog niet veel zeggen over of de tas ook praktisch zal zijn #schaterlach

Als ik kritisch naar de tas kijk, zie ik wel nog een aantal werkpuntjes en een aantal dingen die ik anders zou aanpakken bij een volgend exemplaar. Eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat ik er even genoeg van had, van foefelen en prutsen tegen de klok ;).
Ik deed het niet, maar ik vermoed dat als ik alle materiaal en uren zou optellen die ik eraan werkte -- ik werk niet super snel, en combineerde met wat rondlopen in huis en gezellig doen met meneer Khadetjes, maar ik schat dat ik er toch minstens een uur of twaalf aan bezig was -- ik beter af was met het winkelexemplaar ;).

503-10
| Stof: zwart kurkleer (K-bas) | Stof voering: Gingiber driehoeken (PiekeWieke) |
| Fournituren: K-bas | Patroon: Nora (Swoon Patterns) met aanpassingen |

#lst ofwel  Let's sti(c)k together is een initiatief van Flaflinko waarbij wie dat graag wil rond eenzelfde thema werkt. Deze keer waren er twee thema's; gepakt&gezakt en terug naar school. Aangezien zowat alles en iedereen hier meestal voorrang heeft op mijn eigen wenslijstje, negeerde ik alle schooltoestanden en ging ik resoluut voor een handtas voor mezelf. Geef me eens ongelijk ;)

Stof in 2017: 23 in  - 91 uit  (11 gekocht&verwerkt - 14 verkocht - 7 gekregen)  - #1in3uit

86 opmerkingen:

 1. Oooooh die is zo mooi! Tassen maken dat blijf ik toch een uitdaging vinden, zeker zo van die exemplaren die zo uit de winkel weggelopen lijken. Ik zou maar al te graag eens al die 12 uur naast u zitten om alles af te kijken ;-)
  Dat ziet er mij trouwens een heel handig exemplaar uit, zo eentje dat bij alles past.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eentje die zowat overal bij past, dàt was het plan.
   Ik zie links en rechts nog wel wat dingetjes die ervoor zorgen dat het geen winkelexemplaar is, maar ik vermoed dat dat de mieren*** in mezelf is #schaterlach. Whatever, de oude handtas werd gedemonteerd in recupereerbare stukken dus ik het is niet dat ik nog keuze heb!

   Verwijderen
 2. Al chance dat je niet voor "de winkeltas" koos....wij hadden het moeten stellen zonder dit leuk blogbericht....maar ja een ervaring rijker ,ben je....en een gerieflijke ,mooie , zelfgemaakte handtas
  bovenop. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze zou ik meteen kopen, als ik ze in een winkel tegenkwam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ik ook. Alleen wou ik die in het cognac #schaterlach. En zonder het getorn ;).

   Verwijderen
 4. Amen! Van kwijlen gesproken, zeg! Wauwie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super! Nu zou ik wel de tas willen zien die je eigenlijk voor ogen had :) een Kelly van Hermes ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een merkloze (ik vind precies niets terug) ruitertas, een schoon #schaterlach. Eentje waarvan ik ondertussen goed genoeg weet waarom die zoveel kost en waarvan ik nog meer denk 'die is elke euro waard' ;)

   Verwijderen
 6. Dat tassenvirus begint hier verrassend genoeg ook te kriebelen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag het! Hoewel ik graag vanalles maak, blijven die tassen en toestanden toch een grote plek in mijn hart innemen. Dat smaakt naar meer, in elk geval ;)

   Verwijderen
 7. Ik geef je keihard gelijk! Ik sleur al jaren mijn versleten-en-meermaals-gerepareerd geval mee, dus ik begrijp volledig het nut van zo'n stijl-update. Schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het werd echt te gortig om nog mee rond te zeulen - al helemaal als je kunt naaien eigenlijk ;). Maar hé, na maanden 'en nu begin ik eraan' ben ik blij dat ze af is!

   Verwijderen
 8. Wow zo een pareltje en daar sta ik dan met mijn prullentasje. Maar die van jou die is echt prachtig. Ik zou hem zo kopen echt waar!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lief van je :). En prullentasje zeg, het zijn twee totaal andere tassen die moeilijk te vergelijken zijn vind ik.

   Verwijderen
 9. Super ... het werkpaard heeft goed gewerkt hoor. Schone tas

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, wat een pareltje! Ik sta met mijn mond vol tanden en een hoop jaloezie te kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niets wat een tornmes en wat geduld je niet opleveren vrouw ;)

   Verwijderen
 11. Reacties
  1. Uit de mond van een ik-hou-niet-van-kurkleer dame vind ik dat een compliment! Dank je ♥

   Verwijderen
 12. Wat een pareltje! Die stoffencombinatie, die kleuren... Uren kun je er naar kijken 🙈

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Waaaaaaw. Ik zeg altijd "Ik ben geen tassenmadam". Een sjakosj is voor mij een gebruiksvoorwerp. Ik ben dan nog het type dat zo weinig een sjako's gebruikt dat ik ze gewoon vergeet als ik naar huis ga.
  Maar een exemplaar als dit? Dat zou ik niet lossen , jong!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het grappig is dat hoewel ik mezelf als tassenmadam beschouw, ik eigenlijk niet eens zoveel tassen heb. Ik maak ze wel graag - maar ik kom er te weinig aan toe en in erg veel gevallen geef ik die ook weg ;).
   Maar hier is dat dus ook een gebruiksvoorwerp hoor, iedere morgen laad ik het ding in met wat ik nodig (denk te) hebben ;)

   Verwijderen
 14. Oh, een handig en praktisch formaat en zeer classy. Deze stoffencombinatie past op zeer veel! Groot respect voor tassennaaisters! (Ik durf er me nog steeds niet aan wagen.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, met een goed patroon is dat perfect haalbaar vind ik. En we zijn dan ook nog eens verwend met een paar boeken waar ook erg schoon exemplaren in staan... doen!

   Verwijderen
 15. geweldige tas!!!!!!! Een sjieke zelfs! Daar kunt ge al eens mee buiten komen! Ik heb me zelf nog nooit aan iets ingewikkelders durven wagen dan de Boleo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Ik merk dat ik er wel kan van genieten om mezelf af en toe eens uit te dagen - let wel; ik zeg af en toe hé, ik kan ook enorm genieten van een breinloos jurkje-met-rimpel-rok. Als het dan nog is voor iets wat ik elke dag kan gebruiken, dan is dat alle tijd en energie meer dan waard vind ik!

   Verwijderen
 16. Oh, super stylish! En chapeau hoor. Ik zou het niet kunnen. (En gelukkig wil ik dat ook niet per se.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lag even strike met je laatste zinnetje ;)
   Het eerste (naai)jaar ging ik dat ook niet gedaan hebben, het tweede en derde wellicht ook niet. Maar ik merk dat ik zo stilaan al eens durf mijn voeten te vegen aan instructies én dat ik me daar ook geweldig mee kan amuseren. Win win, niet?

   Verwijderen
 17. Fwiet Fwiet!! Daar kan je wel mee naar buiten komen!! Wat een pracht van een tas en hartjes voor al de patroonwijzigingen, jij durfal ;-) <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ♥♥
   Daar is geen durven aan liefje, alleen maar aanpassingen om te verbergen dat ik eigenlijk een keiharde seut ben die het niet durft om gewoon zelf een patroon te tekenen #schaterlach

   Verwijderen
 18. Awel, wanneer ik dat zo zie...denk ik dat ik ook dringend een nieuw sjakosj nodig heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wow, wat een mooie tas! Ik ben fan van mooie voeringstofjes want ook de binnenkant mag iets moois hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook :). Van een plezant stofje word ik ook altijd extra vrolijk!

   Verwijderen
 20. Wauw seg, zo'n stijlvolle tas! Heel mooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ohhhhh!!! Zo eentje zou ik direct kopen in de winkel... En die voering!! Die maakt het helemaal af!! Ik ben fan! Op zo'n momenten steekt het toch een beetje dat ik geen tassen wil maken :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach
   Wat houd je tegen? ;)

   Verwijderen
  2. De dikke lagen... zowel de schrik of de stiksels gaan lukken als dat ik pijn krijg aan mijn handen en vingers van daar mee te werken... :D

   Verwijderen
  3. Ik heb ondertussen al wat ervaring met dikke lagen en zoals ik deze tas maakte, komt dat hier niet voor ;). Het enige tricky momentje is als je stikt over de plooitjes van het zijpand - maar daar ging ik zelf de mist in, ik vouwde ze allemaal dezelfde kant op, niet echt slim.
   Door mijn spierpijn heb ik regelmatig pijn in mijn handen/vingers en -gelukkig- kreeg ik nog nooit extra pijn door te naaien. Godzijdank, ik denk dat ik anders echt zot zou worden x

   Verwijderen
 22. Geen winkelexemplaar kopen hoor, deze is perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik vind dat het leukste om te maken maar kom er bijna nooit toe. Due van jou is al weer prachtig en helemaal mijn ding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het viel me nu nog eens op hoe fijn ik dat eigenlijk vind, tassen maken. En hoe veel te weinig ik dat doe - maar daar zijn natuurlijk grenzen aan, zoveel tassen heeft een mens niet nodig :(

   Verwijderen
 24. Heerlijk, zowel je resultaat als je uitleg (kwijl, volgen van patroon, herkenbaar, enkel de sjot onder mijn gat om eraan te beginnen ontbreekt, kzou beter uw voorbeeld volgen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu ik dat lees, moet jij geen ik-ga-naar-een-bruiloft-tasje maken? Op dit eigenste moment? #shop²

   Verwijderen
 25. Prachtig... Toch wel heel knap gefixt zenne, zo last minute... Alleen had ik toch wel graag die fluoroze rits gezien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach Maar het plan zelf was niet last minute hé, dat scheelt in mijn hoofd. En tss, een fluoroze rits, tsss!

   Verwijderen
 26. Mijn mond valt hier z(o)waar van open! Gij hebt die tas gewoon gekocht en er foto's van getrokken, geef toe ;-). Die komt recht uit de winkel zeg ik u ;-). Ferm werk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan hier wel wat op reutelen, op een paar van die mini dingetjes die je in de winkel niet ziet maar ik hou mijn mond dicht en zeg gewoon oprecht 'merci' ♥

   Verwijderen
 27. Maar gij vrouw! wat een sjiek ding! Niet te veel mishandelen aub :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie spreekt hier van mishandelen, gewoon gebruiken hé #grijns

   Verwijderen
 28. Wat een prachtige tas. De kleur is echt heel mooi. Je aanpassingen op het oorspronkelijke patroon komen goed tot hun recht. Een echte IT-bag.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een prachtig exemplaar !! Ik ben jaloers...

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hola, dat is prachtig zeg! Ik zou dat een sierpaard noemen ipv een werkpaard ;) Het werk dat je erin hebt gestoken zal wel evenredig zijn met het plezier dat je er nu van hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Ik heb daar precies wat afwijkende trekjes; een sierpaard is er zo eentje die net groot genoeg is om uw gsm, wat centen, identiteitskaart en autosleutels in te stoppen... iets groter neem ik zelden mee #schaterlach.

   Verwijderen
 31. Wauw ziet er super uit! Lijkt me ook heel praktisch! Hoop dat je er weer jaren mee verder kan! (of dat je veel naaitijd hebt om nog wat exemplaren te maken zodat je kan afwisselen :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Handtasgewijs ben ik érg monogaam, ik wou dat ik dat van mijn schoenen ook kon zeggen. Ik heb één exemplaar dat ik dagdagelijks gebruik voor vanalles en nog wat, dus een tweede maken heeft niet veel zin - haha, ik heb ook nog geen zin om mijn koerske te herhalen, het is nog niet lang genoeg geleden. Eerst herfst- en wintergerief #schaterlach

   Verwijderen
 32. Mocht je tijd hebben. ... Ik wil dezelfde in cognac kleur 😉.
  Prachtig maar al die verschillende lagen pfff daar zie ik altijd tegen op. #zeurkous

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach. Ik wou die ook in cognac (ik kan u met veel plezier het linkje van mijn inspiratiebron bezorgen trouwens, die is ook in die kleur) maar dat had ik niet in huis.
   Als je niet al te gek doet met versteviging is deze tas érg goed te stikken, niet te veel lagen en dus goed doenbaar. Anders misschien een ideetje voor over twee weken? ;)

   Verwijderen
 33. Groot gelijk dat je een tas voor jezelf maakte; en wat een schoon exemplaar!
  Rivetten, dat heb ik tot nu toe nog niet aangedurfd, maar misschien moet ik stilaan die sprong eens wagen. 't Ziet er meteen zo veel "echter" uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik met je eens, iets met rivetten is onmiddellijk zoveel "echter". Hoewel het hier min of meer een gemakkelijkheidsoplossing was, ik zag het niet zitten om naast die passant de tassenband door te stikken.
   Kenners lachen me trouwens ook uit met mijn Prym tang, maar ik krijg die daar goed mee in met de stempels die ik verzamelde toen ik nog die Prym rivetten kocht. Toen ik dat nog niet wist, liet ik rivetten inslaan bij de schoenmaker of de naaiwinkel, die hebben een spindel en daarmee zit het uiteraard perfect.

   Verwijderen
 34. Is er nu iets wat jij niet kunt maken? Ik word al mottig van je uitleg over al de verschillende soorten versteviging. Ik ga me daar eens moeten op toeleggen en dat bestuderen. Ik word nog mottiger van de rivetten. Ik zou dat helemaal verprutsen... Ik kreeg al lezende een zenuwinzinking laat staan dat ik dat in een tas moet bevestigen waar ik (gij maar 12) 24 uur aan zou gewerkt hebben (en die er dan lang niet zo schoon als de uwe zou uitzien...spreekt vanzelf!) Crisis zou dat hier zijn! Maar schoon alweer jong. Die van de winkel is vast lang niet zo tof! En nog even tussendoor... ook een heel schoon kleed! Chique madam!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stop me een brei-, haak- of gewone naald in mijn handen en je zult snel genoeg zien wat ik niet kan maken. Maar met mijn naaimachine ben (denk ik toch) ik de koningin te rijk ♥. Het helpt ook dat het niet mijn eerste tas is én dat ik weet dat je met tornen quasi alles kunt oplossen. En door te blijven ademen en zo #schaterlach.

   Merci voor de jurk liefje... ik testte dat patroontje onlangs (oeps mocht wellicht nog niet online verschijnen) en gebruikte een stofje uit de voorraad dat helemaal niet mijn ding is. Maar kom, al bij al valt het nog mee én is de jurk draagbaar en wordt ze dus ook gedragen ♥

   Verwijderen
 35. Dat ge ons weer jaloers maakt met uw werkpaard! 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach Na dat super oude dutske met die kapotte rits en gat-in-de-tas mocht ik er wel wat over gaan vond ik ;)

   Verwijderen
 36. Prachtig tas!Werkpaard is niet de juiste benaming,ik vind het een parade paardje!Heel wat anders dan mijn eigen simpele tassen in beschouwing genomen ;-) Oh ik ben jaloers op je naaiskills en ik wou dat ik maar 1 tiende had van je zin om weer te naaien ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hou van tassen maken, en maakte er eigenlijk best al veel :). Ik hou ook van beetje per beetje je grenzen verleggen - anders is er voor mij niet veel fun meer aan. Toevallig kwamen die twee samen in deze tas ♥

   Hier is er naaigoesting genoeg, massa's plannen en ufo's, dus ik weet wat gedaan als het lijf me even krediet geeft. Ik geef je graag wat naaigoesting door, maar uit ervaring weet ik dat dat wel terugkomt als het moment er rijp voor is!

   Verwijderen
 37. Echt waauw!
  Swoon die hebben echt top-patronen he? Maakte er ook al enkele van. Elke keer met het nodig gevloek, maar altijd met mooi resultaat. Deze is echt geweldig mooi. Je mag fier zijn op jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik -niet zo- stiekem ook wel, het draaide min of meer uit zoals ik hoopte, dat is altijd fijn!

   Verwijderen
 38. Man man, really? Weeral zo'n prachtexemplaar? Je bent een topmadam!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha ;). Zonder zwans, met die patronen kun je bijna niet missen.

   Verwijderen
 39. Ola, ik geef je 100% gelijk! Gelijk gij chacossen maakt, da's gewoon zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Ondertussen zit ik wel op hete kolen voor jouw feesttasje #schaterlach

   Verwijderen
 40. Ha, nu herken ik de jurk natuurlijk! ;-)
  Effenaf een heel schone tas!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.